Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Reciclatge de telèfons

448 views

Published on

Article sobre l'ús del coltan en els telèfons mòbils.

Published in: Education, Technology, Travel
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

Reciclatge de telèfons

  1. 1. És possible imaginar-se el món actual sense la telefonia mòbil o els ordinadors?Sense el coltan, una mescla de dos minerals (columbita i tantalita), els mòbilsactuals no existirien.EL COLTAN: UN MINERAL ESTRATÈGICEl coltan (columbita-tantalita) és presenten els ordinadors i permet fer-los méslleugers i més ràpids.El coltan és una barreja natural formada per columbita i tantalita que rarament formacristalls. Tant la columbita com la tantalita són minerals amb un contingut molt variablede ferro i de manganès. El nom de coltan ve de les tres primeres lletres de cadascundels dos minerals que el formen: “col” de columbita i “tan” de tantalita.El coltan és un material conegut des de fa molt de temps, però que ha vist augmentarconsiderablement el seu ressò perquè és una part bàsica dels acumuladors del telèfonsmòbils, malgrat que ja era utilitzat en la indústria aeronàutica (coets i satèl·lits).El contingut d’aquests minerals en dos metalls superconductors, tàntal i niobi, hapermès un gran desenvolupament de les modernes tecnologies de la comunicació, ambla fabricació d’ordinadors cada vegada més potents i ràpids, les pantalles de cristalllíquid i, sobretot, els condensadors lleugers i durables que han permès telèfons mòbilspetits i que pesen molt poc.
  2. 2. EL COLTAN I ELS CONFLICTES SOCIALSCom que la seva demanda mundial s’ha disparat, el preu del coltan ha pujatdesmesuradament. Això ha provocat que en els països africans de la zona dels gransllacs on s’explota, sobretot a la República Democràtica del Congo, la seva mineriaestigui associada a molts conflictes socials comuns en els països poc desenvolupats.Una bona part de la mà d’obra que extreu el mineral són nens miners quetreballen en règim de semiesclavatge. Per altra banda, el control del coltan hagenerat una guerra interna provocada per l’alt preu del metall i per la seva vendail·legal –que se suma a la comercialització il·legal dels diamants– a tercers països. Fontsno governamentals han calculat que des del 1986 aquest conflicte ja ha costat la vidad’uns quatre milions de persones, matances de goril:es, ximpanzés, moltes d’altresespècies i la degradació del seu mediAl mateix temps, els nostres creixents desfets tecnològics contaminen el nostre mediambient.. QUÈ ÉS???És una campanya per al reciclatge de telèfons mòbils.Els seus objectius són:.Reciclatge de terminals i reducció de demanda dels seus components..Recuperar elements útils i reciclar materials tòxics.. Conscienciar a la població..Recaptar fons pels projectes de suport al desenvolupament i d’educació i conservacióa l’ÀFRICAUn bon primer pas és DISMINUIR el nostre consum, allargar la vida útil dels aparells iaprendre a reciclar.PODEU DIPOSITAR ELS MÒBILS QUE NO UTILITZEU A LES URNES DELSPASSADISSOS DEL CENTRE!!!
  3. 3. Si enviem 30 mòbils podrem apadrinar un ximpanzé durant un any demanera gratuïta. Entra a l’apartat d’Escoles Verdes de la web del centre iVOTA pel ximpanzé que més t’agradi. De moment ja en tenim 59!!!La setmana vinent els enviem! Gràcies per la vostra col·laboració.La campanya continua…

×