Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Macilaci 0 2

363 views

Published on

maci laci kalandjai 2

Published in: Education
 • Leslie, olyan szépen fejlődik a sztori, sőt a szappanoperák genezise és szintézise is lassan levezethető belőle :), hogy ma jól megosztottam a linket a fészbúkon, hátha a barátaim is élvezik majd olvasni Maci Laci blackholisztáni kalandjait. Remélem nem bánod!
     Reply 
  Are you sure you want to  Yes  No
  Your message goes here
 • Be the first to like this

Macilaci 0 2

 1. 1. Maci Laci kalandjai BlackholisztánbanÉn a szerencse fia vagyok. Évtizedek óta a munkám és a hobbimugyanaz és nem tudok bennük elfáradni. A negyvenegyediktanévben, kiégés helyett, még mindig azt a szűzies várakozást –vágyakozást érzem minden órám előtt, mint annak idején teljeskezdőként.Ez így igaz arra a mikroklímára, amelyet a tanítás és a tanárképzésterepéül létrehoztam. Ezen a terepen belül zavartalan észavarhatatlan vagyok.Ezen a terepen kívül azonban számos olyan dolog történik,elsősorban a láthatólag nem sok mindenhez értő, de mindenbebeleavatkozó politika jóvoltából, amely zavar, elvonja afigyelmemet, emészti az energiáimat, és mindennél fontosabban,fogyasztja a beláthatóan véges időmet.Megoldásként elhatároztam, hogy ezeket a zavaró tényezőketkiírom magamból és megosztom néhány emberrel, akik között talánvalaki ráismer a saját problémájára is.Nem akarok senkit meggyőzni.Nem akarom senki támogatását elnyerni.Nem akarok és nem fogok politizálódni.Ezt a fórumot egyszerűen egy méregtelenítési folyamatnak szánom,amelyen keresztül megszabadulhatok néhány aggasztó, és jónéhány dühítő tényezőtől és zavartalanul tehetem azt, amitszeretek, amire születtem, azokkal társulva, akiket szeretek, akikértélek.
 2. 2. Munkacímnek ezt választottam:Maci Laci kalandjai BlackholisztánbanA cím első fele egy gyerekkori becenévre utal: azok neveztek így,akik valamiért szerettek.A cím második fele két világ-konferenciára utal, ahol két évvelezelőtt az volt a fő mondanivalóm, hogy a magyar oktatási rendszer,és azon belül a magyarországi állami nyelvoktatás Fekete Lyukkéntműködnek, amelyek beszippantanak és megsemmisítenek szinteminden alkotó szándékot, megfosztják az oktatást a tanulás és atanítás elengedhetetlenül szükséges szabadságától, és teherrésilányítanak egy alapvetően örömszerző tevékenységet, a tanulást.
 3. 3. 2011. február 1 –jén elmentem nyugdíjba. Ennek messze földön híremehetett, mert a postás hamarosan üzenetet hozott: frissnyugdíjas-jelöltként megkérdeztek különböző dolgokról egyNemzeti Konzultáció –nak nevezett PR-kampány keretein belül.Ezek némelyike személyesen is érint, más dolgok pedig nem, vagymost nem. Mindegyik kérdésről van kialakult véleményem, deennek ellenére nem válaszoltam és erre volt legalább két jó okom.1 Nem annyira a kérdésekkel, sokkal inkább a sugallt, vagymegengedett válaszokkal nem tudtam azonosulni. A válaszok fekete– fehér demagógiát sugalltak és ez erőteljesen taszít. Az énvéleményem jóval árnyaltabb a dolgok többségéről.2 Nyugdíjas-jelöltként sokkal földhözragadtabb dolgokkal kellettfoglalkoznom: a puszta túlélés volt a tét. Erről részletesebben egykicsit később szeretnék beszélni.Bár ott és akkor nem válaszoltam egy kérdésre sem, elhatároztam,hogy később visszatérek rá, de a nekem postázott, fájóan didaktikuskérdések helyett a ’Nemzeti Konzultáció 2005’ c. füzetkében feltetthat kérdésre fogok válaszolni.A válaszokat Orbán Viktornak fogom címezni, de nem juttatom elhozzá, nem óhajtom, hogy elolvassa, sőt az esetek többségébennem érdekel a véleménye.Valahogy úgy van ez, mint a köszönéssel: nem azért köszönök, hogyte, vagy bárki más, egyfajta barter bizniszként, visszaköszönj. Azértköszönök, mert az bennem egy kulturálisan kódolt késztetés, teljesmértékben függetlenül attól, hogy te, vagy bárki más, hogyanreagáltok.
 4. 4. Orbán Viktor, Magyarország Miniszterelnöke figyelmébeTárgy: eset-leírás és javaslat2011. tavaszán kaptam Öntől egy levelet, amelyben ’tiszteltnyugdíjas’ –nak nevezett.2011. február elsején valóban elmentem nyugdíjba. Ez részemről aztjelentette, hogy az illetékes hatóságnak beadtam minden szükségesiratot és okmányt.Ez számomra azt is jelentette, hogy 2011. február elsejétől nemkaptam fizetést, viszont nem jelentette azt, hogy kaptam volnanyugdíjat.Sokszor megismételt érdeklődésre és többszöri reklamációraválaszul 2011. május tizenkilencedikén átutaltak négy havi előlegeta bankszámlámra.Egy havi előleg az egy havi számlák 80 % -át fedezi, tehát sikerültcsökkenteni az elmaradást és így a fenyegetettséget. Augusztusigcsak előlegeket kaptam.Kiszámoltam, hogy mire lesz elég a nyugdíj. Úgy véltem, hogy aszámlák kifizetése után marad majd havi tizenhétezer forintom.Tévedtem, mert a lakásszövetkezet közben megemelte a közösköltségeket, ezért ez a havi keret tizenkétezer forintra csökkent.A fentiek hallatán Ön talán azt gondolja, hogy elégedetlen vagyok asorsommal, vagy talán még lázongok is.Nos, ha Ön ezt gondolja, akkor téved.Nem csak hogy nem vagyok elégedetlen és nem lázongok, az átéltélményen fellelkesülve azt szeretném, hogy ezt a takarékos nyugdíj-modellt széles körben elterjesszék.
 5. 5. A modell elterjesztését talán a 62 éves korukban nyugdíjazottpolitikusokkal kellene kezdeni az alábbi biztos recept szerint: 1 A 62. –dik születésnapjukon állítsák le a bérek és egyebek kifizetését. 2 Négy hónapig, se kép, se hang, egyszerűen kerüljenek velük minden kommunikációt. A telefont nem kell felvenni, írásbeli, vagy személyesen elmondott panaszra csak annyit kell mondani, hogy ’Ez furcsa.’. 3 Csak négy hónap múlva küldjenek 4 havi, önkényesen megállapított előleget, természetesen minden kommentárt mellőzve. Ez az előleg azonban ne lehessen több, mint az illető havi rezsijének 80 %-a. 4 A 6 – 7 hónap alatt kiszámított nyugdíj ne lehessen több, mint a havi rezsi + 12000 HUF. A friss nyugdíjas úgy sem tud érdemben ellenkezni a felszólalási határidőn belül, hiszen minden adat az Államhoz, azaz Önökhöz fut be. Magyarországon nem az Állam számol el az általam befizetett és az általa kezelt pénzzel, hanem könyör- adományt biztosít, amelynek semmi köze nincs az érintett személy teljesítményéhez, vagy életművéhez. 5 A helyzetet lehet még úgy színezni, mint ahogy ez az én esetemben is történt, hogy engedjék meg egy – egy banknak, hogy tízezer forint híján a teljes megtakarítást leemelje a bankszámláról és visszahívhatatlanul átutalja egy idegen bankszámlájára. Az én esetemben ez annak ellenére megtörtént, hogy, rosszat sejtve, napi 1, azaz egy HUF –ra csökkentettem a megengedett pénzforgalmat a bank- számlámon, és ezt írásos szerződésben rögzítettük.
 6. 6. 6 Ha ilyen helyzet előáll, a Bankfelügyelet utasítsa el az akadékoskodót – panasztevőt, mondván a téma nem tartozik a profiljába.Ha ezt a programot végrehajtják, jelentős megtakarítást lehetelérni, hiszen kevés túlélője lesz a rendszernek.Egyidejűleg egy másik cél is teljesül: a túlélők rózsaszínű álomkéntfogják emlegetni Matolcsy Nagymester havi 47 ezer forintját.A fentiek tükrében mulatságosnak tartom az alábbi kérdést:Ezen a ponton ezt a fontos kérdést csak cinikusan tudnámmegválaszolni, ezért a választ későbbre halasztom.Mivel a példaképem nem de Gaulle, hanem J. F. Kennedy, őtvisszhangozva megfordítanám a sorrendet:Mit tettem én az országért?De erről majd legközelebb.

×