Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Digitalisoinnin periaatteet, toimeenpano, persoonat

Digiperiaatteiden toimeenpanon palvelumuotoiluosuus tuotti yhteensä viisi alustavaa käyttäjäpersoonaa.

Persoona on käyttäjätutkimuksen tiedon perusteella luotu, fiktiivinen henkilöhahmo, jossa kiteytyy käyttäjäryhmän keskeisimmät ominaisuudet.

Persoonien avulla palvelukonseptissa ja sen kehittämisessä on helpompi varmistaa eri käyttäjäryhmien tarpeiden toteutuminen.

 • Be the first to comment

Digitalisoinnin periaatteet, toimeenpano, persoonat

 1. 1. KÄYTTÄJÄPERSOONAT Digiperiaatteiden toimeenpanon palvelumuotoilu
 2. 2. Persoona on käyttäjätutkimuksen tiedon perusteella luotu, fiktiivinen henkilöhahmo, jossa kiteytyy käyttäjäryhmän keskeisimmät ominaisuudet. Persoonien avulla palvelukonseptissa ja sen kehittämisessä on helpompi varmistaa eri käyttäjäryhmien tarpeiden toteutuminen. Digiperiaatteiden toimeenpanon palvelumuotoiluosuus tuotti yhteensä viisi alustavaa käyttäjäpersoonaa Persoonat
 3. 3. Intohimoinen Visionääri Neuvokas Suunnannäyttäjä Kipuileva Kokeilija Pragmaattinen Valmistelija Tavoitteellinen Toteuttaja
 4. 4. Intohimoinen Visionääri Intohimoinen Visionääri näkee suurempia päämääriä kaikelle sille, mitä tekee. Hän haluaa auttaa Suomea eteenpäin. Hänelle on luontaista kykyä ja halua toimia ympäristönsä ja verkostonsa näkemysdynamona. Intohimoinen Visionääri ei tyydy helppoihin ratkaisuihin, vaan kokee välttämättömäksi kyseenalaistaa totutut käytännöt ja hänelle tuottaa suurta tyydytystä viitoittaa tietä johonkin ihan uuteen ja lisäarvoa tuottavaan. Intohimoiselle Visionäärille on luontevaa puhua palveluekosysteemeistä ja niiden yhdistämisen hyödyistä. Samalla kun hän näkee ns. suuret linjat hän palaa puheissaan aina ihmiseen ja keinoihin, joilla ihmisen arjesta saisi sujuvamman.
 5. 5. Neuvokas Suunnannäyttäjä Neuvokas Suunnannäyttäjä on kokenut ja kiireinen hankejohtaja, joka on monessa liemessä keitetty. Hänelle on kertynyt runsaasti kokemusta, jota hän on myös valmis jakamaan. Samalla hän on hieman epävarma siitä, miten tällaista ”siilojen yli” tapahtuvaa naapuriorganisaation kollegan avustamista tulisi tehdä. Tulosvastuu ja resurssien rajallisuus painavat mieltä. Neuvokas Suunnannäyttäjä osaa johtaa erilaisia ihmisiä, mutta kokee välillä vajavaisuutta siinä, miten suhtautua välillä voimakkaaseenkin muutosvastarintaan. Hän tuntee välillä suurta yksinäisyyttä ja kokee, että ns. second opinionin kuuleminen voisi auttaa näissä yksinäisyyden hetkissä.
 6. 6. Kipuileva Kokeilija Kipuileva Kokeilija on sitkeä työmyyrä, joka on itse oivaltanut ja omaksunut osallistavan työskentelyn hyödyt ja metodit ja haluaa kokeilla niitä käytännössä. Kipuilua syntyy siitä, että hän kokee, että organisaatiossa häntä ylempänä olevat eivät ole ymmärryksessään samalla tasolla. Samaan aikaan juuri he asettavat välillä liiankin haastavilta tuntuvia tavoitteita tekemiselle. Kipuilua lisää yksinjäämisen tunne organisaatiossa myös laajemmin. Kipuilevalla Kokeilijalla on kaikesta huolimatta positiivinen asenne ja halu oppia uutta, kunhan tavoitteet ja niiden saavuttamista todentavat mittarit ovat realistisella tasolla.
 7. 7. Pragmaattinen Valmistelija Pragmaattinen Valmistelija tekee paljon töitä löytääkseen relevantit lähtötiedot ja faktat, joihin tukeutuen erikoisasiantuntijatiimi tekee omaa työtään. Pragmaattinen Valmistelija kokee erityisen hyödyllisenä kaiken, mikä liittyy parhaisiin käytäntöihin. Hän tavoittelee itselleen jatkuvasti tehokkaampaa, aikaa paremmin säästävä työskentelytapaa. Hän on taitava soveltamaan parhaita käytäntöjä omaan tilanteeseensa. Pragmaattinen Valmistelija kokee epävarmaksi itsensä yksityiskohtaisissa teknisissä kysymyksissä ja kokee siksi sitä, että asiat on parempi kertoa voimakkaan selkokielisenä.
 8. 8. Tavoitteellinen Toteuttaja Tavoitteellinen Toteuttaja motivoituu selkeästä, hyvin johdetusta ja tavoitteellisesta tekemisestä jossa eri osapuolten roolit ja tehtävät on selkeästi kuvattu. Hän edellyttää itseltään ja muilta kunnianhimoista laatutyötä ja kaipaa tuekseen ja rinnalleen selkeäsanaista ja näkemyksellistä johtajaa, joka ymmärtää myös sen, että laadun ylläpitäminen edellyttää satsausta osaamiseen ja riittävän hyviin työkaluihin.

  Be the first to comment

  Login to see the comments

 • PiviVirtanen

  Jun. 26, 2017

Digiperiaatteiden toimeenpanon palvelumuotoiluosuus tuotti yhteensä viisi alustavaa käyttäjäpersoonaa. Persoona on käyttäjätutkimuksen tiedon perusteella luotu, fiktiivinen henkilöhahmo, jossa kiteytyy käyttäjäryhmän keskeisimmät ominaisuudet. Persoonien avulla palvelukonseptissa ja sen kehittämisessä on helpompi varmistaa eri käyttäjäryhmien tarpeiden toteutuminen.

Views

Total views

196

On Slideshare

0

From embeds

0

Number of embeds

9

Actions

Downloads

12

Shares

0

Comments

0

Likes

1

×