Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΕΘΙΜΑ ΤΗΣ
ΚΡΗΤΗΣ
 Στην Ελλάδα μιλάμε για τις «Γιορτές» κι
αναφερόμαστε στην εορταστική περίοδο,για τα
Χ...
ΟΙ ΒΙΤΡΙΝΕΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ
ΣΤΟΛΙΖΟΝΤΑΙ ΣΧΕΔΟΝ ΕΝΑ ΜΗΝΑ
ΠΡΙΝ
ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΚΙ ΟΙ ΠΛΑΤΕΙΕΣ ΦΩΤΙΖΟΝΤΑΙ
ΤΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΔΕΝΤΡΟ
 Σήμερα όλοι αγοράζουν και στολίζουν
χριστουγεννιάτικα δέντρα, είτε φυσικά
είτε τεχνητά.
 Στ...
ΤΟ ΈΘΙΜΟ ΤΩΝ «ΑΕΡΗΔΩΝ»

Παλιότερα, από την παραμονή των
Χριστουγέννων οι γεωργοί οι βοσκοί και οι
ναυτικοί έλεγαν «πώς πα...
 Η νηστεία των Χριστουγέννων
Σχεδόν 40 μέρες νωρίτερα ξεκινά η Νηστεία Των Χριστουγέννων. Οι
πιστοί δεν καταναλώνουν καθό...
Ο ΧΟΙΡΟΣ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

Στην Κρήτη παλιότερα ήταν έθιμο να μεγαλώνει κάθε οικογένεια στο χωριό ένα γουρούνι, το
«χοίρ...
ΤΑ ΚΑΛΑΝΤΑ
 Έθιμο που διατηρείται αμείωτο ακόμα και
σήμερα με τα παιδιά να γυρνούν από σπίτι
σε σπίτι δύο μαζί ή και περι...
Η ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΜΕ ΤΟ ΦΛΟΥΡΙ
 Tην παραμονή της Πρωτοχρονιάς, με την
αλλαγή του χρόνου, κόβεται η βασιλόπιτα.
Όταν έρθει η ώρ...
ΤΟ ΠΟΔΑΡΙΚΟ
 Πολλοί άνθρωποι είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ακόμα
και σήμερα ποιος θα κάνει ποδαρικό στο σπίτι τους,
δηλαδή ...
Η ΚΑΛΗ ΧΕΡΑ
 Συνηθίζεται να δίνεται ένα χρηματικό ποσό
σαν δώρο σε παιδιά που θα επισκεφτούν
κάποιο σπίτι την Πρωτοχρονιά...
ΚΡΕΜΥΔΑ ΓΙΑ ΓΟΥΡΙ
 Το σκυλοκρέμμυδο ή κρεμύδα (Scilla maritima) είναι
συνηθισμένο φυτό στην Κρήτη. Φυτρώνει άγριο και
μοι...
ΈΘΙΜΑ ΘΕΟΦΑΝΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
 Παλιό έθιμο της Κρήτης, σήμερα ξεχασμένο σχεδόν
παντού, ήταν η παρασκευή των Φωτοκόλλυβων την...
Γνωρίζουμε τα ήθη και έθιμα της Κρήτης
Γνωρίζουμε τα ήθη και έθιμα της Κρήτης
Γνωρίζουμε τα ήθη και έθιμα της Κρήτης
Γνωρίζουμε τα ήθη και έθιμα της Κρήτης
Γνωρίζουμε τα ήθη και έθιμα της Κρήτης
Γνωρίζουμε τα ήθη και έθιμα της Κρήτης
Γνωρίζουμε τα ήθη και έθιμα της Κρήτης
Γνωρίζουμε τα ήθη και έθιμα της Κρήτης
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Γνωρίζουμε τα ήθη και έθιμα της Κρήτης

563 views

Published on

Βιωματικής δράση "Γνωρίζουμε τα ήθη και έθιμα της Κρήτης"

Published in: Education
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Γνωρίζουμε τα ήθη και έθιμα της Κρήτης

 1. 1. ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΕΘΙΜΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ  Στην Ελλάδα μιλάμε για τις «Γιορτές» κι αναφερόμαστε στην εορταστική περίοδο,για τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα ή Θεοφάνεια.  Παραδοσιακά η περίοδος αυτή διαρκεί 12 μέρες και υπάρχουν πολλά έθιμα συνδεδεμένα με αυτή, άλλα πολύ παλιά κι άλλα σχετικά πρόσφατα.  Σήμερα τα Χριστούγεννα φαίνονται πιο εντυπωσιακά, πιο γυαλιστερά.
 2. 2. ΟΙ ΒΙΤΡΙΝΕΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΣΤΟΛΙΖΟΝΤΑΙ ΣΧΕΔΟΝ ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΠΡΙΝ
 3. 3. ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΚΙ ΟΙ ΠΛΑΤΕΙΕΣ ΦΩΤΙΖΟΝΤΑΙ
 4. 4. ΤΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΔΕΝΤΡΟ  Σήμερα όλοι αγοράζουν και στολίζουν χριστουγεννιάτικα δέντρα, είτε φυσικά είτε τεχνητά.  Στην Κρήτη παλιότερα το έθιμο αυτό δεν υπήρχε. Σε άλλες περιοχές της Ελλάδας στόλιζαν μικρά καραβάκια.
 5. 5. ΤΟ ΈΘΙΜΟ ΤΩΝ «ΑΕΡΗΔΩΝ»  Παλιότερα, από την παραμονή των Χριστουγέννων οι γεωργοί οι βοσκοί και οι ναυτικοί έλεγαν «πώς παλεύουν οι καιροί, και οι αέρηδες ποιος θα γεννηθεί και ποιος θα βαπτισθεί». Όποιος γεννηθεί, όποιος αέρας δηλαδή υπερισχύσει την ημέρα των Χριστουγέννων, ο ίδιος θα κρατήσει μέχρι των Φώτων και για το μεγαλύτερο μέρος του καινούριου χρόνου.
 6. 6.  Η νηστεία των Χριστουγέννων Σχεδόν 40 μέρες νωρίτερα ξεκινά η Νηστεία Των Χριστουγέννων. Οι πιστοί δεν καταναλώνουν καθόλου ζωικά προϊόντα: κρέας, γαλακτοκομικά, αυγά.  Χριστόψωμο Όπως σε πολλά μέρη της Ελλάδας, έτσι και στην Κρήτη, το Χριστόψωμο κυριαρχεί στην εορταστική κουζίνα και η παράδοση λέει ότι, κατά το ζύμωμά του, οι νοικοκυρές της Κρήτης τραγουδάνε «Ο Χριστός γεννιέται, το φως ανεβαίνει, το προζύμι για να γένει». Το παραδοσιακό, αυτό, κρητικό γλυκό ψωμί το στολίζουν με ξόμπλια. Αυτά τα στολίδια συμβολίζουν αλέτρια, ζώα πουλιά, γεννήματα της γης (γεωργική χώρα) ή πιο απλά με έναν σταυρό που συμβολίζει το μαρτύριο που έρχεται.
 7. 7. Ο ΧΟΙΡΟΣ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ  Στην Κρήτη παλιότερα ήταν έθιμο να μεγαλώνει κάθε οικογένεια στο χωριό ένα γουρούνι, το «χοίρο», όπως το έλεγαν. Ο χοίρος σφαζόταν την παραμονή των Χριστουγέννων κι ήταν το κύριο Χριστουγεννιάτικο έδεσμα. Την δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων, οι χωρικοί έκοβαν το κρέας του χοίρου και έφτιαχναν: • λουκάνικα • απάκια: καπνιστό κρέας • πηχτή (τσιλαδιά): αφαιρείται κάθε ίχνος κρέατος από το κεφάλι του γουρουνιού και όλα μαζί βράζονται. Ο ζωμός με ειδική προετοιμασία μετατρέπεται σε πηχτό ζελέ που μέσα του βρίσκονται τα κομμάτια του κρέατος. • σύγλινα, δηλαδή το κρέας του γουρουνιού κομμένο σε μικρά κομμάτια, που το έψηναν και το έβαζαν σε μεγάλα δοχεία και το κάλυπταν με το λιωμένο λίπος του ζώου. Το λίπος έπηζε μόλις έχανε τη θερμότητα του και το κρέας μπορούσε να διατηρηθεί έτσι για αρκετούς μήνες. • ομαθιές, τα έντερα του χοίρου γεμισμένα με ρύζι, σταφίδες και κομματάκια συκώτι. • τσιγαρίδες, κομμάτια μαγειρεμένου λίπους με μπαχαρικά που το έτρωγαν με ζυμωτό ψωμί για κολατσιό στην εξοχή, όταν μάζευαν τις ελιές.
 8. 8. ΤΑ ΚΑΛΑΝΤΑ  Έθιμο που διατηρείται αμείωτο ακόμα και σήμερα με τα παιδιά να γυρνούν από σπίτι σε σπίτι δύο μαζί ή και περισσότερα και να τραγουδούν τα κάλαντα συνοδεύοντας το τραγούδι τους με το τρίγωνο ή ακόμα και κιθάρες, ακορντεόν, λύρες, ή φυσαρμόνικες.
 9. 9. Η ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΜΕ ΤΟ ΦΛΟΥΡΙ  Tην παραμονή της Πρωτοχρονιάς, με την αλλαγή του χρόνου, κόβεται η βασιλόπιτα. Όταν έρθει η ώρα για το κόψιμο της πίτας, συγκεντρώνεται όλη η οικογένεια. Ο αρχηγός της οικογένειας αρχίζει με επισημότητα το κόψιμο της πίτας. Πρώτο κομμάτι του Χριστού, μετά του σπιτιού, κι ύστερα των παρευρισκομένων. Σ' όποιου το κομμάτι βρεθεί το νόμισμα, εκείνος θα είναι και ο τυχερός της χρονιάς!
 10. 10. ΤΟ ΠΟΔΑΡΙΚΟ  Πολλοί άνθρωποι είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ακόμα και σήμερα ποιος θα κάνει ποδαρικό στο σπίτι τους, δηλαδή ποιος θα μπει πρώτος στο σπίτι τους τον καινούριο χρόνο. 'Έτσι, από την παραμονή λένε σε κάποιο δικό τους άνθρωπο, που τον θεωρούν καλότυχο και γουρλή, να έρθει την Πρωτοχρονιά να τους κάνει ποδαρικό. Πολλές φορές προτιμούν ένα μικρό παιδί για να κάνει ποδαρικό, γιατί τα παιδιά είναι αθώα και στην καρδιά τους δεν υπάρχει η ζήλια κι η κακία. Έπαιρναν κι ένα ρίφι ή πρόβατο στο σπίτι τους γιατί θεωρούσαν πως είναι ευλογημένα μια και ήταν τα ζώα που ζέσταιναν με την ανάσα τους τη φάτνη.
 11. 11. Η ΚΑΛΗ ΧΕΡΑ  Συνηθίζεται να δίνεται ένα χρηματικό ποσό σαν δώρο σε παιδιά που θα επισκεφτούν κάποιο σπίτι την Πρωτοχρονιά. Συνήθως πρόκειται για τα εγγόνια ή τα ανίψια. Μερικές δεκαετίες παλιότερα, η «καλή χέρα» ήταν το μόνο δώρο που έπαιρναν τα παιδιά την Πρωτοχρονιά και σε πολλές περιπτώσεις ήταν απλά ένα κέρασμα μιας κι ούτε χρήματα υπήρχαν πολλά, αλλά ούτε μαγαζιά με παιχνίδια.
 12. 12. ΚΡΕΜΥΔΑ ΓΙΑ ΓΟΥΡΙ  Το σκυλοκρέμμυδο ή κρεμύδα (Scilla maritima) είναι συνηθισμένο φυτό στην Κρήτη. Φυτρώνει άγριο και μοιάζει με μεγάλο κρεμμύδι. Τα ζώα δεν το τρώνε γιατί έχει δηλητήριο, που μπορεί να προκαλέσει δερματικό ερεθισμό από επαφή. Ακόμα και να το βγάλεις απ' τη γη και να το κρεμάσεις, δεν παύει να βγάζει νέα φύλλα και άνθη. Ο λαός πιστεύει ότι αυτή τη μεγάλη ζωτική του δύναμη μπορεί να τη μεταδώσει σε έμψυχα και άψυχα, γι' αυτό την πρωτοχρονιά κρεμούν σκυλοκρέμμυδο στα σπίτια τους. Πρόκειται για αρχαίο έθιμο καλοτυχίας που αναφέρεται ήδη από τον 6 ο αιώνα π.Χ., αλλά σήμερα τείνει να εγκαταλειφθεί.
 13. 13. ΈΘΙΜΑ ΘΕΟΦΑΝΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ  Παλιό έθιμο της Κρήτης, σήμερα ξεχασμένο σχεδόν παντού, ήταν η παρασκευή των Φωτοκόλλυβων την παραμονή των Φώτων. Από τα Φωτοκόλλυβα (βρασμένο σιτάρι με όσπρια) έτρωγαν οι νοικοκύρηδες αλλά έδιναν και στα ζώα τους για καλή υγεία και καλή τύχη στο σπιτικό τους.  Πηδούν κάποιοι τολμηροί στα παγωμένα νερά και συναγωνίζονται ποιος θα πρωτοπιάσει το σταυρό. Αυτός που θα τον ανεβάσει στην επιφάνεια θεωρείται ότι θα έχει καλή τύχη κι υγεία για όλο το χρόνο!

×