KGI dynamic soundfield_210x280_final_nl_lr_ (1)

1,544 views

Published on

Published in: Technology, Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,544
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
4
Actions
Shares
0
Downloads
2
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

KGI dynamic soundfield_210x280_final_nl_lr_ (1)

 1. 1. Luisteren is de belangrijkste voorwaarde voor leren Leerlingenpresteren beter Ontlast de stem van de leerkracht
 2. 2. 2 Dynamic SoundField maakt het verschil Voor de beste leerervaring moeten leerlingen de stem van de leerkracht duidelijk kunnen horen. Door diverse factoren is dit helaas niet altijd mogelijk. In de klas is vaak veel rumoer door grote groepen of door geluiden van buiten. Daarnaast is vaak ook sprake van een ongunstige akoestiek door gladde wanden en vloeren, wat een nadelig effect heeft op het spraakverstaan. Het effect van deze factoren wordt vaak onderschat, metingen geven vaak hoge geluids- niveaus aan. Ondanks alle moderne onderwijsmiddelen blijft luisteren de belangrijkste voorwaarde voor leren en is het van groot belang dat dit aspect de aandacht heeft van scholen. Maar ook leerkrachten zelf hebben last van een rumoerig klaslokaal, want ze moeten hun stem verheffen om verstaanbaar te zijn. Het gevolg van deze stem- inspanning is schorheid en dit kan uiteindelijk leiden tot langdurig stemverlies waardoor men geen les kan geven. Dit zijn de redenen waarom SoundField-technologie ontwikkeld is; om de stem van de leerkracht te versterken en zo leerlingen te helpen om instructies gemakkelijker te horen en te verstaan. Het systeem bevordert zo de interactie tussen leerkracht en de klas en verbetert de prestaties van de leerlingen. Dit maakt dat Dynamic SoundField van Phonak tot een technologische doorbraak voor het regulier en speciaal basisonderwijs. Een absolute aanrader dus! Bewezen voordelen van SoundField* ƒ Kinderen zijn aandachtiger en leren zo sneller Bezoek onze s beurs ta ƒ Er is meer interactie tussen leerkracht en de groep van 25 nd op de NO in de J -29 ja T ƒ Meer controle over de groep nuari Utrech aarbeurshal a.s. t. Hal ƒ Minder stemklachten leerkracht en daardoor minder uitval 9, stan te d D066 * Het MARRS Project: Mainstream Amplification Resource Room Study – http://www.classroomhearing.org/research/marrsStudy.html
 3. 3. 4 Luisteren is de belangrijkste voorwaarde voor leren Het gebruik van een soundfield systeem is in landen als de VS en UK vrij normaal. Vanuit de overheid is geregeld dat scholen moeten voldoen aan bepaalde akoestische voorwaarden. Hierdoor is in deze landen een soundfield systeem in de klas een veelvoorkomend "Dromerige leerlingen reageren alerter. verschijnsel en is het effect uitvoerig wetenschappelijk onderzocht. Hieruit blijkt dat klassikale versterking zeer waardevol is voor Bij auditieve oefeningen worden afzonder- leerlingen omdat spraak nog altijd de belangrijkste manier van informatie-overdracht is! lijke klanken beduidend beter gehoord." Elke leerling heeft voordeel Elke leerling in de klas profiteert van Dynamic SoundField, ongeacht de leeftijd. Zo is de taalontwikkeling van leerlingen van de lagere groepen nog niet voltooid, wat hen kwetsbaarder maakt voor een slechte akoestiek. De hersenen hebben immers niet de neurologische rijping die het mogelijk maakt informatie uit de context te halen en zo alles te begrijpen. Volwassenen hebben aan een half woord genoeg, een kind niet. Daarnaast zijn veel leerlingen bekend met ontwikkelingsproblemen waarbij Dynamic SoundField een waardevolle ondersteuning biedt. Denk hierbij aan kinderen met een achterstand in de spraak-/ taalontwikkeling (inclusief allochtone kinderen), kinderen met (vaak onopgemerkte!) gehoorproblemen door een oorontsteking of aangeboren licht gehoorverlies, of kinderen met aandachts- problemen wat zich uit in druk gedrag. Zelfs een positief effect wordt gemeld bij kinderen met ADHD. Tot slot wordt ook AVP (Auditieve Verwerkingsproblemen) steeds vaker onderkend. Deze groep heeft in principe een normaal gehoor, maar kan in rumoer slecht verstaan doordat de hersenen dit rumoer niet weg kunnen filteren. Dynamic SoundField zorgt ervoor dat kinderen aandachtiger zijn en beter presteren. Vele wetenschappelijke studies in VS en UK tonen dit aan. Op de laatste pagina vindt u een kleine selectie.
 4. 4. 5Geavanceerde Dynamic FM-techniekDe wetenschappers en technici van Phonak hebben hetDynamic SoundField-systeem zodanig ontworpen, dat hetnaadloos past in de dagelijkse werkzaamheden van eenleerkracht. Het resultaat is een digitaal systeem dat leerlingenhelpt de stem van de leerkracht gemakkelijker te horen danooit tevoren. Leerkrachten vinden het fantastisch vanwege hetgebruiksgemak en de positieve uitwerking op het gedrag enleerprestaties van de leerlingen.Dynamic SoundField eigenschappenUnieke geluidskwaliteit Draadloos en storingsvrijƒ De “array” van 12 kleine luidsprekers in één smalle behuizing ƒ Dankzij de ingenieuze nieuwe manier van automatisch biedt een hoge richtingsgevoeligheid. Hierdoor worden frequentie verspringing zijn eventuele interferentie- reflecties van plafond en vloer geminimaliseerd en wordt de problemen uitgesloten en kan Dynamic SoundField meest gunstige geluidsomgeving gecreëerd voor de leerlingen. probleemloos werken naast de WiFi- en Bluetooth-ƒ Het heldere signaal van hoge kwaliteit wordt over een groot netwerken van een school. Hierdoor is er geen limiet aan gebied (tot 80 m2) uitgezonden met behulp van slechts één het aantal Dynamic SoundField-systemen dat in één luidspreker per klaslokaal, en helpt zo de leerlingen op elke schoolgebouw geplaatst kan worden. plek in de klas de leerkracht moeiteloos te horen. Aansluitbaar op het digitale schoolbordVolledig automatische werking ƒ Dynamic SoundField is eenvoudig aan te sluiten op deƒ Met Dynamic SoundField hoeven leerkrachten frequentie- meeste digitale schoolborden zodat ook hierbij geprofiteerd instellingen en volumeniveaus niet te bewaken of aan te kan worden van de hoogwaardige Phonak geluidskwaliteit. passen. Het systeem meet continu het daadwerkelijke U heeft zo dubbel voordeel van dit unieke systeem! omgevingslawaai in het lokaal, en optimaliseert automatisch de instellingen voor de beste signaal/ruis- verhoudingen* (SNRs). Gewoonweg aansluiten, aanzetten, en lesgeven! "Leerlingen geven zelf aan dat ze het prettig vinden als de leerkracht het systeem gebruikt." *Signaal/ruis-verhouding (SNR) geeft de relatie aan tussen de sterkte van een informatiedragend signaal (in het geval van SoundField een spraaksignaal) en de sterkte van de “ruis” (zoals geklets op de achtergrond of geluiden op de gang) die het signaal aantast. Met andere woorden, SNR geeft de verhouding aan tussen het gewenste geluid en ongewenste of irrelevante ruis.
 5. 5. 6
 6. 6. 7Maak kennis met inspiroinspiro is de bekroonde Dynamic FM-zender van Phonak die door de leerkrachtgedragen wordt en al op tienduizenden scholen wereldwijd gebruikt wordt.De zender is voorzien van de duurzame en ultralichte EasyBoom microfoon, diealleen spraak opvangt en geen omgevingsruis. Door het minimale gewicht voeltu de microfoon nauwelijks op het hoofd zitten. Doordat de microfoon bij demond gedragen wordt, kunnen de leerlingen u ook uitstekend verstaan als u metde rug naar de groep staat.De volumeregeling op de inspiro zender maakt het mogelijk zelf hetgeluidsniveau bij te stellen naar wens. De inspiro heeft nog vele anderetoonaangevende functies die allemaal automatisch op de achtergrond draaien.Hiertoe behoren: Dynamic Speech Extractor (DSE), een technologie die ervoorzorgt dat alleen spraak versterkt wordt, en DataLogging dat gebruiksgegevensbewaart voor een optionele analyse. De inspiro wordt op de heup gedragen enzendt de stem van de leerkracht naar de luidspreker, de DigiMaster 5000. inspiro zender EasyBoom microfoon "Mijn stem is s avonds niet meer zo vermoeid. Hierdoor voel ik me ook fitter en dat heeft een positieve uitwerking op de leerlingen".
 7. 7. 8 Maak kennis met de DigiMaster 5000 Het Dynamic SoundField-systeem van Phonak 1 2 gebruikt een innovatieve luidspreker genaamd de DigiMaster 5000, met daarin wel 12 individuele luidsprekers van hoge kwaliteit (zie afbeelding 3) in één robuust aluminium frame. De verhouding tussen het spraaksignaal van de leerkracht en ongewenst achtergrondlawaai (de signaal/ruis- verhouding of SNR) is het meest optimaal met dit luidspreker-design. Dit geldt vooral voor de kinderen in de achterste banken, waar een goede geluidskwaliteit juist het hardst nodig is. Per lokaal volstaat één luidspreker. De DigiMaster 5000-array zendt alleen geluids- golven uit in het horizontale vlak zodat een veel groter gebied kan worden bestreken. Tevens worden hierdoor reflecties van plafond en vloer tot een minimum beperkt, waardoor het spraak- verstaan niet gehinderd wordt door late reflecties die voor veel vervorming zorgen. De DigiMaster 5000 is verkrijgbaar met een stevige vloer- standaard (1) of als muurmontage (2). De 3 installatie is zeer eenvoudig en snel. Bovendien is het geheel mobiel en daardoor inzetbaar op meerdere lokaties.
 8. 8. 9Opties die de leerervaring compleet maken Optionele doorgeefmicrofoon De DynaMic is de handige doorgeefmicrofoon van Phonak. DynaMic is ontworpen voor gebruik met het draadloze Multi Talker Network (MTN) van inspiro, en wordt tijdens groeps- of presentatiewerk gebruikt door leerlingen om ervoor te zorgen dat iedereen de spreekbeurt of een groepsdiscussies goed kan volgen. "Leerlingen durven beter voor de klas te spreken. Ze zijn dol op technologie en het maakt hen meer zelfverzekerd." Eenvoudige combinatie met eigen solo- apparatuur van slechthorende kinderen Kinderen met hoortoestellen hebben vaak hun eigen solo-apparatuur die via de zorg- verzekeraar verstrekt is. Hierbij draagt de leerkracht ook een microfoontje. Als dit ook apparatuur van Phonak betreft, dan kan dit eenvoudig gecombineerd worden met Dynamic SoundField zodat de leerkracht slechts één microfoon hoeft te dragen in plaats van twee. Hiervoor is een meer geavanceerde inspiro nodig waarvoor een meerprijs geldt.
 9. 9. 10 Phonak A.G. Leverancier van hightech hooroplossingen Phonak is een Zwitserse fabrikant van digitale hoor- oplossingen. Zij is het meest bekend van haar geavanceerde digitale hoortoestellen voor slechthorenden. Binnen het slechthorenden onderwijs is Phonak marktleider in persoonlijke FM-systemen, waarbij elke leerling is voorzien van een miniatuur FM-ontvangertje in het oor. Vanuit deze technologie is een oplossing ontwikkeld die ook voor andere soorten onderwijs en spreekberoepen gebruikt kan worden. Phonak staat garant voor een uitstekende kwaliteit en vele uren gebruiksplezier.
 10. 10. 11Wetenschappelijke studiesAllen, L. (1993). Promoting the Usefulness of Classroom Amplification Equipment. Educational Audiology Monograph, 3, 3-34.Allen, L. (1995). The Effect of Sound-Field Amplification on Teacher Vocal Abuse Problems. Paper presented at the Educational Audio-logy Association Conference, Lake Lure, NC.Allen, L., & Patton, D. (1990). Effects of Sound Field Amplification on Students’ On-Task Behavior. Paper presented at the AmericanSpeech-Language-Hearing Convention, Seattle, WA, November 1990. 8Crandell, C.C. (1996). Effects of Sound Field FM Amplification on the Speech Perception of ESLChildren. Educational Audiology Monograph, 4, 1-5.Crandell, C., & Smaldino, J. (1995). The Importance of Room Acoustics. In R. Tyler & D. Schum(Eds.), Assistive Listening Devices. Allyn & Bacon: Needham Heights, MA.Dahlquist, L.H. (1998). Classroom Amplification: Not Just for the Hearing Impaired Anymore. Paper presented at the California StateUniversity Northridge Center Conference, Los Angeles, CA, March 1998.Dairi, B. (2000). Using Sound Field FM Systems to Improve Literacy Scores. Advance for Speech-Language Pathologists and Audiologists,10(27), 5,13.Gertel, S.J., McCarty, P.J., & Schoff, L. (2004). High Performance Schools Equals High Performing Students. Educational Facility Planner,39(3), 20-24.Het MARRS project: Mainstream Amplification Resource Room Studies. (2005a-e).Tuning Up Our Classrooms. Retrieved from http://www.marrs-study.info/tuning-up.html.Classroom Amplification FAQ. Retrieved from http://www.marrs-study.info/classroom-faq.html.The Benefits of Classroom Amplification.Retrieved from http://www.marrs-study.info/student-benefits.html.Amplification Resource Room Study. Retrieved from http://www.marrs-study.info/marrs-study.html.Measurable Classroom Amplification Results. Retrieved from http://www.marrs-study.info/measure-results.html.Mendel, L., Roberts, R., & Walton, J. (2003). Speech Perception Benefits from Sound Field FMAmplification. American Journal of Audiology, 12, 114-124.Nelson, D., & Schmidt, M. (1993). Take Anything Else, But Leave My Classroom FM System!Perspectives, 12(1), 8-11.
 11. 11. Life is onWe laten ons inspireren door de wensen van iedereendie vertrouwt op onze kennis, ideeën en zorg. Door opeen creatieve manier de grenzen van de technologieop te zoeken, ontwikkelen we innovaties waarmeemensen kunnen horen, verstaan en meer van het levenen de geluiden kunnen genieten.Voel je vrij. Communiceer met vertrouwen.Leef zonder beperking. Life is on. 028-0628-02/V1.00/2010-04/visu‘l/Printed in the Netherlands ©Phonak Communications AG All rights reservedPhonak B.V.Vianen088-600 88 50info@phonak.nlwww.phonak.nlwww.dynamicsoundfield.nl

×