Kebersihan diri

7,009 views

Published on

Bahan Pengajaran dan Pembelajaran - Kebersihan Diri. Sesuai untuk mata pelajaran Pendidikan Kesihatan dan Pendidikan Moral sekolah rendah

Published in: Education
0 Comments
3 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
7,009
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
404
Comments
0
Likes
3
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Kebersihan diri

 1. 1. OBJEKTIF PELAJARANSelepas mengikuti pembelajaran ini:Anda akan dapat mengamalkanpenjagaan kebersihan untuk menjaminkesihatan diri.
 2. 2. Mari kita lihatbagaimana adikEzzat menjagakebersihan Diri Hai kawan-kawan. Nama saya Ezzat. Saya berumur 9 tahun. Saya akan tunjukkan bagaimana untuk menjaga kebersihan diri setiap hari.
 3. 3. Untuk pengetahuan kawan-kawan, saya adalah seorangkanak-kanak yang aktif. Ibudan ayah akan membawa sayake taman permainan setiappetang. Saya suka bermainsama seperti kawan-kawansemua. Saya akan bermainbersama adik saya.
 4. 4. Selepas bermain, saya akanmembersihkan diri terlebihdahulu sebelum melakukanaktiviti lain. Ibu selaluberpesan, membersihkan diriadalah langkah untuk kitamenjaga kesihatan diri.
 5. 5. Sebelum mandi, saya akanmemberus gigi. Saya akanmenggunakan peralatan sayasendiri. Ibu menasihati sayaagar menggunakan peralatansendiri untuk menjaminkebersihan peralatantersebut.
 6. 6. Cuba kawan-kawan lihat gambar di bawah. Iniadalah contoh berus dan ubat gigi yang boleh kawan-kawan gunakan
 7. 7. Jangan lupa kawan-kawan.Selepas kita memberus gigi,pastikan peralatan tadidibersihkan terlebih dahulusebelum di simpan. Ini akanmenjamin kebersihanperalatan tadi untukkegunaan seterusnya.
 8. 8. Semasa mandi pula, sayaakan menggunakan sabununtuk membersihkan badan.Kita hendaklah menggosokseluruh anggota badansemasa mandi. Kita jugaboleh menggunakan syampuuntuk membersikan rambut.
 9. 9. Berikut adalah antara beberapa jenis sabun yangboleh kawan-kawan gunakan.
 10. 10. Berikut adalah beberapa jenissyampu yang boleh kita gunakan untuk membersihkan rambut.
 11. 11. Selepas mandi, kita mestilah mengeringkan badan dengan menggunakan tuala. Kita mestilah memastikan tuala yang kita gunakan bersih dan kepunyaan kita sendiri. Elakkan berkongsi tuala dengan orang lain.Tips: Pastikan rakan-rakan menjemur pakaian di kawasan bercahaya.
 12. 12. Ingat kawan-kawan. Tualayang kita gunakan mestilah bersih dan kering.
 13. 13. Satu lagi perkara yang selalusaya lakukan ialah menyikatrambut. Saya mempunyaisikat rambut saya sendiri.
 14. 14. Sikat rambut juga adalahalatan kebersihan diri yang perlu kita jaga.
 15. 15. Selepas mandi, saya akanmemakai pakaian yangbersih. Pakaian bersihpenting untuk kebersihan dankesihatan diri.
 16. 16. Ingat kawan-kawan, kitamesti sentiasa menjagaperalatan kebersihan dirikita.Jumpa lagi….
 17. 17. Ezzat sudah selesai mandidan memakai pakaian yangbersih. Dia telah bersediauntuk melakukan aktivitiseterusnya. Tetapi sebelumitu, apa kata kawan-kawanpula yang bercerita tentangdiri kawan-kawan…..
 18. 18. Bagaimana rakan-rakanmenjaga kebersihan diri?Apakah peralatan kebersihandiri yang kawan-kawangunakan?Bincanglah dengan cikgu kita.

×