C e r n

1,233 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,233
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
751
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

C e r n

 1. 1. Πείραμα CERN:Big Bang, LHCΤο μεγαλύτερο πείραμα όλων τωνεποχών, το «Πείραμα τωνΠειραμάτων» Στα πλαίσια της υλοποίησης τουίδιου Πολιτιστικού Προγράμματοςμε θέμα : «Ο Ελληνισμός της Ευρώπηςκαι η Ευρώπη των Επιστημών και τωνΠολιτισμών. Κοινή η πορεία των πολιτών τηςΓηραιάς Ηπείρου η οποία οφείλει τοόνομά της στην αρχαία Ελλάδα »,πραγματοποιήθηκε το εκπαιδευτικόμας ταξίδι το οποίο μεταξύ άλλωνπεριλάμβανε πολύωρη επίσκεψη,ενημέρωση και ξενάγηση στομεγαλύτερο στον κόσμοΠειραματικό Κέντρο ΣωματιδιακήςΦυσικής, στο μεγαλύτερο στηνΕυρώπη Κέντρο ΠυρηνικώνΕρευνών, που βρίσκεται στηνΓενεύη της Ελβετίας. Στο C E R N (Conseil Européenne pour  la Recherche Nucléaire), ωςγνωστόν βρίσκεται σε εξέλιξη τομεγαλύτερο και πιοακριβοπληρωμένο Πείραμα τουκόσμου και όλων των εποχών.!
 2. 2. Το σχολείο μας δέχθηκεΠΡΟΣΚΛΗΣΗ από το CERNγια να πραγματοποιήσει αυτήτην επίσκεψη. Παρά το γεγονόςότι όλα τα διαδικαστικάζητήματα της επίσκεψηςανέλαβε επίσημα, λόγω τηςπρόσκλησης, η Διεύθυνση τουΚέντρου Πυρηνικών Ερευνών, εντούτοις το σχολείο μας είχεεπιπλέον ένα θερμόσυμπαραστάτη, όπως και στηνπροηγούμενη επίσκεψή μας στοCERN, τον Ανώτερο Φυσικό τουΚέντρου και σημαίνον στέλεχος(Γραφείο Διεύθυνσης CERN καιΥπεύθυνος για τις διακρατικέςσυμφωνίες του CERN με τρίτεςχώρες), ΕλληνοαυστραλόΚαθηγητή κ. ΤσεσμελήΕμμανουήλ.
 3. 3. Παρά τη σφοδρή του επιθυμία να συναντηθούμε – εάν ήτανδυνατόν στο αεροδρόμιο πριν τηνπτήση του για Ινδονησία όπουταξίδευε σε αποστολή του CERN– δεν κατέστη δυνατό λόγω τηςπίεσης του χρόνου. CE RN - Τσεσμελής Εμμανουήλ
 4. 4. Την πολύωρη ενημέρωση καιξενάγηση ανέλαβαν 4 Έλληνεςκαθηγητές με επικεφαλής τηνερευνήτρια Φυσικό, αποσπασμένηαπό το Πανεπιστήμιο τηςΜπολόνια στο CERN, κ.Χατζηφωτιάδου Δέσποινα. Μαζί με άλλους επισκέπτεςτου CERN, παρακολουθήσαμε σεαμφιθέατρο ομιλία για το τιπραγματοποιείται εκεί μέσα καιπου στοχεύει το μεγάλο Πείραμα,έγιναν προβολές ταινιών αλλά καιτρισδιάστατης ταινίας ( με ειδικάγυαλιά και ακουστικά) καιξεναγηθήκαμε στις εγκαταστάσειςκαι στα μηχανήματα του ΚέντρουΠυρηνικών Ερευνών.
 5. 5. Στο CERN λειτουργούν πολλοίεπιταχυντές( περίπου 10 όπως οLHC, LEP, SPS, ATLAS, LICE,κ.α.),ένας εκ των οποίων είναι, όπωςείπαμε, ο LHC (ΜέγαςΕπιταχυντής Αδρονίων), ο οποίοςαναπτύσσεται σε υπόγεια κυκλικήσήραγγα 27 χιλιομέτρων και βάθος100 μέτρων κάτω από τη γή καιδιαπερνά τα Γαλλοελβετικάσύνορα.Ο επιταχυντής αυτός επιτρέπειστα πρωτόνια να επιταχύνονται σεπολύ υψηλές ενέργειες
 6. 6. Δυστυχώς δεν κατέστηδυνατόν αυτή τη φορά (όπωςκατεβήκαμε το 2007) νακατεβούμε στο μεγάλοεπιταχυντή LHC διότι, όπωςμας πληροφόρησαν, τοπείραμα βρισκόταν σε εξέλιξη,αναπτυσσόταν ισχυρότατεςακτινοβολίες στο βάθος των100 μέτρων, και η πρόσβασηήταν απαγορευτική ακόμη καιγια τους πυρηνικούς Φυσικούςτου Κέντρου.
 7. 7. Πράγματι μία εβδομάδα( 4 Ιουλίου του 2012), μετάτην επίσκεψη του σχολείουμας στο CERN, από όλα ταραδιοτηλεοπτικά μέσα τουπλανήτη, ανακοινώθηκαντα αποτελέσματα τουμεγάλου Πειράματος πουσχετίζονται με τη θεωρίατης μεγάλης έκρηξης, τοΜποζόνιο του Χιγκς -σωματίδιο του Θεού κ.λ.π.
 8. 8. Ήταν η είδηση της ημέρας σε όλατα ειδησεογραφικά πρακτορεία αλλάκαι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.Ως σημασία, την παρομοίωσαν με τηνανακάλυψη του DNA. Ως απήχησηστη φαντασία του κόσμου, μεαπόγονο της πρώτης αποστολής στοφεγγάρι. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται γιατο επιστέγασμα μιας προσπάθειαςμισού αιώνα και χρειάστηκε ναδιανυθεί πολύς δρόμος για ναφτάσουμε σ’ εκείνη την ανακοίνωση.Ίσως η ημέρα εκείνη, να αποδειχθείσταθμός στην ιστορία των επιστημώνκαι ιδιαίτερα της Φυσικής. Οι επιστήμονες στον ΜεγάλοΕπιταχυντή Αδρονίων του CΕRNανακοίνωσαν την πρόοδο που έχουνκαταγράψει στην προσπάθειαεντοπισμού του λεγόμενου«σωματιδίου του Θεού» ή μποζονίουΧιγκς.
 9. 9. Στο μεγαλύτερο αυτό Κέντρο του κόσμου εργάζονται περίπου 5000- 7000 από τους μεγαλύτερουςεπιστήμονες του πλανήτη και υπάρχουν. 10000 περίπου εξωτερικοί συνεργάτες – επιστήμονες από όλεςσχεδόν τις χώρες του κόσμου. Είναι το CERN, τα Ηνωμένα Έθνη της Επιστήμης. Και όπωςαποδείχθηκε στην πράξη οι ερευνητές του CERN δεν περιορίζονται αυστηρά στον τομέα της Ατομικήςκαι Πυρηνικής Φυσικής: Στο CERN εργαζόταν, ως έκτακτος ερευνητής, ο Τιμ Μπέρνερς Λι (TimBerners-Lee), ο εφευρέτης - επινοητής του Παγκόσμιου Ιστού, ( W W W - World Wide Web) τηςδημοφιλέστατης, σήμερα, υπηρεσίας του Διαδικτύου[2].
 10. 10. Τιμ Μπέρνερς Λι Τιμ Μπέρνερς Λι
 11. 11. Στις 29 Ιουνίου 2012 επιστρέψαμεστην Κόρινθο. Γυρίσαμε ενθουσιασμένοι, σοφότεροιαλλά και προβληματισμένοι για τα όριατης ανθρώπινης γνώσης και τηδυνατότητά τους να κατανοήσουμε τηΦύση. Αυτό το πλούσιο και πολυδιάστατοεκπαιδευτικό Πρόγραμμα, ανέβασε τηνψυχολογία μας. Ξεφύγαμε από τηνοικονομική μιζέρια των καιρών μας καιτην εθνική μας κατάθλιψη…..
 12. 12. Είδαμε την κοινωνία και τιςαξίες της, από άλλη οπτικήγωνία. Καταλάβαμε, ότι οιδιαχρονικές αξίες, τις οποίες σανδάσκαλοι διδάσκουμε , ησυμπαντική εξερεύνηση και ηεπιστημονική έρευνα δεν έχουνανάγκη από «κοστολόγηση»,αυξήσεις, περικοπές,στατιστικές, λογιστικές πράξειςκαι άλλα συναφή που μαςκαθηλώνουν στην ύλη, και μαςεγκλωβίζουν στηνκαθημερινότητα Οι πραγματικοί επιστήμονεςνιώθουν, ότι ανήκουν στηνομάδα των ανθρώπων, πουδημιουργούν ένα καλλίτεροαύριο για τους συνανθρώπουςτους.
 13. 13. Πρέπει οι νέοι μας, να έρχονταιτακτικότερα σε επαφή και με αυτήτην κατηγορία των ανθρώπων, γιανα αντλούν παραδείγματα προςμίμηση, να δέχονται γόνιμαερεθίσματα και να θέτουν νέουςστόχους, διευρύνοντας τουςπνευματικούς τους ορίζοντες. Όπως μας επεσήμαναν, τόσοστο CERN, όσο και στουςΕυρωπαϊκούς Θεσμούς αλλά καιστον ΟΗΕ, αυτού του είδους ταεκπαιδευτικά προγράμματα,αξίζουν όσο αξίζουν δύοτουλάχιστον χρόνια !εκπαιδευτικής διαδικασίας στοσχολείο, διότι η πληροφόρησηείναι συμπυκνωμένη και οιεμπειρίες αυτές είναι πολύ δυνατέςγια τις ηλικίες των 12 έως 15 ετών,που είναι οι μαθητές ενόςΓυμνασίου.
 14. 14. Πληροφορίες για τοCERN από εργασίεςμαθητώνΠληροφορίες για το CERN απόεργασίες μαθητώνΛίγα λόγια για το τι είναι τοΜΠΟΖΟΝΙΟ του Χ Ι Γ Κ ΣΤο Μποζόνιο του Χιγκς ή«σωματίδιο του Θεού» είναι ένασωματίδιο του οποίου η ύπαρξηπροβλέπεται από τοκαθιερωμένο μοντέλο και ηαναζήτηση του είναι στις βασικέςπροτεραιότητες του μεγάλουεπιταχυντή αδρονίων στο CERN.Το πεδίο που δημιουργεί τοσωματίδιο είναι υπεύθυνο για τηνύπαρξη μάζας χωρίς την οποία δενθα υπήρχε βαρύτητα στο Σύμπαν.
 15. 15. Ένα σωματίδιο πουσυμπεριφέρεται σαν το μποζόνιο τουΧιγκς, ανακαλύφθηκε από τουςερευνητές του CERN καιανακοινώθηκε στις 4 Ιουλίου του2012. Ωστόσο διαδικασίεςεπαλήθευσης είναι ακόμη αναγκαίεςγια να διασφαλισθεί ότι πρόκειταιπραγματικά για τον κρίκο που λείπειστην αλυσίδα των στοιχειωδώνσωματιδίων, ανακοίνωσε οΕυρωπαϊκός Οργανισμός ΠυρηνικήςΈρευνας (CERN). Το μποζόνιο του Χιγκς θεωρείταιαπό τους φυσικούς ως το κλειδί τηςθεμελιώδους δομής της ύλης, τοσωματίδιο που δίνει στην ύλη τηνμάζα της, σύμφωνα με τη θεωρία του"Καθιερωμένου Μοντέλου"."Διαβήκαμε ένα νέο στάδιο στηνκατανόηση της φύσης", δηλώνει σεανακοίνωσή του ο γενικός διευθυντήςτου CERN Ρολφ Χόγερ.
 16. 16. "Η ανακάλυψη ενός σωματιδίου,τα χαρακτηριστικά του οποίου είναισυμβατά με εκείνα του μποζονίουτου Χιγκς, ανοίγει τον δρόμο γιαπερισσότερο προωθημένες έρευνες,που χρειάζονται περισσότεραστατιστικά στοιχεία, και οι οποίες θαπροσδιορίσουν τα χαρακτηριστικάτου νέου σωματιδίου. Θα ανοίξει τονδρόμο και σε άλλα “μυστήρια τουΣύμπαντός μας", εξηγεί ο γενικόςδιευθυντής του CERN. Λίγη ώρα πριν από τηνανακοίνωση του Ρολφ Χόγερ, ο ΤζοΙνκαντέλα, εκπρόσωπος τουπρογράμματος του CERN,ανακοίνωνε πολύ συγκινημένος κατάτη διάρκεια επιστημονικούσεμιναρίου που οργανώνεται από τονευρωπαϊκό οργανισμό στη Γενεύητην πρόοδο των τελευταίων μηνών.
 17. 17. «Εντοπίσαμε ένα νέομποζόνιο, αλλά έχουμε ανάγκηαπό περισσότερα στοιχεία» γιανα επαληθεύσουμε εάνπρόκειται για το μποζόνιο τουΧιγκς, εξήγησε ενώπιονακροατηρίου επιστημόνων. Το 1964, ο Βρετανόςφυσικός Πίτερ Χιγκς είχεπροεξοφλήσει την ύπαρξη τουμποζονίου που φέρει το όνομάτου, διατυπώνοντας μαζί μετους συναδέλφους τουΡόμπερτ Μπράουτ καιΦρανσουά Ενγκλερτ, τηθεωρία του πεδίου Χιγκς, ενόςπεδίου που διαπερνά τοΣύμπαν δίνοντας μάζα σταστοιχειώδη σωματίδια.
 18. 18. Δυο λόγια για τοCERNΤί είναι το CERN; Το CERN είναι τοΕυρωπαϊκό Εργαστήριο, τομεγαλύτερο κέντρο για τηΦυσική στοιχειωδώνσωματιδίων στον κόσμο. Ότανιδρύθηκε, το 1954, ήταν ένααπό τα πρώτα συλλογικάΕυρωπαϊκά εγχειρήματα καιαποτελεί, ήδη, ένα λαμπρόπαράδειγμα διεθνούςσυνεργασίας. Ο αρχικόςαριθμός των 12 ιδρυτικώνμελών, σήμερα, έχει αυξηθεί σε20 κράτη μέλη.
 19. 19. Το CERN ερευνά τα συστατικά της ύλης καιτο είδος των δυνάμεων που την κρατούν ενωμένη.Οι ερευνητές χρησιμοποιούν όλες τις, υψηλούεπιπέδου, επιστημονικές δυνατότητες που τουςπαρέχει το εργαστήριο. Πρόκειται για επιταχυντέςπου επιταχύνουν τα μικροσκοπικά σωματίδια σεταχύτητες λίγο μικρότερες από την ταχύτητα τουφωτός και ανιχνευτές που κάνουν τα σωματίδιααυτά "ορατά". Γιατί μας ενδιαφέρουν όλα αυτά; Από την αυγή ακόμα, του πολιτισμού, οιάνθρωποι προσπαθούσαν να μάθουν όλο καιπερισσότερα για τον κόσμο τους. Ο αρχικόςσκοπός είναι η γνώση, αλλά τελικά έπονταιπολλά πρακτικά οφέλη. Τον 19ο αιώνα, όταν οΜάικλ Φάραντεϊ (Michael Faraday) ρωτήθηκεαπό ένα δύσπιστο μέλος της Βρετανικήςκυβέρνησης για τη χρησιμότητα της εργασίας τουστον ηλεκτρισμό, του απάντησε δείχνονταςμεγάλη προνοητικότητα: "Μια μέρα, κύριε," είπε,"μπορεί να την φορολογήσετε". Όπως ο Φάραντεϊ καθοδηγήθηκε από τηνεπιθυμία της γνώσης, η αναζήτηση καθαρήςγνώσης στο CERN οδηγεί στην ανάπτυξη τηςτεχνολογίας. Το CERN έδωσε στον κόσμοπροοπτικές πολύ διαφορετικές μεταξύ τους όπωςοι ιατρικές απεικονίσεις και το WWW. Αλλά οιεπιστήμονες, στους οποίους χρωστάμε αυτές τιςανακαλύψεις, δεν ενδιαφέρονταν για την ιατρικήή τους υπολογιστές. Το κίνητρό τους ήταν, απλά,η ανακάλυψη.
 20. 20. Το CERN παίζει, επίσης,σπουδαίο ρόλο στην ανώτερητεχνική εκπαίδευση. Ένα ευρύπεδίο από εκπαιδευτικάπρογράμματα και υποτροφίεςπροσελκύει στο εργαστήριοπολλούς ταλαντούχους νέουςεπιστήμονες και μηχανικούς. Πολλοί ενδιαφέρονταινα σταδιοδρομήσουν στηβιομηχανία, όπου η εμπειρίατους σε ένα υψηλήςτεχνολογίας πολυεθνικόπεριβάλλον απολαμβάνειιδιαίτερης εκτίμησης.
 21. 21. Τί είναι αυτά ταπειράματα; Τα πειράματα αυτά δενμοιάζουν με άλλα στην ιστορίατης επιστήμης. Έχουνσχεδιαστεί και εκτελούνταιαπό εκατοντάδες επιστήμονεςκαι το μέγεθός τους είναι,συχνά, μεγαλύτερο από ένασπίτι. Είναι σε λειτουργία γιααρκετούς μήνες, ή χρόνια, ενώσυχνά, χρειάζονται χρόνια γιανα ολοκληρωθούν.
 22. 22. Ποιοί δουλεύουν εκεί; To CERN απασχολεί περίπου 5000ανθρώπους, οι οποίοι καλύπτουν μιαμεγάλη ποικιλία επαγγελμάτων καιδεξιοτήτων, όπως μηχανικούς, τεχνικούς,τεχνίτες, διοικητικούς, εργάτες ... Το προσωπικό του CERN σχεδιάζεικαι κατασκευάζει τα πολύπλοκαμηχανήματα, και εξασφαλίζει την ομαλήλειτουργία τους. Βοηθά στηνπροετοιμασία, επίτευξη, ανάλυση καιερμηνεία των πολύπλοκων επιστημονικών πειραμάτων και επιτελείτα διάφορα καθήκοντα που απαιτούνταιώστε να καταστεί ένας τόσο ιδιαίτεροςοργανισμός επιτυχής στο έργο του.Περίπου 6500 επιστήμονες, σχεδόν οιμισοί φυσικοί σωματιδίων του κόσμου,έρχονται στο CERN για τις έρευνές τους.Εκπροσωπούν 500 Πανεπιστήμια καιπερισσότερα από 80 έθνη.
 23. 23. Πού βρίσκεται το CERN; To CERN βρίσκεται στα σύνορα μεταξύΓαλλίας και Ελβετίας, λίγο έξω από τηΓενεύη. Η θέση του συμβολίζει το διεθνέςπνεύμα συνεργασίας, που είναι και ο λόγοςτης επιτυχίας του εργαστηρίου.
 24. 24. Τί κάνουν οι φυσικοί στοCERN;Ας δούμε!Γιατί μελετούν τα σωματίδια;Ας το ανακαλύψουμε!
 25. 25. H αντι-ύλη παράγεται καθημερινάστο CERN (παράγονται περισσότερααπό 10 εκατομμύρια σωματίδια τοδευτερόλεπτο.)ο μεγαλύτερος μαγνήτης στον κόσμοβρίσκεται στο CERN και ζυγίζειπερισσότερο από τον πύργο του Eiffel.το κενό των εργαστηριακώνεπιταχυντών είναι καλύτερο από αυτόμεταξύ της Γης και της Σελήνης. O μεγαλύτερος επιταχυντής τουCERN έχει περίμετρο 27 km. Τασωματίδια που κινούνται με ταχύτητακοντά στην ταχύτητα του φωτόςεκτελούν περισσότερες από 11 000περιστροφές το δευτερόλεπτο. Oι ανιχνευτές του CERN έχουνμέγεθος όσο ένα τετραώροφο κτίριο.Pερισσότεροι από 1800 φυσικοίεργάζονται στο μεγαλύτερο πείραμαπου ετοιμάζεται για τον επόμενοεπιταχυντή του CERN. Αυτό τοπείραμα θα παράγει δεδομένα με ένανρυθμό σχεδόν ίσο με τον αριθμό τωνκλήσεων που μπορούν να γίνουν ανκαθένας από σας τηλεφωνήσει σε δέκαάλλους ταυτόχρονα.
 26. 26. ΣΥΜΠΑΝ :Αυτό το Άπειρο, τοΤέλειο…..…….το Ατελείωτο, το Θεϊκό.!ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ -Παραδείση Δήμητρα (Γαλλικών)Ρουμελιώτης Χρήστος(Θεολόγος)ΟΙ ΣΥΝΟΔΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣΠαρασκευόπουλος Κων/νος(Φιλόλογος)Παντελέων Γρηγόρης(Μουσικός)

×