Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
1
NIEUWSBRIEF MOLEN DE VLIJT deel 5
OKTOBER 2015
Alle “VRIENDJES VOOR EEN TIENTJE” en
molen “de Vlijt fans” houden we met ...
2
GIGANTISCH MOOIE EN GROTE MAALSTOEL GEKOCHT.
ZIE: https://www.youtube.com/watch?v=9sg8q15jFOo
Na een tip van een molenma...
3
Met het geldbedrag dat we vorig jaar gewonnen hebben bij de
Bankgiroloterij Molenprijs konden we alles maar nog net beta...
4
anders past het de molen niet in”, vertelt molenaar Kees Vanger.
Het is echt aanwinst voor de molen. Door de molen weer ...
5
AANJAAGBUDGET GEMEENTE MEPPEL
Wij hebben een aanvraag voor een bijdrage van 15.000 euro
ingediend bij het nieuwe aanjaag...
6
Mochten wij beloond worden, dan wordt het geld besteed aan het
maalvaardig maken van onze nieuwe maalstoel .
Dat houdt i...
7
De levensduur van de
schaliën van molen de
Vlijt zou ongeveer 25
jaar zijn is bij de
herbouw verteld.
Nou dus niet hè.
N...
8
AANVRAGEN BIJ SUBSIDIEVERSTREKKERS LOPEN NOG
De komende weken wachten we op:
1. Maandag 26 OKTOBER . € 500,- i.v.m. Rabo...
9
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

MOLEN DE VLIJT NIEUWSBRIEF deel 5

953 views

Published on

INFO mosterdproject molen de Vlijt Meppel.

Published in: Art & Photos
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

MOLEN DE VLIJT NIEUWSBRIEF deel 5

 1. 1. 1 NIEUWSBRIEF MOLEN DE VLIJT deel 5 OKTOBER 2015 Alle “VRIENDJES VOOR EEN TIENTJE” en molen “de Vlijt fans” houden we met onze nieuwsbrieven op de hoogte van de ontwikkelingen rond de molen en ons uitdagende mosterdmolen- project. Het project verloopt tot nu toe gelukkig erg voorspoedig. Bovendien krijgen we veel hulp van vele bedrijven zoals: Marne’s mosterd, houthandel Talens, transportbedrijf van den Anker, verffabriek Koopmans, slijpservice Meppel, reclame bureau Rob Reinink,kraanbedrijf Wagenborg Allen bedankt voor de spontane hulp. KRAANBEDRIJF WAGENBORG HELPT ONS De koningsspil (belangrijkste as van een molen) ligt al in de molen om pas gemaakt te worden (molenmakers werk)
 2. 2. 2 GIGANTISCH MOOIE EN GROTE MAALSTOEL GEKOCHT. ZIE: https://www.youtube.com/watch?v=9sg8q15jFOo Na een tip van een molenmaker zijn we erg enthousiast geworden van een prachtige maalstoel. Uitermate geschikt om uiteindelijk mosterd mee te malen. Ook nog met twee blauwe molenstenen precies de juiste steensoort om mosterd mee te malen en ook nog in het juiste formaat. Precies wat we zochten, maar we vonden de maalstoel wel heeeeel erg groot. Zou alles wel goed in en bij de molen passen? Daarom zijn we met zijn viertjes naar de eigenaar van de maalstoel gegaan. De reis ging naar Ootmarsum alwaar wij een heel enthousiaste “verzamelaar” van machines en stoommachines tegenkwamen. Echt een liefhebber van oude spullen niet alleen om te hebben, maar ook om voor de toekomst te bewaren. Na veel overleggen passen en meten hebben we uiteindelijk de knoop doorgehakt. We hebben de maalstoel dus gekocht, want we vinden het een juweeltje voor molen de Vlijt.
 3. 3. 3 Met het geldbedrag dat we vorig jaar gewonnen hebben bij de Bankgiroloterij Molenprijs konden we alles maar nog net betalen. De maalstoel halen we zo spoedig mogelijk op en we mogen van molenaar Erwin de Jonge alles stallen in De Wieker Meule. Super Erwin! Na demontage (anders past het niet door de molendeur) gaat alles de molen in. Het vervoer van Ootmarsum naar de Wijk moet nog geregeld worden. PERSBERICHT IN DA’S MOOI Nieuwe maalstoel voor Molen de Vlijt MEPPEL – De molenaars van molen De Vlijt hebben een maalstoel aangeschaft, waar in de toekomst mosterd op gemalen wordt. Een enorm grote maalstoel zelfs. “Alles moet eerst nog uit elkaar gehaald worden,
 4. 4. 4 anders past het de molen niet in”, vertelt molenaar Kees Vanger. Het is echt aanwinst voor de molen. Door de molen weer een nieuwe toekomst te geven als mosterdmolen proberen de molenaars de molen redden voor Meppel. Lukt dit niet dan ziet de toekomst er voor molen de Vlijt er erg donker uit. Mocht molen de Vlijt de gevraagde € 15.000,- krijgen van het aanjaagbudget van de gemeente Meppel, dan kunnen er nieuwe molenwielen gemaakt worden, waardoor de molenstenen op de wind aangedreven worden. Dan ziet de toekomst er weer veel zonniger uit. KOOPMANSVERF SPONSORT ONS Maar liefst 20 liter Ecoleum hebben we gratis van deze verffabriek uit Friesland gratis gekregen. (ongeveer € 600,- aan verf) Na erg veel mailtjes, berichten via Facebook en telefoontjes is het uiteindelijk toch gelukt. Super! Drie (van de acht) velden van de molenromp staan er al weer netjes bij. Volgend jaar de rest!
 5. 5. 5 AANJAAGBUDGET GEMEENTE MEPPEL Wij hebben een aanvraag voor een bijdrage van 15.000 euro ingediend bij het nieuwe aanjaagbudget dat de gemeente Meppel voor Meppeler projecten opgezet heeft. Komende maand gaat een commissie beslissen over de verdeling van een pot met veel geld. Een ton in 2015 zelfs! We zijn erg benieuwd hoe het geld verdeeld gaat worden. Vrijdag 17 oktober heb ik mijn betoog om de Vlijt financieel te helpen voor de commissie mogen presenteren. Maar ja er waren nog 21 mededingers die ook graag uit de geldruif willen eten! Nu wordt het afwachten of alle inzet ook beloond wordt!
 6. 6. 6 Mochten wij beloond worden, dan wordt het geld besteed aan het maalvaardig maken van onze nieuwe maalstoel . Dat houdt in dat er nieuwe wielen gemaakt moeten worden om uiteindelijk de maalstoel aan te drijven. Dat wordt dus duur molenmakers werk. SPANNEND! TEGENSLAG De bedekking van de kap van molen de Vlijt bestaat uit schaliën Het laatste jaar kwamen er helaas steeds meer stukken rotte schaliën naar beneden. Na een stevige storm lagen er vaak heel erg veel op de stelling De laatste tijd helaas ook al bij normaal en rustig weer. Erg zorgelijk! WAT IS NOU EEN SCHALIE Wikipedia zegt: Een houten schalie is een dun plankje, dat vroeger door kloven van het hout verkregen werd. Tegenwoordig worden ze meestal gezaagd. Een gekloofde schalie gaat echter vele jaren langer mee dan een gezaagde. Houten schaliën kunnen worden gebruikt als dakspanen om een dak mee te bedekken. Dergelijke dakbedekking was vroeger meestal van eikenhout. Zo kan de kap van een windmolen er mee bedekt zijn.
 7. 7. 7 De levensduur van de schaliën van molen de Vlijt zou ongeveer 25 jaar zijn is bij de herbouw verteld. Nou dus niet hè. Na 13 jaar zijn ze al helemaal gaar! (zucht, dit kunnen we eerlijk gezegd niet zo goed bij ons mosterdproject gebruiken) Collega molenaar Erwin de Jonge heeft onlangs, na wat kruipwerk op de kap, geconstateerd dat alle schaliën zo rot zijn dat ze zo snel mogelijk vervangen moeten worden. De molenmaker heeft dus bij de herbouw van de molen gezaagde eikenhouten schaliën op de kap bevestigd. i.p.v. gekloofde. Goedkoper waarschijnlijk, maar in ieder geval niet erg duurzaam! Alles moet dus vervangen worden, maar reken er maar op dat er geen schaliën weer op de kap komen. KORTOM: Een stevige extra kostenpost dus. Ik heb al aan een molenmaker gevraagd wat zo’n klus ongeveer gaat kosten. Ik wacht nog af! ‘t Zal wel een beste rekening worden.
 8. 8. 8 AANVRAGEN BIJ SUBSIDIEVERSTREKKERS LOPEN NOG De komende weken wachten we op: 1. Maandag 26 OKTOBER . € 500,- i.v.m. Rabobankweek? 2. Eind november….Aanjaagbudget gemeente € 15.000,- ? maalstoel etc. 3. Midden november Rabobankfonds € 5000,- nieuwe bonkelaar = molenwiel De komende tijd toch maar eens kijken wat het Waarborgfonds voor onze molen kan betekenen. maar, al met al zit er gelukkig veel vaart in ons mosterdproject. Met vriendelijke groet en tot op de molen of tot de volgende nieuwsbrief. Het “de Vlijt” team.
 9. 9. 9

×