Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Mulla olis ny yksi hopea ja kuusi pronssia! osaamismerkit opetuksessa

66 views

Published on

ESITYS esitetty Interaktiivinen Tekniikka Koulutuksessa 2017 -tapahtumassa.

Tässä foorumissa kerrotaan kokemuksia tieto- ja viestintätekniikan orientoivien opintojen (3+2 op) muuttamisesta osaamismerkkeihin perustuvaksi, opiskelijalähtöiseksi, pelillistetyksi ja ongelmalähtöiseksi kokonaisuudeksi. Nämä väline- ja sovellusopinnot ovat tiedekuntamme opiskelijoille usein ainoa katsaus teknologiatuetun oppimisen ja opettamisen maailmaan, joten niiden kehittämiseen on panostettu vuosien aikana paljon. Aiemmin on kokeiltu mm. pisteisiin perustuvaa pelillistämistä ja opetuksen tarinallistamista. Mielestäni perinteiset välineharjoitukset eivät ole enää paras tapa opiskella tieto- ja viestintätekniikan hyödyntämistä 2010-luvulla, vaan yhä enemmän on tarvetta opetella tutkia uusia tapoja toteuttaa välineisiin ja sovelluksiin tutustuminen.

Kurssiuudistuksen suunnittelun pohjaksi valittiin kolmeportainen vaikeustason nousu ja siihen liittyvä ongelmalähtöisyys, kontekstualisuus ja pelillistäminen. Pelillistämistä lukuun ottamatta ongelmalähtöisyys ja kontekstualisuus lisääntyvät korkeammalle tasolle pyrittäessä. Kurssien rakenne suunniteltiin sellaiseksi että opiskelijat saivat itse päättää kuinka he opintonsa toteuttavat kunhan he saavat tietyn määrän osaamismerkkejä tositteena osaamisestansa. Jokainen osaamismerkki toimi itsenäisenä oppimateriaalina jonka lisäksi opettaja tarjosi opiskelijoille räätälöityä työskentelyapua.

Osaamismerkkien matalin taso koostui lähinnä sovellusharjoitteista ja tutustumisesta erilaisiin verkostopalveluihin. Toisella tasolla osaamismerkin sai oman opiskelunsa suunnittelemisesta, sovellusharjoituksen suunnittelusta tai vaikkapa käytännön opetuskokeilusta. Korkein taso tarkoitti kurssin välitöntä läpäisyä - erityisen etevä opiskelija pystyi osoittamaan oman osaamisensa hakemalla välittömästi kultaista merkkiä jonka tositteena tarvittiin toteutuksen suunnitelma ja raportti sovellusesimerkkeineen.

Osaamismerkit toteutettiin Discendumin Badgefactory -palvelun avulla ja ne integroitiin osaksi Eliademy-ympäristössä toteutettua kurssia. Matalimman tason osaamismerkit myönnettiin automaattisesti siten, että opettaja teki niiden hakulomakkeisiin vain satunnaistarkastuksia kun taas kaksi korkeinta tasoa perustui opettajan tekemään tarkistukseen ja hyväksymiseen. Hyväksytyt merkit opiskelija tallensi omaan Openbadge Passport -lompakkoonsa ja julkiseen osaamisportfolioonsa.

Published in: Education
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Mulla olis ny yksi hopea ja kuusi pronssia! osaamismerkit opetuksessa

 1. 1. Mulla olis ny yksi hopea ja kuusi pronssia! Osaamismerkit opetuksessa? Jari laru, KT, yliopistonlehtori, teknologiatuettu oppiminen ja opetus. Oulun yliopisto www.jarilaru.eu (@larux) - tämä esitys: bit.ly/ITK2017a
 2. 2. https://www.slideshare.net/larux/paljonko-sulla-on- pisteit-kokemuksia-pelillistetyst-opetuksesta
 3. 3. Mikä ihmeen osaamismerkki? https://openbadges.org/
 4. 4. Miksi käytimme osaamismerkkejä? ● Jatkuva uudistuminen ja välineiden kokeilu: kokemuksien etsiminen “riskittömässä kontekstissa” ● OPS uudistus opettajankoulutuksessa: mahdollisuudet hyödyntää osaamismerkkejä esim. monialaisissa opetettavissa aineissa (LO-koulutus) ● Tarve eriyttää opintopolkuja kurssilla ● Tarve luoda eritasoisia tehtäviä: perustehtävät, soveltavat tehtävät, haastavat tehtävät ● Haave jonkinlaisesta automaatiosta
 5. 5. OPETTAJA/OPPILAITOS: Luo ja myöntää
 6. 6. OPETTAJA/OPPILAITOS: käyttää oppimisympäristössä Luodut merkit upotettiin osaksi Eliademy - kurssiympäristöä. Monissa LMS- työkaluissa tuki merkeille on integroituna. Esim. Optima. Optiman nykyistä versiota ei voinut muista syistä hyödyntää kurssilla. Opiskelijan pitää hakea merkkiä tai ympäristö antaa sen esim. analytiikan perusteella
 7. 7. OPISKELIJA: säilyttää / julkaisee merkkinsä
 8. 8. Eriyttävä taso: osaan jo tai haluan tehdä isomman projektin Soveltava taso: suunnittelen, toteutan, reflektoin Tutustutaan sovelluksiin: Katson tutoriaalit, teen pienen harjoitteen Automaattinen myöntäminen, satunnais- tarkistus Manuaalinen tarkistus Manuaalinen tarkistus Manuaalinen tarkistus
 9. 9. “voit personoida oman opinpolkusi. Alla olevassa kuvassa on esillä neljä eri vaihtoehtoa: 1) opiskelija tekee neljä hopeatason suoritetta ja saa niiden perusteella kultamitalin. 2) opiskelija tekee kaksi hopeatason ja 16 pronssitason suoritetta ja kuittaa niillä kurssin läpäistyksi 3) opiskelija suunnittelee ja toteuttaa laajemman omaan työhönsä/opintoihinsa/muuhun liittyvän projektin ja saa sen perusteella välittömästi kultatason osaamismerkin. 4) opiskelija vaihtaa 2 tai useamman kultatason merkin platinatason osaamismerkkiin.”
 10. 10. OPISKELIJAT: Positiivista ja negatiivista palautetta...Paljon mielenkiintoisempi ja antoisampi kurssi kuin odotin. Pelkäsin hieman, että opetellaann vain wordin, power pointin ynnä muiden käyttöä, mutta kurssi oli mahtava! Toteutustapa oli mielestäni todella hyvä, ja se että piti kokeilla monia eri sovelluksia, mutta sai silti valita oli hyvä juttu!:) joitain tvt:n koulusovelluksiin liittyviä aiheita jäi käsittelemättä, sillä haastavilta, ikäviltä ja hankalilta tuntuvia aiheita ja tehtäviä pystyi väistelemään, koska pronssitehtäviä oli niin paljon.
 11. 11. OMAT KOKEMUKSET Positiivista ja negatiivista... ● Yksilölliset oppimispolut 100% varmuudella ● Eriyttäminen ● Opettajan ajankäyttö oppitunnilla ● Opiskelijat oppivat tiedonhaku- kokeilu / sovellusten runsaus - kokonaisuuden ● Automaatio simppeleiden tehtävien ja merkkivaihtojen kohdalla toimi hienosti. Suuria mahdollisuuksia tulevaisuudessa ● Osa opiskelijoista keskittyi “suorittamaan” koska suoritettavaa oli. Oppiminen jäi ja laatu heikkeni ● Merkkejä oli liikaa (laatu, määrä) ● Käsintarkistettavien merkkien tarkistaminen oli yllättävän iso urakka => ruuhkautui ● Joillekin opiskelijoille valinnanvapautta oli liikaa ● Polku merkistä oppimisympäristöön ei sellaisenaan sovellu tavisopettajalle
 12. 12. Mitä vuoden 2015-2016 jälkeen on tapahtunut? ● On annettu “tomun laskeutua” ● Toisaalta on käytetty sellaisia välineitä joihin EI OLE VOINUT upottaa osaamismerkkejä kuten Eliademyyn (kuvissa). [MS Onenote ja GoogleClassroom] ● TULEVAISUUDESSA uusi kurssi ja uusi OPS (teknologiatuettu oppiminen ja opetus, 4op) TARVE INTEGROIDA KURSSI MONIALAISIIN - MERKIT OSAAMISEN OSOITTAJANA => PRO-käyttö :) ● MERKKIEN TEKEMINEN/VAI VALMIIT? ○ valmiit merkkirepositoryt käyttöön, kaikke ei tarvitsekaan tehdä itse (!) ○ esim.Microsoft Edu, Oppiminen Online jne.. ○ Nykyisten merkkientuunaaminen ja vähentäminen ● UUSI OPTIMA 2018- (merkkien käyttö helpottuu ja stabiloituu)
 13. 13. Kiitos.

×