Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Лазерно лечение в стоматологията

305 views

Published on

Презентацията относно лазерното лечение в стоматологита и приложението на лазерите

Published in: Health & Medicine
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Лазерно лечение в стоматологията

 1. 1.  Лечение със Светлина
 2. 2. Знаете ли,че лечението с различни цветове светлина датира още от древността?
 3. 3.  Още в древен Египет преди 4000 години са използвали лечебния ефект на светлината за повлияване на различни заболявания като са поставяли болните в специални палатки,изработени от цветни платове- червен,зелен син,жълт и др.
 4. 4. През 1917 година Албърт Айнщайн разработва лазерът на теория,на чиято основа през 1960 г.е създаден първият рубинов лазер. 4 години по-късно през 1964 е създаден първият Български лазер
 5. 5. L Light A Amplification by S Stimulated E Emmision of R Radiation
 6. 6.  Лазерната светлина е монохромна(създадена от един цвят),кохерентна(всички вълни имат еднакво трептене) и насочена.  Основоположник на съвременната лазертерапия е д-р Ендре Мастер,който пръв забелязва позитивния ефект на лазер с нисък интензитет,използван върху обръснати мишки,чиято козина расте по-бързо,когато е подложена на облъчване.
 7. 7.  Лазертерапията е употреба на лазер с нисък интензитет върху части от тялото,които са наранени или повредени.За разлика от високоенергийните лазери използвани за рязане на тъкани или за премахване на излишно окосмяване,лазерите в лазертерапията предизвикват фотохимични и фотобиологични взаимодействия,които могат да помогнат за облекчаване на болката или да възстановят повредена тъкан.
 8. 8.  Фотоните,насочени от лазера,проникват през вашата кожа и се абсорбират от специални компоненти на клетките- хромофори-това са молекули с изразен афинитет към поглъщане на светлина.  Механизмът е подобен на фотосинтезата при растенията-абсорбираните от клетката фотони я стимулират да произвежда повече енергия.Така заредената тъкан оздравява по-бързо и качествено. Този процес се нарича биостимулация.
 9. 9.  Високо- и нискоенергийните лазерни апарати дават възможност за целенасочено въздействие върху патологичните процеси,като се използват определени режими на лазерните процедури.  Те се определят от индивидуалните особености и реактивността на пациента.
 10. 10.  Съвместното използване на различни лазерни източници(червени и инфрачервени лазери,магнит) с различни параметри позволява постигането на по- добър терапевтичен ефект.
 11. 11.  Червеното лъчение способства за разширяването на кръвоносните съдове и засилване на кръвната циркулация.По този начин се отстранява венозният застой,намалява се пропускливостта на съдовите стени и от там-подтискане на ексудацията и намаляване на отока в тъканите.
 12. 12.  Той се дължи на способността на лазерното лъчение да подтиска аукционния потенциал на нервното възбуждане и преноса на болковите импулси.  Лечение на чувствителни зъби  Въздействие върху неврити,невралгии и др. заболявания на периферната нервна система
 13. 13.  Спомага за диференциацията на клетките и възстановяването на тяхната функционална активност
 14. 14.  Ускорява в дълбочина биологичните процеси,отстранява съдовия спазъм,ускорява кръвната циркулация,подобрява тъканния метаболизъм и окислителните процеси.  С избора на различни честоти на въздействие се постигат и различни ефекти на лазерното лечение- аналгетичен,регнериращ и противовъзпалителен.
 15. 15.  Фотодинамична терапия-това е лазертерапия,при която се използват различни багрила за подобряване на поглъщането на енергия от тъканите.Най-широко използвани багрила са повидон йод и метиленово синьо.
 16. 16.  Лазерът SixLasers ®Atlantis най- често се прилага като физиотерапия при остри и хронични възпалителни процеси в лигавицата и костта.
 17. 17.  Особен успех има при пародонталните заболявания независимо от техния произход и фаза на протичане- подобряване на костната плътност и оздравяване на меките тъкани
 18. 18. В Ендодонтията-повлияване на грануломи и кисти,отличен противозъпалителен,аналгезиращ и антибактериален ефект(диодни лазери)
 19. 19.  Повлияване на различни лигавични заболявания като афти,лабиален херпес,травми на меките тъкани(оток,лимфен дренаж,регенарация) и др.  В хирургията-повлияване възстановяването на тъканите след екстракции,при абсцеси,костна пластика.Подобряване на лифостазата.  В ортодонтията-след сваляне на брекети за по- бързо и качествено уплътняване на костта около вече преместените зъби(подсигуряване на ретенционния период)
 20. 20.  Хиперфункция на щитовидната жлеза;  Заболявания на кръвта,особено при понижено количество тромбоцити (тромбоцитопении)  ССЗ заболявания,особено във фаза на декомпенсация  Относителни противопоказания:Първо тримесечие на бременността,злокачествени новообразувания,туберкулоза,кандидоза;
 21. 21.  В нашата практика разполагаме с терапевтичен инфрачервен лазер SixLasers® Atlantis,който излъчва светлина с дължина на вълната 904 nm.  Стремим се да прилагаме ежедневно лазертерапията като съпътстващо лечение в нашите портоколи за работа.По този начин можем да осигуряваме на пациентите си висококачествена стоматологична грижа и сигурни резултати.
 22. 22.  Лечебни портоколи- в зависимост от типа на заболяването и посоката,в която трябва да се насочи лечебният ефект.  Колко процедури са неообходими? Всеки организъм е различен,затова и броят на процедурите,както и тяхната продължителност често варират
 23. 23.  Например при хронични пародонтални заболявания обикновено се налагат 8-10 процедури,докато при остри възпалителни процеси 3-5 ще бъдат достатъчи за овладяване на процеса;
 24. 24. Процедурите се провеждат ежедневно,по-рядко през ден,като при по- продължителните терапии се правят почивки.
 25. 25.  Продължителността на процедурите е между 4 и 20 минути всяка;  Пациентът не усеща самото лъчение,а само движението на лазерната сонда по кожата/лигавицата си;  Няма странични реакции;  Процедурите са едни от най- приятните,които може да предложи някой кабинет;

×