Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

SEO MAMASZ - Haladó kurzus

6,525 views

Published on

Budapest

Published in: Education
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

SEO MAMASZ - Haladó kurzus

 1. 1. Keresőoptimalizálási(Search Engine Optimization - SEO) haladó tréning MAMASZ – 2012. január 28.
 2. 2. Alapfogalmak tisztázása 5/1Absolute link: A hivatkozandó oldal teljes URL-jét megadja. Pl.: http://www.pelda.hu/kepek/galeria.htmlAlt / Title tag: A keresőmotorok nem tudják felismerni egy képről, hogy mit ábrázol. Az Alt / Title tagsegítségével releváns leírást adhatunk egy képről, mely a keresőrobotok számára is érthető.Anchor text (Horgonyszöveg): Azt a szót vagy szöveget jelenti, amelyre rátesszük a linket. Pl.: GalériaBacklink (Visszamutató link): Egy másik weboldalra vagy szolgáltatásra történő utalás, vagykereszthivatkozás. Kereszthivatkozásnak abban az esetben nevezhető, ha mindkét oldal egy-egy linksegítségével visszamutat egymásra (akkor előnyös, ha azonos a 2 oldal nézettsége és a témaköre).Bejövő hivatkozás (Inbound link ): Adott weboldalról egy másik weboldalra mutató hivatkozás. Ilyenlehet például egy linkkatalógusba regisztrált weboldal hivatkozása, ami a mi oldalunkra mutat.Belső hivatkozás (Internal link): Adott weboldalról ugyanazon weboldalra mutató hivatkozás.CSS (Cascading Style Sheets): A számítástechnikában egy stílusleíró nyelv, mely a HTML vagyXHTML típusú strukturált dokumentumok megjelenését írja le (elemek, betűtípusok, elrendezésegységesítése).Duplicated Content (Duplikált tartalom): Az a tartalmi szövegrész, mely teljesen, vagy majdnemteljesen megegyezik egy másik oldalon a világhálón. De, ugyanez vonatkozik az azonos domain név alattmegjelenő tartalomra is. A nagyobb keresőmotorok nem szeretik indexelni ugyanazon tartalmat egynéltöbb változatban (magyarul kiszűrik, büntetik ld. Google Panda résznél).
 3. 3. Alapfogalmak tisztázása 5/2Google AdWords (AdW): Egyike a legismertebb keresőmarketing (SEM) rendszereknek. A Googletulajdonú rendszer jelenleg a legösszetettebb és legismertebb PPC rendszer.Google Analytics (GA): A Google ingyenes forgalom elemző szolgáltatása. Online felületen érhető el. Arendszer által generált kód, a weboldalon való elhelyezésével működik.Google Dance (Google Tánc): Azaz az organikus Google találati lista helyezései folyamatosanváltoznak. Hátterében az áll, hogy éppen melyik szerverről történik a lekérdezés. Így fordulhat elő, hogyesetleg más-más eredményt kaphatunk ugyan arra a keresőszóra Budapesten és Szombathelyen egyidőben, vagy Budapesten délelőtt illetve az esti órákban. (Ez idővel megszűnik.)Google Panda, Google Caffeine, Google Fresh: Új algoritmusok amik kiszűrik a szabálytalanoldalakat.Google Sandbox: Indexelt új weboldalak egy ideig mérsékelt bizalmat élveznek a versenyben lévőreleváns kulcsszavakra a Google keresőben.Googlebot rövid nevén (Bot): A Googlebot a Google keresőjének információgyűjtő robotja. Gyakrabbana rendszeresen frissített oldalakon jár. Ilyen a pók is (spider vagy web crawler), de ez általában indexel.Gyorsítótár (Cache): Egy internetes oldalnak a keresőmotor által tárolt változata. A weblapok gyorselérése érdekében a keresőrobotok által letöltött változatokra, az úgynevezett tárolt változatokra tudunkeredményesen rákeresni.Heading (Címsor): A heading ismerteti az általa indított szöveg/oldalrész tartalmát (a keresőrobotnaksegítség). H1-H6-ig tart a sorszámozása, a H1 - H2 és a H3 elem a legfontosabb a honlapon.
 4. 4. Alapfogalmak tisztázása 5/3HTML (Hypertext Markup Language): A WWW-en megjelenő dokumentumok alapjait leíró, szövegesprogramozási nyelv, mely definiálja a dokumentumok közötti kapcsolatot jelentő Hyperlinkek működésétis. (HyperText Markup Language=hiperszöveges jelölőnyelv) egy leíró nyelv, melyet weboldalakkészítéséhez fejlesztettek ki, és mára már internetes szabvánnyá vált a W3C (World Wide WebConsortium) támogatásával. Az aktuális változata a 4.01, mely az SGML általános jelölőnyelv egykonkrét alkalmazása (azaz minden 4.01-es HTML dokumentum egyben az SGMLdokumentumszabványnak is meg kell, hogy feleljen). Ezt tervek szerint lassan kiszorította volna azXHTML (ami a szintén SGML alapú XML leíró nyelven alapul), eléggé bizonyos, hogy a HTML 5 veszi áta helyét.Indexelés, indexelt tartalom: Az indexelt tartalom egy hatalmas adathalmaz, lényegében azokat azadatokat tartalmazza, melyeket a keresőrobot visszaad, azaz a keresőben mint organikus találatfellelhetjük.JavaScript (JS): A Java programnyelv egyszerűsített változata. Flash helyett ez ma már erősen javasolt.Keresőbarát honlap: Olyan honlap, mely a keresők általi, rangsoroláshoz rendelt szabályokatlehetőségek szerint maximálisan betartja. Ennek következtében a keresőoldali organikus találatok közöttelőkelő helyezéseket lehet elérni a honlap fontos kulcsszavaira, mellyel optimális esetben egyenesenarányosan nő a weblap látogatottságával valamint a forgalmával.Keresőszó, kulcsszó (Keywords): Az a kifejezés (lehet szókapcsolat is) melyet az Internetfelhasználók keresőoldalakon begépelnek, melyről bővebb információt szeretnének megtudni. Ezekre akulcsszavakra optimalizáljuk leginkább a honlapunkat. Természetesen célszerű kiemelten foglalkozniazokkal a kulcsszavakkal, melyek legnépszerűbbek az Interneten (a felhasználók körében).
 5. 5. Alapfogalmak tisztázása 5/4Külső hivatkozás (External link): Weboldalunkról egy másik weboldalra történő hivatkozás.Keresőbarát szempontból fontos, hogy oldalunkról kifelé irányuló linkjeink céloldalai is minőségitartalommal bírjanak.Landing Page (Céloldal): Az az oldal amelyre a látogató érkezik a hirdetésre való kattintáskövetkezményeképpen (CTR – Click To Rate: átkattintási arány).Linknépszerűség (Link popularity): A legnagyobb keresőmotorok, például a Google, fontosabbnaktartja a ránk mutató weboldalak minőségét a mennyiségüknél. A linknépszerűség az alapja a Googleáltal használatos Page Rank értéknek is. Alapgondolata: egy weboldal akkor népszerű, ha minélerősebb, közkedveltebb oldalak hivatkoznak rá (és minél relevánsabbak az adott témában).Long Tail kulcsszó (LT KW.): Kettőnél több tagból álló kereső kifejezés.Mélylinkelés (Deeplink): Mélylinkelésnek nevezzük, amikor nem a honlap nyitóoldalára mutat egy másikweblapon található link, hanem egy konkrét aloldalra. Főként akkor hasznos, amikor egy weblap erősenszerteágazó témákat, szolgáltatásokat, termékeket mutat be, így a látogató rögtön releváns oldalra tudeljutni. Keresőoptimalizálásnál célszerű ezt – is – alkalmazni (jelentősége nőtt).Meta tag (Meta elem): A weboldalak tartalmának, témájának leírására szolgáló kódban lévő eszközök.Keresőrobotok számára jelezhetjük pl. az alábbi háttér információkat: kulcsszavak, oldal szerzője, oldalfrissítési gyakorisága… Oldalunk keresőbaráttá tételében jelentős szerepe van. A meta tag-ek legfőbbszegmensei a Title, Description és a KeyWords.Meta Description Tag (MDT): Az adott weboldal leírása, kb. 20 szóból álló jellemzése tartalmáról, rövidmondanivalójáról.
 6. 6. Alapfogalmak tisztázása 5/5Meta Keywords tag: Kulcsszavak, melyek az adott weboldalon találhatóak.Sitemap (Oldaltérkép): Terjedelmes weblapokon egy eligazító oldalon kattintható mutatókkal(címszavakkal, szimbólumokkal, képekkel) közlik a webhely tartalmát. Legegyszerűbb kivitelezésben ezegy kizárólag hivatkozásokból álló oldal. A gondozottabb útmutatók rajzokkal, kisképekkel segítik azeligazodást. Keresőoptimalizálás szempontjából fontos a megléte (Xml Sitemap nem ua. mint asitemap).PageRank (PR): 0-10-ig terjedő mérőszám a Google szemében. Oldalunk minőségét, a többi weblaptulajdonos által való elismertségét hivatott kifejezni. Egyik alap befolyásoló tényezője az oldalunkratörténő hivatkozások, linkelések minősége és száma. Az interneten lévő kapcsolati hálót gráfkéntmodellezi, majd egy logaritmikus skálán meg is jelenteti 0-10-es értékkel (jelentősége minimalizálódott).SERPs (Search Engine Result Pages): A keresőkben a találati oldalak. Természetesen minél több linkmutat ránk (főleg olyan oldalakról melyekre szintén sok, jó minőségű link mutat) annál inkább magasabblehet ez a szám.UGC (User-Generated Content): Felhasználó által generált tartalom (pl. a hozzászólások ilyenek).W3C (World Wide Web Consortium): 1994-ben alakult a Web lehetőségeit bővítő, javító protokollok,ajánlások, rendszerek kidolgozására. Gyakorlatilag az internet szabványosító szervezete. Keresőbaráthonlapunk elkészítésekor erősen ajánlott a W3C által érvényesnek (valid) tartott kódolást használnunk.Web analitika (Analytics): Az információ együttese, ahol megtudhatjuk, hogy mennyi és milyen jellegűlátogató járt a weblapunkon. Sok egyéb adatot, statisztikát is megtudhatunk, például a látogatók milyenországból, milyen operációs rendszert használva, milyen más oldalról idetalálva jutottak hozzánk.
 7. 7. Mi is az a keresőoptimalizálás? Minden olyan tevékenység ide tartozik, melyet azért végzünk, hogy weboldalunk a keresők organikus (ingyenes és egyben releváns) találati listáján minél előkelőbb helyen szerepeljen (a tevékenységünket jellemző keresőszavakra, kifejezésekre). A keresőoptimalizálás az információközlés módszerének olyan tudománya, mely a kereső rendszerekkel elhitetik, hogy meghatározott kereső szavakra témába illő (vagyislegrelevánsabb) a mi weboldalunk.
 8. 8. Miért jó a SEO? A keresőoptimalizálás módszerével azok a felhasználók is megtalálják az Ön honlapját, akik az interneteskeresőkből jutottak el honlapjára (nemcsak azok akik domain nevét ismerik): kimondottan potenciális ügyfelekhez jut, merthogy pont abban a témában keresnek megoldást, amiben cége kínál: nagy számok törvénye = új vásárlók = bevétel növekedés. Akár3-4szeres látogatószám növekedés is lehetséges! Keresőoptimalizálás csökkent(het)i azon hirdetési költségeit, amik kevésbé célirányosak (pl. rádió, újság, szórólap, plakát, tv stb.). KKV: A keresőoptimalizálás segítségével fel tudja venni a versenyt nagyobb céggel- ehhez ‘mindössze’ a Google legelső három releváns találatai között kell lennie.
 9. 9. SEO helye és kapcsolódásai
 10. 10. Manual review = manuális felülvizsgálat, On page SEO = Saját magad által létrehozott oldal, ami keresőoptimalizált. PageRank =Oldal rang/hasonló, AT = Horgonyszöveg, Da.= Domain hatóköre, Lc = Link szövegezése Us = felhasználói vélemény/befolyás
 11. 11. Manual review = manuális felülvizsgálat, On page SEO = Saját magad általlétrehozott oldal, ami keresőoptimalizált. PR = Oldal rang/hasonló, At. =Horgonyszöveg, Da.= Domain hatóköre, Lc. = Link szövegezése Us. =felhasználói vélemény/befolyás
 12. 12. Manual review = manuális felülvizsgálat, On page SEO = Saját magad általlétrehozott oldal, ami keresőoptimalizált. PageRank = Oldal rang/hasonló, AT =Horgonyszöveg, Da.= Domain hatóköre, Lc = Link szövegezése Us = felhasználóivélemény/befolyás
 13. 13. Manual review = manuális felülvizsgálat, On page SEO = Saját magad általlétrehozott oldal, ami keresőoptimalizált. PageRank = Oldal rang/hasonló, At. =Horgonyszöveg, Da.= Domain hatóköre, Lc. = Link szövegezése Us. =felhasználói vélemény/befolyás
 14. 14. Manual review = manuális felülvizsgálat, On page SEO = Saját magad általlétrehozott oldal, ami keresőoptimalizált. PageRank = Oldal rang/hasonló, AT =Horgonyszöveg, Da.= Domain hatóköre, Lc = Link szövegezése Us =felhasználói vélemény/befolyás
 15. 15. Manual review = manuális felülvizsgálat,On page SEO = Saját magad általlétrehozott oldal, ami keresőoptimalizált.PageRank = Oldal rang/hasonló, AT =Horgonyszöveg, Da.= Domain hatóköre,Lc = Link szövegezése Us =felhasználói vélemény/befolyás
 16. 16. Mivel keresnek a felhasználók? Magyarország: Google: 89,8% Hírstart: 3,9% Startlap: 3,1% Bing: 0,9% Conduit.com: 0,6% … Forrás: Gemius, 2012. január 27.
 17. 17. SEO az üzletiszegmensekben
 18. 18. Mennyire fontos a SEO az üzletiszegmensekben E-kereskedelmi cég= 62.5%, Fejlesztő, tervező és programozó=14,1%, szoftver ill. E-kereskedelm gyártó=12,5%. Egyéb üzlet=10,9%Igen=95% Többnyire igen=82.8%Nem=2,9%, Többnyire nem=11%Nem tudja=3,1% Nem tudja=6,2% KKV-k, 650 cég, USA 2010. ápr.
 19. 19. SEO 2012-ben a legköltséghatékonyabb beruházás*Ha csak egyetlen költségvetési csatornát használhatnának, mi lenne az?*Forrás: searchengineland.com - 2011. december (KKV szektor, 2500 cég, USA.) A 2500-ből 450 azt mondták (17,9%), hogy egyiket sem fogja használni: nincs SEO-t, nincs print hirdetéseket, sem a közösségi médiát, sem a mobil marketinget nem fogják használni… Sajnos, hogy ezek zöme nem fogja túlélni 2012-es évet…
 20. 20. Honnan jutunk ügyfelekhez?
 21. 21. Minek kell SEO, ha van PPC (SEM)? Mert: • Nincs „végtelen” sok pénze van az embernek• Konkurencia vagy erre „szakosodott cég/ember” leklikkeli• Fizetett hirdetésre nem szívesen klikkelnek az érdeklődők• AdBlock és egyéb reklámletiltó eszközök láthatatlanná teszik.
 22. 22. Keresőoptimalizálás vs Fizetett hirdetés
 23. 23. Hova is klikkelnek? 2011. 15 millió felhasználó! Nem lát fizetett reklámot, bannert sem Google-ben és semmilyen más oldalakon!
 24. 24. Heatmap klikkelés
 25. 25. Hányadik pozíciót kell elérnem az organikus találati listán? Az első oldal: 90%-os!
 26. 26. Igen! 47,2% a legelső pozíció (2012-ben ez már 56,1%)!Nem utolsó szempont, hogy az első 3 helyezett viszi az érdeklődők71% át! Forrás: seotools.hu (2010.) (2012: 80%=56%+15%+9%.
 27. 27. Mennyi új látogatót (klikkelést) jelent konkrétan egy-egy jó pozíció?Ez területenként más és más. A számítás módja: A napi érdeklődőket meg kellAz életnek vannak olyan szoroznunk 0.7-el, hogy a PPC (kb. 30%)területei, melyet az emberektöbben keresnek, és vannak hirdetéseket kizárjuk, majd 0.9-el, mert ennyiolyanok, mely után csak egy szűk érdeklődő marad az első oldalon (90%). Az ígyréteg érdeklődik (ezért fontos az kapott értéket a helyezésünkhöz tartozóoptimális kulcsszó (LT) arányszámmal kell szoroznunk. (Ez azmegtalálása). arányszám került ábrázolásra a kördiagramon.)
 28. 28. Keresők (Google) működéseTévhit, ha valaki úgy gondolja, hogyamikor egy keresést indít a keresőben,akkor az adott kereső azonnal a teljesInternet adathalmazt végignézni és aszámára érdekes weboldalakat kigyűjti:ami gyakorlatilag teljesen lehetetlen. Ehelyett a kereső ‚pók’ (Google crawler)csak a saját adatbázisában keres, aholaz adatok már keresésre vannakoptimalizálva, ami azt jelenti, hogyúgy tárolják az adatokat, hogy egykeresés indításakor a lehetőleggyorsabban eredményt tudjonprodukálni. Tehát a keresők azInternetben a számukra érdemesadatait a saját, már egyszerbeindexelt adatbázisukban tárolják(keresőrobotok), kereséskor csak ehhezfordulnak. Lássuk, hogyan…
 29. 29. Robots.txtA kereső robot mindenegyesalkalommal, amikor ellátogatweboldalunkra, ellenőrzi,hogyvan-e az oldalnak robots.txtállománya. Ha van, akkorelolvassa ennek tartalmát, ésennek függvényében folytatjamunkáját. . Mit figyel:•Oldalak szövegezését =robotokkal /frissítés•Nyelv = weboldal nyelvénekbeállítását / megállapítása•Indexelés = felvétel a Googleadatbázisba / frissítés•Frissítési időt = pásztázásgyakoriságának beállítása. stb. Temporális = ideiglenes file-ok
 30. 30. Igényfelmérésés a kulcsszavak
 31. 31. Domain név kiválasztása • A legfontosabb kulcsszavunkat vagy az első két legfontosabbccTLD kulcsszavunkat érdemes a domain névbe foglalni, ha az nem túl hosszú (kötőjellel vagy nélküle). • 2012-ben elsősorban cégnév, a barndnév + kulcsszó, vagy 2-3 LT kulcsszó (15 karakterig) ajánlott: WOM miatt). • Megjegyezhető legyen (WOM), számokat és egyéb extra karaktereket lehetőleg teljesen mellőzzük. • Ékezetes domaint, csak ha az ékezet nélküli is a miénk. • Felső szintű domain végződésűt (TLD), prioritás élvez az adott nyelvi végződésű ccTLD = .hu, után .com, .net. .org). • 2012-től egyedi domain végződés igényelhető (1.000 - 185.000 $).
 32. 32. SSD Raid vs. HDDTárhely Megbízhatóság, rendelkezésre állás és gyorsaság! • Tárhely mérete fontos, bővülés miatt is • Adatbázis használat lehetősége, és jó kezelhetősége • A tárhelyhez tartozó e-mail fiókok száma és mérete • Saját .htaccess futtatási lehetőség • Időzített feladatok elhelyezésének lehetősége (cron) • Jó ügyfélszolgálat (valós rendelkezésre állás és javítás) • Gyorsaság, innovációs újítások mihamarabbi alkalmazása, pl.: SSD Raid, Private Cloud, Vmware (vSphere), Webszerver SSL tanúsítvány (https websopoknál javasolt, és a Google is szereti) • További előnyök: nagy számítási szerverprocesszorok • A legelterjedtebb PHP5 scriptek (WP, Joomla, Drupal) futtatásának lehetősége. (Tárhely helye már nem lényeges SEO szempontból.) • Redundancia: Állandó készenlétben legyenek a szerverpark cserekomponensei • Fokozott FTP biztonság: SSL támogatás, folyamatos és rendszeres biztonsági mentések (adatbázisról is) • Nagysebességű netkapcsolat (Full-duplex 100Mbit/s sávszélesség minimum szerverenként, BIX és nemzetközi csatlakozás) • Saját virtuális FTP szerver, ftp vírus szűrés, e-mail vírus szűrés, spam szűrés. Extrák: Photo sharing, PayPal, egyéb CMS, Blog, Fórum, Webshop, Video streamaing, zöld tárhely, pénz- visszafizetési garancia…(Kiemeltek SEO-szempontból is fontosak.)
 33. 33. Ingyenes és fizetős CMS-ek Javasolt SEO barát CMS rendszerek Blog : Wordpress, Joomla, Webshop: Magento, Drupal, Drupal, Typepad, Wordpress, Joomla, Volusion, Squarespace, LiveJournal, Shopify, BigCommerce, 3DCart, Concrete5, Tumblr, goEmerchant, CoreCommerce, Movabletype, Blogger, Fortune3... Xanga, Open Salon… …Ubercart, Prestashop, Zen-Cart, …Lifetype, Textpattern, CubeCart, osCommerce, Get-simple, Zotonic, VirtueMart, FatFreeCart, Open Wolfcms, Deploycms, Cart, DigiStore, FlexCMS, Symphony-cms. Freeway, TomatoCart, Network Solution, OpenCart, Yahoo Merchant, ProStores. Összesített : Wordpress, Drupal, Joomla, Liferay, Alfresco, Tiki, DotNetNuke, MODx, Typo3, CMSMadeSimple, Plone, Concrete5, Umbraco, eZ Publish, SilverStripe, OpenCMS, Movable Type, TextPattern, Xoops, e107… …GL Fusion, Etomite, Impress, Cushy, Frog, Radiant, Expression Engine, dotCMS, TYPOlight, Vivvo, Squarespace, Light CMS, Site Ninja.
 34. 34. Hogyan alakítsuk át jelenlegiweboldalunkat, ha az nem megfelelő? Javaslott: jól ismert (WP, Joomla, Drupal) vagy egyedi CMS rendszerekben valóprogramozás: Html/xHtml/Html5, php, CSS, táblázatok, dHtml, JavaScript, Ajax, jQuery. Mellőzzük:Flash-t csak mértékletesen, iframe-k, pop-up/pop under-ok zavaróak és a Google nem vagy részlegesen látja, más cégek Google Adwords hirdetések oldalainkon, link ésbannercsere, tömeges kimenő linkek(viszontlink nélkül), névnap és egyéb elavult felesleges töltelék szavak,tartalmak, felesleges footer (lábrész) hivatkozások).
 35. 35. Főoldal fontossága és a jó programozás • Az esetek 80%-ában a főoldal ahonlapunk legfontosabb, legerősebb, legtöbb oldalletöltéssel rendelkező oldala. A főoldalnak jól átgondolt, jól átlátható, értékes (releváns) információkat kell tartalmaznia ahhoz, hogy egyrészt a látogatókat maradásra bírjuk, másfelől a keresőrobot is értékes tartalmat találjon. Jó programozás mellett fontos: gyors tárhely sebesség, domain reg. kora, első tartalom kikerülési ideje, .htaccess, hibák kezelése/kizárása (301,401-404,500…), G.Sitemap, beszédes domain- ek, jó aloldali url-ek, Html5, W3C, Schema.org irányelvek...
 36. 36. Black hat SEO vs. White hat SEOA kereső rangsorolási algoritmusának A keresők által ajánlott, olyanaktuális gyenge pontjait kihasználva, olyan tiszta, etikus tevékenységek,nem túl etikus tevékenységek végzése, melyek elősegítikmellyel átmenetileg gyorsan jó helyezést weboldalunk jó helyezését aér el egy weboldal a találati találati listákon. Ezeket aListán, aztán visszaesik (keresők idővel keresők nem tiltják, ezek akiszűrik és letiltják. (Sikerdíjas cégek pl. Shema.org és a Google frissülőilyenek – nagyrészt.) (aktuális) szabályait betartják.
 37. 37. Honlap felépítése és szerkezeteA jó weboldalnak logikus felépítésűnek kelllennie, és minden oldala legfeljebb a 2. Szöveges láblécet mindenképpvagy 3. szinten helyezkedik el, azaz a érdemes használni mindenfőoldaltól számítva két-három kattintással oldalon. A láblécben azokat azelérhető. Ez látogatói szemmel is fontos, oldalakat kell hivatkozni, melyde a keresők is hamarabb megtalálják az SEO, és üzleti szempontból isoldalakat, melyek minél közelebb vannak a fontos.főoldalhoz.
 38. 38. Weboldal ajánlottfelépítése és struktúrájavalamint webergonómia • Egyértelmű vizuális hierarchia alkalmazása (piramis modell) • legfontosabb menük prioritása • logikailag kapcsolatban lévő elemek rendezése • világos és érthető kapcsolódási elemek (oldal jól elkülönülő részekre osztása, szemnek és tipográfiailag is egyaránt) • funkcionális és vizuális design • releváns (valós) egyedi tartalmakkal • „MESEJOO” oldal készítése (Jakob Nielsen): M - minőségi tartalom E - elég gyakori frissítés S - sebesség E - egyszerű használhatóság J - jól megfelel a felhasználóknak O - online-média előnyeit kihasználja O - online vállalati kultúra
 39. 39. Általános weboldal (SEO-barát) felépítése
 40. 40. Tartalmi oldal helyes SEO felépítése
 41. 41. Tartalmi oldal SEO felépítése
 42. 42. Kulcsszavak ésszövegírás (ld.1.)
 43. 43. SEO barát szövegírás Releváns szöveg A tartalom szerkezete
 44. 44. SEO hierarchia éselvárások/szükségességek
 45. 45. Az erő sötét oldala: mit ne tegyünk… • automatikusan generált tartalom • Tömeges linkcsere napok alatt • Halmozott ‚töltelék’ szavas kulcsszavazás • Automatizált Blog hírek (spam- ek) • Blog hozzászólásokat ne piszkáljuk (töröljük) • Fizetett linképítés (ha automata szoftver végzi ezt – saját vélemény) • IP cím álcázás (Fake Ip klikkelések az oldalra) • Túl sok link (egyszerre: periódus alatt) • Magas Pagerankkal rendelkező domain hosting átirányítások…
 46. 46. A helyes út
 47. 47. A helyes URL…
 48. 48. On-Pgae, Off Page SEO
 49. 49. Mi az ami fontos?Témánként változó, ill.azon belül is eltérőarányok mutatkoznakmeg, ezek biztosságát,csak a Google tudja:lényeg, hogy ezekmindegyikét használjuk azURL, KW és a Anchor ésa Domain mindig hatásos– bár veszített asúlyozásán 2011-ben.
 50. 50. 2011-ben mi volt fontos
 51. 51. Negatív rangsorolási tényezők • Domain név hossza (3-4 szónál vagy 15 karakternél ne legyen hosszabb) • Response time (válaszidő lassúsága, ld. szerver/tárhelykérdés, + a jobb felhasználói élmény) • AdSense/Banner a saját oldalon belül (el kell dönteni, hogy a Te oldalad fontosabb-e, mint az aprópénz). • Followed linkek aránya • Duplikált tartalom • Rossz minőségű SPAM jellegű oldalakra mutató linkek/Bejövő linkek spam oldalakról • Duplikált TITLE-k, META Description • Túlzott kulcsszósűrűség, és kulcsszóhalmozás • Nem releváns tartalom (nem arról szól az oldal, amire optimalizálva van) • Nincs Bloghír, frissített hírek az honlapon • Social Signals hiánya (Twitter, Google Buzz, G+, RSS, FB like, FB share• Alacsony látogatottság (Google nem releváns tartalomnak veszi =magas visszafordulások aránya és gyors oldalelhagyás) • Hibás linkek, törölt linkek az oldalon (404, 301, server error és társai.)
 52. 52. Google PageRankA PageRank csak egy a több mint 250rangsorolási faktor közül. A PageRankönmagában egy gyenge mutató (0,5-1%ban számít csak bele), mivel pontatlanés ritkán frissül (3-4 havonta, egyébkéntlogaritmikus skála, így például a PR8tízszer nagyobb, mint a PR7). Ígytermészetesen a PageRank-etviszonylag könnyű emelni, de azegyáltalán NEM jelent garanciát semönmagában nagyobb keresőforgalmat,vagy pozíciójavulást.PageRank az adott oldalra mutatólinkeken, azok tulajdonságain, pl. azazokat adó oldalak reputációján alapul.Az adott oldal tartalma, kódja nemszámít. Xhtml valid azért fontos tényező.Prank helyett = TrustRank algoritmus!
 53. 53. Google Panda, Google Caffeine, Google Fresh• Minőségi tartalom, gyengébbek/másoltak duplikáltak, spam-ek, cheat-ek, Black Hat-ek kiszűrése/esetleges végleges kitiltása.• Kiegészítő indexelés (1 oldalas duplikációs puffadásos index, azonnal 500 oldallal bővülő tartalom), WMT.• A Koffein+Friss +35% friss tartalmakra összpontosít (relevancia mellett az oldalak minősége számít).• Közeli megegyező, túl hasonló másolatok kiszűrése (igaz azonos, közel azonos, robots.txt kihagyásos duplikáció)…Probléma/megoldás, ha találunk ilyen saját duplikált oldalt:• Google, Bing Paraméter blokkolása,• Rel = Canonical,• Google URL eltávolítása• Meta Noindex, 301 Redirect (WMT)• Syndication-Source beállítása• Session ID-k ugyanazon oldalra mutatnak• Duplicate útvonalak megegyeznek• Biztonságos (https) Oldalak ugyanazok• Keresési szűrők / Termékvariációs url-ek• keresés Oldalszámozás• Geo-kulcsszó variációk• azonos Cross-ccTLD
 54. 54. Keresőoptimalizálás (SEO) folyamata
 55. 55. • Mobil url alkalmazása Mobile SEO• Mobile sitemap (WMT)• Mobile W3C ellenőrzés• Mobilra optimalizált sablonokat készíteni (Smartphone specifikus Googebot miatt) + Mobil agent meta tag helyes használata!• Mobil index helyes használata• Egy átlagos keresési lekérdezés legfeljebb 15 karakter hosszúságú a mobil Google-ben, így a erősen befolyásolja a prediktív keresés = jó és rövid 2-3 szavas kulcsszó a lényeg.• rel="canonical" használata javasolt (duplikációk miatt)• Flash helyett animált GIF/ HTML5• Kerüld a transcodereket (pl. Usablenet)• Monitorozd a mobil forgalmat Google Analyticsben• File és kijelző méretre figyelni!• Foursquare, Gowalla és társai…• Schema.org alapelveit követni!
 56. 56. Közösségi Média Optimalizálás (SMO) • Közös tartalom csemegézés (minőségi tartalom, bizalom, • Megfelelő platform kiválasztása (piacfelmérés) • Okosabb, Lokálisabb, Mobilabb hirdetés közösségi médián keresztül hatékonyabb (csak kreatív egyedi hirdetések lesznek előnyben) • Új felhasználói viselkedés, miatt változó (a ROI mérés nem egységes)• RSS, Like, Blog, Comment, Share = ahol van érdekes téma/tartalom/termék/szolgáltatás • Brandre alapuló, közösségi élményre építő, impulzív és azonnali vásárlás (viselkedésalapú cookie használata)• Megosztás felelőssége, személlyel való összekötése, biztonsági rések, adathalászat
 57. 57. Megosztásmindenek felett…
 58. 58. Túlértékelt (lecsökkentett jelentőségű) és túlértékelt (felerősített fontosságú) rangsorolási tényezők • FB Like < helyette FB Share vagy FB Google+1 (hatása 2012-ban még fontosabb lesz) Comments) •Usability (és a felhasználói élmény hatása) • Minőségi kimenő linkek kedvezőek lehetnek •Branding (egyre nagyobb szerepet kap az ismert a főoldalról is (magas Prank és releváns – márka) témába vágó – tartalom) •SERP CTR (A találati listáról történő magas • Google+ átkattintási arány pozitívabban hat) • Reklámok és a tartalom •Közérthetőség (néha manuálisan is ellenőrzik, • Link-katalógus Boom (túl rövid időn belüli) hogy bárki számára mennyire felfogható az adott • Pontos egyezés a domainben (már szinte szaktartalom) nincs is ilyen szabad domain) •Reklámok és a tartalom aránya (kevesebb reklám • H1 mellett H2, H3, H4 is fontosabb lett felé tolódik el) • TDL befolyása csökken (de még mindig •Relevánsabb tartalom (egy domainen belül más számottevő pl.: .com .edu .org) témájú cikkek, aloldalak nem támogatottak) • A szerver helye (mára már nem jelentős) •Legfrissebb, legaktuálisabb cikk/bejegyzés • Tartalom hossza < Tartalom minősége (valós favorizálása (ha több is van egy témában a válasz a kérdésre) legfrissebbet, legtöbbet hozzászólt, legutóbbi hozzászóltat támogatja) • Backlinkek száma < helyette releváns linkek •Arányosan és folyamatosan növekvő bejövő száma linkek (+ anchor szövegezés)• Kulcsszó sűrűség emelése < inkább a határon •Long Tail tartalmak és deeplinkek belül tartani és mással támogatni • •Linkek földrajzi eredete (+Backlink sokszínűség Meta kulcsszavak jelentősége fokozatosan előnye) csökken = bárki be tudja írogatni, nem mindig releváns, helyette hangsúlyos kiemeléseket
 59. 59. Mire érdemes 2012-ben még jobban odafigyelni • A céloldal (Landing Page) magasabb súllyal fog szerepelni, mint eddig • Gyorsaság • Hasznos tartalom • A tartalom megfelelő bemutatása a Google-nek (miről szól)• A link gráf ereje (Social gráf, Trust gráf) • Hírek / Események / Blog frissítései • Google Koffein web indexelési rendszer (+35%al a friss híreket tartalmazó siteokat részesíti előnyben • Press release site-ok (sajtóközlemények/ Prweb-ek beküldése) • Aktív közösségi kommunikációs csatornák kiépítése, gondozása • Mindig csak egyedi tartalommal
 60. 60. Google büntetések • Túl sok egyszeri fizetett link (bejövő link) a Hogyan büntet? főoldalra (vagy egyéb irreálisan megnőtt látogatás, ami nem görbét ír le, hanem •Pagerank N/A, vagy nullázás egyszeri) •Oldal hátrasorolása +50 találattal (ez az enyhe), ha • reciprocal linking (kölcsönös tömeges 100+ nem változtatunk a hibán akkor +100 és a többi) linkcsere ugyanazon egy oldallal) •Az oldal teljes hátrasorolása: rejtett szövegek, kulcsszóhalmozások alkalmazásánál. •Kizárás az indexből: a legsúlyosabb büntetés, amikor• Régi módszerek, de vannak akik nem látják, be, egy az egyben törli az oldalt az indexből, tehát hogy a Google-nél, nem hülyék ülnek: egyáltalán nem lehet megtalálni a kereső segítségével. • Rejtett szövegek és linkek oldalon belül (pl. a Akkor fordulhat elő, ha több nem megengedett háttérrel pantone szín eltérésű, de szemnek technikát alkalmaztak az oldalon. nem látható kulcsszószöveg használata) • Kulcsszóhalmozás a meta tagokban (keyword, •Ha büntetésben van: Reconsideration requests űrlap description, egyéb), melyeket a felhasználók (de csak ha jogos) nem látnak • Rejtett div szerkezetek • Képek alt tagjára rakott kulcsszóhalmozás • Megtévesztő átirányítások - mást látnak a felhasználók, és mást a keresőrobotok • html tagok nem rendeltetésszerű használata • Sex, erotikus, 18+, horror és egyéb illegális, törvénybeütköző be- és kimenő hivatkozások, és ugyanilyen fizetett vagy bárhol elhelyezett hirdetések
 61. 61. Mi a teendő SEO után? • Megfelelő SEO-val, folyamatos karbantartás, (mérések, analitikák szerinti javítás, amolyan finomhangolás) • Folyamatos (nem csak egyszeri) link-katalógus (linkfelhő) regisztrációk (bejövő hivatkozások számának növelése) • Folyamatos aktivitás: pl. SMO kreatív online stratégiák használata + és folyamatos friss tartalmak/cikkek létrehozása (blog, hírek, fórum, akciók, Affiliate, YouTube like, Twitter, hírlevél, RSS, PPC, G+, FB share…)
 62. 62. SEO ROI
 63. 63. Mi a garancia? Van-e? Senkinek sincs tökéletes ráhatása a Google változó algoritmusára (még a hatásos Google Adwords kampány is profi szakértelmet igényel.) Én speciel fél éves pozíció javítást szoktam még ingyen adni. Hivatalos garancia nincs (pl. ha rosszul belenyúl az ügyfél, vagy a programozó, oda lehet a jó pozíció), de a szerződésben vállalt reális célokat 90+%-osan teljesítem. Pár indok amit szoktunk mondani: Sikerdíj = Black Hat SEO taktikák: gyors siker, gyors visszaesés (ha megvan a számára kinyert összeg és esik vissza a helyezés: nem érdekli tovább a dolog). Szeretné-e, hogy tiltott módszereket alkalmazzunk, gyors siker érdekében, de utána kitiltják a Google-ból a domaint? Vállalja-e a kockázatot? Szeretné, hogy megvezessük némikulcsszó-manipulációs technikával? (Pl. kitalálunk egy olyan szóösszetételt, amit senki sem használ, aztán 500-ból ő lesz az első, amire szintén fizetnie kell - de nem lesz bevétele ettől.)
 64. 64. Köszönöm a figyelmet!Száraz Krisztián (Online- és SEO tanácsadás)Mobil: +36-20-981-7255E-mail: business@chrisdry.comPrivát oldal: http://www.chrisdry.com/SEO referenciák: http://www.kereso-optimalizalas.chrisdry.com/

×