Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Los 7 juegos de pat parelli bo

159 views

Published on

 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Los 7 juegos de pat parelli bo

 1. 1. PAT PARELLI Pat Parelli va néixer a Califòrnia. Des de ven petit s’ha relacionat amb els cavalls, sempre han sigut la seva passió. Anava a qualsevol lloc on estiguessin aquests esplèndids animals. Des de jove es va negar a entendre per què havien de ser un objecte inanimat, un ésser per al nostre benefici. Anys més tard va treballar amb Tony Ernst, amb el qual va aprendre a dominar el cos i la ment. Ernst li va obrir un nou món a Pat. El va ajudar a entendre els processos mentals i emocionals dels cavalls. Amb el temps, va desenvolupar el seu propi estil de relacionar-se amb ells i va voler ajudar a les persones amb aquest mètode. Es tracta d’entendre el comportament equí per aconseguir la confiança i una unió entre cavall i home. Pat Parelli treballa aquest vincle amb set jocs descrits a continuació. Dia 2: 21 de setembre de 2013 Avui he anat a Cardedeu, juntament amb Rosa Pastrana, a l’hipica de Miron Bococi. Allà m’he trobat amb Aina Cordero, alumna de Miron. Ella fa tres anys que es va comprar a Altai (el cavall utilitzar per realitzar els exercicis explicats més a baix). Ha practicat moltes disciplines, i, finalment es va decidir per la doma natural, tot i que més que disciplina, podríem parlar d’un mètode o tècnica. És al·lucinant veure com treballen! L’harmonia, coordinació, tranquil·litat, pau....que reflecteixen és indescriptible. Pat Parelli interactuant amb un cavall.
 2. 2. Durant tota la tarda hem estat treballant els set jocs de Pat Parelli. Aquests exercicis són la base de la doma natural. Molta gent comença practicant-los, ja que és imprescindible per poder crear un vincle entre els dos. M’han semblat molt interessants i divertits. Feia temps que no sentia la sensació que he tingut. M’he sentit connectada amb Altai, era com si hi hagués una comunicació invisible entre els dos. Jo munto a la tradicional, tot i que moltes coses les trobo una mica agressives, no sóc radical, entre les dues domes. Crec que ha d’haver-hi un equilibri, i sobretot, respectar-les. Als centres hípics, la majoria de cavalls estan tancats en quadres durant tot el dia, i, només surten d’allà per treballar, són una eina per l’ésser humà. Aquests animals han perdut la seva essència, estan tristos i estressats. Avui, en Altai, he vist aquella vitalitat que feia temps que no veia, aquella brillantor característica que tenen, he vist a un cavall feliç. Aquest pensament em fa replantejar-me moltes coses: perquè no els hi podem proporcionar una bona qualitat de vida? Pensem que tancats en els boxs, viuen bé, i no és així. Es passen el dia a la foscor, sense relacionar-se amb altres de la seva espècie, sense comportar-se com cavalls. Ells ens donen tot i més, i nosaltres som tant egoistes que no som capaços ni de veure una mica més enllà. No sabem veure que ells també tenen sentiments. Des de petita m’he relacionat amb aquests éssers, i sempre he cregut que pensen, entenen, senten i es comuniquen com nosaltres, potser d’una altra manera, però això no els fa ser més inferiors, al contrari. A continuació, explicaré els set jocs de Pat Parelli, treballats amb Aina Cordero i el seu cavall holandès Altai.
 3. 3. Joc 1: El joc amistós Es basa en agafar confiança amb el cavall i demostrar-li que no li faràs mal. Ell ha de veure que no actuaràs com un depredador, sinó que vols ser el seu company. L’has d’acariciar amb la fusta i les mans per tot el cos, fins que no oposi resistència a cap lloc. També s’han de fer moviments bruscos amb la fusta sense donar-li, al voltant seu. Sempre s’ha de premiar amb una carícia, per demostrar-li que ho està fent correctament. Treballant el primer joc amb Altai.
 4. 4. Joc 2: El joc del Porc espí o joc de la pressió Es tracta d’exercir una pressió en un punt del cavall perquè mogui una part determinada del cos. Quan l’ha mogut, per compensar-li, hem de deixar d’aplicar la pressió i acariciar la part del cos on li havíem aplicat. Si pressionem suament i no respon, hem de pressionar més fort fins que es mou. Aquesta pressió s’aplica als anteriors (potes de davant), posteriors (potes de darrere), i l’animal sempre ha de creuar per davant i ha de pivotar sobre una extremitat. També ho exercim al morro perquè tiri enrere i a la barbeta perquè avanci endavant. Abans d’exercir la pressió cal acariciar la zona, ja que sinó el cavall pot confondre l’exercici i fer-lo cada cop que el toques en aquella part. Aquest joc li recorda que no ha de recolzar-se cap al punt de pressió sinó que ha d’aprendre a allunyar-se d’ell, és a dir, ha d’entendre que quan muntem i apliquem força amb les cames, per exemple, ha de girar cap al lloc contrari. Aquest exercici el prepara per la munta, per entendre com responen les regnes o les cames, com he comentat anteriorment. Aplicant la pressió al morro perquè avanci cap al darrere. Aplicant la pressió a la barbeta perquè avanci cap al davant.
 5. 5. Joc 3: El joc de la conducció Aquest joc li ensenya al cavall a moure’s sense la necessitat d’aplicar una pressió. Al principi caldrà fer-ho amb una distància curta i amb l’ajuda de la pressió, més endavant no caldrà. Ell ha d’anar al teu costat i ha de seguir tots els teus moviments. Si tu vas més ràpid, el cavall ha d’anar més ràpid; si pares, ell ha d’aturar-se; si tires endarrere ell ha d’avançar cap al darrere. Et pots anar ajudant de la fusta i de les mans. Per exemple, si vols que avanci, primer mous la mà i si veus que no atén a l’ordre et pots ajudar de la fusta. Les ajudes sempre s’han d’exercir de menys a més. Com més desenvolupat estigui aquest exercici, semblarà que hi ha una comunicació invisible entre els dos, com si es tractés de telepatia. Joc 4: El joc del io-io Treballant el tercer joc al trot. Altai segueix tots els meus moviments i va al meu ritme.
 6. 6. El cavall s’ha de col·locar davant teu. Al principi amb l’ajuda d’una corda, movent-la en forma de s, has d’aconseguir que avanci cap endarrere. Per aconseguir que faci aquest exercici hi ha quatre fases: 1) Mous el dit índex per indicar-li que ha d’anar cap endarrere. 2) Si no contesta, has d’agitar la corda movent únicament el teu canell. 3) Si no funciona, has d’agitar-la sencera. 4) I si tot i així no ho entén, has d’agitar-la amb molta intensitat. En el moment en què faci una passa endarrere, has de deixar d’agitar la corda immediatament i recompensar-lo amb una carícia. Amb la pràctica, movent simplement el dit, ha d’aconseguir entendre-ho. Quan l’animal estigui a una certa distància de tu, t’has d’ajupir i ha d’avançar cap endavant. Al principi també et pots ajudar fent pressió cap endavant amb la corda. Aina (propietària d’Altai) treballant el quart joc. En aquest cas, veiem com mou el dit índex i el cavall avança cap endarrere.
 7. 7. Joc 5: El joc del cercle Aquest exercici és continuació de l’anterior. Primerament li indiques al cavall que avanci cap al darrere, tal com he explicat en el joc anterior. Quan està aturat, li has de senyalar amb el dit índex cap a quina banda del cercle vols que es dirigeixi. Al principi, et pots ajudar fent pressió amb la corda cap al costat on vols que giri i tocant amb la fusta el flanc del cavall, contrari al cantó que ha d’anar. Quan està en cercle ha de fer tres voltes al pas, tres al trot i tres al galop. A continuació s’ha de canviar de mà i fer el mateix. Aina treballant el cinquè joc al pas. Treballant el cinquè joc al galop.
 8. 8. Joc 6: El joc lateral L’objectiu és que el cavall es mogui de costat amb la mateixa facilitat a la dreta que a l’esquerra. Per aconseguir-ho hi ha dues zones claus: el coll (zona 1) i els posteriors (zona 4). Hem d’aplicar pressió en aquestes dues parts, primer a la 1 i després a la 4, i així successivament, fins que avanci lateralment. Mica en mica es pot anar fent amb més distància, però no amb molta, ja que el cavall et pot donar una guitza. Per començar et pots ajudar d’una tanca per evitar que camini cap endavant. Joc 7: El joc del buit El cavall per naturalesa és claustrofòbic. Aquest joc li ensenyarà a ser més valent i menys nerviós. Ha d’aprendre a passar per llocs estrets. Pots utilitzar un bidó o qualsevol altre cosa i col·locar-lo contra una tanca o paret. L’objectiu és que passi entre aquests dos objectes, sense por i tranquil. Ho ha de fer al pas i a les dues bandes. També es poden utilitzar obstacles i fer-lo saltar. Aquests exercicis són molt útils Treballant el joc lateral, amb l’ajuda de la mà al coll del cavall i la fusta als posteriors.
 9. 9. per cavalls de salt, ja que aprenen a anar més relaxats. També és interessant perquè aprenguin a entrar als remolcs, per portes estretes, etc. se davant

×