Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Introducció a Linux (1) - instal·lació d' OpenSUSE 11.4

559 views

Published on

Introducció al món GNU/Linux. (1)

Aquest és el primer capítol i consisteix en la instal·lació del sistema operatiu OpenSuse 11.4

Published in: Self Improvement
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Introducció a Linux (1) - instal·lació d' OpenSUSE 11.4

 1. 1. Instal·lació d'OpenSUSE 11.4 <ul><li>Benvinguts al món de GNU/Linux. GNU/Linux és un sistema operatiu lliure (de codi obert) i també majoritàriament gratuït. Pots buscar infinitat d'informació a la xarxa sobre el moviment del programari lliure i de Linux i GNU. En aquesta sèrie de tutorials aprendrem a utilitzar GNU / Linux.
 2. 2. La distribució escollida és OpenSUSE 11.4 amb l'entorn d'escriptori KDE. </li></ul>
 3. 3. <ul><li>El primer que farem serà baixar la imatge de la distribució de la web oficial: http://software.opensuse.org/114/en
 4. 4. Hem escollit la versió “LIVE KDE” de 64 bits , ja que OpenSuSe està més encarada per a l'entorn KDE. </li></ul>Instal·lació d'OpenSUSE 11.4
 5. 5. <ul><li>Un cop baixada, la cremem en un CD i iniciem l'ordinador des del CD-ROM.
 6. 6. Pot ser que ja tinguem configurat l'arrencada des del CD. Si no és així, haurem de configurar la BIOS per fer-ho. Podeu mirar el següent enllaç:
 7. 7. http://www.guia-ubuntu.org/index.php?title=Arrancar_desde_el_CD </li></ul>Instal·lació d'OpenSUSE 11.4
 8. 8. <ul><li>El primer pas és bastant senzill: Triarem l'idioma amb F2, la resolució durant la instal lació amb F3, diferents opcions del nucli en F4 (millor deixar-ho per defecte) i tenim l'opció de provar-ho sense instal·lar (primera opció) o començar la instal·lació. Començarem la instal·lació.
 9. 9. Podem comprovar el bon estat del CD a “Check Installation Media” </li></ul>Instal·lació d'OpenSUSE 11.4
 10. 10. <ul><li>El primer pas de la instal lació consisteix a triar l'idioma i la disposició del teclat. Triarem l'idioma desitjat (català) i el teclat desitjat (espanyol) i premerem en “Següent”. </li></ul>Instal·lació d'OpenSUSE 11.4
 11. 11. <ul><li>La zona horària depèn de la nostra localització. És bastant senzill trobar la nostra zona horària triant la nostra regió i el nostre país.
 12. 12. Si de totes maneres veiem que no és correcte, podem canviar-ho manualment amb el botó “Change”. </li></ul>Instal·lació d'OpenSUSE 11.4
 13. 13. Creant les particions <ul><li>La part més difícil de la instal·lació és crear una taula de particions òptima. OpenSuse ens suggereix una opció que està força bé (si anem a instal·lar un únic sistema operatiu en un disc dur buit). Però nosaltres anem a veure com es realitza tota la definició de particions.
 14. 14. Per a fer-ho li donarem al botó “Create Partition Setup”. </li></ul>
 15. 15. Creant les particions <ul><li>En la següent pantalla escollim l'opció “Custom Partitioning” i cliquem en “next”. </li></ul>
 16. 16. Creant les particions <ul><li>Anem a “Hard Disks” i triem el nostre disc dur. En l'exemple és l'únic que surt. De tota manera podeu descartar el que no és per la grandària o per les sigles /dev /sda (primer disc) /dev/sdb (segon disc), /dev/sdc (tercer disc) ... etcètera. Potser en lloc de “sda” isca “hda”, amb discs IDE.
 17. 17. Una vegada tinguem clar el disc, procedirem a afegir una nova partició amb “Add”. Evidentment també podem esborrar particions o redimensionarles </li></ul>
 18. 18. Creant les particions <ul><li>La següent pantalla ens demana triar entre una partició primària o una estesa. Aquest pas també dependrà de com tinguem el disc dur distribuït, però per a què us feu una idea, només pot haver-hi 4 particions primàries. Una d'elles pot ser una partició estesa amb 15 particions lògiques com a màxim.
 19. 19. O el que és el mateix: 3 de primàries i 1 estesa que conté 15 particions lògiques. L'estesa únicament serveix per a contenir les 15 lògiques. </li></ul>
 20. 20. Creant les particions <ul><li>El següent consisteix a indicar la mida de la partició. En aquest cas estem configurant la partició del sistema (/). Actualment es recomanen uns 15GB. En l'exemple hem posat una mica menys ja que disposem únicament de 30GB.
 21. 21. Una vegada indicat, li cliquem a “Next”. </li></ul>
 22. 22. Creant les particions <ul><li>El proper pas és essencial: escollim el sistema de fitxers (recomanable EXT4 o EXT3). Normalment el sistema base es formata.
 23. 23. El punt de muntatge en aquest cas li indicarem la barra “/”, que indica el sistema base. Farem clic a “Finish”. Ja tenim una partició configurada! </li></ul>
 24. 24. Creant les particions <ul><li>Ara tornem a la pantalla del principi, i com veiem tenim una partició de 8 gigues que es munta a la barra “/”.
 25. 25. Premem sobre “Add” per crear una nova partició. </li></ul>
 26. 26. Creant les particions: /home <ul><li>Per a la partició “/home” volem una partició de 20 gigues. Deixarem 2 gigues lliures per a la memòria compartida (SWAP). Amb aquests 20 gigues tindrem la nostra partició “/home” que és on aniran els nostres fitxers, música, programes, etc.
 27. 27. En un disc dur amb més capacitat seria el que sobra dels 15 gigues del sistema i de la memòria compartida, que és el doble de la nostra memòria RAM. En aquest cas 2GB, ja que disposem de 1GB de RAM. </li></ul>Partició Home = Disc Dur- Sistema Base - RAM 2 Partició Home = 250GB- 15GB – 2GB= 233GB Exemple amb un disc dur de 250GB i 1GB RAM :
 28. 28. Creant les particions: /home <ul><li>En la següent pantalla podem triar formatar la partició o deixar-la sense formatar. Això va molt bé si en un futur volem tornar a instal·lar el sistema base o actualitzar a una versió nova de OpenSuSE sense tocar els nostres arxius personals. Com és la primera vegada, triarem formatar.
 29. 29. El punt de muntatge correspondrà a “/home”, que és la “casa” dels nostres documents. Finalitzarem l'edició amb “Finish”. </li></ul>
 30. 30. Creant les particions <ul><li>Com veiem en la següent pantalla, ja tenim les dues particions principals. Amb aquesta configuració ja tenim un sistema operatiu. No obstant això, crearem una partició SWAP per a la memòria virtual, per a què el nostre sistema tinga un millor rendiment.
 31. 31. Premerem una vegada més sobre “Add”. </li></ul>
 32. 32. Creant les particions: swap <ul><li>Si tenim 1 GB de RAM, amb 2 gigues per a la memòria SWAP n'hi hauria prou. Però com sobren 600 MB també els hi donem a aquesta partició. </li></ul>
 33. 33. Creant les particions: swap <ul><li>Aquesta part és senzilla. En el format de la partició triem “SWAP” i automàticament ens posarà el punt de muntatge “swap”.
 34. 34. Finalitzarem l'edició. </li></ul>
 35. 35. Taula de particions <ul><li>Ja tenim la nostra taula de particions: sistema base (/), directori d'usuari (/ home) i memòria virtual (swap).
 36. 36. Es pot fer de moltes formes, però per a un usuari normal amb aquesta distribució n'hi hauria prou.
 37. 37. En els servidors se sol separar també el “/ boot” i les particions que tenen dades temporals o que canvien amb freqüència (/usr, /tmp, /var...) </li></ul>
 38. 38. Finalitzant les particions <ul><li>Un cop clicat “Accept” ens sortirà novament la configuració i si tot esta correcte clicarem “Next”. </li></ul>
 39. 39. Informació de l'usuario <ul><li>La següent pantalla és la informació de l'usuari. Introduïrem les dades com apareixen en la captura amb una bona contrasenya.
 40. 40. Podem triar si aquesta contrasenya serà també la de l'administrador (root), si volem que no aparegui la pantalla de login (Automatic Login), rebre el correu del sistema, i fins i tot canviar la forma de xifrar les contrasenyes.
 41. 41. Deixarem aquestes opcions per defecte. </li></ul>
 42. 42. <ul><li>Ens sortirà una bonica pantalla amb tots els paràmetres configurats per comprovar que tot vaja bé.
 43. 43. El GRUB és el carregador i ens permet arrencar amb diversos sistemes operatius. Per defecte s'instal • la al MBR (Master Boot Record), però si dóna problemes podem habilitar que s'engege del sistema base.
 44. 44. Si tot funciona bé, clicarem sobre “Install”. </li></ul>Instal·lació d'OpenSUSE 11.4
 45. 45. <ul><li>Ens sortirà una finestra emergent per confirmar els canvis que es realitzaran.
 46. 46. Començarà la instal·lació </li></ul>Instal·lació d'OpenSUSE 11.4
 47. 47. <ul><li>Un cop finalitzada ens demanarà reiniciar (Reboot Now). Si estem en el Live CD podem continuar utilitzant-lo.
 48. 48. No oblides treure el CD </li></ul><ul><li>Després de reiniciar començarà una configuració automàtica </li></ul>Instal·lació d'OpenSUSE 11.4
 49. 49. Ja tenim l'OpenSuSe 11.4 instal·lat al nostre ordinador! Instal·lació d'OpenSUSE 11.4

×