El ressorgiment de les ciutats

3,446 views

Published on

0 Comments
2 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
3,446
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
767
Actions
Shares
0
Downloads
47
Comments
0
Likes
2
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

El ressorgiment de les ciutats

 1. 1. ELRESSORGIMENTDE LES CIUTATS TEMA 4 Ana Martínez-Alcocer Cid 2nC
 2. 2. ÍNDEX1. LA PROSPERITAT ECONÒMICA DEL SEGLE XIII 1.1 MILLORA L’AGRICULTURA 1.2 EL DESESENVOLUPAMENT DEL COMERÇ I LA BANCA2. EL RENAIXEMENT DE LES CIUTATS3. CAUSES DEL RENAIXEMENT DE LES CIUTATS4. ELS HABITANTS DE LES CIUTATS5. L’AUGE DE L’ARTESANIA 5.1 ELS ARTESANS 5.2 ELS GREMIS6. LA COMPOSICIÓ DELS OFICIS7. EL REFORÇ DE LES MONARQUIES8. LA CREACIÓ DE PARLAMENTS9. ELS ENFRONTAMENTS ENTRE ELS REGNES EUROPEUS
 3. 3. 1. LA PROSPERITAT ECONÒMICA DEL SEGLE XIII 1.1 MILLORA L’AGRICULTURA o En aquest esquema es mostra la millora que va experimentar l’agricultura i el creixement de la població en el segle XIII i les causes daquesta.
 4. 4. 1. LA PROSPERITAT ECONÒMICA DEL SEGLE XIII 1.2 EL DESESENVOLUPAMENT DEL COMERÇ I LA BANCAo En aquest mapa es veuen les principals rutes de comerç i les fires més importants. Gràcies a les quals el comerç i va banca es va desenvolupar.
 5. 5. 2. EL RENAIXEMENT DE LES CIUTATS o A Europa tornaven a cobrar importància algunes ciutats antigues o de nova creació.
 6. 6. 3. CAUSES DEL RENAIXEMENT DE LES CIUTATSo La millora de l’agricultura va fer que es necessitessin menys treballadors i moltagent va emigrar a les ciutats, on els mercats es van convertir en centres de comerçimportant. A més a les ciutats es vivia millor ja que els seus habitants eren lliures itenia el seu propi govern, l’ajuntament.
 7. 7. 4. ELS HABITANTS DE LES CIUTATS Rics Artesans i botiguers modestos Pobres i marginatso Aquesta piràmide ens mostra l’ordre jeràrquic dels habitants de les ciutats.
 8. 8. 5. L’AUGE DE L’ARTESANIA 5.1 ELS ARTESANSo Amb l’augment de població la demanda de productes va créixer i per això apart del comerç també es va desenvolupar molt l’artesania.
 9. 9. 5. L’AUGE DE L’ARTESANIA 5.2 ELS GREMISAl segle XII els artesans d’un mateix ofici sagrupaven per formar els gremis.Aquests van arribar a controlar tota la producció artesana de la ciutat.Tasques dels gremis:• Controlaven la producció.• Assistència als membres i les seves famílies.
 10. 10. 6. LA COMPOSICIÓ DELS OFICIS Mestre Oficial Aprenento Aquesta piràmide ens ajuda a veure quin era l’ordre d’importància en un gremi.
 11. 11. 7. EL REFORÇ DE LES MONARQUIESo Els reis van recuperar el poder lentament. Van estendre els seus regnes i vanaconseguir exèrcit propi. Van enfortir l’administració, van afavorir el restablimentdel dret romà i van donar cartes de privilegis i llibertats.
 12. 12. 8. LA CREACIÓ DE PARLAMENTSo A llarg dels segles XII i XIII els reis van crear les anomenades corts o parlamentsamb els quals volien disminuir el poder que tenia la noblesa.
 13. 13. 9. ELS ENFRONTAMENTS ENTRE ELS REGNES EUROPEUSo Els reis van voler augmentar les seves fronteres i això va causar disputes successòriesja que els reis lluitaven contra nobles o altres reis. També es produïen baralles persucceir a un rei desprès de la seva mort o per fer-se amb terres de ningú ja que lesfronteres medievals no eren molt definides.
 14. 14. Gràcies per lavostre atenció

×