Guia d'Administració d'un lloc web amb Wordpress

1,541 views

Published on

Lliure Systems presenta una guia per a gestionar i administrar un lloc web amb el gestor de continguts Wordpress.

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,541
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
516
Actions
Shares
0
Downloads
19
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Guia d'Administració d'un lloc web amb Wordpress

 1. 1. Administració i gestió dun lloc web amb WordpressÍndex de contingutsAdministració i gestió dun lloc web amb Wordpress..........................................................................1 Primers passos..................................................................................................................................2 Escrivint un nou post/escrit..............................................................................................................5 Categories i Etiquetes .....................................................................................................................8 Categories......................................................................................................................................10 Etiquetes (tags)...............................................................................................................................11 Mèdia.............................................................................................................................................12 Enllaços..........................................................................................................................................12 Afegint un enllaç.......................................................................................................................13 Que és lRSS?............................................................................................................................15 Pàgines...........................................................................................................................................15 Afegint una pàgina....................................................................................................................16 Comentaris.....................................................................................................................................17 Perfil...............................................................................................................................................18 www.lliuresystems.com
 2. 2. Primers passos El primer que tenim quan iniciem sessió a Wordpress és el Tauler. Al“Tauler” hi ha un resum de totes les característiques gestionables quetenim al nostre abast. Tenim un llistat dels nostres comentaris, entrades, pàgines,categories de les entrades, etiquetes de les entrades, i els comentarisaprovats, pendents i els comentaris brossa. A la foto també ens surt la versió de Wordpress que estem fentservir. En aquesta captura també hi ha una descripció dels comentarisbrossa que ha bloquejat el complement Akismet. Akismet és opcional, i espot activar a la secció “widgets” que veurem més endavant. Hi ha un editor ràpid a la dreta per a escriure quelcom quedesitgem duna forma àgil i veloç si no volem complicar-nos gaire.
 3. 3. Les etiquetes són paraules clau que defineixen el nostre escrit i famés fàcil que la gent que entre al nostre bloc trobe el que vol llegir. Justament davall daquest editor ràpid ens sortiran els esborranysque tenim pendents de publicar a la dreta, i un llistat dels comentarisque hi ha al nostre blog a lesquerra. Si fem un “click” sobre el títol de lesborrany, anirem directamenta editar-lo. Si prenem al botó “Mostra-ho tot” ens sortirà una llista detots els elements que tenim pendents o no de publicar. També tenim un apartat per a administrar els comentarisràpidament marcant-los com a acceptats o rebutjats, respondrels,editar-los, marcar-los com a correu brossa, o enviar-los a la paperera. No és gens recomanable editar un comentari que no és nostre. Açò és el que podem fer al Tauler. Ara anirem a la pestanya“Entrades”, que tenim al menú de la dreta:
 4. 4. El menú “Entrades” es desplegarà: I ens sortirà una pantalla com la que es mostra davall: Ací podem afegir posts (escrits) amb el botó “afegeix”: Llistar els escrits o posts totals, publicats, o esborranys: També pots efectuar diverses accions massives com moure a lapaperera: Entenem peraccions massivesaquelles que li apliquem a diferents escrits al mateix temps. Si prenem sobre el botó de dalt, es marcaran tots els escrits:
 5. 5. Una vegada seleccionats els escrits que desitgem, podrem aplicarles accions de dalt, desplegant la llista daccions disponibles. Després tenim els filtres: Podem especificar quin més i quina secció volem llistar, o unacombinació de les dues. Una vegada seleccionat el filtre, prenem sobre elbotó “Filtre” per a llistar els escrits. Després tenim un quadre per a poder buscar alguna entrada oesborrany. També podem prémer una de les dues icones per a mostrardiferents vistes dels nostres escrits: una en forma de llista (per defecte) i altra amb una xicoteta introducció. També poden navegar per lesdiferents pàgines clicant sobre els números o les fletxes.Escrivint un nou post/escritAra anirem a “Afegeix”
 6. 6. Ací tenim una de les pantalles més importants en ladministraciódel nostre lloc web. El primer requadre és per a posar el títol, mentreque en laltre escriurem el contingut.Si cliquem al botó: Ens sortirà la barra de ferramentes avançada amb totes lesopcions per a crear entrades:Aquesta barra conté els següents elements: Serveix per a afegir imatges, vídeos, àudio o un fitxer per a descarregar, com pot ser un PDF. Amb aquestes pestanyes canviem de la vista normal, a la vista HTML. Útil per a inserir vídeos de Youtube i altrescodis en HTML. Converteix el text en negreta. Lletra itàlica (cursiva) Ratllem el text. Les llistes. La primera crea una llista sense numerar, al contrari que la segona.
 7. 7. Per a realitzar una citació dalgú, com per exemple: “Citeu-me dient que mhan citat malament” (Groucho Marx). Amb aquestes icones organitzem el text desquerra a dreta, centrat, o de dreta a esquerra. Aquesta icona és prou important. Si la teua entrada és molt llarga, cal fer una introducció i que no isca tot el text a la vista principaldel bloc. Quan fem clic sobre aquesta icona, separarem el text a la vistaprincipal i podrem accedir a la resta clicant a “continuar llegint”. Activa/Desactiva la correcció ortogràfica. Hi ha una llista desplegable per a elegir lidioma. Per a escriure a pantalla completa Ací tenim una llista desplegable on podem elegir diferents tipus de formatació del text: Encapçalaments, adreces o paràgrafs. Hi ha que tindre en compte que Google indexa elsencapçalaments i no hi ha que fer un abús dells. Sobretot de la capçalera1. Recorda: la capçalera 1 és la frase que defineix la resta de lentrada, ija està definida al títol...així que millor començar de la segona. Subratlla el text seleccionat. Justifica el text. Escollim el color del nostre text. Aquestes icones són també prou importants. La primera enganxa el text que vulguem de forma que lleva qualsevolestil que tinguera abans (lleva el format). És molt útil si copiem algunacosa daltra pàgina web i volem que mantinga lestil que estàvemaplicant-li a la nostra entrada. La segona , enganxa un text de Word,mentre que la tercera icona intenta suprimir el format del textenganxat. I dic intenta, ja que de vegades és impossible fer -ho si no ésamb la primera icona. Aquesta icona ens permet inserir arxius Flash, Quicktime, Shockwave, Windows Media i Real Player. Fent clic ací podrem inserir caràcters especials, com poden ser larrova, leuro, un cor... Sagnem el text a la dreta, o tornem a lesquerra. Amb aquestes fletxes podem tornar arrere si em fet alguna cosa malament, o tornar avant si ens hem equivocat. Ens proporciona ajuda complementària sobre leditor.
 8. 8. Categories i Etiquetes Les categories són un element important dins del nostre lloc web.Proporciona una forma més fàcil de que els nostres usuaris arriben alcontingut que volen veure. A la finestra “Categories”, podem elegir lacategoria a la que pertany la nostra entrada o afegir una de nova. Després tenim una forma més concreta de catalogar la nostraentrada, i és mitjançant etiquetes. Les etiquetes són xicotetes paraules que defineixen una entrada.Podem posar les que vulguem, separant-les amb una coma. Sutilitza per adestacar els elements que considerem més importants dins dun escrit. Abans de passar a publicar res, tenim dues opcions importants. Siautoritzem comentaris o volem admetre retroenllaços. Els retroenllaços( i retropings) són advertències que rebem en forma de comentari quanalgú està comentant sobre aquesta entrada en altre bloc o en altrapàgina web.
 9. 9. També convé indicar qui és lautor de lentrada abans de publicar -la.Sobretot si volem que isca altre nom en lloc del nostre. Finalment podem publicar la nostra entrada o guardar unesborrany per a publicar-ho més endavant: Amb el botó“Previsualitza”podem veure com quedaria a la nostra web abans de publicar-ho.Podem configurar la visibilitat de lentrada i fer -la Pública, Privada, iinclús protegir-la amb contrasenya. Finalment, si no volem que lentrada es publique fins unes hores,dies o setmanes després, podem configurar-ho clicant sobre “Edita” enlopció final. Com veieu, és prou intuïtiu. Finalment, prenem sobre “Publica” i espublicarà immediatament, o quan haguem programat nosaltres.
 10. 10. Ara passarem a gestionar les categories del nostre lloc web:Categories Ladministració de categories també es prou intuïtiva Quannafegim una de nova, tenim que posar el seu nom, també podem posar laseua direcció dins del nostre lloc web. Si volem que tinga una categoriasuperior podem indicar-li-ho a la llista desplegable. I per a finalitzar,també podem descriure de que tracta la categoria.
 11. 11. També tenim una zona per a administrar les nostres categories, ipodem suprimir-les, editar-les i llistar-les, com hem fet abans amb lesentrades.Etiquetes (tags) Les etiquetes o “tags” serveixen per destacar elements a lesnostres entrades. Aquí tenim la zona dadministració de les etiquetes, ipodem fer el mateix que a la zona de categories. A la dreta tenim la mateixa zona que abans per a suprimir o editarles nostres etiquetes.
 12. 12. Mèdia Al menú principal de la dreta, tenim altra secció anomenada Mèdia. A la mediateca podem administrar tots els arxius que hem afegiten alguna entrada o que senzillament em pujat a la nostra web. Podem editar-los (li posem un títol a la imatge, una llegenda, unadescripció o un text alternatiu per a persones discapacitades queutilitzen programari per a llegir pàgines web) , suprimir -los, etcètera.Si prenem a “Edita la imatge” també podem girar-la i escalar la imatge. Si prenem sobre “Afegeix”, ens sortirà la pantalla per a pujar mésimatges. Si tenim algun problema amb el carregador Flash, sempre podemrecórrer a un més senzill clicant a “Carregador del navegador”.Enllaços Com podeu veure, la majoria dels elements del nostre lloc web esgestionen duna forma semblant. Amb els enllaços passa dos dits delmateix.
 13. 13. Podem afegir-ne de nous, editar els que ja tenim clicant a “Edita”,eliminar els que ja no vulguem clicant al botó “Suprimeix” , cercar dinsdels nostres enllaços, i llistar els enllaços aplicant els filtrescorresponents amb les llistes desplegables: per categories, per nom, perpuntuació, etcètera.Afegint un enllaç Per afegir un enllaç al nostre lloc web hi ha que tindre en comptealgunes coses. A banda del nom (que serà el que mostre la nostra llistadenllaços) i de lenllaç en sí (cal no oblidar el “http://”) i la seuadescripció (millor una descripció curta), tenim aquests paràmetres: Les categories denllaços són altra forma de classificació dins delnostre lloc web. Hi ha que marcar la casella en la categoria denllaç que volem. Perafegir-ne una podem fer-ho de forma ràpida a “ Afegeix una novacategoria”. Si volem fer-ho duna forma més completa hi ha que anar a“Categories denllaços ”, que es troba al menú de lesquerra, on podemgestionar els enllaços de forma més completa (editar-los i suprimir -los).
 14. 14. La destinació és altre paràmetre a tindre en compte. No és altracosa que el lloc on sobrirà lenllaç:_blank: Una nova finestra o una nova pestanya del navegador._top: Ocuparà tota la finestra, eliminant els marcs._none: No especifica destinació, el que farà que sobrega en la mateixapàgina. La relació, encara que semble una ximpleria, serveix per a queGoogle sàpiga si és un enllaç con fiable. La nostra posició en una cerca deGoogle pot veures afectada si la nostra pàgina conté enllaços a llocs noconfiables o que puguen contindre propaganda o virus. Amb aquestosparàmetres indiquem a Google quina és la nostra relació amb la pàginaweb que enllacem . També sutilitza en diversos servicis com Technorati o Feedster pera establir una relació a la xarxa. Podeu veure una introducció a XFN (enanglès).
 15. 15. A la secció “Avançat” podem configurar una imatge per a lenllaç,així com ladreça RSS de les entrades del lloc on enllacem (si es que tenenRSS configurat).Que és lRSS? LRSS és un format de sindicació de continguts web. El seu nomrespon a lacrònim "RDF Site Summary" o també "Really SimpleSyndication". Amb el format RSS, no és lusuari qui sha de preocupar decomprovar si hi ha novetats, sinó que és el RSS qui ho fa per ell. AWordpress, amb aquesta opció tindrem les últimes novetats dels llocsweb on enllacem. Molt útil per a estar a la última i crear una gran xarxade novetats amb la gent que ens interessa.Pàgines Ladministració de pàgines és un dels temes més importants alnostre lloc web. Hi ha que aprendre a diferenciar de les Entrades delBloc, que són contingut dinàmic: notícies, notes, apunts... contingut quesafegeix dia a dia a la pàgina principal, i les Pàgines.
 16. 16. Les Pàgines tenen un contingut estàtic. Una pàgina no va afegintcontingut dia a dia. Es poden modificar coses a les pàgines, però solen serxicotets canvis al llarg del temps. Un bon exemple duna pàgina seria elteu currículum. Pot canviar al llarg del temps, però la pàgina sempre téel mateix contingut (el currículum). Com podeu veure, la zona dadministració de les pàgines és com lesaltres, amb possibilitat de editar-les, enviar -les a a la paperera,visualitzar-les, llistar-les amb diferents filtres...etcètera.Afegint una pàgina Com podràs comprovar, afegir una pàgina és com afegir unaentrada. La única diferència important són els atributs de la pàgina: Podem especificar si una pàgina és una subpàgina daltra amblopció “Pare/mare”. Daquesta forma tindrem una millor classificació dela nostra web. Per exemple, “Cinema” podria ser una pàgina, i “Fantasia”podria ser un element fill de Cinema. Podem afegir diferents plantilles predeterminades en lopció“Plantilla”, que canviaran laspecte final. Una opció interessant és que noisca el menú amb “no sidebar”.
 17. 17. També podem ordenar-les amb números especificant un al requadre. Cal tindre present també el tema dels comentaris. Segur que volscomentaris al teu currículum (per exemple) ?? Deshabilita les dues opcions a “Discussió”!!Comentaris Quan algú realitza un comentari al teu blog, vas a la zonadadministració del comentaris, i pots acceptar -lo, rebutjar -lo,respondrel, etcètera. Com pots veure, la zona dadministració és molt senzilla i amb unaullada ràpida pots veure totes les possibilitats i opcions que tenim pergestionar els comentaris.
 18. 18. Perfil El nostre perfil el gestionarem com vulguem. Des del joc de colors,fins a les nostres adreces de correu, el nostre nom, la nostra informacióbiogràfica, etcètera. També podem canviar la contrasenya, i és altamentrecomanable fer-ho si podem arriscar la seguretat del nostre lloc web.Nota de Lliure Systems: Aquestes són les seccions que tenen TOTS els llocs webs que tenencom a base un gestor de contingut Wordpress. El teu lloc web pot tindrealtres elements que shan afegit posteriorment, com poden ser gestorsdimatges, gestors de núvols detiquetes complementaris, gestors detaules avançats, etcètera. Si tens algun dubte sobre el seu funcionament, posat en contacteamb Lliure Systems a: jordijuanperez@hotmail.com

×