Fact or falllacy power point

337 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
337
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
108
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Fact or falllacy power point

  1. 1. GENETICS FACT OR FICTION
  2. 2. QUESTION #1Certain acquired characteristicssuch as math skills are inherited Answer: False
  3. 3. Question #2• Identical twins are always of the same sex?• Answer: True
  4. 4. Question #3• Fraternal twins are more closely related to each other than to other children in the family?• Answer: False
  5. 5. Question #4 • The father determines the sex of the child. • Answer: True
  6. 6. Question #5• Each parent contributes half of a child’s genetic makeup.• Answer: True
  7. 7. Question #6• Certain thoughts or experiences of a mother may mark or alter the hereditary makeup of an unborn child.• Answer: False (unless environmental concerns)
  8. 8. Question #7 • Color-blindness is more common in males than females. • Answer: true
  9. 9. Question #8• A person may transmit characteristics to offspring which he does not show.• Answer: True
  10. 10. Question # 9 • Certain hereditary characteristics are influenced by the blood • Answer: False
  11. 11. Question # 10 • Identical twins are more closely related than fraternal twins. • Answer: True
  12. 12. Question # 11• Certain inherited traits may be altered by the stars, moon or planets early in development.• Answer: False
  13. 13. Question #12 • Males are always biologically stronger than females • Answer: False
  14. 14. Question #13• The tendency to produce twins may run in families• Answer: True
  15. 15. Question #14• A craving for food such as strawberries may cause a birthmark on the unborn child• Answer: False
  16. 16. Question # 15 • Many of a person’s inherited traits do not appear • Answer: True
  17. 17. Question # 16• The parent with the stronger will contributes more to a child’s inheritance than the other parent• Answer: False
  18. 18. Question # 17• If a person loses a limb in an accident, it is likely that he or she will have a child with a missing limb• Answer: False
  19. 19. Question #18• The attitude of the parents toward each other influences the emotional makeup of the unborn child• Answer: False
  20. 20. Question #19• Children born to older parents usually lack the energy levels of those born to younger parents• Answer: False
  21. 21. Question #20 • The total number of male births exceeds female births each year • Answer: True

×