Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Les90brandnetel grasklokje(s)

894 views

Published on

Les 90 - kruidenlessen over brandnetel en grasklokje
waar staan de kruiden voor, wat is de medicinale waarde van de kruiden, maar ook veel meer. op emotionele laag en op energie laag.

Published in: Education
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Les90brandnetel grasklokje(s)

 1. 1. Brandnetel les 90
 2. 2. Brandnetel Twee soorten brandnetel Er zijn twee soorten brandnetel te onderscheiden de urtica dioica (grote brandnetel) en urtica urens (brandende brandnetel). Ze zijn verschillend toch kan je deze brandnetels vaker voor de zelfde pro- blemen gebruiken. Mijn ervaring is dat de grote brandnetel net iets krachtiger werkt bij bloedtransport en bloedproble- men en de brandende kleine brandnetel met wat diepere gegroefde bladeren kan soms krachtiger een richting naar genezing aangeven. Deze wordt vaker ingezet voor reinigen van het lichaam en kan sneller in het lichaam een veran- dering aanbrengen. De Urtica Urens kan net iets krachtiger zijn, maar wordt vaker voor het zelfde gebruikt. Geneeskrachtig Brandnetel wordt voor vele kwalen ingezet met onder andere: reuma, hartkwalen, bindweefselzwakte, artrose, huid en haar problemen, blaas en urinewegen en spijs- vertering en verzuring van het lichaam. Het zorgt voor vocht afvoeren en geeft je meer energie. Het activeert de zweetproductie. De ijzer productie in brandnetel zorgt dat het giftige stoffen in het lichaam afvoert, het helpt zelfs radioactief materiaal los te maken en te veranderen. Zelfs het aanraken zorgt dat gifstoffen snel- ler verdreven worden. Verse brandnetelsap is goed voor de pan- creas en is daardoor goed voor diabetes. Het zorgt dat de suikerspiegel in harmonie gebracht wordt. Van brandnetel krijg je glanzend haar en zorgt dat het haar stevig wordt. De ogen krijgen rust en het is goed bij hoornvliesontstekingen. Doe je een thee- zakje met dit kruid op de ogen en je merkt dat de ontsteking minder wordt.
 3. 3. Brandnetel Blaren door de brandnetel Wat mij als allereerste opvalt bij dit kruid is dat het brand. Bij aanraking aan de bo- venkant van het blad, knakken de brand- haartjes en verspreidt het een mieren- zuur dat door de mens als brand ervaren wordt, er ontstaan zelfs blaren na aanra- king van het blad. Neem je een plant dat daar in de buurt groeit om de pijn af te breken. Meestal is dat de weegbree die overal in de natuur weer terug te vinden is. Brandnetel en verzuring De brandnetel groeit ook vaker onder de bomen en zorgt hierbij dat de grond vrucht- baar wordt, door de uitwisseling van stikstof en kalk zal de grond rijker worden. Ook in ons lichaam wordt brandnetel aangewend om het zuiveringsproces te activeren, gifstoffen af te voeren en het immuunsysteem te activeren. Insectenbeten Ben je gebeten door een mug, een bij of een horzel. pluk dan een brandnetelblaadje, kook het even en doe het dan op gekwetste plek. Na een half uur zal de beet verminderen en zal er een positief verloop zijn. Brandnetel activeert vuur in lichaam De brand van de brandnetel helpt mensen ac- tief te zijn. Het activeert de adrenaline in het lichaam, zodat men zich levenslustig voelt. Hierdoor laat de brandnetel de spieren werken en activeert het de organen. Brandnetel zet het lichaam in beweging en zorgt dat je minder moe voelt.
 4. 4. Brandnetel De inwendige woede kan door de brand van brand- netel geactiveerd worden en zorgen voor onrust bij mensen die de boosheid juist onder controle willen houden. Mijn inziens zal men zelf met de boosheid moeten handelen voordat het een kant op kan en afgevoerd kan worden. Het is daarom logisch dat de brandnetel de energiehuishouding stimuleert en helpt bij geblokkeerde hart energie. Als men kijk het aspect vuur in het lichaam, komen we al zeker vele raakvlakken tegen. Mensen met reuma erva- ren verlichting als zij een brandnetel aanraken. Het zorgt zelfs dat ze een tijdje zonder pijn zijn. Kalkopbouw voor sterke botten Brandnetel zorgt ook voor kalkopbouw in de grond en haalt te veel stikstof weg die afgevoerd wordt. Voor de opbouw van lichaam – ei- witten en enzymen heeft men stikstof nodig. Door lichamelijk processen wordt de stikstof omgezet in ammoniak, die door het lichaam weer afgevoerd wordt door nie- ren, lever en blaas. De brandnetel als bouwende eigenschap zorgt dat het goed is voor kinderen in de groei en zwangere vrouwen. Door de calcium, kalk en kiezelzuur, helpt het lichaam krachtiger te maken. Jongeren die binnen een korte tijd enorm groeien kunnen door de brandnetel geholpen worden om een stevig lichaam te krijgen en ook ouderen met botontkalking zorgt de brandnetel voor versterking. Brandnetel helpt bij eiwitverbranden en helpt bij de spijsvertering, de urinewegen en vochthuishouding. Huid oneffenheden worden aangepakt en het heeft een reinigende werking in het li- chaam. Maak verbinding met de brandnetel Je hoeft je er niet persee aan de brandnetel te prikken, maar ga eens in de buurt sta- an van een brandnetel en laat dit kruidje tot je spreken. Zoek voor jezelf het contact op met de brandnetel, drink brandnetelthee en schrijf eens voor je zelf op wat het met je doet. Registreer naast de lichamelijk gebeurtenissen ook de emoties op. Het helpt de brandnetel beter te leren kennen.
 5. 5. Mediteren met brandnetel De beste manier om je te verbinden met een kruid zoals de brandnetel is het be- langrijk om te mediteren en contact te maken met de brandnetel. Ik verbind mij met de brandnetel en het allereerste wat mij opvalt is de vonkelende sterren die van de puntige gekartelde randen afkomen en met mij een verbinding willen maken. Het lijken net vlammen die niet alleen de lucht in beweging brengt in mij, maar ook ruimte geeft in lichaam, alsof het stoepje een flink wordt aangevegen. Ik sla mijn handen open en de vlammen gaan via mij ook naar buiten toe. Ik word moe in mijn hoofd en ik maak mij heel klein. Hierbij zorg ik ook dat de kruinchakra klein wordt en naar binnen gericht is. De brand van de brandnetel verbind zich met diepe emoties en versterkt deze. Intens verdriet maakt meester van me, maar het helpt mij ook om deze intense gevoelens te verwerken en op te ruimten. Het maakt verbinding met mijn longen, waardoor het gaat stromen en brengt het levensvlammenzee naar buiten. De brandnetel bonst in mijn lichaam en roept de energie aan om te stromen. Het maakt mij jonger, het maakt mij energie rijk en mijn ogen lijken helderder in de we- reld te kijken. Er ontstaat een grote rust in mij en ik heb zin om creatief bezig te zijn. Ik ben deel van het leven. Het maakt mij bewust van de wereld, het maakt mij bewust dat ik deel mag uitmaken van de wereld. schilderij is gemaakt door Marja Hoefsmit - www.transformatie-schild.com
 6. 6. Brandnetel - Emotioneel lichaam Wat neem je waar: Welke emoties komen vrij, waar gaat het in je lichaam naar toe? Brandnetel is aanraken van vuur. Vuur zorgt voor onrust - en zoekt via het branden harmo- nie. De brand maakt schoon en verdrijft dat wat niet meer nodig is weg. Brandnetel laat het vuur in je lichaam stromen en botst tegen de energie op die je in het li- chaam vast probeert te houden. Het vuur is sterker en zal uiteindelijk je ruimte en vrijheid geven en je helpen om beter met je energie om te gaan. Urti calcin pilletjes maken Het zijn kleine tabletjes die je kan kopen, die je helpen je weerstand te verhogen, helpen te groeien en helpt bij hartklachten. Het is ook leuk om deze pilletjes zelf te maken en het kan Je kan wat deeg maken met water en meel en ietsje boter en doet daarin wat ge- malen eierschil in, wel heel fijn malen. Je doet er ook wat brandnetel in en maak er dan kleine pilletjes van, die je op een ovenplaat in 15 minuten bakt in een oven van 180 graden. Even af laten koelen en je hebt je eigen pilletjes. Signaturenleer Brandnetel heeft gekartelde bladeren – vuur en afweer Groene kleur – genezende werking - healing mierenzuur afscheiding in vaten – vuur en energie Rode tot paarse stelen – bloedzaken hart Haartjes op bladeren – slijm in beurzen, huidproblemen Uitgespreide geel achtige wortel – weerstandsverhogend, nier reinigend.
 7. 7. Magie Men geeft een vrouw die uitgeput is na zwangerschap een brandnetel om haar pas- sie en levensvreugde te stimuleren. Hert verdrijft oude demonen en zorgt dat de vrouw weer in haar eigen kracht komt. Het hielp haar hormoon balans in evenwicht te brengen waardoor ze weer snel de oude was. Haar seksleven zal ook toenemen. Liefdes bezweringsspel Als je op vrijdag (wat de dag van Freya is - Venus) bij zonsopgang een brandnetel met wat zout bestrooit en de brandnetel op de volgende avond met wortel uitgraaft – waarbij je een bezweringsformule uitstpeekt waarin de naam noemt van man of vrouw en het verbrand in een open vuur dan kan je de liefde van vrouw of man voor je winnen. Men sloeg een luilak met brandnetel om hem weer te laten werken. Zaden Vroeger gebruikte men de zaden als een stimulerend middel om de geslachtsdrift op te wekken en de vruchtbaarheid te bevorderen. Sla je met de brandnetel over de geslachtsdelen en men zal spontaan zin krijgen in seks, dit geld zowel voor de vrouw als de man. Ook bij dieren werd dit toegepast met succes. Het is zelfs zo dat het toedienen van brandnetel er voor zorgt dat een dier eerder drachtig word. Brandnetelzaad helpt om verzakkingen in het lichaam tegen te gaan. Foedoe poppetje Een brandnetel poppetje zorgt dat de boze geesten weggezonden worden. Als je door een foedoe poppetje beïnvloedwordt, zal een netelpoppetje de energie ongedaan ma- ken en als een spiegel naar de zender geplaatst worden. het gaat dan terug naar de persoon die het poppetje heeft gemaakt en je zal er zelf weinig problemen mee erva- ren.
 8. 8. Brandnetel mens Een brandnetel mens is niet vooruit te branden en heeft extra stimulans nodig om iets te doen. Te veel boosheid zorgt er voor dat de persoon niet actief deel kan nemen en de energie verkeerd gebruikt.. Ze raken in de stress als ze dingen tegen komen die boosheid kan veroorzaken en daardoor het gevoel van machteloosheid zal ervaren. Het prikken aan een brandnetek zorgt dat ze voorbij de pijn kunnen even en daardoor makkelijke ervaren wat werkelijk belangrijk is. Het zorgt er voor dat ze kan werken en een project af kan handelen. Sprookje Een prinses had zeven broers die door een boze heks veran- derd werden door zeven zwanen. De prinses miste haar broers en ze kreeg van een goede fee te horen dat ze 7 mantels moest breien van brandnetelvezel om de spreuk te verbreken, maar ze mocht gedurende die tijd niet praten. Ze kwam in problemen omdat ze uitgemaakt werd als heks en men wilde haar op een brandstapel zetten. Hoewel haar laatste mantel nog niet helemaal af was, werden de mantels een de zeven zwanen geschonken die toen weer prinsen werden. Een prins bleef een zwanenvleugel houden. Zwanen is een symbool van hartenergie en het lijkt dat de prinsen hierin moesten leren om oprecht vanuit hartenergie te reageren. De brandnetel zorgde er voor dat de spel doorbro- ken werd, maar hielp de broers ook te transformeren naar een ander hart energie niveau. Door de handen van een vrouw, konden ze dit niveau bereiken. Maken van kleding van de vezels Door de brandnetel te maaien, onder water te laten rotten en vervolgens met een soort van spijkerbed te splijten, komt er garen vrij waar je mee kan spinnen, weven en breien. Het blijft een stugge weefsel, die zich niet makkelijk laat vormen, maar de kleding van brandnetel gaat wel heel lang mee.
 9. 9. Insecten verwijderen Er wordt vaker brandnetel gebruikt om te gieren. Door brandnetel een paar dagen onder water te leggen, komt er een onaangenaam ruikende vocht vrij die gebruikt wordt om insecten te verwijderen. Het kan zieke planten en bomen weer extra kracht geven en helpen in hun genezingsproces. Opdrachten * Observatie: Omschrijf eens voor jezelf hoe een brandnetel er uitziet. De gekartelde bladeren – brandhaartjes – de trossen zaadjes bij de grote brandnetel – de roodkleurende stengels – de stevige wortels en verbind je met de plek waar je de brandnetel tegen komt. * Werken met brandnetel: ga eens je vriendenkring na en kijk eens voor wie en waar- voor de brandnetel geschikt is? * Men plukt meestal de brandneteltoppen voor medicinale toepassingen. Maar natu- urlijk kan je ook kiezen voor zaden, wortels of stelen. Ga eens voor jezelf na wat het effect van deze verschillende delen van de plant zal hebben. * Welk deel van de brandnetel zou je gebruiken in kruidenboter? * Welke onderdelen zou je gebruiken voor een zalf tegen reuma?
 10. 10. grasklokje
 11. 11. Grasklokje Grasklokjes staan in mijn tuin. De Campanula cervicaria en de campanula trachi- um worden gebruikt als gorgeldrank als je last hebt van je keel. Het is goed voor de luchtwegen en helpt de mens aan schone lucht. Het is antiseptisch en zuivert het bloed. De Campanula rapunculus heeft fijne haartjes aan de klokjes en vind ik het aller schoonste. Dit klokje zorgt dat oneffenheid en verstoringen verdreven worden. Het is antiseptisch en heeft een goede werking op de spijs- vertering. De wortel van de raspenkelklokje is te eten en zit vol Vitamine C. De bladeren en de wortel werd vroeger als groente gebruikt en smaakt een beetje als radijsjes. De wortel lijkt een beetje op een biet. Het is een twee jarige plant. Ken je het sprookje van repensteeltje? Niemand weet dat ik repensteeltje heet - dat komt van dit plantje af. Hierin helpt een aardmannetje een ko- ninklijk echtpaar een kind te krijgen maar eist het kind op als het ouder is. Als ze het antwoord weet op de vraag hoe hij heet zou hij de vloek verlossen. Iemand kwam achter zijn naam omdat hij dat diep in het bos dit uitsprak. Met de woorden ‘niemand weet dat ik repensteeltje heet’ verraadde hij zichzelf en kreeg het prinsesje haar vrij- heid terug. Het grasklokje heeft de energie van oude structuren afbreken en gewoontes veran- deren. Het verbroederd mensen en zorgt dat mensen elkaar opzoeken om te com- municeren. Tegenstellingen mogen verdwijnen en het zorgt dat er bruggen gebouwd worden. Is een mens angstig, of durft het niet verder, dan kan dit klokje helpen om ruimte te creëren. Mensen die gevangen zitten in een web van gedachten ervaren met de grasklokje ruimte om weer te leven en leuke dingen te doen. Affirmatie: Sta op en dans. Maak je vrij van het oude keurslijf en ga leuke dingen doen.
 12. 12. Marja Hoefsmit - 2015 juli Verspreiden van informatie zorgt voor kennis Graag met bronvermelding. Lessen zijn ook digitaal te bestellen als boek les 1- 90 zijn voor 4,50 te bestellen. Be- vat meer dan 500 blz Het volgen van lessen zijn gratis, meld het even via ayourtha@gmail.com Je kunt de lessen ook online vinden op op mijn blog www.ayourtha.nl Kruiden en olie zijn te vinden via www.ayourtha-webshop.nl Kruiden hebben genezende waarden. Zij kunnen je helpen in de zoektocht om gezond te worden. Jij alleen weet de weg naar genezing. Als de klachten te lang aanhouden is het raadzaam om contact te nemen met je huisarts. Via dropbox zijn de vorige lessen te vinden. Op www.ayourtha.nl is zijn veel lessen van kruiden on line te lezen. https://www.dropbox.com/sh/3fmzi2o9fw7bkrd/0-sifEX_U9 Veel leesplezier Ik maak graag een persoonlijke kruidenmelange voor je klaar. Kosten 13.70 Je kunt me ervoor mailen. Wil je een boeiende lezing in jou centrum vraag mij, ik neem kruiden mee, waarbij mensen actief kunnen voelen wat kruiden doen - ik geef op spelender wijze lezing over kruiden. Mail me via ayourtha@gmail.com voor de mogelijkheden. Marja Hoefsmit
 13. 13. Jasmijn - thee Lekker genieten van een bakje Jasmijnthee en je mee laten stromen met de energie van rust. De Jasmijnbloemen in de groene thee, die doordrenkt is met de geur van jasmijn zorgt voor een heerlijke rustgevende thee, die de gejaagdheid van de dag zullen oplossen en het is ook nog goed voor de spijs- vertering bovendien. Geniet van de stilte, geniet van het zijn http://www.ayourtha-webshop.nl/a-37522693/kruidenthee/jasmijn-thee/ 45 gram voor 3,50

×