Klubi Studentor
    Klubi Studentor                                          ...
hanehu ve teala] e ka urdhëruar Pejgamberin [sal-lall-llahu       sat tuaja dhe kujto fjalën e urtë:
ra të zbukurua...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Per Ty Margaritari

618 views

Published on

Fletushk

Published in: Education, Technology
0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
618
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
3
Actions
Shares
0
Downloads
8
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Per Ty Margaritari

 1. 1. Klubi Studentor Klubi Studentor Klubi Studentor Pesë mënyra origjinale Mjete për ta Dëmet e mëkateve për zbukurimin tënd përfituar burrin Mëkatet lënë gjurmë të këqija dhe të urrejtura në zemër, në trup, në dunja dhe në ahiret, të cilat vetëm All-llahu [sub- Këto më poshtë janë mjete të hanehu ve teala] i di. Prej tyre janë edhe këto: 1. Për të pasur lëkurë të lëmuar a) Të privon nga dituria, sepse dituria është dritë të cilën Bëje që dashuria të jetë amperi juaj kryesor në çdo rëndësishme për të përfituar burrin, All-llahu [subhanehu ve teala] e futë në zemër, kurse mëkati veprim me familjen tënde. Largoju mërzitjeve dhe ji optimiste, mirëpo kurrë mos harro se mjeti më e fikë këtë dritë. pranoje të vertetën me zemër të mirë që të ruash shkëlqimin e b) Të privon nga rizku, sepse Pejgamberi [sal-lall-llahu i rëndësishëm është frika prej All- alejhi ve sel-lem] thotë: “Robi privohet nga rizku me mëkatin të lëkurës tërë jetën, me lejen e All-llahut të Madhëruar. llahut [subhanehu ve teala]. cilin e bën”. (Ahmedi, hadithi është sahih). 2. Për të pasur sy të shkëlqyer c) Vetmia, të cilën e ndien mëkatari në zemrën e tij, me 1- Telefonoi nëse vonohet në Shiko me një shikim të ëmbël tek shoqëruesi i jetës tënde, të cilën nuk ndien asnjë kënaqësi. punë dhe interesohu për te. d) Errësirë e cila ia kaplon zemrën… realisht e ndien tek i dashuri yt, përqëndroje shikimin e mbushur plot dashuri tek ashtu siç e ndien errësirën e natës. 2- Lavdëroi gjërat që i blenë ai. sytë e tij, me qëllim që të arrijë në zemrën e tij, në qendrën e e) Privohet nga adhurimi. 3- Përgatite ushqimin që i ndikimit kryesor e cila e përcjell ate për në zemrën tënde sikur f) Mëkatet e zvogëlojnë jetën dhe e largojnë bereqetin. një rrjet elektrik, dhe zemra e tij i përgjigjet syve të tu g) Mëkatet lindin mëkate… disa dijetarë të selefit kanë pëlqen. thënë: dënimi i një mëkatit është mëkati që vijon, kurse shpër- -përsërite vazhdimisht këtë ushtrim profetik të nderuar: 4- Ndëroja vendin mobiljeve në blimi i një të mire është e mira tjetër që pason. (Me të vertetë nëse burri shikon tek gruaja e tij dhe ajo shikon shtëpi herë pas here. h) Vazhdon njeri të bëjë mëkate derisa i duken të vogla tek ai, i shikon ata All-llahu [subhanehu ve teala] në rast se dhe pa vlerë… kjo është shenjë e shkatërrimit. 5- Bën kuiz mes anëtarëve të i) Mëkati shkakton mposhtje, sepse e tërë krenaria është kap dorën e saj u bien mëkatet e tyre ndërmjet gishtërinjëve) familjes pas namazit të sabahut. në respekt ndaj All-llahut [subhanehu ve teala]. përsërite këtë ushtrim të paktën dy herë në ditë një herë para j) Mëkatet e prishin edhe mendjen, sepse logjika është 6- Përkujtoja punët në mëngjes. se të shkojë për në punë dhe një herë tjeter kur të kthehet nga dritë, kurse mëkatet e fikin atë dritë. 7- Participo në brengat e tij dhe puna. k) Nëse i mblidhen njeriut mëkatet, i vuloset zemra e bëhet nga të palujdesshmit. Këtë e kanë thënë disa dijetarët e konsultim. 3. Për të pasur buzë të bukura parë të devotshëm duke e pasur për bazë ajetin Kur’anor: Përdor gjithmonë fjalë të mira, të kuptueshme dhe plot 8- Parfymose herë pas here, “Jo, nuk është ashtu! Por të këqijat që i punuan, zemrat e dashuri, ule zërin tend, mundohu të jesh sa më afër në momentin tyre ua mbuluan”. (El-Mutaffifin: 14). sidomos ditën e xhuma. l) Të privon nga lutja e Pejgamberit [sal-lall-llahu alejhi kur bisedon me te. Fjalët e tua në këtë mënyrë kanë një ndikim 9- Bëhu e logjikshme në kërke- ve sel-lem] dhe nga lutja e melekëve. Sepse All-llahu [sub- të çuditshëm tek ai, fjalë të cilat dalin prej dy buzeve të buku- Klubi Studentor Klubi Studentor Klubi Studentor Tridhjetë shenjat Për ty... Mënyra për forcimin e memories e hipokritëve margaritari i shoqërisë 1. Janë falls në thëniet e tyre dhe gënje- Të harruarit është nga natyra e njeriut, siç një ka jnë. thënë poet arab: Motër muslimane, dije se gurët e çmuar zëvendë- 2. Tradhëtojnë. Është quajtur njeri (insane) për shkak të harresës së tij sohen nëse vidhen, humben ose thehen... përveç teje! (nasijan) 3. Tregojnë mosbindje dhe dëshirojnë të Është quajtur zemër (el-kalb) për shkak se ndryshon Pra kush është ajo që mund ta zëvendësojë gruan debatojnë. vazhdimisht (jatakalib). muslimane, të famshme, të dëlirë?! Motër muslimane! 4. Thyejnë premtimin. Në të kaluarën kanë thënë se i pari që harroi ishte Ki frikë All-llahun [subhanehu ve teala]! 5. Janë dembel në adhurim. njeriu i parë, duke aluduar në Ademin [alejhi selam]. Sot punon e nuk llogaritesh, kurse nesër llogaritesh 6. I bëjnë veprat për tu dukur. Harresa është diçka që ndryshon nga një person tek një 7. I mungon të përkujtuarit e fesë. e nuk do të mund të punosh. person tjetër sipas natyrës së çdo individi, disa mund të harrojnë më shumë sesa të tjerët. Ja disa gjëra që mund të 8. Nguten në falje. Dije se njeriu e humb kohën në zbavitje dhe lojë deri sa ndihmojnë për të luftuar harresën janë si më poshtë: 9. Shajnë ata të cilët bëjnë vepra të mira t’i vijë vdekja e vetëm atëherë e kupton. Si do te jetë halli me 1. Largimi nga mëkatet për shkak se efektet e këqia nga besimtarët dhe të drejtët. ty oj robëreshë e All-llahut, kur të vijë shpirti në fyt, kur të të mëkateve rezultojnë me një memorie të dobët dhe me 10. Tallen me Kur’anin, sunnetin dhe të puqet (mbështillet) brinja me brinjë e kur të largohesh nga paaftësi për të përfituar dituri. Errësira e mëkatit nuk mund Dërguarin e All-llahut [sal-lall-llahu alejhi ve bashkëshorti dhe familja, nga bijtë dhe të afërmit? Si do të të ekzistojë me dritën e dijes. Fjalët e mëposhtme janë selem]. atribuar Imam Shafi’ut [rahimehullah]: jetë halli yt kur të gjendesh në arkivol e kur të mbajnë në 11. Bëjnë betime për t’u mbrojtur. “Unë u ankova tek (shejhu im) Uaki rreth memories kraharor e të mbulohesh me dhe, e të ndodhesh në së dobët dhe ai më tregoi mua që unë duhet të qëndroi 12. Urrejnë të shpenzojnë diç për hir të errësirën dhe ngushticën e varrit? Si do të jetë halli yt kur të larg nga mëkatet. Ai ka thënë që dituria si dritë e All-llahut All-llahut [subhanehu ve teala]. vijnë melekët Munker dhe Nekir e të pyesin? [subhanehu ve teala], e drita e Allahut nuk i jepet një 13. Dezertojnë dhe i lëjnë në baltë mus- mëkatari”. Ç’do të ndodhë me ty kur të dalësh nga varri në limanët. El-Katibi ka transmetuar në el-Xhami (2/387) që Jahja ditën kur do të ringjallen krijesat e të shpërndahen? 14. Krijojnë zhurma fallse duke bërë Ibën Jahja ka thënë: Një njeri e pyeti Malik Ibën Abbasin: Si do të jetë me ty kur të fluturojnë fletushkat, të fitne. ,,Ebu Abdullah! A ka ndonjë gjë që do të përmirësojë shtrohet sirati e të vendoset mizani (peshoja)? All-llah, memorien time? ”Ai iu përgjigj: ,,Nëse ndonjë gjë që do ta 15. Gjejnë gabime në vendimet e All- All-llah! Oj robëreshë e All-llahut! Ky është qëllimi. përmirësojë është lënia e gjynaheve”. llahut [subhanehu ve teala]. Kur një person kryen një mëkat e përfshin atë dhe All-llahu i Lartësuar thotë: 16. Çnderojnë të drejtët. kjo çon në ankth dhe trishtim që të mban të zënë duke ,,E kur ndonjërit prej tyre i vjen vdekja, ai thotë: ,O Zoti 17. Qëndrojnë larg nga namazet me xhe- menduar rreth asaj se çfarë ai ka bërë. Kjo i dobëson im, më kthe që të bëj vepra të mira e të kompensoj atë që mat. senset e tij dhe e habit atë nga shumë gjëra të dobishme lëshova!’ Kurrsesi, (kthim nuk ka) e kjo është vetëm fjalë që 18. Shkaktojnë çrregullime ndërsa thonë përfshirë edhe nga kërkimi i dijes.
 2. 2. hanehu ve teala] e ka urdhëruar Pejgamberin [sal-lall-llahu sat tuaja dhe kujto fjalën e urtë: ra të zbukuruara me turp dhe me butësi. alejhi ve sel-lem] të kërkon falje për besimtarët dhe besimtaret: 4. Për të pasur duar dhe gishterinj të butë dhe si ti mbro- “Gruaja vetëm burrin e dëshiron, e ,,Ndërsa ata (engjëjt) që e bartin Arshin dhe ata që janë jmë ato nga ashpërsimi? kur ta arrijë burrin, i dëshiron të përreth tij, lartësojnë me falënderim Zotin e tyre, i besojnë Atij dhe Në rast se ndodh ndërmjet jush ndonje mosmarrëveshje i luten Atij t’i falë ata që besuan (duke thënë):: ,Zoti ynë, Ti me gjitha gjërat”. mëshirën dhe me diturinë Tënde ke përfshirë çdo send, andaj falu çohu dhe zbato këtë ushtrim profetik. (A doni tju tregoj juve 10- Mundohu të mësosh gjëra të atyre që u penduan dhe ndoqën rrugën tënde, e edhe ruaj ata nga për cilesitë e grave të Xhenetit, çdo grua e sjellshme dhe velud dënimi i Xhehennemit!’”. (Gafir: 7). reja në kuzhinë, në përgatitje të [ato që lindin fëmijë shumë] në rast se nevrikoset ose burri i saj m) E dobëson zemrën nga vullneti i saj… atëherë forco- ushqimeve, në art, që të sheh burri het vullneti i mëkatit, kurse njëkohësisht vonohet dëshira për sillet keq me te, ose ka kundërshtuar urdhërin e tij, thotë: Kjo pendim, derisa të largohet tërësisht dëshira për teube yt te ti gjëra të reja. është dora ime tek dora jote dhe unë nuk do ta largoj ate prej (pendim) nga zemra e këtij njeriut. 11- Duhet ngjallur nocionin: këtu derisa ti të jesh i kënaqur prej meje) n) Është shkak që mos të ketë vlerë ky njeri te All-llahu Dhe së fundi.. [subhanehu ve teala]. All-llahu [subhanehu ve teala] thotë: “Ne nuk ndahemi për dunja”, për “Atë që e poshtëron All-llahu nuk ka kush që mund ta bëjë 5. Veshët e tu këtë nuk duhet undërshtuar gjatë të ndershëm”. (el-Haxhxh: 18). Qe të jesh zonja e një veshi edukues; përdore veshin tënd o) Mëkatet e fusin njeriun nën mallkimin e Pejgamberit emërtimit të ndonjë fëmije ose bler- të mprehtë i cili i përgjigjet vetëm të mirës, përgjon vetëm të [sal-lall-llahu alejhi ve sel-lem], sepse ai i ka mallkuar shumë jes së ndonjë mobiljeje ose për- mëkate, kurse ai që i bënë ato mëkate e meriton atë mallkim. mira dhe gjëra të dobishme, shurdhoje apo mbylle ate në drej- gatitjes së ndonjë ushqimi. p) Largohet nga zemra e tij konsiderimi i mëkateve tim të të dëgjuarit të thashethemeve apo çdo të keqje dhe të gjëra të këqija, atëhere bëhen adete dhe nuk i pengojnë fjalët 12- Ndërrimi i pamjes herë pas shëmtuare. e nejrëzve e as shikimi i tyre. Bile kjo te mëkatarët është kulmi here, duke i rregulluar flokët në i kënaqësisë, saqë ata edhe krenohen me mëkate, për të cilët Mëso stilin e të dëgjuarit dhe të mos dëgjuarit, dhe Pejgamberi [sal-lall-llahu alejhi ve sel-lem] ka thënë: mënyra të ndryshme ose duke për- përqëndrohu me bashkëshortin tënd mirë, ji dëgjuese e mirë kur “I gjithë ummeti im është i falur, përveç atyreve që i publiko- ai të flet për gjërat që i interesojnë dhe punën e tij, sepse ne dorur mikiazh ose gjëra tjera, nëse jnë mëkatet…” (Buhariu). kemi dy veshë e vetëm një gojë. Shqipëroi: Bekir Halimi burrit i pëlqen një gjë e tillë. Marrë nga libri “Xhevabul-Kafi”, fq. 57. Përktheu F.Gurra. Boton: Boton: Boton: Shoqata Qytetare Shoqata Qytetare Shoqata Qytetare Klubi Studentor Klubi Studentor Klubi Studentor Rr. Stiv Naumov 7 / 18 Rr. Stiv Naumov 7 / 18 Rr. Stiv Naumov 7 / 18 Tel. ++389 (02) 32 23-654 Tel. ++389 (02) 32 23-654 Tel. ++389 (02) 32 23-654 Klubi Studentor Klubi Studentor Klubi Studentor 1000, Shkup 1000, Shkup 1000, Shkup se duan të vendosin paqen. e thotë ai, e ata kanë para tyre një perde (distance peri- 2. Përkujtimi i All-llahut [subhanehu ve teala] 19. Sjellja e jashtme e tyre është në kon- vazhdimisht duke bërë dhikër, tesbih (dukë thënë odike) deri ne ditën kur ringjallen.” (El-Mu’minun 99- subhanAllah), tehmid (El-Hamdulilah), tehlil (la ilahe il-lal- tradiktë me atë që kanë në zemër. 100) lah) dhe tekbir (Allahu ekber) etj… All-llahu [subhanehu 20. I frikësohen ngjarjeve të pakënd- Oj besimtare - thesar i mirësisë! Ki kujdes prej: ve teala] ka thënë: ,,E kur të harrosh, përmende Zotin shme, incidenteve dhe ngjarjeve. - Talljes me çështjet e fesë; tënd”. (El Kehf: 24). 21. Përdorim shfajsime fallse. 3. Mosngrënia shumë, për shkak se ngrënia shumë e - Shpikjeve në fe - bidateve (risive); 22. Urdhërojnë për kah e keqja dhe pen- bën një person të fle shumë dhe e bën dembel dhe ia dobë- - Vonesës apo lënien e namazeve; gojnë nga e mira. son senset, dhe përveç kësaj e ekspozon ate ndaj rrezikut të - Zbulimit të gjymtyrëve. 23. Janë dorështrënguar. sëmundjeve fizike. Pjesa më e madhe e sëmundjeve siç ne - Gibetit (përgojimit) dhe nemimetit (bartjes së shohim rezultojnë nga ushqimi dhe pija. 24. E harrojnë All-llahun [subhanehu ve fjalëve). 4. Disa dijetarë kanë përmendur disa ushqime të teala]. cilat mund të ngrejnë memorien të tilla si ngrënia e - Por edhe Imitimit të jobesimtarëve, që assesi mos 25. Mohojnë premtimin e All-llahut [sub- mjaltit dhe ngrënia e rrushit të thatë etj. të lind te ti lakmia ndaj tyre; hanehu ve teala] dhe të dërguarit të tij [sal- Imam el-Zuhri ka thënë: ,,Ju duhet të hani mjaltë për - Daljes së tepërt pa nevojë, lall-llahu alejhi ve selem]. shkak të mirësisë së saj për memorien”. Ai gjithashtu ka - Harresës së Ahiretit, 26. Shqetësohen për pamjen e jashtme thënë: ,,Kush do që dëshiron të memorizojë hadithin - Mosrespektimit të burrit dhe mosrespektimit të duhet të hajë rrush të thatë”. dhe neglizhojnë të brendshmen. Ibrahimi ka thënë: ,,Ju duhet të përtypni për shkak se prindërve. 27. Janë eloquent, oratorë, mbajnë (kjo) jep energji zemrës dhe largon harresën”. Motër muslimane! Përmbaju: ligjërata të gjata etj.. Si dhe ata përmendin shumë ushqime që përmba- 28. Ju mungon të kuptuarit e fesë. -Tevhidit (besimit në All-llahun) dhe pasimit të sun- jnë acide e janë shkak i dembelizimit dhe memories së 29. Nuk bëjnë mëkate para syve të netit të të Dërguarit [sal-lall-llahu alejhi ve selem]. dobët. njerëzve, por tregohen të vyeshëm në kryer- - Shoqërimit me shoqe që i përmbahen fesë së All- 5. Një tjetër gjë që mund të ndihmojë memorjen jen fshehurazi të gjynaheve. dhe për të reduktuar harresën është hixhama e kokës llahut [subhanehu ve teala], ashtu siç është e ditur nga eksperienca. (Për më tepër 30. Gëzohen për ndonjë fatkeqësi që bie - Duasë (lutjes) dhe të drejtuarit kah All-llahu [sub- informim shih librin Mjekësia e të dërguarit, Gjakovë, ndër besimtarë dhe trishtohen kur ata gëzo- hanehu ve teala] me kërkimin e faljes se mëkateve; 2002)). hen dhe kënaqen. - Përgatitjes për Ditën e Gjykimit. Aid Abdullah el-Karni Përktheu: Ammar Ardit Kraja Përktheu: (Ammar) Ardit Kraja Marrë nga: http://www.albislam.com Boton: Boton: Boton: Shoqata Qytetare Shoqata Qytetare Shoqata Qytetare Klubi Studentor Klubi Studentor Klubi Studentor Rr. Stiv Naumov 7 / 18 Rr. Stiv Naumov 7 / 18 Rr. Stiv Naumov 7 / 18 Tel. ++389 (02) 32 23-654 Tel. ++389 (02) 32 23-654 Tel. ++389 (02) 32 23-654 Klubi Studentor Klubi Studentor Klubi Studentor 1000, Shkup 1000, Shkup 1000, Shkup

×