9 Kerkesa E Tregut

4,188 views

Published on

mikro 2

Published in: Technology
0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
4,188
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
65
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

9 Kerkesa E Tregut

  1. 1. Ushtrime nga lënda: MIKROEKONOMIA II Tema: KËRKESA E TREGUT 1. Paraqitni grafikisht kurbën e kërkesës së tregut për të mirën 1, nëse çmimi i të mirës 2 dhe të ardhurat monetare janë të pandryshuara. 2. Funksioni i kërkesës mat __________si funksion _________. Funksioni i anasjelltë i kërkesës mat ____________si funksion i ________________. 3. Kurba anasjelltë e kërkesës P(X) shpreh __________________________________, për çdo konsumator që blen të mirën. 4. Kurba e kërkesës së tregut është thjesht ____________ e kurbave individuale të kërkesës. 5. Paraqitni grafikisht shumën e dy kurbave të kërkesës lineare përmes një shembulli konkret. 6. Paraqitni grafikisht dhe shpjegoni kërkesën e tregut për një të mirë të pandashme. 7. Ç’është kufiri ekstenziv dhe kufiri intenziv dhe cili nga këto dy lloje të vendimeve ndikon në pjerrësinë e kurbës së kërkesës? 8. Çfarë mat Elasticiteti i kërkesës dhe si shprehet? 9. Paraqitni grafikisht një kurbe kërkese lineare dhe shpjegoni kur elasticiteti është infinit, më i madh se një, barabart me një, më e vogël se një dhe zero. 10. Nëse vlera absolute e elasticitetit të kërkesës në një pikë është më e vogël se 1 themi se kërkesa është ________në atë pikë. Nëse vlera absolute e elasticitetit të kërkesës në një pikë është më e madhe se 1 themi se kërkesa është ________në atë pikë. Nëse vlera absolute e elasticitetit të kërkesës në një pikë është pikërisht 1 themi se kërkesa ka elasticitet ________në atë pikë. 11. Paraqitni grafikisht dhe shpjegoni kërkesën me elasticitet njësi përkatësisht kurbën e kërkesës me elasticitet të pandryeshueshëm (-1). 12. Nëse për një të mirë ka pak zëvendësues të afërt do të shafqet një kërkesë mjaft (elastike / joelastike). 13. Formula që lidh të ardhurat margjinale dhe elasticitetin është:__________________________ 14. Paraqitni grafikisht të ardhurën margjinale për një kurbë kërkese lineare dhe për një kurbë kërkese me elasticitet të pandryshuar.
  2. 2. 15. Kurba që lidh normat e taksës dhe të ardhurat nga taksat njihet si _____________. 16. Kur taksohet e ardhura nga puna, do të ofrohet (më pak / më shumë) për çdo normë page.

×