Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Technisch leesonderwijs een schoolloopbaan lang!

1,742 views

Published on

 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Technisch leesonderwijs een schoolloopbaan lang!

 1. 1. TECHNISCH LEESONDERWIJS EEN SCHOOLLOOPBAAN LANG! Monique Krings-Heussen; meesterstuk Master Sen DS 1e jaars
 2. 2. KENNISMAKEN Privé: Getrouwd, moeder van 3 zonen in de leeftijd van 21 jaar, 18 jaar en 14 jaar. Hobby’s; films kijken, wandelen, lezen, gezellig met gezin en/of vrienden leuke dingen ondernemen. Werk: Onderwijslogopedist, gespecialiseerd in ontluikende geletterdheid en aanvankelijk lezen Onderwijsadviseur: MI-COOP; VVE Eigenaar bureau leren in balans; leuk leren, lekker in je vel®; beeld en brein® Auteur: Van begrijpend luisteren naar begrijpend lezen: JSW www.adviesbijlerenenzijn.nl
 3. 3. HOE HET BEGON! 2 basisideeën 1. Is er een significante relatie tussen de resultaten bij de screening ontluikende geletterdheid in groep 2 en de resultaten in groep 3. M.a.w. heeft de screening ontluikende geletterdheid een relevante voorspellende waarde. 2. Kun je alle kinderen van een school laten uitstromen op AVI 9 bij het technisch lezen.
 4. 4. KEUZE Hoe kan ik bijdragen aan het verbeteren van het technisch leesonderwijs op school en op welke manier kan ik bijdragen aan de remediering van kinderen met een gesignaleerde technische leesachterstand, zodat 100% van de kinderen eind groep 8 de school verlaten met de beheersing van AVI 9.
 5. 5. AANPAK Gesprek met schoolleider ; 2 november Knelpunten: brede vraag, lukt dit allemaal ? Bekijken van de stand van zaken van het leesonderwijs op deze school. Hoe? Vragenlijsten: 1e week november. Voor de leerkrachten Kwaliteit van lesgeven Vragenlijst lees- en spellingsproblemen inclusie Voor de leerlingen Leesvaardigheid en leesbeleving inclusie
 6. 6. DE VRAGENLIJSTEN De vragenlijsten voor de leerkrachten en voor de kinderen werden samen met medestudent Eva gemaakt. Oktober/november. Inclusie bestaande vragenlijsten uit de index voor inclusie Kwaliteit van lesgeven vragen komen uit Handelingsgerichte diagnostiek van Pameijer Aanpak en visie lees- spellingsgedrag hiervoor heb ik vragenlijsten gebruikt van Consent (lees- en spelling en anamnese vragenlijsten logopedie) Vragenlijst kinderen: Inclusie leesbeleving en hulpvragen t.a.v. ondersteuning bij ervaren problemen (betreft vooral leesbeleving en sociaal emotioneel)
 7. 7. SCHOOL De leerkrachten krijgen de opdracht om de vragenlijsten in te vullen en de kinderen in hun klas de vragenlijsten te laten invullen. De leerkrachten krijgen de opdracht om bij alle kinderen de DMT en AVI af te nemen. De uitslagen van alle vragenlijsten worden door mij verwerkt. (100% kwam terug) Presentatie van de gegevens van de school afgezet tegen landelijke trends. 17 november.
 8. 8. DE PRESENTATIE Het team is geschrokken van de resultaten. Iedereen wil er wel mee aan de slag. Samen kunnen wij dit aanpakken!
 9. 9. DE RODE DRAAD DOOR HET ONDERZOEK Kennis vergaren Bedenken van vragen Verzamelen van informatie Verwerken van informatie Bewerken van gegevens, zodat je ermee kunt werken. Gegevens moeten leiden tot actie! Vergelijken van gegevens. Conclusies trekken Plan van aanpak bedenken om het doel te kunnen bereiken. Investeren in de relatie, want je kunt het niet alleen. Schrijven van het meesterstuk
 10. 10. DE DEFINITIEVE ONDERZOEKSVRAAG?! Welke bijdrage kan het team met behulp van de dyslexiespecialist i.o. leveren aan de verbetering van het technisch leesonderwijs op school. Deelvraag 1 Hoe ziet het leesonderwijs op school eruit in vergelijking met de landelijke verwachtingen t.a.v. goed leesonderwijs. Deelvraag 2 Wat betekenen deze gegevens voor de aanpak op zorgniveau 1, en 2 Deelvraag 3 Wat betekenen deze gegevens voor het optimaliseren van de inzet van de leesouders
 11. 11. VOORGANGGESPREK MET SCHOOLLEIDER EN LOL BEGELEIDER Steeds blijven reflecteren!!!!! Leerkrachten vullen ook reflectieformulier in. Dit vormt de fundering van het coaching. Nodig: bereidheid om zaken anders aan te pakken. vragen aan de leerkracht: Waar kun je de meeste verbetering bereiken? Zorgniveau 1 en 2. Stel doelen! Wat voor gedrag zie je dan? Hoe kun je dat aanpakken? Wat voor gedrag zie je dan? Wanneer ben jij tevreden?
 12. 12. COACHINGSGESPREKKEN MET DE LEERKRACHTEN Plan van aanpak 2 ochtenden is er vervanging geregeld . Alle leerkrachten komen bij mij voor een gesprek. Nut Bereidheid Aanpak Hulpvragen
 13. 13. ZORGNIVEAU 1 NU; de kinderen lezen een half uur per dag met een leesmoeder. Zowel de kinderen als de leesmoeder ontvangen geen instructie. Er wordt gelezen uit oude AVI boeken. (onderhoudsbeurt) Aanpak dit schooljaar: instructie geven tijdens het voortgezet technisch lezen. wat is er al? Kijkwijzer VTL wat kan ik nog meer doen? Volgend schooljaar: werken met een programma voor voortgezet technisch lezen.
 14. 14. ZORGNIVEAU 2 Nu leesmoeders lezen met kinderen zonder verdere instructie. Straks de leerkrachten gaan RALFI lezen met de zwakke lezers. de leesmoeders gaan met instructie lezen met de kinderen (onderhoudsbeurt). uniformiteit bij aanpak? terug koppelen leesbeleving d.m.v. bijhouden leeslogboek
 15. 15. ZORGNIVEAU 3 De remediërende leerkracht is er ter ondersteuning van het proces in de klas. Hij sluit aan bij wat er in de klas gebeurd. Ouders en leerkrachten krijgen instructie en protocollen van de Dyslexie Specialist i.o.
 16. 16. DOEL: VERBETEREN VAN HET TECHNISCH LEESONDERWIJS. DE SCHOOL WORDT EEN LEZENDE SCHOOL. ALLE KINDEREN KUNNEN LEZEN! Lezen is plezierig en vooral ook heel erg belangrijk!!!
 17. 17. VRAGEN monique.krings@gmail.com

×