Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
LOGO

M03 - EQUIPMENT
MAINTENANCE
TASK 03.01 - PREPARE
MASTER CALIBRATION
SCHEDULE
Disediakan oleh :
NOR HIDAYAH BINTI MOH...
Contents

OEM

2

Pengukuran

3

Ciri-ciri Peralatan

4
www.themegallery.com

1

Ralat

5

Calibration
Definisi OEM (Origional Equipment
Manufacturer)

www.themegallery.com

ialah pengeluar asal sesuatu
peralatan atau pembel...
www.themegallery.com

Pengenalan OEM
OEM merujuk kepada sebuah syarikat
yang membeli komponen yang
diperbuat oleh satu sy...
www.themegallery.com

Cont…Pengenalan OEM
Adalah amat penting untuk
OEMs, pembekal, pembeli dan
pengguna produk untuk fah...
Kandungan Spesifikasi OEM
Kaedah pengujian untuk
mengukur semua ciri-ciri di
dalam spesifikasi
Penerangan tajuk, nombor.
T...
www.themegallery.com

Contoh Spesifikasi
Definisi Pengukuran

www.themegallery.com

proses mendapatkan sesuatu
parameter fizikal kepada nombor
bermakna dengan men...
Pengenalan Pengukuran

www.themegallery.com

Ia adalah proses mendapatkan suatu
kuantiti, seperti panjang atau
berat, rel...
Maklumat Pengukuran

Pemilihan
cara pengukuran

www.themegallery.com

Jumlah
operator
Kaedah Pengukuran
Kaedah

Selepas
Melakukan
Pengukuran

www.themegallery.com

Sebelum
Melakukan
Pengukuran

Semasa
Melakuk...
www.themegallery.com

Sebelum Melakukan Pengukuran
Tatacara/kaedah pengukuran :
Hendaklah mengetahui bagaimana
cara terba...
Cont…Sebelum Melakukan
Pengukuran

www.themegallery.com

Kualiti : ketahui masa dan kos yang
diperuntukkan, tentukan bila...
www.themegallery.com

Semasa Melakukan Pengukuran
Kualiti : pastikan alatan yang dipilih
adalah yang terbaik, kedudukan
p...
Cont….Semasa Melakukan
Pengukuran

www.themegallery.com

Pensampelan : ambil bilangan sampel
yang mencukupi dan pastikan
...
Selepas Melakukan Pengukuran

www.themegallery.com

Data mesti dianalisis secara
matematik/ sistematik
Keputusan mesti d...
Ciri-ciri Peralatan

www.themegallery.com

 Peralatan / meter yang berfungsi dengan
baik, cekap dan memuaskan perlu
mempu...
Cont….Ciri-ciri Peralatan

www.themegallery.com

Kepersisan (Precision)
Menerangkan kebolehulangan atau kekerapan sesebuah...
Cont….Ciri-ciri Peralatan
Julat (Range)
Merupakan had minimum dan maksimum dimana instrument
boleh berfungsi dan biasanya ...
Cont…Ciri-ciri Peralatan
Pincang (bias)
Ralat malar yang terjadi pada instrument dimana penunjuk
tidak bermula dari sifar....
Error(Ralat) Semasa Pengukuran

www.themegallery.com

Ralat sistematik – disebabkan

faktor-faktor sedia ada dalam
pengelu...
Definisi Calibration (Penentukuran)

www.themegallery.com

adalah proses membandingkan
ketepatan sesuatu alat pengukuran
...
Tujuan Calibration
Untuk mengesan dan membetulkan
sebarang perubahan yang berlaku
pada alat pengukuran tersebut.

www.the...
Calibration dilakukan oleh :Syarikat (pemilik alat pengukuran) – calibration dalaman

www.themegallery.com

Makmal-makmal ...
Calibration Interval

www.themegallery.com

ialah selang jangka masa atau
jumlah penggunaan di antara
calibration.
Masa Calibration Patut Dilakukan

www.themegallery.com

Calibration
berkala

Selepas
pembaikan

Pada bila-bila masa
apabil...
Tujuan Calibration Berkala
meningkatkan anggaran sisihan antara satu nilai
rujukan dengan nilai yang diperolehi menggunaka...
Faktor Menentukan
Calibration Interval
Disyorkan oleh
pengeluar

Pengaruh bilangan
yang diukur

www.themegallery.com

Peng...
LOGO
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Notes maintenance task 03.01

 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Notes maintenance task 03.01

 1. 1. LOGO M03 - EQUIPMENT MAINTENANCE TASK 03.01 - PREPARE MASTER CALIBRATION SCHEDULE Disediakan oleh : NOR HIDAYAH BINTI MOHAMED JAAFAR ADTEC SHAH ALAM ELECTRONIC INDUSTRI LEVEL 4
 2. 2. Contents OEM 2 Pengukuran 3 Ciri-ciri Peralatan 4 www.themegallery.com 1 Ralat 5 Calibration
 3. 3. Definisi OEM (Origional Equipment Manufacturer) www.themegallery.com ialah pengeluar asal sesuatu peralatan atau pembeli yang membeli komponen-komponen dari sebuah syarikat lain dan menjualnya di bawah jenama syarikat pembeli.
 4. 4. www.themegallery.com Pengenalan OEM OEM merujuk kepada sebuah syarikat yang membeli komponen yang diperbuat oleh satu syarikat lain untuk kegunaan dalam produknya sendiri. Contoh : Jika Apple membeli opticle drives dari Toshiba untuk diletakkan dalam komputernya, maka Apple ialah OEM.
 5. 5. www.themegallery.com Cont…Pengenalan OEM Adalah amat penting untuk OEMs, pembekal, pembeli dan pengguna produk untuk faham dan bersetuju akan semua syarat. Spesifikasi OEM ialah satu standard yang merujuk pada satu dokumen kontrak atau perolehan Juga digunakan dalam kerja ukuran (measurement)dan penentukuran (calibration) Ia menerangkan butiran-butiran yang perlu bagi peralatan tersebut.
 6. 6. Kandungan Spesifikasi OEM Kaedah pengujian untuk mengukur semua ciri-ciri di dalam spesifikasi Penerangan tajuk, nombor. Tarikh akhir semakan dibuat Terminologi, definisi untuk menjelaskan maksud spesifikasi Keperluan keselamatan Keperluan persekitaran www.themegallery.com Logo / trademark menunjukkan pemunya salinan asal dokumen. Lukisan, fotografi dan illustrasi teknikal. Orang yang bertanggungjawab untuk spesifikasi & kemaskini. Keperluan kawalan kualiti, kriteria penerimaan. Bahan yang diperlukan – fizikal, mekanikal, elektrikal, chemical, target dan tolerance.
 7. 7. www.themegallery.com Contoh Spesifikasi
 8. 8. Definisi Pengukuran www.themegallery.com proses mendapatkan sesuatu parameter fizikal kepada nombor bermakna dengan menggunakan instrument tertentu.
 9. 9. Pengenalan Pengukuran www.themegallery.com Ia adalah proses mendapatkan suatu kuantiti, seperti panjang atau berat, relative kepada unit pengukuran, seperti meter atau kilogram. Setiap nombor bermakna yang diperolehi mestilah diikuti dengan unit kerana unit dapat menunjukkan ciri-ciri parameter fizikal yang diukur.
 10. 10. Maklumat Pengukuran Pemilihan cara pengukuran www.themegallery.com Jumlah operator
 11. 11. Kaedah Pengukuran Kaedah Selepas Melakukan Pengukuran www.themegallery.com Sebelum Melakukan Pengukuran Semasa Melakukan Pengukuran
 12. 12. www.themegallery.com Sebelum Melakukan Pengukuran Tatacara/kaedah pengukuran : Hendaklah mengetahui bagaimana cara terbaik untuk buat pengukuran, berapa banyak pengukuran perlu dibuat dan bagaimana merekodkan hasil pengukuran. Ciri/sifat parameter : Perlu mengetahui parameter yang diukur sama ada ac atau dc, frekuensi dll.
 13. 13. Cont…Sebelum Melakukan Pengukuran www.themegallery.com Kualiti : ketahui masa dan kos yang diperuntukkan, tentukan bilangan operator yang diperlukan. Instrument : Pilih alat yang sesuai samada meter analog/digital/ oscilloscope/counter dll – perlu pengetahuan dan pengalaman mengendalikan peralatan.
 14. 14. www.themegallery.com Semasa Melakukan Pengukuran Kualiti : pastikan alatan yang dipilih adalah yang terbaik, kedudukan pengambilan data yang sesuai, bilangan pengukuran yang diambil mencukupi dan adakah hasil yang diambil boleh dipercayai. Utamakan keselamatan : kesan kejutan elektrik, kesan beban berlebihan, had alatan baca menu alatan.
 15. 15. Cont….Semasa Melakukan Pengukuran www.themegallery.com Pensampelan : ambil bilangan sampel yang mencukupi dan pastikan perwakilan sampel boleh diterima dan diakui.
 16. 16. Selepas Melakukan Pengukuran www.themegallery.com Data mesti dianalisis secara matematik/ sistematik Keputusan mesti dilaporkan dengan lengkap dan tepat
 17. 17. Ciri-ciri Peralatan www.themegallery.com  Peralatan / meter yang berfungsi dengan baik, cekap dan memuaskan perlu mempunyai ciri-ciri berikut :Ketepatan (Accuracy) Menerangkan betapa hampirnya bacaan yang ditunjukkan oleh meter kepada bacaan nilai sebenar (piawai) parameter yang diukur. Biasanya ketepatan sesebuah instrument dinyatakan dalam bentuk peratus (%). Contohnya untuk mengukur panjang satu plat besi 10cm menggunakan angkup yang mempunyai accuracy 1%. Bacaan yang didapati adalah 9.95cm. Angkup ini masih accurate/tepat. Ultrasonic Dooper Flowmeter Accuracy: 2% Alat pengukur kelembapan kayu Accuracy + / -0.5%
 18. 18. Cont….Ciri-ciri Peralatan www.themegallery.com Kepersisan (Precision) Menerangkan kebolehulangan atau kekerapan sesebuah instrument memberikan bacaan yang sama jika pengukuran dilakukan berulangkali. Sekiranya bacaan yang diambil berulangkali tidak berubah, instrument tersebut dikatakan mempunyai kepersisan yang tinggi. Instrument yang tepat, kepersisan mesti tinggi. Kepekaan (Sensitivity) Kepekaan ialah kebolehan suatu alat mengesan perubahan kecil kuantiti yang diukur. Semakin kecil nilai senggatan skala terkecil, semakin peka alat pengukuran. Contohnya miliammter adalah lebih peka berbanding ammeter kerana miliammeter dapat mengesan perubahan arus 1mA, tetapi perubahan arus ini tidak dapat dikesan oleh ammeter
 19. 19. Cont….Ciri-ciri Peralatan Julat (Range) Merupakan had minimum dan maksimum dimana instrument boleh berfungsi dan biasanya julat sesebuah instrument ditentukan oleh pengeluar instrument tersebut. www.themegallery.com Nilai Namaan (Nominal Value) Merupakan suatu nilai (masukan & keluaran) yang telah ditetapkan oleh pengeluar sebagai panduan penggunaan sesuatu instrument. Had Terima (Tolerance) Menerangkan lencongan maksimum daripada nilai namaan Kelinearan (Linearity) Sesebuah sistem dikatakan bersifat linear jika keluarannya adalah berkadaran dengan parameter yang sedang diukur.
 20. 20. Cont…Ciri-ciri Peralatan Pincang (bias) Ralat malar yang terjadi pada instrument dimana penunjuk tidak bermula dari sifar. www.themegallery.com Histerisis Perbezaan keluaran antara bacaan menaik dan menurun Jalur Mati (Dead Zone/ Band) Julat tertentu dimana instrument tidak memberikan bacaan walaupun terdapat perubahan pada parameter yang diukur. Hanyut sifar (Zero drift) Bacaan sifar instrument telah berubah dari kedudukan sifar yang telah ditentukan.
 21. 21. Error(Ralat) Semasa Pengukuran www.themegallery.com Ralat sistematik – disebabkan faktor-faktor sedia ada dalam pengeluaran peralatan iaitu daripada tolerance dalam komponen peralatan tersebut. Boleh juga terjadi akibat daripada pemakaian peralatan tersebut melalui Text satu tempoh masa tertentu. Dalam kes-kes lain, ralat sistematik wujud daripada kesan gangguan alam sekitar atau melalui gangguan sistem pengukuran. Ralat rawak - disebabkan oleh varians yang tidak dapat diduga dalam sistem pengukuran. Ia adalah satu kesalahan kecil seperti kesilapan-kesilapan positif dan kesilapan-kesilapan negatif yang terdapat dalam nombor yang lebih kurang sama untuk satu siri ukuran. Cara mengatasinya dengan mengira purata sejumlah ukuran, syaratnya ukuran yang diambil secara berulang mestilah malar.
 22. 22. Definisi Calibration (Penentukuran) www.themegallery.com adalah proses membandingkan ketepatan sesuatu alat pengukuran dengan satu alat standard(rujukan) yang telah diketahui ketepatannya. Contohnya : Suatu angkup dicalibrate dengan mengukur panjang sebatang plat standard (dijadikan sebagai rujukan) yang panjangnya diketahui. Apabila ukuran yang didapati sama dengan plat rujukan tersebut, maka angkup tersebut boleh digunakan untuk mengukur benda kerja yang lain.
 23. 23. Tujuan Calibration Untuk mengesan dan membetulkan sebarang perubahan yang berlaku pada alat pengukuran tersebut. www.themegallery.com Untuk memastikan ketepatan sesuatu alat pengukuran mengikut piawai yang telah ditetapkan.
 24. 24. Calibration dilakukan oleh :Syarikat (pemilik alat pengukuran) – calibration dalaman www.themegallery.com Makmal-makmal calibration (menawarkan perkhidmatan di pasaran) Makmal kebangsaan (dicadangkan oleh pihak berkuasa negeri)
 25. 25. Calibration Interval www.themegallery.com ialah selang jangka masa atau jumlah penggunaan di antara calibration.
 26. 26. Masa Calibration Patut Dilakukan www.themegallery.com Calibration berkala Selepas pembaikan Pada bila-bila masa apabila ketepatan diragui. Pembelian awal, calibrate sebelum menggunakannya melainkan ia datang dengan sijil calibration.
 27. 27. Tujuan Calibration Berkala meningkatkan anggaran sisihan antara satu nilai rujukan dengan nilai yang diperolehi menggunakan satu alat pengukuran www.themegallery.com meyakinkan ketidakpastian pada nilai yang diperolehi dari alat pengukuran. mengesahkan keraguan sama ada terdapat perubahan yang dibuat pada alat pengukuran.
 28. 28. Faktor Menentukan Calibration Interval Disyorkan oleh pengeluar Pengaruh bilangan yang diukur www.themegallery.com Pengaruh persekitaran Jangkaan had dan kekerapan penggunaan Perubahan yang dibuat pada alatan pengukuran
 29. 29. LOGO

×