Engelse landschapstuin

423 views

Published on

afbeeldingen bij generieke en specifieke teksten Wat van Ver komt

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
423
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
2
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Engelse landschapstuin

  1. 1. Renaissance ideaal werd rond het midden van de negentiendeeeuw sterk bekritiseerd. Kunstenaars keerden zich af van deklassieken en gingen op zoek naar andere, vaak meer exotischeinspiratiebronnen.Dit uitte zich bijvoorbeeld in ontwikkelingen in delandschapsarchitectuur. Tuinen werden steeds vaker volgens heelandere dan de klassieke regels aangelegd en er verschenen demeest exotische bouwsels.
  2. 2. In de achttiende eeuw schiepen de Engelsen een nieuwe landschappelijkeomgeving: de landschapstuin.Tuinen werden groter, informeler van opzet en hun relatie met de villawerd minder duidelijk. De strakke lijnvoering van rechte paden en geschorenheggen werd vervangen door de ‘serpentine line’, met slingerende paden en‘vrij’ groeiende bomen en struiken. Met allerhande tuingebouwen kondenvervolgens verschillende associaties worden opgeroepen, waardoor het geheelnog spannender werd. Voor deze tuingebouwen gingen (tuin)architectenexperimenteren met nieuwe bouwstijlen
  3. 3. Aanvankelijk lieten tuinontwerpers zich vooral inspireren doorde overzichtelijke landschappen van de Franse schilders ClaudeLorrain en Nicolas Poussin.
  4. 4. In oosterse tuinen werd geprobeerd de natuur in alhaar onregelmatigheden na te bootsen. En toen het eenmaalacceptabel was om Chinese gebouwtjes in een Engelse tuin tezetten, konden alle mogelijk vreemde en exotische bouwsels ookworden opgenomen. Soms waren deze geheel en al aan de fantasieontsproten, wat ‘dwaze’ bouwsels opleverde die sinds denegentiende eeuw ‘follies’ worden genoemd.
  5. 5. Kew Gardens
  6. 6. De rijke Franse bankier Albert Kahn (1860-1940) liet arbeiders uitJapan komen om naast zijn huis in een buitenwijk van Parijs eenJapanse tuin aan te leggen. Dat gebeurde heel ‘natuurgetrouw’. Zijnwens om een stukje van de wereld te imiteren was nietalleen ingegeven door een verlangen naar het Oosten, maar hadook een etnografische reden. Hij wilde het leven anno 1900vastleggen voor toekomstige generaties, niet alleen in zijntuin, maar ook door het aanleggen van een verzameling foto´s enfilms die al het culturele leven op aarde moest documenteren.Hij ontwikkelde en beheerde het beeldarchief, Les Archives de laPlanète
  7. 7. http://albert-kahn.hauts-de-seine.net/les-jardins/histoire-des-jardins/

×