Successfully reported this slideshow.
Your SlideShare is downloading. ×

Circuits i maquines:Eric i Maria

Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Upcoming SlideShare
L'electricitat
L'electricitat
Loading in …3
×

Check these out next

1 of 19 Ad
Advertisement

More Related Content

Similar to Circuits i maquines:Eric i Maria (20)

Advertisement

Circuits i maquines:Eric i Maria

 1. 1. Circuits Eric Aparicio Gombau Nivell:6è Maria Pla Tarrago Nivell:3r Curs:2013-2014
 2. 2. Els efectes de l'electricitat sobre l'ésser humà han estat sempre objecte d'una incessant fascinació, fins al punt que s'utilitzaven en les festes per a diversió dels assistents. Un joc consistia a connectar una corona del rei a una ampolla de Leiden, i tothom que intentava d'agafar-la tancava el circuit, de manera que rebia una forta descàrrega. Però la història de l'electricitat aplicada sobre l'ésser humà està esquitxada d'anècdotes. L'ampolla de Leiden fou inventada pel físic neerlandès Pieter van Musschenbroek a la Universitat de Leiden, l'any 1746. No era més que un recipient de vidre amb les superfícies interiors i exteriors cobertes per sengles làmines d'estany. Tenia la capacitat d'emmagatzemar grans quantitats d'electricitat. Per això, qui gosava d'agafar la corona del rei rebia com a recompensa una bona dosi d'electricitat en primera persona. Un altre passatemps de l'època era posar una donzella que fes patxoca en un dels pols d'una de les ampolles i en l'altre s'ancorava el cos d'un galant que pretengués petonejar-la. I quan ho feia, treien guspires. D'amor o d'electricitat, cadascú que pensi el que vulgui. I un altre dels costums més practicats durant les festes consistia a agafar-se un munt de persones de les mans. Quan les dues persones dels extrems tocaven, respectivament, la superfície exterior de l'ampolla i una vareta connectada a la superfície de l'interior, un corrent elèctric recorria la línia i els feia botar a tots. Fins i tot el rei Lluís XV de França va provar l'experiment amb una línia formada per 180 dels seus cortesans, amb resultats satisfactoris (des del punt de vista del rei, esclar), i es va fer un experiment similar amb una línia de frares cartoixans que feia més d'un quilòmetre i mig de llargària. Aquest joc innocent va portar el francès Joseph-Aignan Sigaud de Lafond a fer un descobriment que avui dia tots coneixem, però que en aquells moments no se'n tenia ni idea. En la seva versió de l'experiment, la primera persona de la cadena tocava l'interior de l'ampolla i l'última acostava el dit a la superfície externa, traient una guspira que provocava que tots botessin quan el corrent elèctric recorria la cadena. En una ocasió, tanmateix, només van botar les sis persones més properes a qui treia la guspira. La sisena, un jove de delicades faccions, no havia transmès el corrent al seu veí.
 3. 3. Les càrregues elèctriques són partícules minúscules que estan a tota la matèria que ens envolta. Hi ha dos tipus de carregues elèctriques: •Les carregues positives o protons. •I les negatives o electrons.
 4. 4. Globus amb les carregues neutres Globus amb més carregues negatives que positives
 5. 5. Els imants són els cossos que poden atraure el ferro o altres metalls. Un imant té dues zones, situades als extrems, anomenades pols. Si acostem dos imants per pols diferents (el nord de l’un i el sud de l’altre), s’atrauen, mentre que si els acostem pel mateix pol, es repel·leixen.
 6. 6. D’imants n’hi ha de naturals i se’n poden construir d’artificials: •Els imants naturals són alguns minerals, com la magnetita, que tenen aquesta propietat d’atraure el ferro. •Els imants artificials s’obtenen fregant objectes de ferro o altres metalls amb la magnetita, en el procés conegut com a imantació.
 7. 7. El corrent elèctric consisteix en el moviment ordenat de càrregues elèctriques per un material. Les càrregues que es mouen pels aparells elèctrics que fem servir diàriament són les càrregues negatives. L'energia elèctrica es pot transformar en altres formes d'energia, com la llum, el so, la calor o el moviment.
 8. 8. El corrent elèctric no circula igual per tots els materials. Els materials poden ser conductors o aïllants: •Els materials conductors són els materials pels quals el corrent elèctric circula amb facilitat. Els metalls com el coure, l'or o la plata. •Els materials aïllants són els materials pels quals el corrent elèctric no circula amb facilitat. L'aire, el plàstic, la fusta, la goma o el vidre.
 9. 9. Un circuit elèctric és un conjunt d’elements connectats entre ells, pels quals circula l’electricitat. El circuit elèctric més senzill està format per tres components: el generador, el conductor i el receptor.
 10. 10. Aquests circuits també poden portar elements de control (interruptors) i elements de protecció (fusibles).
 11. 11. Aquest és un circuit senzill que fa funcionar un ventilador.
 12. 12. Aquest és el mateix però tancat Esta format per: Un generador Uns cables Un interruptor I un motor
 13. 13. Aquest circuit és un circuit en sèrie. Aquest circuit està format per: •Un generador •Uns cables •Un interruptor •I dos bombetes
 14. 14. Aquest és un circuit paral·lel.
 15. 15. Està format per: Un generador Un interruptor Uns cables I dos bombetes
 16. 16. Aquest és un circuit en sèrie.
 17. 17. Ara està tancat. Està format per: Un generador Un interruptor Uns cables I dos motors

×