Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
Soms trekt de kern van een depressie, een gebied met lage barometerstanden, dwars over Nederland. Vooral wanneer dat een ...
x
x
x
x
x
x
x
x
Dit is een probeerseltje van mij om dit onderdeel van het weer op een eenvoudige manier weer te geven. Op- of aanmerkingen...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

DEPRESSIES DIE RECHT OVER ONS LAND GAAN

2,148 views

Published on

Published in: Education, Health & Medicine
 • Be the first to comment

DEPRESSIES DIE RECHT OVER ONS LAND GAAN

 1. 1. Soms trekt de kern van een depressie, een gebied met lage barometerstanden, dwars over Nederland. Vooral wanneer dat een diepe en actieve depressie is kan dat verspreid over ons land tijdelijk een wereld van verschil opleveren in weer en wind. Ten noorden van het lagedrukgebied waait een oostelijke tot noordoostelijke wind Ten zuiden daarvan een westelijke wind. Als de depressie gepasseerd is draait de wind naar noordwest of noor d. De sterkste wind komt meestal ten zuiden en westen van het lagedrukgebied voor. Hoe hard het waait hangt af van de verschillen in luchtdruk. Hoe groter de drukverschillen over een bepaalde afstand hoe harder de wind. Als de depressie ons land nadert gaan de barometers omlaag en trekt de wind geleidelijk aan. Hou de barometer dus goed in de gaten! Meestal begint er dan ook neerslag te vallen. Ten noorden en oosten van de depressie kan dat ‘s winters sneeuw zijn en kan ijzel optreden. In de zachtere lucht ten zuiden van de depressie regent het meestal. In de depressiekern waait het amper en breekt vaak zelfs even de zon door. De barometerstand verandert dan niet veel meer. Het rustige weer (de stilte voor de storm) is echter meestal maar van korte duur, tenzij de depressie heel langzaam verder trekt. Als de kern lange tijd nagenoeg stil blijft liggen kunnen de tegenstellingen in het weer boven ons land lang aanhouden. Meestal loopt de barometer echter al gauw weer op. Als dat heel snel gaat zal de wind ook flink aanwakkeren en is er kans op storm en zware windstoten. LET DAN ERG GOED OP! ( en let op eventuele bewolking uit het westen of zuidwesten ) De wind kan 180 graden draaien en in kracht toenemen. DEPRESSEKERN RECHT OVER ONS LAND….DE GEVAARLIJKSTE… Wanneer de molenaar met de rug naar de wind staat bevindt de kern van lage druk zich links of links voor hem.
 2. 2. x
 3. 3. x
 4. 4. x
 5. 5. x
 6. 6. x
 7. 7. x
 8. 8. x
 9. 9. x
 10. 10. Dit is een probeerseltje van mij om dit onderdeel van het weer op een eenvoudige manier weer te geven. Op- of aanmerkingen zijn van harte welkom. Mijn emailadres is: [email_address] Groet Kees Vanger, die ondertussen verder gaat stoeien om bepaalde onderdelen over het weer om en heldere manier in beeld te brengen.

×