Cinisme i estoïcisme

1,139 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,139
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
3
Actions
Shares
0
Downloads
3
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Cinisme i estoïcisme

 1. 1. El Cinisme
 2. 2. Ideologia Trets pricipals: -Caràcter arrogant,crític i rebulsiu -Tots som corruptes -L'ànima és impura,incompleta, no arribarà mai al bé -Actitud irònica i cruel -Individualisme radical i autonomia -No mostrar cap tipus d'estima ni procrea -La felicitat no existeix Finalitat: Pretén ser una força (ischus) contra els patiments que forma la vida humana (ponoi). Actituds bàsiques: La Paradoxa: els cínics afirmen que el savi és aquell que té la opinió diferent de la majoria per que la majoria està en l'error. La Simplicitat: La vida allunyada de lasocietat i es decantenper la pobresa ,la vida més senzilla és la que porta la felicitat. Lema principal: “Omnia mea mecum porto” ( tot el que és meu ho porto amb mi). Concepció de l'ànima: S'interesen per l'alliberament de l'ànima del gest provocador, i utilitzen l'exercici físic per enfortir el cos. Futur: Pessimisme pur, l'èsser humà és incapaç de canviar. Futur gris i trist. Visió realista de la vida.
 3. 3. Personatges Heràcles: és l’heroi cínic per excel·lència ja que és un deu que ni espera ni promet,sap que els humans no canviaran i treballa sense demanar res a canvi (Els 12 treballs d’Heràcles) utilitzant més la força que l’astúcia.
 4. 4. Personatges Prometeu: La figura odiada dels cínics ja que el veien com l’ideal de compassió humana que havia donat el foc als humans per que no tinguessin una vida tan miserable i com un innocent creu que la felicitat recau en la generositat. S'oposava completament a la creença cínica de que el problema era ser i no tenir.
 5. 5. Pensadors Antístenes d'Atenes: (444a.C - 365a.C) Fill de pare atenenc i mare esclava. Fundador del cinisme. Deixeble de Gòrgies i Sòcrates. Va abandonar totes les coses materials i va fundar la seva pròpia escola. Pensament auster i autosuficient. S'oposava a la domesticació social. Diògenes de Sinope: (391-399a.C - 323a.C) Van acusar el seu pare de falsificar monedes i van haver de fugir de Sinope. S'enfronta a les normes socials i és un menyspreador de la cultura. Hi ha moltes anècdotes sobre la seva vida una de les quals diu que vivia en un tonell.
 6. 6. Pensadors Cràtes de Tebas: ( 368a.C – 228a.C). De bona posició econòmica, però ho va abandonar tot per ser deixeble de Diògenes i fer-se filòsof cínic. Era un home tranquil que estava disposat a parlar i donar consells i suggeriments a tot aquell que ho volgués. Vida i pensament regits per la senzillesa i l'autarquia. La filosofia era l'alliberació del'esclavitud interna i externa. Hipàrquia: (346a.C – 300a.C) una de lesprimeres dones filòsofes. Va viure amb Cràtes de Tebas. Va seguir l'estil de vida cínic, contra la voluntat de la seva família.S'oposava al masclisme i lluitava contra aquests tipus d'actutids. Mènip de Gadara: Esclau nascut durant el S.I a.C. Filosofia satírica va escriure 13 obres, importants en el seu moment. Es va suicidar abans de morir per malaltia.
 7. 7. L'ESTOÏCISME
 8. 8. <ul><li>Es distingeixen tres etapas en l’evolució de l’etoïcisme: </li></ul><ul><li>L’estoïcisme àntic ( Entre els segles II i II a.C.), fundat pel pare d’aquesta filosòfia, Zenó de Cítion. </li></ul><ul><li>Estoïcisme mig ( segles II-I a.C. ) amb Paneci de Rodes </li></ul><ul><li>Estoïcisme nou ( segles I-III d.C.) Els representants més característics entre aquests segles i l’època imperial romana van ser Séneca, Epíctet i Marc Aureli. </li></ul><ul><li>Trets pricipals: </li></ul><ul><li>- El el seu nom vol dir pòrtic o stoa. </li></ul><ul><li>- Intenten fer feliç a la gent. </li></ul><ul><li>- Defensen el panteísme prividencialista. </li></ul><ul><li>- Identifiquen el bé amb la virtut i la vida feliç amb la via virtuosa i l’eliminació de les passions. </li></ul><ul><li>- Es senten ciutadans del món, són cosmopolitas. </li></ul><ul><li>Dividien la filosofia en tres parts: </li></ul><ul><li>1. Lògica </li></ul><ul><li>2. Física </li></ul><ul><li>3. Ètica </li></ul>Ideologia
 9. 9. Lògica <ul><li>·Va ser per primer cop utilitzat per Zenó per referir-se a l’estudi del pensament discursiu, es dividia en la retòrica i la dialèctica. </li></ul><ul><li>· Incloïa la lògica formal, la material o teoria del coneixement, la gramàtica i la semiòtica. </li></ul><ul><li>· Es basa en l'ús lògic del llenguatge i l'estudi de les proposicions gramaticals. </li></ul><ul><li>· La seva teoria del coneixement és empirista i naturalista. </li></ul><ul><li>· El coneixement s’origina a partir de les impressions rebudes pels sentits. </li></ul>
 10. 10. Física <ul><li>· És l’estudi de la natura del món físic tant en la seva totalitat com cada un dels éssers que el componen, inclosos els éssers divins humans i animals. </li></ul><ul><li>· Segueix el plantejament de Parménides d'Elea (unitat de l'ésser) i Heràclit. </li></ul><ul><li>· La Raó Universal que és la que regeix l’ordre de la naturalesa, el que significa viure amb el que la raó ens diu de fer. </li></ul><ul><li>· Els estoics també sostenien que la virtud és una sola i no admet graus, per tant opinaven: “o neixes virtuós o no ho ets perquè qui té una virtud, les té totes”. </li></ul>ACTIU PASSIU Constitueixen els dos principis de l'univers, que es necessiten mútuament i determinen l'afinitat entre les coses.
 11. 11. Ètica <ul><li>· L’ètica estoica defensa la indiferència envers els plaers i dolors externs, i l'austeritat en els propis desitjos. </li></ul><ul><li>· Es basen en una concepció del món mitjantçant el cosmos, aquest està governat per una llei o raó que determina el destí de tot el que s’hi esdevè. </li></ul><ul><li>· L'ésser humà està limitat per un destí que no pot controlar i davant el qual tant sols pot resignar-se. </li></ul><ul><li>· Considera que la única conducta correcta tant sols és possible tenint una vida tranquil·la. </li></ul>
 12. 12. Pensadors Estoïcisme àntic: Zenó de Cítion Va nèixer a Cítion, Xipe. El seu mestre va ser el filòsof cínoc Crates de Tebes, però també el megàric Estilpó i del platònic Xenòcrates de Calcedònia, entre d’altres. El seu pensament té elements d’Heràclit, Plató i Aristòtil i la seva escola contrincant en el seu temps va ser la d’Epicur. Els seus deixebles van ser Cleantes i Crisip de Soli.. Va ser un filòsof grec, fundador de l’estoïcisme. Entre els seus escrits figuren La república, Els signes, El discurs, La naturalesa, La vida segons la naturalesa i les passions , però tots s’han perdut. (aprox. 333–262 a. C.)
 13. 13. Personatges <ul><li>Estoïcisme mig: Paneci de Rodes </li></ul>Paneci abandona diverses teories clàssiques de l'estoïcisme i admet la tesi aristotèlica de l'eternitat del món. També creu en la Providència com una intervenció general de Déu en la natura, però no per a cada cas particular. Distingeix entre tres teologies: una poètica, o mitològica, una altra física, filosòfica o racional, i una altra civil, o política. (185–109 a. C.)
 14. 14. Personatges Va ser un nen malaltís, i que estudià a Roma on va aprengué retòrica, i va ser iniciat en la filosofia estoica per Àtal i Sotió. Degut a la seva malaltia s'estigué a Egipte per ser curat. El 65 fou acusat d'implicar-se en un complot per matar l'emperador, la Conspiració de Pisó. Sense cap judici, Neró li ordenà de suïcidar-se. A la seva dona, Pompeia Paulina, que intentà també matar-se, li fou ordenat per Neró de viure. Estoïcisme nou: Séneca Marc Aureli Epíctet (4 a. C.–65 d. C.) (121–180 d. C.) (50–130 d. C.)
 15. 15. FI

×