Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
1
Alle “VRIENDJES VOOR EEN TIENTJE” en molen “de Vlijt
fans” houden we met onze nieuwsbrieven op de hoogte van de
ontwikke...
2
Kraanbedrijf
WAGENBORG NEDLIFT
gaat ons (gratis) helpen om
de zware Deense koningsspil
de molen in te hijsen.
Een hele k...
3
Met een grote club
hebben we de molen
tijdens Nederland doet
eens flink opgepimpt.
Helaas was het nogal
regenachtig weer...
4
Aangezien de
molenaars van de Vlijt
nog niet op de wind
mosterd kunnen
malen, wilden we terug
gaan naar vroeger toen
het...
5
Via via hebben we
ondertussen al veel
achtergrond informatie uit
Denemarken ontvangen over
de molen waar onze
onderdelen...
6
De oude en nog
originele
molenbaard van
molen De Vlijt heeft
een mooi plekje
gekregen op ons
“hokkie”.
Alle vormen zijn
...
7
Ondertussen zijn we al weer bezig
om de romp van de molen opnieuw
te verven.
Onderhoud aan de molen is erg
belangrijk en...
8
De molen draait vaak op de
zaterdagmiddag. Wil je eens kijken
kom dan gerust langs.
Met vriendelijke groet en tot op de ...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

MOLEN DE VLIJT NIEUWSBRIEF Deel 3

943 views

Published on

  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

MOLEN DE VLIJT NIEUWSBRIEF Deel 3

  1. 1. 1 Alle “VRIENDJES VOOR EEN TIENTJE” en molen “de Vlijt fans” houden we met onze nieuwsbrieven op de hoogte van de ontwikkelingen rond de molen en ons uitdagende mosterdmolen- project. Op 13 en 14 juni tijdens het Grachtenfestival is molen de Vlijt natuurlijk ook te bezoeken. We willen graag laten zien hoe het verder met ons project gaat. De Deense molenonderdelen en de nieuwe balken liggen al in de molen. Gerrit gaat met zijn nieuwe mosterdschaal en een zware kogel laten zien hoe men vroeger mosterd maakte. Er wordt geklust en de molen draait. Kortom een bezoekje waard. Een impressie van vorig jaar staat hier: https://www.youtube.com/watch?v=xDP0AkcUOnw HULP VAN MARNE’S MOSTERDFABRIEK De grootste mosterdmaker van Nederland gaat ons helpen. Niet alleen via een donatie, maar ook door het leveren van mosterd, mosterdzaad en potjes, maar ook om ons wegwijs te maken hoe je mosterd moet malen. Tijdens het Grachtenfestival kunt u op de molen al kennismaken met de grove mosterd die wij uiteindelijk in de toekomst zelf ook gaan malen/maken. EEN OVERZICHT VAN WAT WE ALLEMAAL IN HET JAAR 2014 GEDAAN HEBBEN STAAT HIER: https://www.youtube.com/watch?v=LQYrBrfnk-k
  2. 2. 2 Kraanbedrijf WAGENBORG NEDLIFT gaat ons (gratis) helpen om de zware Deense koningsspil de molen in te hijsen. Een hele klus, want deze zware spil moet via een piepklein raampje de molen in. Een spannende en leuke hijsklus die we zelf niet durfden uit te voeren. Gelukkig krijgen we dus hulp! Het eikenhout dat we van de gemeente gekregen hebben ligt al keurig gezaagd te drogen bij houthandel TALENS in de Punthorst. In ruil voor ons verse en nog natte hout mogen we gedroogd hout gebruiken voor de diverse molenonderdelen. Ondertussen al hele mooie Douglas balken uitgezocht. De zeer sympathieke samenwerking met Talens doet ons erg goed en het is een feest voor houtliefhebbers om dit prachtige bedrijf te bezoeken. Filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=2JNxOYhlftc De nieuwjaar duik heeft molen De Vlijt maar liefst een bedrag van € 1000,- opgeleverd. Een mooi bedrag voor onze mooie uitdaging. JCI MEPPEL-REESTMOND BEDANKT.
  3. 3. 3 Met een grote club hebben we de molen tijdens Nederland doet eens flink opgepimpt. Helaas was het nogal regenachtig weer, waardoor we niet konden verven. Daarom maar veel gesopt en al met al nog veel werk verzet. Maar liefst tien Meppeler tandartsen gemaild of ze misschien 60 NIEUWE TANDEN VOOR MOLEN DE VLIJT WILLEN SPONSOREN! …. Ons bovenwiel is nog namelijk nog geheel tand loos Gelukkig zitten de gaten voor de kammen er al wel in. Zonder kammen kan een molen geen werk verzetten. Nieuwe tanden (kammen) laten maken door de molenmaker kost al gauw zo rond de € 2500,- Dat kunnen we dus niet betalen! Wie niet waagt, wie niet wint…. DUS….. Helaas niet gelukt! Onze leuke en originele vondst werd niet beloond. ……. Het zit niet altijd mee?
  4. 4. 4 Aangezien de molenaars van de Vlijt nog niet op de wind mosterd kunnen malen, wilden we terug gaan naar vroeger toen het mosterdzaad in een schaal met een grote zware kogel geplet werd. Zo kan het dus ook! Maar hoe kom je nu aan een zware kogel. Nou…In de toren van de kerk aan het Kerkplein zitten nog twee oude en erg zware kanonskogels van heel lang geleden. Dus op een woensdag mochten we (met toestemming van de gemeente) de kogels eruit peuteren en gebruiken voor onze mosterdproductie……… Je raadt het al…….1 april De Deense molenonderdelen liggen bijna allemaal al in de molen. Alleen de grote zware koningsspil moet nog naar binnen gewurmd worden. Daar krijgen we gelukkig hulp van kraanbedrijf Wagenborg bij, De onderdelen zijn nog niet direct bruikbaar en moeten nog flink opgelapt worden. Deze werkzaamheden zijn al in volle gang. Er komt dus steeds meer actie in de molen. Zo zien we dat graag!
  5. 5. 5 Via via hebben we ondertussen al veel achtergrond informatie uit Denemarken ontvangen over de molen waar onze onderdelen vandaan komen. De ingestorte molen stond in Lille Ebberup. Op onderstaande foto ligt ons spoorwiel tussen allerlei balken van de molen. Net op tijd gered door een stel fanatieke Hollandse molenaars. Gelukkig voor ons, anders was ons mosterdproject i.v.m. te hoge kosten niet doorgegaan!
  6. 6. 6 De oude en nog originele molenbaard van molen De Vlijt heeft een mooi plekje gekregen op ons “hokkie”. Alle vormen zijn nagetekend en ondertussen is er al heel wat gebeiteld, gevreesd etc. om een totaal nieuwe molenbaard te maken. Een prachtig stuk (gekregen) eiken dient als basis voor onze nieuwe molenbaard. Arco (en Gerrit) hebben er al heel wat uurtjes aan gewerkt, maar het einde komt in zicht. Uiteindelijk wordt de nieuwe molenbaard geplaatst waar hij hoort te zitten, nl. onder aan de kap.
  7. 7. 7 Ondertussen zijn we al weer bezig om de romp van de molen opnieuw te verven. Onderhoud aan de molen is erg belangrijk en wordt door de molenaars zelf gedaan. Een van de acht vlakken (velden heet dat in molenaarstermen) is al klaar. Nog zeven te gaan! Een naderende onweersbui. Donkere luchten achter de Vlijt.
  8. 8. 8 De molen draait vaak op de zaterdagmiddag. Wil je eens kijken kom dan gerust langs. Met vriendelijke groet en tot op de molen of tot de volgende nieuwsbrief. Het “de Vlijt” team.

×