Pengajian Am Sistem dan Struktur Pemerintahan

24,942 views

Published on

Published in: Education
2 Comments
20 Likes
Statistics
Notes
No Downloads
Views
Total views
24,942
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
6
Actions
Shares
0
Downloads
711
Comments
2
Likes
20
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Pengajian Am Sistem dan Struktur Pemerintahan

 1. 1. TOPIK 3 : SISTEM DAN STRUKTUR PEMERINTAHAN
 2. 2. 3.1 KERAJAAN MALAYSIA Konsep penting sistem pemerintahan Malaysia :  Demokrasi Berparlimen  Raja Berperlembagaan Malaysia amalkan sistem Demokrasi Berparlimen di bawah pentadbiran Raja Berperlembagaan. Yang di-Pertuan Agong adalah Ketua Negara yang diperuntukkan Perlembagaan
 3. 3. 3.2 KONSEP RAJA BERPERLEMBAGAAN Bermaksud sistem beraja mengikut perlembagaan Yang di-Pertuan Agong menurut nasihat Jemaah Menteri dan raja sesebuah negeri menurut nasihat Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri(EXCO) Yang di-Pertuan Agong ialah Ketua Negara dan Perdana Menteri ialah Ketua Kerajaan Di peringkat negeri Sultan/Yang di-Pertua Negeri ialah Ketua Negeri manakala Menteri Besar atau Ketua Menteri ialah Ketua Kerajaan Negeri
 4. 4. 3.3 KONSEP DEMOKRASI BERPARLIMEN Bermaksud pemerintahan demokrasi yang dijalankan secara perwakilan melalui proses pilihan raya Parlimen Persekutuan Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong Dewan Negara Dewan Dewan Rakyat
 5. 5. 3.4 YANG di-PERTUAN AGONG Sebagai Ketua Negara,baginda mempunyai bidang kuasa yang luas seperti yang dikanunkan dalam Perlembagaan.Baginda mempunyai peranan dan fungsi dalam 3 cabang : Badan Eksekutif Badan Perundangan Badan Kehakiman
 6. 6. 3.4.1 FUNGSI EKSEKUTIF YANG di-PERTUAN AGONG Di beri kuasa eksekutif oleh Perlembagaan. Menjalankan tugas atas nasihat Perdana Menteri / Jemaah Menteri. Pelantikan Perdana Menteri adalah berdasarkan kemampuan calon mendapat suara terbanyak dalam parlimen. Perdana Menteri memberi nasihat dalam pemilihan ahli-ahli Kabinet dan Timbalan-Timbalan Menteri. Boleh bertindak mengikut budi bicara dalam tiga tugas berikut : Melantik Perdana Menteri. Tidak menyetujui permintaan untuk bubarkan Parlimen. Meminta mesyuarat Majlis Raja-Raja diadakandan mengambil tindakan dalam mesyuarat itu.
 7. 7. 3.4.2 FUNGSI PERUNDANGAN YANG di-PERTUAN AGONG Baginda sebahagian komponen Parlimen mempunyai kuasa : Memanggil Parlimen bermesyuarat. Memberhenti dan membubarkan Parlimen. Memberi ucapan dalam Majlis Parlimen. Memperkenankan Rang Undang-Undang. Baginda mempenyai kuasa melantik dua orang senator untuk W.P Kuala Lumpur dan seorang untuk W.P Labuan dan Putrajaya serta melantik 40 orang senator lain.
 8. 8. 3.4.3 FUNGSI KEHAKIMAN YANG di-PERTUAN AGONG YDPA mempunyai fungsi penting dalam bidang Kehakiman.Antaranya :  Melantik Ketua Hakim Negara Mahkamah Persekutuan,Presiden Mahkamah Rayuan,Hakim Besar Mahkamah Tinggi Sabah dan Sarawak,Hakim Mahkamah Agung,Hakim Mahlamah Rayuan dan Mahkamah Tinggi atas nasihat Perdana Menteri setelah berunding dengan Majlis Raja-Raja. Melantik orang yang layak sebagai Hakim Mahkamah Tinggi untuk menjadi Pesuruhjaya Kehakiman atas nasihat Perdana Menteri selepas berunding dengan Ketua Hakim Negara Mahkamah Persekutuan. Memanjangkan perkhidmatan hakim yang berumur 60 lebih 66 tahun tetapi lanjutan tersebut tidak melebihi 6 bulan. YDPA tidak mempunyai kuasa menyingkirkan seseorang hakim atas kemahuannya kecuali melalui representasi yang dibuat oleh Perdana Menteri atau Ketua Hakim Negara & selepas menerima laporan tribunal. YDPA boleh gunakan budi bicara untuk menerima ataupun menolak cadangan² tribunal.
 9. 9. 3.4.4 FUNGSI² LAIN YANG di-PERTUAN AGONG Mengikut Perkara 150 Perlembagaan Persekutuan YDPA boleh mengeluarkan Perisytiharan Darurat. Perkara 3 Perlembagaan Persekutuan menetapkan Perlembagaan Negeri Melaka,Pulau Pinang,Sabah & Sarawak membuat peruntukan yang menetapkan bahawa YDPA adalah Ketua Agama Islam negeri berkenaan. Fungsi lain YDPA : Pemerintah Tertinggi Angkatan Bersenjata. Mempunyai kuasa pengampunan & menangguhkan hukuman bagi kesalahan yg dibicarakan Mahkamah Tentera & semua kesalahan di Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur & Labuan. Jaga hak istimewa org Melayu & Bumiputera di Sabah & Sarawak. Fungsi diplomatik dgn melantik diplomat Malaysia di luar negara dan menerima mengadap diplomat asing.
 10. 10. 3.4.5 PERKARA² YG TIDAK BOLEH DIBUAT OLEH YDPA(PERKARA 34) Tidak boleh jalankan tugas²nya sbgi Raja Negerinya,kecuali : Tugas-tugasnya sbgi Ketua Agama Islam. Meminda Perlembagaan Negerinya. Melantik seorang Pemangku Raja / Ahli Jemaah Pemangku Raja. Tidak boleh memegang apa-apa jawatan yang baginya apa-apa saraan. Tidak boleh mengambil bahagian dgn giat dalam apa-apa perniagaan. Tidak boleh meninggalkan Persekutuan selama lebih drpd 15 belas hari,dgn tiada persetujuan Majlis Raja-Raja kecuali atas lawatan negara ke suatu negara lain. Prosiding terhadapYDPA atau Raja sesuatu Negeri atas sifat peribadinya hendaklah dibawa dalam Mahkamah Khas.
 11. 11. 3.4.6 MAHKAMAH KHAS Mahkamah Khas Raja-Raja diwujudkan pada tahun 1993. Terdiri drpd Ketua Hakim Negara Mahkamah Persekutuan(Pengerusi),Hakim-Hakim Besar Mahkamah Tinggi dan dua orang lain yang memegang atau pernah memegang jawatan sebagai hakim Mahkamah Persekutuan atau Mahkamah Tinggi yang dilantik oleh Majlis Raja-Raja. Membicarakan keslahan kes sivil & jenayah seseorang raja atas sifat peribadi. Mempunyai bidang kuasa dang kuasa-kuasa yg sama spt mahkamah-mahkamah bawahan,Mahkamah Tinggi dan Mahkamah Persekutuan. Prosiding dlm Mahkamah Khas dibuat secara tertutup & diputuskan m'ikut majoriti anggota & keputusannya adalah muktamad dan konklusif serta tdk boleh dicabar / dipertikaikan dlm mana-mana mahkamah atas apa alasan. Tindakan boleh dimulakan terhadap YDPA / Raja dgn keizinan Peguam Negara.

×