Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Nettsider for alle - Malin Rygg

155 views

Published on

Gjør som Google, Facebook og Microsoft – pass på at video, bilder og tekst på nettsiden din er tilgjengelig for alle. Hvordan lager du en nettside som følger alle kravene til universell utforming? Malin Rygg fra Difi gir deg tre gode råd og viser deg Difis nye e-læringskurs om universell utforming av nettsider.

Malin Rygg, leder for tilsyn for universell utforming av IKT i Difi

Published in: Education
 • Be the first to comment

Nettsider for alle - Malin Rygg

 1. 1. TRE RÅD OM UNIVERSELL UTFORMING Malin Rygg Tilsyn for universell utforming av IKT Høstseminaret 27. september 2017 - Trondheim
 2. 2. TRE GODE RÅD
 3. 3. God kode
 4. 4. God kode Bra design
 5. 5. God kode Bra design Tilgjengeleg innhald
 6. 6. God kode
 7. 7. Gjeld kode deg?
 8. 8. … og sjekk!
 9. 9. Bra design God kode
 10. 10. Lenka skal vere tydeleg
 11. 11. Sjekk kontrasten
 12. 12. Tenk på fargebruken
 13. 13. © thinkstock.com Brukartest designen
 14. 14. Tilgjengeleg innhald Bra design God kode
 15. 15. Les mer Les mer Les mer Les mer Les mer Les mer Les mer
 16. 16. Løsninger som møter kravene i forskriften Det er en rekke krav til tekststruktur for å tilfredsstille loven. Avhengig av hvilket publiseringssystem som benyttes, kan kravene løses ulikt teknisk, men grunnprinsippene vil være de samme. Innholdet må struktureres med korrekt kode, og må kunne forstørres uten tap av tekst eller lesbarhet.Overskrifter Overskrifter og rett bruk av overskriftsnivåer er kanskje det mest fremtredende virkemiddelet for å gi struktur og oversiktlighet til teksten. Mange brukere, både med og uten hjelpemiddel, benytter mellomtitler for å skumlese innholdet og finne det som virker mest interessant. Uten mellomtitler blir lange tekster tunge å lese. Overskrifter kodes ved hjelp av overskriftelementene <h1> til <h6>, og disse deler opp teksten tilsvarende i kapitler og delkapitler i ulike nivåer. Sidetittel skal være h1Hovedinnholdets tittel skal være den første overskriften i koden, og skal være på nivå 1 ved hjelp av elementet <h1>. Dette gjelder også startsiden, som bør ha en synlig overskrift som tydelig formidler hvilken virksomhet brukeren har kommet til. Dette er gunstig både for søkemotoroptimalisering og for brukere med hjelpemiddel.
 17. 17. Husk å markere overskrifter som en overskrift
 18. 18. Bruk listeverktøyet til å lage lister
 19. 19. Løsninger som møter kravene i forskriften Det er en rekke krav til tekststruktur for å tilfredsstille loven. Avhengig av hvilket publiseringssystem som benyttes, kan kravene løses ulikt teknisk, men grunnprinsippene vil være de samme. Innholdet må struktureres med korrekt kode, og må kunne forstørres uten tap av tekst eller lesbarhet. Overskrifter Overskrifter og rett bruk av overskriftsnivåer er kanskje det mest fremtredende virkemiddelet for å gi struktur og oversiktlighet til teksten. Mange brukere, både med og uten hjelpemiddel, benytter mellomtitler for å skumlese innholdet og finne det som virker mest interessant. Uten mellomtitler blir lange tekster tunge å lese. Overskrifter kodes ved hjelp av overskriftelementene <h1> til <h6>, og disse deler opp teksten tilsvarende i kapitler og delkapitler i ulike nivåer. Sidetittel skal være h1
 20. 20. Tilsyn for universell utforming av IKT KLART SPRÅK! klarspråk.no
 21. 21. TRE RÅD OM UNIVERSIELL UTFORMING
 22. 22. Hugs å tekste video
 23. 23. Tilsyn for universell utforming av IKT
 24. 24. TA KURSET PÅ NETT! uu.difi.no/elæring
 25. 25. @uudifi @uudifi 02148uu@difi.nouu.difi.no

×