Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

ΝΤΑΧΑΟΥ

3,050 views

Published on

ΕΚΠΑΙ

Published in: Education
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

ΝΤΑΧΑΟΥ

 1. 1. Ν Τ Α Χ Α Ο Υ(ΓΕΡΜΑΝΙΑ – 6ος Προορισμός )ΝΤΑΧΑΟΥ : όνομα ταυτόσημο της φρίκης και της κόλασης.
 2. 2. ΝΤΑΧΑΟΥ : όνομα ταυτόσημο της φρίκης και της κόλασης.Αναχωρώντας από τηνΑλσατία της Γαλλίας(Στρασβούργο) καιπερνώντας έξω από τοBaden-Baden και τηΣτουτγάρδη, φτάσαμε στοστρατόπεδοσυγκέντρωσης του Χίτλερστην πόλη Νταχάου τηςΓερμανίας.
 3. 3. Ήταν ίσως η κουραστικότερη ημέρααφού ξεκινώντας από την Γαλλία,διασχίσαμε την Γερμανία καιΑυστρία για να καταλήξουμε τηνύχτα στην Βερόνα της Ιταλίας για….ύπνο. Τέσσερις χώρες σε μιαμέρα ! Στο, κατά τα άλλα γραφικότατο καιήσυχο Νταχάου, μας περίμενε όΕλληνορθόδοξος ιερέας π.Αντώνιος Βήχος, ο οποίος μεμεγάλη προθυμία και απλότηταδέχθηκε να μας ξεναγήσει σε όλουςσχεδόν τους χώρους τουφρικτότατου στρατοπέδου και ναμας ενημερώσει σχετικά.
 4. 4. Επίσης στο Ρωσικό Ορθόδοξοπαρεκκλήσι του Στρατοπέδου που είναιαφιερωμένο στην Ανάσταση τουΧριστού, τελέσαμε τρισάγιο στηνμνήμη όλων των εκτελεσθέντων καιβασανισθέντων στα ναζιστικάστρατόπεδα του Χίτλερ και ιδιαίτερατων Ελλήνων λαϊκών και κληρικών,που υπέστησαν φρικτά βασανιστήρια ήκαι θανατική εκτέλεση στο στρατόπεδοτου Νταχάου.
 5. 5. Ιδιαιτέρως έγινε ονομαστικήμνημόνευση στους 2 ΈλληνεςΑρχιμανδρίτες και κατόπινΕπισκόπους της Εκκλησίας τηςΕλλάδας, που φυλακίστηκαν καιβασανίστηκαν από τους Ναζί, π.Δαμασκηνό Χατζόπουλο και π.Μελέτιο Γαλανόπουλο αλλάκαι τον Σέρβο κληρικό π.Νικόλαο Βελιμίροβιτς ο οποίοςτιμάται ως Άγιος από τηνΟρθόδοξη Εκκλησία τηςΣερβίας.
 6. 6. Επίσης μνημονεύτηκε και το όνομα τουΜητροπολίτη Λήμνου και κατόπινΜητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών ΔιονυσίουΧαραλάμπους, ο οποίος τον Αύγουστο του 1942μεταφέρθηκε από την Ελλάδα βίαια από γερμανούςστρατιώτες, για τρία χρόνια στα παραδιπλανά προςτο στρατόπεδο του Νταχάου στρατόπεδα, Στόουνκαι Μπερνάου, με την κατηγορία ότι έκρυψε σεΜοναστήρι Βρετανούς στρατιώτες, σώζοντας τουςαπό θανατική εκτέλεση. Για το λόγο αυτό τονβασάνισαν και τον κατεδίκασαν σε δεκαετήφυλάκιση. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός, ότι ενώστο Στρατόπεδο «Παύλου Μελά»στηΘεσσαλονίκη, όπου αρχικά είχε φυλακιστεί, οιΓερμανοί τον ξεχώρισαν από τουςσυγκρατουμένους του και του προσέφεραν χάρη,εκείνος – πραγματικός χριστιανός - την απέρριψε, ζητώντας να συγκακοπαθήσει με τους άλλουςφυλακισμένους συμπατριώτες του.! Έτσι βρέθηκεγια τρία χρόνια στα γερμανικά στρατόπεδα, όπουυπέστη φρικτά βασανιστήρια, ξεριζώνοντάς τουβασανιστικά γένια και μαλλιά και φθάνονταςπολλές φορές κοντά στον θάνατο. Με τηναπελευθέρωση, εργάσθηκε για την συγκέντρωσηκαι την επιστροφή των Ελλήνων κρατουμένων απότην Γερμανία στην Ελλάδα.
 7. 7. Αφού βγάλαμε τις σχετικέςαναμνηστικές φωτογραφίες ευχόμενοικρυφά …..ή φανερά ποτέ να μηνξαναζήσει η ανθρωπότητα τέτοιεςτραγικές στιγμές και καταστάσεις,ευχαριστήσαμε τον π. Αντώνιοπροσφέροντας του πλούσια κορινθιακάπροϊόντα και δώρα.
 8. 8. Και κατόπιν, αναχωρήσαμε για το πανέμορφο ΜΟΝΑΧΟ ( = οίκος των Μοναχών από το μοναστήρι των Βενεδικτίνων μοναχών της Τέγκερνζεε) όπου εκεί μας περίμενε η Ελληνίδα ξεναγός και αρχαιολόγος κ. Μαρία Λιανού - Νικολακοπούλου για να μας ξεναγήσει και να μας ενημερώσει για την Βαυαρική πρωτεύουσα, η οποία είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Γερμανίας μετά το Βερολίνο και το Αμβούργο.ΟΙ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣΡουμελιώτης Χρήστος – Παραδείση ΔήμητραΠαντελέων Γρηγόρης – Παρασκευόπουλος Κωνσταντίνος
 9. 9. Μαθητές και καθηγητές, λοιπόν, πήραμε μια «γεύση» από τις φρικαλεότητες καιθηριωδίες που διαπράχτηκαν στο Νταχάου - ένα από τα πάμπολλα γερμανικάναζιστικά στρατόπεδα που ίδρυσε ο Χίτλερ - πριν λίγες μόνο δεκαετίες !!! Αςευχηθούμε κανείς από τους απογόνους του Χίτλερ, σημερινούς……. εταίρους καισυμμάχους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση , αλλά και κανένας πολίτης αυτού του πλανήτη,να μην επαναλάβει ποτέ τέτοιου είδους εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας !!!
 10. 10. Και κατόπιν, αναχωρήσαμε για τοπανέμορφο ΜΟΝΑΧΟ ( = οίκοςτων Μοναχών από το μοναστήριτων Βενεδικτίνων μοναχών τηςΤέγκερνζεε) όπου εκεί μαςπερίμενε η Ελληνίδα ξεναγός καιαρχαιολόγος κ. Μαρία Λιανού -Νικολακοπούλου για να μαςξεναγήσει και να μας ενημερώσειγια την Βαυαρική πρωτεύουσα, ηοποία είναι η τρίτη μεγαλύτερηπόλη της Γερμανίας μετά τοΒερολίνο και το Αμβούργο.ΟΙ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣΡουμελιώτης ΧρήστοςΠαραδείση ΔήμητραΠαντελέων ΓρηγόρηςΠαρασκευόπουλος Κωνσταντίνος
 11. 11. Και τώρα μια σύντομη, περιεκτική αλλά και άκρως απαραίτητηενημέρωση για το στρατόπεδο Συγκέντρωσης του Νταχάου και τηνφρίκη του Ναζισμού…. ΟΥ ΑΧΑ Σ ΝΤ Ρ ΩΣΗ ΕΝΤ ΥΓΚ ΔΟ Σ ΟΠΕ ΣΤ ΡΑΤΤο Στρατόπεδο συγκέντρωσηςΝταχάου (γερμ. Konzentrationslager Dachau)ήταν έναστρατόπεδο συγκέντρωσης τηςΝαζιστικής Γερμανίας πουδημιούργησε η Γκεστάπο, μετάτην άνοδο στην εξουσία τουΑδόλφου Χίτλερ, το 1933. Τοστρατόπεδο κατασκευάστηκεστην πόλη Νταχάου που βρίσκεταικοντά στο Μόναχο
 12. 12. Στο στρατόπεδο αυτό οιΝαζιστές συγκέντρωναν καιβασάνιζαν, αρχικά τουςαντιστασιακούς Γερμανούςκαι αργότερα αιχμαλώτουςκάθε ηλικίας, κυρίωςΕβραίους και διάφορεςάλλες πληθυσμιακές ομάδεςή μειονότητες από τις χώρεςπου κατελάμβαναν.Ανάμεσα σ εκείνους πουπέρασαν από το φριχτό αυτόστρατόπεδο ή βρήκαν τοθάνατο εκεί,συγκαταλέγονται και πολλοίΈλληνες αγωνιστές. ΤοΝταχάου λειτούργησε μέχρι Arbeit Macht Frei, Η εργασία απελευθερώνει, τοτη συντριβή της Ναζιστικής σύνθημα-"καλωσόρισμα" στην πύλη του Νταχάου.Γερμανίας το 1945.
 13. 13. Ίδρυση, λειτουργίαΤo στρατόπεδο ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 1933πάνω στα απομεινάρια ενός εργοστασίουπυρομαχικών του Α Παγκοσμίου Πολέμου. Ήταν το πρώτο από ταΣτρατόπεδα συγκέντρωσης που δημιούργησαν οιΝαζί. Ο Χάινριχ Χίμλερ, ως αρχηγός τηςΑστυνομίας του Μονάχου, το περιέγραψεεπίσημα ως "το πρώτο στρατόπεδοσυγκέντρωσης για πολιτικούς κρατουμένους. Σε αυτό μεταφέρθηκαν αρχικά αντίπαλοι τουκαθεστώτος, Σοσιαλδημοκράτες, Κομμουνιστέςκαι συνδικαλιστές. Τον πρώτο χρόνο λειτουργίαςτου αριθμούσε περίπου 4.800 κρατουμένους. Συντω χρόνω, όμως, άρχισαν να αυξάνονται καθώςμεταφέρθηκαν εκεί και Μάρτυρες του Ιεχωβά,Ρομά και ομοφυλόφιλοι. Οι Εβραίοι αρχικά ήσανελάχιστοι και ανήκαν σε κάποια από τις πιο πάνωομάδες. Στις αρχές του 1937 ξεκίνησαν εργασίεςεπέκτασης του στρατοπέδου.
 14. 14. Τις εργασίες αυτές υποχρεώθηκαν να εκτελέσουν οικρατούμενοι, ξεκινώντας από την κατεδάφιση τωνεγκαταστάσεων του παλαιού εργοστασίου. Χτίστηκανξύλινα καταλύματα και βοηθητικές εγκαταστάσεις,μεταξύ των οποίων και κρεματόριο. Οι εργασίες αυτέςεκτελέσθηκαν μέσα σε φρικτές για τους κρατούμενουςσυνθήκες και ολοκληρώθηκαν στα μέσα του 1938. Τοστρατόπεδο δεν υπέστη σημαντικές κτιριακές αλλαγέςμέχρι την απελευθέρωσή του από τις Συμμαχικέςδυνάμεις το 1945. Το στρατόπεδο αποτελούνταν από 32 κτίρια γιακρατούμενους, ένα από τα οποία προοριζόταναποκλειστικά για τους ιερείς όλων των βαθμίδων, πουαντιτίθονταν στο καθεστώς (υπολογίζεται ότι"φιλοξενήθηκαν" εκεί περίπου 3.000 ιερείς καιθεολόγοι), και ένα ήταν δεσμευμένο για "ιατρικάπειράματα". Ολόκληρο το στρατόπεδο περιβαλλόταναπό αγκαθωτό ηλεκτροφόρο συρματόπλεγμα, μετά τοοποίο ακολουθούσε τάφρος και υπήρχαν επτά ενσυνόλω υπερυψωμένες σκοπιές. Το στρατόπεδοαποτέλεσε πρότυπο οργάνωσης και των υπολοίπωνστρατοπέδων που δημιούργησε το Ναζιστικόκαθεστώς.
 15. 15. Οι πλέον διάσημοι "απόφοιτοι" αυτού τουκέντρου ήταν ο Ρούντολφ Χες (RudolfHoess), ο οποίος έγινε διοικητής τουστρατοπέδου εξόντωσης του Άουσβιτς (Auschwitz), ο Άντολφ Άιχμαν και οΓιόζεφ Κράμερ (Josef Kramer), Διοικητής τουΣτρατοπέδου Μπέργκεν-Μπέλσεν (Bergen-Belsen).Ο αριθμός των κρατουμένων μεγάλωσεακόμη περισσότερο ύστερα από τα γεγονότατης Νύχτας των Κρυστάλλων, τον Νοέμβριοτου 1938. Τότε μεταφέρθηκαν εκεί περίπου10.000 Εβραίοι, οι περισσότεροι, όμως,αποχώρησαν ύστερα από μερικούς μήνες,αφού υπέγραψαν δήλωση υποχρεωτικήςμετανάστευσης[2].Ο αριθμός των κρατουμένων αυξήθηκεσημαντικά από το 1940 και ύστερα. Οικρατούμενοι περνούσαν μια πύλη, η οποίαέφερε την επιγραφή "Arbeit macht frei" (= Ηεργασία απελευθερώνει).
 16. 16. Περίπου 33.000 κρατούμενοιδιαμοιράστηκαν σε "θυγατρικά" στρατόπεδα καιαπό εκεί εκμισθώνονταν σε επιχειρήσεις καιβιομηχανίες, τόσο ιδιωτικές όσο και κρατικές,για χειρωνακτική εργασία.Τα χρήματα της εκμίσθωσης, φυσικά, δενκατέληγαν στους κρατούμενους αλλά στοΤαμείο των SS. Αν και το Νταχάου δεν ήτανστρατόπεδο εξόντωσης, καταγράφηκαν 31.000θάνατοι κρατουμένων, κύρια λόγω των πολύκακών συνθηκών διαβίωσης αλλά καιεκτελέσεων από δεσμοφύλακες.
 17. 17. Δεν είναι, επίσης, καταγεγραμμένα όλα ταθύματα των ιατρικών πειραμάτων πουεκτελούνταν εκεί με προϊστάμενο το ΔραΖίγκμουντ Ράσερ (Sigmund Rascher), μέλος τωνWaffen-SS (Ενόπλων SS), που έκανε έρευνες γιαλογαριασμό της Λουφτβάφε. Φυσικά, οιεντολές των SS ήταν να εκτελείται οποιοσδήποτεκρατούμενος υπέπιπτε στο παραμικρόπαράπτωμα. Οι εκτελέσεις των Σοβιετικών αιχμαλώτων,επίσης, δεν καταγράφηκαν ποτέ[3]. Δημιουργήθηκε,έτσι, πρόβλημα με την διαχείριση των πτωμάτων,καθώς το αρχικό κρεματόριο διέθετε μόνο δύοαποτεφρωτήρες. Κατασκευάστηκε, έτσι, επέκτασήτου με τέσσερεις επιπλέον αποτεφρωτήρες καιστην επέκταση αυτή περιλήφθηκαν εξ αρχής καιπέντε θάλαμοι αερίων (έναρξη κατασκευής 1942,ολοκλήρωση το 1943). Οι θάλαμοι αυτοί δεν προορίζονταν για τηνεξόντωση κρατουμένων αλλά για τηναπολύμανση, καθώς υπήρχε έντονος καιδικαιολογημένος ο φόβος για εμφάνιση τύφου πουοφειλόταν στις ψείρες.
 18. 18. Ο πέμπτος θάλαμος χρησιμοποιήθηκε γιαεξόντωση κρατουμένων, καθώς παρουσιάζεισαφείς κατασκευαστικές διαφορές από τουςυπόλοιπους τέσσερεις και πιθανόταταπροοριζόταν για χρήση στα πλαίσια τουΠρογράμματος ευθανασίας Τ-4, όπως φαίνεταιαπό επιστολή του Ράσερ στον Χίμλερ το 1942. Προς το τέλος του πολέμου, οι συνθήκεςδιαβίωσης χειροτέρευσαν σημαντικά, καθώς δενυπήρχαν και τα σχετικά εφόδια, ενώ οι SSμετέφεραν εκεί συνεχώς κρατούμενους από ταστρατόπεδα που βρίσκονταν σε κατεχόμενεςχώρες, φοβούμενοι είτε την απελευθέρωση είτετη δραπέτευσή τους.
 19. 19. Οι συνθήκες υγιεινής ήταν ανύπαρκτες, μεαποτέλεσμα το θάνατο περίπου 15.000 ατόμωντην περίοδο αυτή, ενώ συνεχίζονταν και οιεκτελέσεις αιχμαλώτων πολέμου απόαποσπάσματα. Το στρατόπεδο απελευθερώθηκε στις 28Απριλίου 1945. Οι Διοικητές του Βάις και Όττοπρόλαβαν να διαφύγουν. Οι κρατούμενοι δεναπελευθερώθηκαν αμέσως, γιατί υπήρχε φόβοςδιασποράς του τύφου, που είχε ξεσπάσει στοστρατόπεδο κατά τις τελευταίες ημέρεςλειτουργίας του. Το θέαμα που αντίκρισαν οιαπελευθερωτές του ήταν από τα πλέονφρικτά που μπορεί να αντικρύσει άνθρωπος,όπως περιγράφουν ο Βίκτορ Μάουρερ,εκπρόσωπος του Ερυθρού Σταυρού, και οιΑμερικανοί αξιωματικοί και στρατιώτες πουμπήκαν στο στρατόπεδο.
 20. 20. Σήμερα, το Στρατόπεδο τουΝταχάου έχει μετατραπεί σεμνημείο από τη ΓερμανικήΚυβέρνηση.ΟΙ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣΚΑΘΗΓΗΤΕΣΡουμελιώτης Χρήστος –Παραδείση ΔήμητραΠαντελέων Γρηγόρης –ΠαρασκευόπουλοςΚωνσταντίνος

×