Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
A „LEGYŐZHETETLEN ARMADA”
PUSZTULÁSA
ELŐZMÉNYEK








V. Károly alatt a Spanyol Birodalom a fénykorát élte. Ezt a
gazdagságot örökölte II. Fülöp.
Fontos ...
A SPANYOL HADITERV










1584-ben II. Fülöp nekilátott a flotta megszervezésének.
Santa Cruz márkit teszik meg pa...
ANGOL HADITERVEK






Anglia I. Erzsébet uralkodása alatt vált igazán
tengerésznemzetté.
A kibontakozó atlanti kereske...
ÚJ HAJÓK ÉS TAKTIKA






Új haditengerészeti doktrína kialakulása ebben az
időszakban: gyors, jól manőverezhető és erő...
AZ ARMADA KIHAJÓZIK






1588. május 11-én Lisszabon kikötőjéből kifut a spanyol
hajóhad, ami 130 különböző hajót tart...
AZ ELSŐ ÖSSZETŰZÉSEK








Az Armada július 29-én érkezett meg egy vihart követően
a Lizard-fok közelébe,ami már Ang...
A GRAVELINES-I CSATA








A partok közeléből a nyílt tengerre menekülő spanyol
hajókat az angol hajók amennyire csa...
MENEKÜLÉS A VERESÉGBŐL








A vereséget szenvedett spanyolok megtépázott hajóikkal
nem fordulhattak vissza a biztos...
HAZATÉRÉS








Az első túlélő hajók szeptember 21-én érkeztek meg a
hazai kikötőkbe.
Sok hajó süllyedő félben volt ...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

A legyőzhetetlen Spanyol Armada pusztulása

1,174 views

Published on

A legyőzhetetlennek hitt Spanyol Armada Anglia elleni 1588-as inváziójáról és csúfos bukásáról szól a bemutató.

Published in: News & Politics
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

A legyőzhetetlen Spanyol Armada pusztulása

 1. 1. A „LEGYŐZHETETLEN ARMADA” PUSZTULÁSA
 2. 2. ELŐZMÉNYEK     V. Károly alatt a Spanyol Birodalom a fénykorát élte. Ezt a gazdagságot örökölte II. Fülöp. Fontos katonai győzelmek szárazföldön és tengeren. Dinasztikus kapcsolat kialakítása Angliával nem sikerült, ezért a két ország közötti ellentétek az 1580-as évek közepén nyílt háborúval fenyegettek. V. Sixtus pápa segítsége az angol protestantizmus ellen a katolikus spanyoloknak.
 3. 3. A SPANYOL HADITERV      1584-ben II. Fülöp nekilátott a flotta megszervezésének. Santa Cruz márkit teszik meg parancsnoknak. A haditerv szerint a La Manche csatornán kell legyőzni az angol flottát. A tengeri fölény segítségével hajókról, és Németalföldről szárazföldi csapatokkal rohannák le a szigetországot. A hajóhad összeállítása lassan haladt. 1588-ban meghal Santa Cruz, helyére Medina Sidonia herceg kerül az Armada élére. 1588 februárjában az angolok „elaltatása” végett Párma hercege béketárgyalásokat folytat II. Fülöp megbízásából.
 4. 4. ANGOL HADITERVEK    Anglia I. Erzsébet uralkodása alatt vált igazán tengerésznemzetté. A kibontakozó atlanti kereskedelem révén egyre jobb és megbízhatóbb hajók készültek. Sir John Hawkyns, Matthew Baker, Sir Francis Drake és Martin Frobisher a gyarmati kereskedelemben, a spanyolok elleni portyákon és kalózkodásban szerzett tapasztalataikat révén a korszak legjobb tengerészei,akik bárhol és bármikor bevethetőek.
 5. 5. ÚJ HAJÓK ÉS TAKTIKA    Új haditengerészeti doktrína kialakulása ebben az időszakban: gyors, jól manőverezhető és erős tüzérséggel ellátott hajók lőtávolságon kívülről támadják pontos lövésekkel az ellenséges hajók testét. Az angol hadvezetés tisztában volt a szárazföldi haderejének gyengeségével, ezért minden reményüket a hajóikba vetették. Kevés volt a kifejezetten hadi célokra épült hajó. A parancsnokok vonakodtak új taktikákat alkalmazni. Döntő érv az angol flotta számbeli fölénye és az,hogy I. Erzsébet valódi tengerészekre bízta a vezetést, míg II. Fülöp tengerészeti hadviselésben járatlan személyt bízott meg a parancsnoklással.
 6. 6. AZ ARMADA KIHAJÓZIK    1588. május 11-én Lisszabon kikötőjéből kifut a spanyol hajóhad, ami 130 különböző hajót tartalmaz. Június 15-re sikerült elérni a Finisterre-fokot,majd június 19-én La Coruna kikötőjébe ér a hajóhad. A horgonyzás előtt a lemaradt hajókra vihar csapott le és szétszórta őket, így továbbindulni csak a viharkárok kijavítása után volt lehetséges. Július 20-án tartott gyűlést követően, 22-én indultak tovább a hajóhadak a La Manche csatorna felé. Az Armada indulásának hírére, az angol flotta Lord Howard vezetésével elkezdett készülődni. A La Coruna-i veszteségek hírére az angolok portyára indultak volna, de a szélcsend miatt nem jutottak a spanyolok közelébe.
 7. 7. AZ ELSŐ ÖSSZETŰZÉSEK     Az Armada július 29-én érkezett meg egy vihart követően a Lizard-fok közelébe,ami már Anglia partjait jelentette. Július 31-én került sor az első összecsapásra. A Plymouthból kihajózott angol hadihajók nem tudták áttörni a spanyol hajók védelmét, de utóbbiak sem tudták megcsáklyázni őket. Hasonló döntetlenül záródó összetűzések voltak augusztus 2-án,3-án és 4-én. Nyilvánvaló vált,hogy az Armada nem tudja megtisztítani a tengert az angoloktól és a Párma hercegével való egyesülés nem lehetséges a sekély flandriai kikötők miatt. Augusztus 6-án az Armada Calais kikötőjében horgonyzott le. Az angolok követték őket és látván,hogy hajóikat tömör alakzatban sorakoztatták fel gyújtóhajókat küldtek ellenünk eredménytelenül.
 8. 8. A GRAVELINES-I CSATA     A partok közeléből a nyílt tengerre menekülő spanyol hajókat az angol hajók amennyire csak lehetett megközelítették,így minden sortűz eredményes volt. Az Armada színe-java megsérült vagy használhatatlanná vált az ütközetben. Az angol hajókat csak jelentéktelen károk érték. Párma hercege gyakorlatilag semmiben sem segített a spanyoloknak. Teljesen kivonja magát az eseményekből.
 9. 9. MENEKÜLÉS A VERESÉGBŐL     A vereséget szenvedett spanyolok megtépázott hajóikkal nem fordulhattak vissza a biztos halált jelentő La Manche csatorna felé,ezért északnak vették az írányt. Augusztus 10-t követően Medina Sidonia levelében elrendeli az élelem és ivóvíz porciózását. Az angol flotta Skóciáig üldözi ellenségét,hogy megakadályozza a partraszállásukat. A kegyetlen körülmények között több hajó eltűnt az út során. Ismerünk csodával határos módon hazajutott hajókról is.
 10. 10. HAZATÉRÉS     Az első túlélő hajók szeptember 21-én érkeztek meg a hazai kikötőkbe. Sok hajó süllyedő félben volt és rengeteg haldokló hánykolódott rajtuk. Tombolt a legyengült és éhező emberek között a tífusz és skorbut. A királynak külön megbízottat kellett kineveznie a betegek ápolására. Összességében 30.000 emberből legalább 20.000 fő veszett oda, 130 hajóból 65 tért vissza,de ezek már semmire sem voltak használhatók a későbbiekben.

×