CLAUSTRE-DEBAT
Atenció a la diversitat, educació
especial i reforços
LÍNIA METODOLÒGICA ?
Tenim una línia metodològica d'escola?
Estem en un punt de crisi, on ens
replantegem moltes coses que...
Quina visió tenim de l'atenció a la diversitat?
A l'enquesta hi havia diverses preguntes al voltant de l'atenció a la
dive...
Quina visió tenim de l'atenció a la diversitat?
Estem dividits respecte a si el nombre
d'alumnes problemàtics ha augmentat...
Quina visió tenim de l'atenció a la diversitat?
Creiem que no tenim eines adequades
per adaptar els dossiers a l'alumnat q...
Model d'escola respecte a l'atenció a la diversitat
Quin dibuix creus que representa millor el tractament de la diversitat...
Tres models d'escola
Model segregador
excloure certs alumnes
Model integrador
anivellar certs alumnes
Model inclusiu:
trac...
Quin model som?
Respondrem a aquesta pregunta a partir del que
diguem al claustre
Què hem de fer els i les mestres davant la diversitat de
l'alumnat?
RESPECTE AL NIVELL D'APRENENTATGES
• observar l'alumna...
Què hem de fer els i les mestres davant la diversitat de
l'alumnat?
RESPECTE A LES CONDUCTES
• recollir la informació sobr...
Què passa després de fer la demanda?
EE fa la valoració. Proposem que a partir d'ara, aquesta
valoració sigui compartida a...
Quins són els criteris per a seleccionar quin alumnat serà
atès a EE?
EE atén:
Alumnat amb dictamen.
•Quan es fa dictamen?...
I l’EAP?
En aquests moments, la psicòloga de l’EAP ve unes 20
hores al mes.
Les tasques assignades són:
· Valoració de l'a...
I Logòpèdia?
•Cada curs es valora l’alumnat susceptible de rebre
atenció de logopèdia a l’escola.
•Cada curs queda alumnat...
Quins són els serveis externs?
En aquests moments, estem derivant alumnat a:
-estimulació precoç, fins als 4 anys i mig, D...
Què esperem d'aquests serveis?
• Que facin la teràpia que l'alumne-a necessita per resoldre o
millorar el seu problema.
• ...
Quines són les funcions de les mestres d'EE (segons les instruccions del curs
2010-11)
• Identificació, amb la col·laborac...
Com han de treballar les mestres d'EE (segons les
instruccions del curs 2010-11)
L’atenció als alumnes per part dels mestr...
Què es fa a EE actualment?
ATENCIÓ
INDIVIDUAL A
L’AULA D’EE
A.P. 1r: concepte de quantitat, numeració, reconeixement de ll...
Què es fa a EE actualment?
ATENCIÓ
INDIVIDUAL A
L’AULA
ORDINÀRIA
A. H. P-3 joc simbòlic, racons, vocabulari,...
A.P. /A.B....
Què es fa a EE actualment?
TALLER DE
CONTE CI
Llenguatge verbal: Comprensió oral del conte, iniciació/consolidació del lle...
Però si surten a EE es perden classes...
Evidentment, no es poden fer dues coses a l'hora.
Tenim alguna proposta?
Com ho r...
Els reforços a l'escola
Tot i haver elaborat i enviat a tothom el document sobre atencio a la diversitat,
gairebé la meita...
Els reforços a l'escola
Majoritàriament pensem que els
reforços s'haurien de repartir segons
les necessitats.
Qui valora a...
Reforços selectius: per reflexionar
A cicle inicial, l'alumnat que a primer encara no ha
arrencat a llegir o que a segon n...
Desdoblaments i 1-2-3: per reflexionar
Atenem millor la diversitat, amb un grup més petit ? O bé
fem el mateix que fariem ...
I si fóssim 2 mestres a l'aula?
Per ràtio, podriem ser 2 mestres a l'aula a les hores de
llengua i matemàtiques...
Conclusions i acords
Per omplir al final del procés…
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Claustre: Atenció a la diversitat

863 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
863
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
109
Actions
Shares
0
Downloads
12
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Claustre: Atenció a la diversitat

 1. 1. CLAUSTRE-DEBAT Atenció a la diversitat, educació especial i reforços
 2. 2. LÍNIA METODOLÒGICA ? Tenim una línia metodològica d'escola? Estem en un punt de crisi, on ens replantegem moltes coses que semblaven clares. El tractament de l'atenció a la diversitat és una d'elles.
 3. 3. Quina visió tenim de l'atenció a la diversitat? A l'enquesta hi havia diverses preguntes al voltant de l'atenció a la diversitat: Creiem que els resultats de l'alumnat no han millorat, tot i les mesures que prenem. 1
 4. 4. Quina visió tenim de l'atenció a la diversitat? Estem dividits respecte a si el nombre d'alumnes problemàtics ha augmentat o es manté igual.. 2 3 Pensem que els recursos s'han de repartir segons les necessitats de cada nivell en cada curs.
 5. 5. Quina visió tenim de l'atenció a la diversitat? Creiem que no tenim eines adequades per adaptar els dossiers a l'alumnat que ho necessita. 4 5 Pensem que les mestres d'EE haurien d'atendre l'alumnat que té ur retard significatiu en l'aprenentatge.
 6. 6. Model d'escola respecte a l'atenció a la diversitat Quin dibuix creus que representa millor el tractament de la diversitat a La Sínia? (els quadrets són alumnes)
 7. 7. Tres models d'escola Model segregador excloure certs alumnes Model integrador anivellar certs alumnes Model inclusiu: tractar a cadascú com a diferent
 8. 8. Quin model som? Respondrem a aquesta pregunta a partir del que diguem al claustre
 9. 9. Què hem de fer els i les mestres davant la diversitat de l'alumnat? RESPECTE AL NIVELL D'APRENENTATGES • observar l'alumnat i fer avaluació diagnòstica. Tenir en compte el recull de dades, memòries, historial de l’alumnat. • adaptar les activitats al tipus de grup. • diversificar nivells en el grup. • adaptar treball per als que no segueixen el ritme del grup (pla individualitzat) • adaptar treball per a l'alumnat que està per sobre del ritme del grup. (pla individualitzat) • detectar els casos en què hi pot haver un transtorn , fer la demanda a EE i/o derivar a serveis externs, públics o privats.
 10. 10. Què hem de fer els i les mestres davant la diversitat de l'alumnat? RESPECTE A LES CONDUCTES • recollir la informació sobre l'alumnat • conèixer l'entorn familiar i social de cada alumne • observar sistemàticament la conducta de l'alumnat. • programar activitats d'educació emocional • detectar els casos en què hi pot haver un transtorn, fer la demanda a EE i/o derivar a serveis externs, públics o privats.
 11. 11. Què passa després de fer la demanda? EE fa la valoració. Proposem que a partir d'ara, aquesta valoració sigui compartida amb la CAD ampliada amb coordinació.
 12. 12. Quins són els criteris per a seleccionar quin alumnat serà atès a EE? EE atén: Alumnat amb dictamen. •Quan es fa dictamen? Amb quins criteris? Alumnat amb un retard significatiu en el nivell de desenvolupament i/o d'adquisició d'aprenentatges. * Què entenem per “retard significatiu”? * Fins a quin punt l’apreciació subjectiva de la mestra/del mestre influeix en la valoració?
 13. 13. I l’EAP? En aquests moments, la psicòloga de l’EAP ve unes 20 hores al mes. Les tasques assignades són: · Valoració de l'alumnat amb necessitats educatives especials. · Suport als docents. · Orientació a l’alumnat i a les seves famílies
 14. 14. I Logòpèdia? •Cada curs es valora l’alumnat susceptible de rebre atenció de logopèdia a l’escola. •Cada curs queda alumnat sense poder ser atès: es primen els casos més greus.
 15. 15. Quins són els serveis externs? En aquests moments, estem derivant alumnat a: -estimulació precoç, fins als 4 anys i mig, DAPSI - psicòlegs (Illablanca, Brun) - optometristes (St.Cugat, IOTT) -logopedes (Mercedes Romero) - ………………….
 16. 16. Què esperem d'aquests serveis? • Que facin la teràpia que l'alumne-a necessita per resoldre o millorar el seu problema. • Que ens donin pautes sobre com tractar l'alumne-a • Que donin elements a la família per ajudar l'infant.
 17. 17. Quines són les funcions de les mestres d'EE (segons les instruccions del curs 2010-11) • Identificació, amb la col·laboració de l’EAP, de les necessitats educatives d’aquest alumnat i col·laboració en la concreció del corresponent pla d’intervenció. • Col·laboració amb els tutors i tutores en la concreció de les adaptacions del currículum i plans individualitzats, quan l’alumne ho requereixi, i en la preparació i adaptació d’activitats i materials didàctics que facilitin l’aprenentatge d’aquest alumnat i la seva participació en les activitats del grup classe ordinari. • Suport en la participació de l’alumnat amb necessitats educatives específiques en les activitats d’aprenentatge dins del grup classe ordinari. • Desenvolupament de les activitats i programes específics que aquest alumnat requereixi. • Col·laboració en el seguiment i avaluació d’aquest alumnat.
 18. 18. Com han de treballar les mestres d'EE (segons les instruccions del curs 2010-11) L’atenció als alumnes per part dels mestres especialistes en educació especial es pot dur a terme: • prioritàriament dins l’aula ordinària, conjuntament amb el tutor o tutora, per tal d’oferir a aquest alumnat oportunitats de participar en els entorns i activitats com més normalitzats millor. • quan sigui necessari, en grups reduïts d’alumnes, en situacions d’atenció individual o en altres formes d’agrupament de l’alumnat.
 19. 19. Què es fa a EE actualment? ATENCIÓ INDIVIDUAL A L’AULA D’EE A.P. 1r: concepte de quantitat, numeració, reconeixement de lletres, orientació espacial, memòria auditiva i visual O.C. 2n atenció, percepció visual, orientació en l’espai, memòria auditiva, quadern de mates J. C. 2n lectoescriptura, numeració, raonament de problemes, dossier càlcul mental, treball d’esquema corporal. C. M. 2n iniciació a la lectoescriptura, orientació espacial, concepte de quantitat, numeració, seriacions, classificacions, vocabulari, dossier de medi. C.G. 3r i M.S. 4t expressió i comprensió oral i escrita. JM F. 5è lectura comprensiva, lectoescriptura, expressió oral, dossier CM adaptat J.W. 6è matemàtiques (ara el mateix que a la classe, a vegades quaderns específics per a ell) J.S. 6è organització de la carpeta-feines, revisió de l’agenda, lectoescriptura S.R. 6è expressió escrita i raonament de problemes
 20. 20. Què es fa a EE actualment? ATENCIÓ INDIVIDUAL A L’AULA ORDINÀRIA A. H. P-3 joc simbòlic, racons, vocabulari,... A.P. /A.B. P-5 centrar l’atenció, motivar-los a fer les feines, comprensió i expressió oral . J.C. 2n càlcul mental i racons matemàtics C.M. 2n coneix. Medi S. R. 6è català i castellà J. W. 6è català GRUP DE LLENGUA ORAL P-5 Treball de comprensió i expressió oral. Ampliació de vocabulari català Respectar torn de paraules Treballar l’atenció GRUP DE PSICOMO- TRICITAT RELACIONAL CI Fomentar la relació entre companys en situació de joc. Respectar als companys (torn de paraules, en el joc, en la conversa,…) Representar diferents estats d’ànim i moviments corporals. Motivar als alumnes a explicar vivències, en català. Seguir ordres col·lectives. Millorar l’atenció. Treballar la memòria visual. Millorar el control motriu. Treballar l’orientació espacial Treballar la coordinació de braços i/o de cames.
 21. 21. Què es fa a EE actualment? TALLER DE CONTE CI Llenguatge verbal: Comprensió oral del conte, iniciació/consolidació del llenguatge escrit, iniciació a la lectura, expressió oral , discriminació, memorització del poema, de seqüències de paraules. Llenguatge matemàtic: Ordenació temporal Llenguatge plàstic: Memorització visual de dades obtingudes per l’observació, tècniques: ús de les tisores i de la cola i el dibuix amb llapis de colors. Descoberta de sí mateix: Noció d’identitat: l’amistat Percepció visual d’imatges Atenció Respecte per als altres TALLER DE CUINA CM Llenguatge verbal: - Comprensió i expressió oral, expressió escrita , vocabulari (aliments, estris de cuina,...), memorització de poemes. Llenguatge matemàtic: Mesura, proporcions, classificació (aliments: fruites, verdures, naturals, fabricats,.. Llenguatge plàstic: Fabricació de “tapetes”, dibuix : del natural, confecció de lletres amb perspectiva,....amb diferents tècniques Llenguatge informàtic: Recerca de receptes per internet, processador de textos Descoberta de sí mateix: - Prendre consciència de l’alimentació sana Respectar el torn de paraules, als companys,... Atenció TALLER DE LLENGUA 5è I 6è Treball de comprensió i expressió oral i escrita. Respectar als companys (el que diuen, com ho diuen,...)
 22. 22. Però si surten a EE es perden classes... Evidentment, no es poden fer dues coses a l'hora. Tenim alguna proposta? Com ho reflectim en el pla individualitzat? Com ho avaluem?
 23. 23. Els reforços a l'escola Tot i haver elaborat i enviat a tothom el document sobre atencio a la diversitat, gairebé la meitat del claustre no coneix el funcionament dels reforços dels altres cicles.
 24. 24. Els reforços a l'escola Majoritàriament pensem que els reforços s'haurien de repartir segons les necessitats. Qui valora aquestes necessitats? Com es valoren?
 25. 25. Reforços selectius: per reflexionar A cicle inicial, l'alumnat que a primer encara no ha arrencat a llegir o que a segon no arriba a les 20 paraules/minut, rep un reforç específic per part del tutor o la tutora.
 26. 26. Desdoblaments i 1-2-3: per reflexionar Atenem millor la diversitat, amb un grup més petit ? O bé fem el mateix que fariem en un grup sencer però més relaxats?
 27. 27. I si fóssim 2 mestres a l'aula? Per ràtio, podriem ser 2 mestres a l'aula a les hores de llengua i matemàtiques...
 28. 28. Conclusions i acords Per omplir al final del procés…

×