Ab Urbe condita

311 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
311
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
30
Actions
Shares
0
Downloads
2
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Ab Urbe condita

  1. 1. AB URBE CONDITA…Од оснивања Града...
  2. 2. Све је почело када је Бред Пит у улози Ахила решио да прихвати Одисејев савет и да се прикључи осталим ратницима који су се спремали за поход на Троју!После десет година опсаде успели су! Срушили су Троју!
  3. 3. Аrma virumque cano, Troiae qui primus ab oris Italiam fato profugus Laviniaque venit litora, multum ille et terris iactatus et alto vi superum, saevae memorem Iunonis ob iram, multa quoque et bello passus, dum conderet urbem inferretque deos Latio; genus unde Albanique patres atque altae moenia Romae. Musa, mihi causas memora, quo numine laeso quidve dolens regina deum tot volvere insignem pietate virum, tot adire labores Једино је Ајнеј успео да побегне и да после дугог лутања стигне наиталско копно. Тамо су његови наследници основали Рим a затим су полако кренули у освајање света.
  4. 4. Ајнеј је стигао код Латина, племена уЛатиуму, у подручје око доњег токаТибра и тамо оженио Лавинију. Апенинско полуострво је у то доба било настањено многим народима који су говорили различитим језицима сличним латинском (оскијски, умбриски).Латини су од Етрураца иГрка преузели алфабет истворили латиницу, писмокојим се данас служи вишеод пола земаљске кугле.ДАКЛЕ, кривац је Ајнеј!Да можда није преживео, све би било другачије!

×