Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

OLIMPIK

380 views

Published on

 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

OLIMPIK

 1. 1. AHLI KUMPULAN: VINNIE LIONG XING THONG BONG SOOK JONG KIING KIU ZHEN TAN HUI XIN HUAN JING YI ANG XIAO WEN WONG TING TING OH HUI EN
 2. 2. • merupakan temasya sukan yang teragung dan paling berprestij di dunia.• bermula dari Yunani Purba, dihidupkan semula oleh seorang bangsawan Perancis bernama Pierre de Coubertin pada akhir abad ke-19.• turut dikenali sebagai Olimpik Musim Panas diadakan setiap empat tahun sejak 1896 kecuali ketika Perang Dunia.• Lima cincin Olimpik ini direka bentuk pada tahun 1913, dan diguna buat pertama kali dalam Olimpik Musim Panas 1920 di Antwerp.
 3. 3. • Pada tahun 2004, Sukan Olimpik ke-28 telah kembali diadakan di tempat asalnya di Athens, Greece.• Atlit wanita mula dibenarkan untuk mengambil bahagian dalam sukan Olimpik pada tahun 1900.• Sukan Olimpik Musim Sejuk dimulakan pada tahun 1924. Namun, dijadikan dua tahun sekali pada tahun 1994.• Sambutan pertama Sukan Olimpik yang direkodkan adalah pada 776 SM, Pada masa itu, hanya satu acara dipertandingkan.
 4. 4. • Sukan menjadi penting dan mencapai kegemilangan dalam Yunani Purba pada abad ke-6 dan ke-5 sebelum Masihi. Olimpik mempunyai kepentingan agama iaitu sebagai penghormatan kepada Zeus. Pemenang sukan ini akan dihormati dan dimasukkan ke dalam puisi dan dijadikan patung.• Sukan ini semakin hilang kepentingannya dengan penaklukan Rom ke atas Yunani (sekarang dikenali sebagai Greece). Apabila Kristian menjadi agama rasmi Empayar Rom, Sukan Olimpik dilihat festival orang tidak beragama (pagan) dan pada 393, Maharaja Theodosius mengharamkan Olimpik,• Sukan Berlin pada tahun 1936 adalah sukan pertama yang disiarkan melalui televisyen.
 5. 5. PENGENALAN SUKAN OLIMPIK• 204 buah negara menyertai Sukan Olimpik.• Olympics Family : - National Olympic Committees(NOCs) - International Sports Federation(IFs) - Organising Committees for the Olympic Games (OCOGs) - International Olympics Committees (IOC)• Moto Sukan Olimpik : “ Citius – Altius – Fortius” membawa maksud lebih cepat, lebih tinggi, lebih kukuh iaitu membawa aspirasi.• Lagu Sukan Olimpik digubal oleh Spiro Samara yang dinamakan sebagai Olympics Anthem.
 6. 6. • Lima cincin melambangkan lima benua dan saling melambangkan persahabatan yang akan diperolehi daripada pertandingan antarabangsa ini.( dari kiri ke kanan- biru, kuning, hitam , hijau dan merah) warna-warna ini dipilih kerana sekurang-kurangnya salah satu darinya muncul pada bendera setiap negara.• Bendera Sukan Olimpik dikibar buat kali pertama semasa Sukan Olimpik semasa 1920.• IOC mengehadkan 10,000 peserta sahaja yang boleh terlibat dalam Sukan Olimpik.
 7. 7. • “Dengan nama semua pesaing, saya berjanji bahawa kita akan mengambil bahagian dalam Sukan Olympic, menghormati dan mematuhi peraturan yang mengawal mereka, dalam semangat kesukanan sebenar untuk kemuliaan sukan dan penghormatan pasukan kami. ”
 8. 8. • Api Sukan Olympic yang pertama muncul adalah pada tahun 1928 di Amsterdam. Api Oliympic merupakan satu amalan yang diteruskan dari Sukan Olympic purba di Olympia (Greece) dimana api telah dinyalakan dan terus terbakar sehingga penutup Sukan Olympic.
 9. 9. Pingat Sukan Olimpik jawatankuasa• Pingat-pingat Olympic direka oleh penganjur bandar raya tuan rumah.• Pingat setiap mestilah sekurang-kurangnya 3 mm tebal dan 60 mm diameter. Juga, emas dan pingat perak Olympic mesti dibuat daripada 92,5 peratus perak, dengan pingat emas yang dilindungi dalam 6 gram emas.• Pingat Emas Tulen Pingat emas Olimpik terakhir yang dibuat sepenuhnya daripada emas telah dianugerahkan pada tahun 1912.
 10. 10. • Untuk membuat ia ke program Olimpik, sukan pertama untuk diiktiraf: ia mesti ditadbir oleh Persekutuan Antarabangsa yang memastikan bahawa aktiviti sukan mengikut Piagam Olimpik. Jika ia diamalkan secara meluas di seluruh dunia dan memenuhi beberapa kriteria yang ditetapkan oleh sesi IOC, sukan yang diiktiraf boleh ditambah kepada program Olimpik atas syor Suruhanjaya Program Olimpik IOC.
 11. 11. 1. The city must prove that it is big enough to handle the Olympics. With the games come a huge number of tourists, athletes, journalists, and politicians. They must show that they can host the games in new stadiums and venues, they must house all the people in adequate hotels, and they have to transport everyone from one place to the next with a reliable mass transit system. They also need to show that they can handle the high level of security needed at the games.2. The city needs to convince residents that the expenses of covering the Olympics (which may be covered by raising taxes) are worth it in city improvement and new jobs.3. The cities needs to maintain a highly positive media exposure to carry the games. Fourth, the tangible effects of hosting the Olympic games may not prove beneficial if the bid committees do not exercise proper judgment in developing the city to host the Olympics.
 12. 12. Chong Wei telah bermain badminton di Sukan Olimpik 2004bagi perseorangan lelaki dengan menewaskan Ng Wei dariHong Kong pada pusingan pertama. Pada pusingan kedua,Chong tewas kepada pemain dari Republik Rakyat China,Chen Hong. Datuk Lee Chong Wei pingat mendapat pingat perak diSukan Badminton Olimpik Beijing 2008 dan London 2012. Pencapaian ini mengurniakan gelaran Datuk kepadanya,serta sanjungan oleh Perdana Menteri Malaysia Datuk SeriNajib Tun Razak sebagai wira kebangsaan.
 13. 13. Penerjun negara Pandelela Rinong yang memperolehpingat gangsa dalam acara 10m platform wanita di London2012. Beliau mencipta sejarah sebagai atlet wanita pertamanegara mengutip pingat pada Sukan Olimpik. Beliau juga memenangi pingat perak dalam acara 3-meterdan 10-meter papan anjal di Kejohanan Olimpik Belia diSingapura. Pandelela Rinong juga merupakan warga Malaysiapertama merangkul pingat emas dalam acara terjun diSukan Komanwel di New Delhi (10m platform).
 14. 14.  M. Jegathesan, adalah pelari pertama Malaysia yang melayakkan diri ke peringkat separuh akhir Sukan Olimpik di Rome pada 1960 dalam acara pecut 100m. Beliau pernah melayakkan diri ke pentas Olimpik sebanyak 3kali berturut-turut pada 1960, 1964, 1968 dan menjadi atlit Malaysia pertama ke separuh akhir 200m pada 1964 dan mengulanginya empat tahun kemudian. Pada saringan kelima pusingan pertama, beliau mencatatkan masa 20.9 saat yang sehingga ini belum dapat diatasi oleh mana-mana atlet Malaysia.
 15. 15. JOHAN SUKANOLIMPIK
 16. 16. -Aquatics - Athletics- Archery - Badminton- Basketball - Rowing- Sailing - Shooting- Skating - Table Tennis- Boxing - Taekwondo- Canoe - Tennis- Cycling - Volleyball- Weightlifting - Fencing- Football - Golf- Gymnastics - Hockey- Ice Hockey - Judo
 17. 17. - a composite athletic contest consisting of cross-country skiingand rifle sharpshooting
 18. 18. - a mechanically steered and braked sledge, typically for two or four people,used for racing down an ice-covered run.
 19. 19. - A game played on ice in which heavy stones with handles areslid toward a target.
 20. 20. - An athletic contest in which participants compete without stopping in threesuccessive events, usually long-distance swimming, bicycling, and running.
 21. 21. - Of or relating to horseback riding or horseback riders.
 22. 22. - A game in which two teams of players use their hands to passa ball and try to score goals.
 23. 23. - A racing sled for one or two people that is ridden with the rider orriders lying supine.
 24. 24. - An athletic contest in which each participant competes in five events: running,swimming, horseback riding, fencing, and pistol shooting.
 25. 25. - a form of football played with an oval ball
 26. 26. - A sport in which two competitors attempt to throw or immobilize each otherby grappling.

×