Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Thalassa2

239 views

Published on

Published in: Education
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Thalassa2

 1. 1. Ζούμε σε έναν τόπο παραθαλάσσιο, σε μια χώρα πουτην περιτριγυρίζει η θάλασσα.Τα παιδιά μας μέσα από το μάθημα της Μελέτηςπεριβάλλοντος στην ενότητα «Ο τόπος που ζω» αλλάκαι μέσα από την ενότητα της Γλώσσας «Καράβια»ξεκίνησαν ένα ταξίδι γνωριμίας με τον τόπο τους και ταχαρακτηριστικά του.
 2. 2.  Εντοπίσαμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των ακτών και τηςθάλασσας και τα συσχετίσαμε με τους ανθρώπους και τιςδραστηριότητές τους. Οι μαθητές έφτιαξαν βαρκούλες που έγιναν το μέσο γιανα ξεκινήσει ένα ταξίδι γνωριμίας με τη θάλασσα και τοόμορφο παραθαλάσσιο Ναύπλιο.
 3. 3.  Μαζέψαμε εικόνες από περιοδικά και εφημερίδες πουείχαν σχέση με τη θάλασσα. Κάθε παιδί περιέγραψε μιαεικόνα και στη συνέχεια φτιάξαμε με τις εικόνες αυτές έναομαδικό κολλάζ. Ψάξαμε να βρούμε λέξεις σχετικές με τη θάλασσα και τιςγράψαμε δίπλα στο κολλάζ.
 4. 4. Θάλασσα πλατιάσ’ αγαπώ γιατί μου μοιάζειςθάλασσα βαθιάμια στιγμή δεν ησυχάζειςλες κι έχεις καρδιάτη δικιά μου την μικρούλα τηνκαρδιάΌνειρα τρελάπου πετούν στο κύμα πάνωφτάνουν στην καρδιάκαι τα νιάτα μας ξυπνάνεόνειρα τρελάκαι οι πόθοι φτερουγίζουν σανπουλιάΈχω έναν καημόπου με τρώει γλυκά και με λιώνειέχω ένα καημό θα `ρθω να στον πωαδερφή μου εσύ θάλασσα που σ’αγαπώΚύματα πουλιάστα ταξίδια σας που πάτετα αλαργινάτην κρυφή μου λύπη πάρτεκι απο `κει μακριάνα μου φέρετε κι εμένα τη χαρά
 5. 5. Ο έρωταςΤο αρχιπέλαγοςΚι η πρώρα των αφρών τουΚι οι γλάροι των ονείρων τουΣτο πιο ψηλό κατάρτι του οναύτης ανεμίζειΈνα τραγούδι.Ο έρωταςΤο τραγούδι τουΚι οι ορίζοντες του ταξιδιού τουΚι η ηχώ της νοσταλγίας τουΣτον πιο βρεμένο βράχο της ηαρραβωνιαστικιά προσμένειΈνα καράβι.Ο έρωταςΤο καράβι τουΚι η αμεριμνησία των μελτεμιώντουΚι ο φλόκος της ελπίδας τουΣτον πιο ελαφρό κυματισμό τουένα νησί λικνίζειΤον ερχομό.
 6. 6. Άσπρα καράβια τα όνειράμαςγια κάποιο ρόδινο γιαλό,άσπρα καράβια τα όνειράμας.Θα κόβουν δρόμο κι έναδρόμομυριστικό κι ευωδιαστό,θα κόβουν δρόμο κι έναδρόμο.Κι από ψηλά θα μαςφωτίζειτο φεγγαράκι το χλωμόκι από ψηλά θα μαςφωτίζει.Και θ’ αρμενίζουν, ωχαρά μας,ίσα στο ρόδινο γιαλό,άσπρα καράβια τα όνειράμας.
 7. 7.  Σκίζει η πλώρη τα νεράκι αντηχάνε τα βουνά.Ντούκου ντούκουμηχανάκι,ντούκου το παλιό μεράκι.Τρίτη, Πέμπτη καιΣαββάτομες της θάλασσας τον πάτο.Ποιος θα ρίξει, ποιος θαπάρειτ’ ασημένιο το φεγγάρι. Χάιντε, χάιντε βρε παιδιά,πάμε στην Άγια Μαρίνα.Πάμε στην Άγια Μαρίναμε την όμορφη μπενζίνα.Και Δευτέρα και Τετάρτηποιος θ’ ανέβει στο κατάρτικι άχου την Παρασκευήποιος θα κάτσει στο κουπί.
 8. 8.  Βρε παπά το θυμιατό σουγύρισέ το κατα δωκαι με το βασιλικό σουράντισε μας το νερό.Χάιντε, χάιντε βρε παιδιά,πάμε στην Αγια Μαρίνα.Πάμε στην Άγια Μαρίναμε την όμορφη μπενζίνα. Να βγουν και ναπερπατήσουνσαν κορίτσια οι νερατζιέςκι όλ’ οι άντρες ν’αγαπήσουνμια και δυο και τρεις φορές.Σκίζει η πλώρη τα νεράκι αντηχάνε τα βουνά.Ντούκου ντούκουμηχανάκι,ντούκου το παλιό μεράκι.
 9. 9.  Χάιντε, χάιντε βρε παιδιά,πάμε στην Άγια Μαρίνα.Πάμε στην Άγια Μαρίναμε την όμορφη μπενζίνα.
 10. 10.  Θαλασσινό τριφύλλι Ελύτης θαλασσάκι Μ.Κωχ, Γ. Πάριος Αχ θάλασσά μου σκοτεινή Πορτοκάλογλου Καράβι μικρό Φ. Πλιάτσικας
 11. 11.  Τους παρατηρήσαμε, εκφράσαμε ελεύθερα τασυναισθήματα που μας προκάλεσαν . Μιλήσαμε για ταξίδια που έχουμε κάνει σε θαλασσινούςπροορισμούς, αναμνήσεις από διακοπές, συλλογές απόκοχύλια ή γραμματόσημα με θέμα τη θάλασσα.
 12. 12. Μιλήσαμε για τα φυσικά χαρακτηριστικά του νησιού καιαναφερθήκαμε σε κάποιες δραστηριότητες που λαμβάνουνχώρα σε ένα νησί και έχουν άμεση σχέση με τα φυσικάχαρακτηριστικά του ( λιμάνι, αεροδρόμιο...). Συζητήσαμεγια τις ασχολίες των κατοίκων των νησιών και τωνπαραθαλάσσιων περιοχών( ψαράδες ξενοδόχοι λιμενικοί,καταστηματάρχες τουριστικών ειδών....)
 13. 13. Μιλήσαμε για τα νησιά μας και τα δείξαμε στο χάρτη. Ταπαιδιά ανέφεραν νησιά που είχαν επισκεφθεί καιπεριέγραψαν το ταξίδι τους με το καράβι.
 14. 14. Μέσα από την ενότητα της Γλώσσας «Καράβια» μαςδόθηκε η ευκαιρία να φτιάξουμε ιστοριούλα για τη θάλασσα, χρησιμοποιώντας όσες λέξεις μπορούσαμε από μια ομάδαλέξεων σχετικών με τη θάλασσα.Ακρογιαλιά, ήσυχη θάλασσα, απέραντη,γλάροι, κολύμπι , αμμουδιά.Ψαράδες, βάρκα , κουπί , ψάρια , ψαρεύουν.
 15. 15. Μιλήσαμε για τα μέρη του καραβιού
 16. 16. κρουαζιερόπλοιοεμπορικό πλοίοβάρκακαiκιχρώμαμηχανήπανιάφουγάροάγκυραπλώρησημαίαωκεανόςκόσμοςτρόφιμαφάρμακααποσκευέςναύτεςΘα ήθελαΘα είχεΕύχομαι
 17. 17. Ακροναυπλία
 18. 18. Μπούρτζι
 19. 19. Πύλη Ξηράς
 20. 20. Παλαμήδι
 21. 21.  Μιλήσαμε για τα μέρη του λιμανιού (αποβάθρα , προβλήτα ,λιμενοβραχίονες ,φάροι και η χρήση τους). Αναφερθήκαμε στη χρήση του λιμανιού από εμπορικά πλοία,κότερα και ιστιοφόρα όπως και από κρουαζιερόπλοια. Είδαμε το φυλάκιο και τα σκάφη του λιμενικού και μιλήσαμε γιατο Λιμεναρχείο Ναυπλίου. Παρατηρήσαμε από κοντά κότερα και καΐκια που ήταναραγμένα στο λιμάνι , καθώς και ψαράδες που έβγαζαν τα ψάριααπό τα δίχτυα τους. Καθίσαμε στο φάρο και διαβάσαμε ένα παραδοσιακό παραμύθισχετικό με τη θάλασσα « Το αγόρι που ήθελε η θάλασσα».
 22. 22. Συνταξιδιώτες:Όλοι οι μαθητές του Α2 τμήματοςμαζί με τη δασκάλα τους Βασιλική Τράκα!!!Οι μαθητές του Α1 τμήματος και η δασκάλα τους ΤζώνουΖωή, πολύτιμη συνεργάτης, μας συντρόφευσαν σε κάποιεςαπό τις δραστηριότητες που αναφέραμε.Χρόνος δράσηςΒ ΄και Γ΄τρίμηνο 2013

×