Successfully reported this slideshow.
Your SlideShare is downloading. ×

"Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής 2015" - 6ο Γυμνάσιο Πατρών

Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Upcoming SlideShare
Περί διατροφής1
Περί διατροφής1
Loading in …3
×

Check these out next

1 of 62 Ad

"Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής 2015" - 6ο Γυμνάσιο Πατρών

Download to read offline

"Αντιμετωπίζοντας τη Διατροφική κρίση
έξυπνα και οικονομικά.....
μεγαλώνω και φροντίζω τα παιδιά μου
υπεύθυνα και δυνατά!!!"

"Αντιμετωπίζοντας τη Διατροφική κρίση
έξυπνα και οικονομικά.....
μεγαλώνω και φροντίζω τα παιδιά μου
υπεύθυνα και δυνατά!!!"

Advertisement
Advertisement

More Related Content

Slideshows for you (20)

Viewers also liked (19)

Advertisement

Similar to "Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής 2015" - 6ο Γυμνάσιο Πατρών (20)

More from kaspostou (17)

Advertisement

Recently uploaded (20)

"Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής 2015" - 6ο Γυμνάσιο Πατρών

 1. 1. ΤΡΟΦΗ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΑΝΑΤΡΟΦΗ 6Ο Γυμνάσιο Πατρών 2015-2016
 2. 2. Αντιμετωπίζοντας τη διατροφική κρίση έξυπνα και οικονομικά…. μεγαλώνω και φροντίζω τα παιδιά μου υπεύθυνα και δυνατά!!!
 3. 3. 16 Οκτωβρίου Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής 17 Οκτωβρίου Παγκόσμια Ημέρα εξάλειψης της Φτώχειας 24 Οκτωβρίου Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παχυσαρκίας
 4. 4. Οκτώβριος 1945 Ιδρύεται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ. Στόχος: Ο προβληματισμός και η ευαισθητοποίηση σε θέματα διατροφής του πλανήτη Οκτώβριος 1980 Καθιερώνεται σε Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ η 16η Οκτωβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής με κύριο στόχο τον περιορισμό της πείνας στον πλανήτη.
 5. 5. Στις μέρες μας η πείνα απειλεί περισσότερους από 925 εκατομμύρια ανθρώπους . Ο υποσιτισμός ,η διατροφική ανασφάλεια ,οι άθλιες συνθήκες υγιεινής , η άνιση κατανομή της τροφής και ο περιορισμός της βιοποικιλότητας είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της πείνας στις υπό ανάπτυξη χώρες.
 6. 6. Αντίθετα στις αναπτυγμένες χώρες του πλανήτη το πρόβλημα της Παχυσαρκίας , που σχετίζεται με την υπερκατανάλωση τροφίμων και με τα νέα διατροφικά πρότυπα που διαμόρφωσε ο σύγχρονος δυτικός τρόπος ζωής, απειλεί την Υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων!!!
 7. 7. ΠΕΙΝΑ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ …..δυο ακραίες μορφές διατροφής, …..δυο όψεις του ιδίου νομίσματος, παράλληλα προβλήματα με τις ίδιες συνέπειες. Βλάπτουν σοβαρά την Υγεία και τη Ζωή!!!
 8. 8. Οκτώβριος 2015 Σκέψεις, προβληματισμοί, στόχοι, διαπιστώσεις, συμπεράσματα, δράσεις, αποφάσεις, ….σε παγκόσμια κλίμακα!!! Το πρόβλημα όμως της Πείνας παραμένει άλυτο, ενώ η Παχυσαρκία ,στις δυτικού τύπου λεγόμενες κοινωνίες ,αποτελεί τη μάστιγα του αιώνα!!!
 9. 9. Το σύγχρονο πρότυπο της Διατροφής Το νέο πρόσωπο της Πείνας
 10. 10. Η παρατεταμένη οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια άλλαξε τα δεδομένα ανησυχητικά και επηρέασε καθοριστικά όλους τους τομείς της ζωής μας!!! Η οικονομική στενότητα και η αβεβαιότητα οδήγησαν το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού πληθυσμού σε αυστηρό περιορισμό των δαπανών του , ακόμα και αυτών που αφορούν
 11. 11. Χρέος, φόροι, ανεργία, μείωση του οικογενειακού εισοδήματος , λιτότητα, φτώχεια… είναι λέξεις και έννοιες που ορίζουν και καθορίζουν την καθημερινότητα και τη ζωή μας. Στην προσπάθειά μας να τις αντιμετωπίσουμε, καταλήγουμε σε μειώσεις, εκπτώσεις και συμβιβασμούς τέτοιους, που σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν σημαντικές επιπτώσεις και στην υγεία μας.
 12. 12. Ζούμε σε καιρούς που υπαγορεύουν αυστηρά……. λιτή ζωή , σφιχτή οικονομία
 13. 13. Η διαπίστωση αυτή σκιαγραφεί μια ζοφερή πραγματικότητα!!! Ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού σήμερα βρίσκεται μπροστά σε επισιτιστικά αδιέξοδα. Πολλά νοικοκυριά δεν έχουν τους επαρκείς πόρους, ώστε να καλύψουν βασικές τους ανάγκες, ακόμα και αυτές της καθημερινής τους διατροφής….. και το χειρότερο…… αυτές που αφορούν τη διατροφή των παιδιών τους!!!
 14. 14. Η ανθρωπιστική κρίση ,τα προγράμματα επισιτισμού στα σχολεία, τα συσσίτια, τα κοινωνικά παντοπωλεία, οι εθελοντικές δράσεις δωρεάν διανομής τροφίμων σ ’ολόκληρη την ελληνική επικράτεια ……. και η αλληλεγγύη προς το συνάνθρωπο που ζει στα όρια της φτώχειας και της εξαθλίωσης παραμερίζουν και ακυρώνουν τις αρχές και τους κανόνες της Σωστής και Υγιεινής Διατροφής, ενώ σε πολλές περιπτώσεις προσπαθούν να καλύψουν την ανάγκη και μόνο ….. της
 15. 15. Το ποσοστό της παιδικής φτώχειας, σύμφωνα με τελευταίες εκτιμήσεις, αυξάνεται συνεχώς, γεγονός που αποτελεί «νέο κοινωνικό ζήτημα». Η ανθρωπιστική κρίση βρίσκεται σε εξέλιξη και στα σχολεία, με παιδιά να πεινούν και να λιποθυμούν, αδύναμα να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της σχολικής τους ζωής.
 16. 16. Οι έρευνες αποκαλύπτουν….. • Το 79% των νοικοκυριών έχουν υποστεί μείωση στο εισόδημά τους και αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες στην κάλυψη των βασικών τους αναγκών • Το 70% των νοικοκυριών κάνει σημαντικές περικοπές στην κατανάλωση ειδών διατροφής, ενώ • Το 50% των νοικοκυριών διαθέτει μόνο το 2,2% του εισοδήματός του για τρόφιμα • Το 42,5% των νοικοκυριών αγοράζουν προϊόντα χαμηλού κόστους και ποιότητας • Το 90% των ερωτηθέντων έχει κάνει αυστηρές περικοπές στις δαπάνες «εξόδου και διασκέδασης» (όπως εστιατόριο, ταβέρνα, καφέ … ) • Το 13% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι το εισόδημά του δεν επαρκεί ούτε για την κάλυψη των αναγκαίων, ακόμα και αυτών που αφορούν τα παιδιά τους. (Έρευνα ΓΣΕΒΕΕ 2013)
 17. 17.  Στην Ελλάδα, το χαμηλό οικονομικό επίπεδο του πληθυσμού σχετίζεται άμεσα και ισχυρά με ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες και παχυσαρκία. (μελέτη ΑΤΤΙΚΗ, τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, σε συνεργασία με την 1η Καρδιολογική Κλινική Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών)  Δεδομένα από χώρες που βρέθηκαν σε οικονομική κρίση πριν από το 2000 δείχνουν ότι στις περιόδους αυτές οι διατροφικές επιλογές παύουν να είναι υγιεινές, αφού οι άνθρωποι καταφεύγουν σε αυξημένη κατανάλωση υδατανθράκων και σε τροφές χαμηλής ενεργειακής και θρεπτικής αξίας.  Η διατροφή παύει να είναι ποιοτική, δεν ενισχύεται ο οργανισμός με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και έτσι έχουμε αύξηση
 18. 18. οικονομική κρίση διατροφική κρίση σφιχτή οικονομία και λιτότητα οδήγησαν με μαθηματική ακρίβεια και………. στη διατροφική κρίση . Η υγιεινή και σωστή διατροφή είναι συνώνυμη με το υψηλό κόστος και θεωρείται πολυτέλεια και προνόμιο των λίγων. Κριτήριο επιλογής της τροφής για τους πολλούς είναι το κόστος, η τιμή της ….. και όχι η ποιότητά της, αδιαφορώντας συνήθως…..αν αυτό βλάπτει την υγεία!!!
 19. 19. έτσι ….. από το κέρας της Αμάλθειας περάσαμε στο άδειο μας πιάτο…
 20. 20. Στόχος ..... η αναζήτηση και η στροφή σε οικονομικές και λιγότερο υγιεινές επιλογές.
 21. 21. Η διατροφική πυραμίδα της οικονομικής κρίσης ………συνιστά: • Μείωση κατανάλωσης κρέατος και ψαριού λόγω του υψηλού κόστους • Αύξηση κατανάλωσης τροφών πλούσιων σε θερμίδες, ζάχαρη και λιπαρά • Αύξηση κατανάλωσης γρήγορου και φτηνού φαγητού • Περιορισμός στην κατανάλωση φρούτων και λαχανικών • Αύξηση κατανάλωσης γλυκών και σοκολάτας • Συχνότερη κατανάλωση τροφών πλούσιων σε υδατάνθρακες, όπως ρύζι ,πατάτες ,όσπρια ,ψωμί …. • Οικονομικότερες επιλογές τροφίμων με κριτήριο την τιμή και όχι την ποιότητα και τη θρεπτική τους αξία • Μείωση της φυσικής δραστηριότητας και της συστηματικής άσκησης
 22. 22. ……. Οι κανόνες της γαστρονομίας ξαναγράφονται Οι αρχές της υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής, που εξασφαλίζει στον οργανισμό πλεονεκτήματα υγείας και την καλή του λειτουργία, άλλαξαν με κύριο άξονα πια όχι τη θρεπτική αξία της τροφής, αλλά το κόστος και την ποσότητά της, η οποία για αρκετούς αποτελεί καθημερινή ανάγκη ζωής.
 23. 23. ………. από τα μενού της νοικοκυράς………. βγήκαν οι μoδάτεs και ακριβές συνταγές και τη θέση τους πήραν εκείνες οι οικονομικές και παραδοσιακές, που εκτελούνται με απλά και ντόπια προϊόντα.
 24. 24. Οι gourmet συνταγές , που απαιτούσαν delicatessen πανάκριβα υλικά και έδιναν δημιουργίες που κολυμπούσαν στις κρέμες γάλακτος και στα κάθε είδους εισαγόμενα κίτρινα τυριά και αλλαντικά, αποτελούν σήμερα για τους περισσότερους…………… παρελθόν και ανάμνηση μιας εποχής, που είχε χάσει το μέτρο και τη χαρακτήριζε η υπερβολή και η ξενομανία!
 25. 25. Μειώθηκαν κατά πολύ οι ποσότητες των τροφίμων που γέμιζαν μέχρι τώρα τα ράφια της τροφιμοθήκης και του ψυγείου μας!!!!! Μόνο τα απαραίτητα………… και αυτά με πρόγραμμα και μέτρο!!!!!!
 26. 26. Το άλλοτε παραγεμισμένο καλάθι της νοικοκυράς άδειασε. Περιέχει τα βασικά και τα πλέον απαραίτητα!!! Όλα με λίστα, σύγκριση τιμών, υπολογισμούς, προσφορές και εκπτώσεις…. Ο καταναλωτής γίνεται ενεργός, πιο κινητικός και καλείται να κάνει έξυπνες αγορές.
 27. 27. Το φαγητό λειτουργεί ως παρηγοριά στην κακή ψυχολογία……. γίνεται φίλος για να ξεχαστεί το πρόβλημα!!!!! …...ένα γλυκό είναι το καλύτερο αγχολυτικό….. έτσι….. για να πάνε κάτω τα φαρμάκια!!!!! Τα προβλήματα όμως παραμένουν και το μόνο που αλλάζει είναι το βάρος και η υγεία μας!!!!!!
 28. 28. Το άγχος και το στρες οδηγούν σε βουλιμική συμπεριφορά με διατροφή κακής ποιότητας. Οι τύψεις όμως δεν αργούν να εμφανιστούν, κι έτσι μπαίνουμε σ ΄ένα φαύλο κύκλο με νικητή και πάλι τη ζυγαριά!!!
 29. 29. Οι επιστήμονες φοβούνται για έκρηξη παχυσαρκίας στη χώρα μας ……… ……, αν και θα περιμέναμε το αντίθετο, η κρίση να ήταν μια καλή ευκαιρία για δίαιτα!!! Οι φθηνότερες επιλογές τροφής συχνά είναι και ανθυγιεινές!!! Τρόφιμα , όπως ψάρι ,φρούτα και λαχανικά, κοστίζουν περισσότερο από ένα σουβλάκι , μια μερίδα πατάτες ή μια πίτα με γύρο!!!
 30. 30. Η παχυσαρκία πια θεωρείται η ασθένεια των φτωχών ……….., ανατρέποντας έτσι τη θεωρία…… που την όριζε μέχρι χθες ως «επίτευγμα» των αναπτυγμένων και καλοζωισμένων λαών.
 31. 31. Μια θλιβερή πρωτιά!!! Η χώρα μας συγκαταλέγεται ανάμεσα στις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας στους εφήβους .
 32. 32. Το προφίλ της παιδικής παχυσαρκίας στην Ελλάδα …….ανησυχεί!!! Η οικονομική κρίση παχαίνει τα παιδιά μας!!!  1 στα 3 παιδιά ηλικίας 3-12 ετών έχει σωματικό βάρος πάνω απ’ το κανονικό  Το πρόβλημα του βάρους κορυφώνεται στις ηλικίες των 7-12 ετών και μάλιστα στις αγροτικές περιοχές , όπου το ποσοστό των υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών φτάνει 1 στα 2, ενώ  1 στα 4 παιδιά ηλικίας 13-18 ετών είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο !!!!!!!!!!!!!!!!
 33. 33. Ο παχύσαρκος έφηβος συχνά έχει μεγάλο κίνδυνο να γίνει παχύσαρκος ενήλικας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την Υγεία του. Η παχυσαρκία συνδέεται με την εμφάνιση σοβαρών παθολογικών καταστάσεων του οργανισμού όπως: •σακχαρώδης διαβήτης •υπέρταση •καρδιαγγειακά νοσήματα •μορφές καρκίνου(παχέος εντέρου , μαστού) •αναπνευστικές διαταραχές •παθήσεις του ήπατος και της χοληδόχου κύστης •οστεοπόρωση •περιορισμός δραστηριότητας Ένα υπέρβαρο παιδί έχει μειωμένη ενεργητικότητα, η οποία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ψυχολογία και την κοινωνικότητά του.
 34. 34. ……………………………… Και ο κατάλογος των συνεπειών της παρατεταμένης οικονομικής ύφεσης και των αλλαγών στις καθημερινές διατροφικές μας συνήθειες και συμπεριφορές δεν έχει τέλος……….
 35. 35. Αυτός ο φαύλος κύκλος μπορεί να σπάσει; Μπορεί η οικονομική κρίση να αποτελέσει πρόκληση και ευκαιρία για εσωτερικές, κοινωνικές και διατροφικές αλλαγές;
 36. 36. Η ιστορία έχει δείξει πως ο λαός μας, πολλές φορές έχει επιβιώσει σε εποχές κρίσης!!!
 37. 37. «ο δέν κακόν μιγές καλοὐ ἀ ῦ» Η ρήση των στωικών φιλοσόφων , με σταθερή και διαχρονική αξία, ταιριάζει απόλυτα στην παρούσα κατάσταση. Απλά και λιτά μας προτρέπει να αντιμετωπίσουμε το διατροφικό μας πρόβλημα ξεκάθαρα μ΄ ένα θετικό και αποτελεσματικό τρόπο Σκέψης και Δράσης.
 38. 38. Επιβάλλεται ηρεμία, αναθεώρηση, οργάνωση…… και στρατηγική σωστής διαχείρισης!!!
 39. 39. ΔΙΑΤΡΟΦΗ = ΥΓΕΙΑ «Το φάρμακο η τροφή σου και η τροφή το φάρμακό σου» (Ιπποκράτης) Το πιάτο μας …….μια εικόνα , χίλιες θρεπτικές ουσίες!!! Η καθημερινή μας διατροφή καθοριστικός παράγοντας προστασίας της ατομικής ανθρώπινης Υγείας ,και βασικός συντελεστής της Δημόσιας Υγείας. ….διαπίστωση διαχρονική και σταθερή………
 40. 40. Το Οικονομικό Διαιτολόγιο της κρίσης επιβάλλεται να είναι και Υγιεινό, να σχεδιάζεται προσεκτικά και να βασίζεται
 41. 41. Είναι μια ευκαιρία να αναθεωρήσουμε τις διατροφικές μας επιλογές και να τις προσαρμόσουμε με μέτρο και λογική στις σημερινές συνθήκες ζωής και στο υπάρχον εισόδημά μας.
 42. 42. Είναι η καλύτερη περίοδος να αλλάξουμε τη διατροφή μας από τη βάση της και να επιστρέψουμε στις «ταπεινές », οικονομικές, αλλά πλούσιες σε θρεπτική αξία τροφές της παραδοσιακής Μεσογειακής κουζίνας!!!!!
 43. 43. Το πρότυπο διατροφής των παππούδων μας ,με το κυριακάτικο γεύμα να περιλαμβάνει κρέας….. και τις υπόλοιπες μέρες της εβδομάδας όσπρια, λαδερά ,λαχανικά , δημητριακά και θαλασσινά, έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως για τα οφέλη του στην Υγεία και την Οικονομία!!!
 44. 44. Η Μεσογειακή Διατροφή δεν είναι τίποτα περισσότερο από την ελληνική παραδοσιακή διατροφή, από αυτό που παράγει ο τόπος μας.
 45. 45. Βασίζεται στα όσπρια, στα λαχανικά και στα φρούτα εποχής ,που στη χώρα μας είναι ακόμα φθηνά , στα δημητριακά, με έμφαση στα ολικής αλέσεως και σε παρασκευάσματα, που σε πολλές περιοχές παραδοσιακά ετοιμάζονται κάθε χρόνο από την οικογένεια, όπως ο τραχανάς το πλιγούρι, οι χυλοπίτες και άλλα ζυμαρικά. Το ελαιόλαδο αποτελεί τη βάση αυτής της διατροφικής πυραμίδας, έστω κι αν ακόμα χρειαστεί να περιοριστεί η ποσότητά του στην καθημερινή χρήση του. Σ ΄αυτά προστίθενται το γάλα, το τυρί, το αυγό , τα μικρά και οικονομικά ψάρια, όπως ο γαύρος, η σαρδέλα….. και λιγότερο συχνά το κοτόπουλο και το κόκκινο κρέας. Αν σ ΄όλα τα υπόλοιπα τρόφιμα και κυρίως στα γλυκίσματα τηρήσουμε αυστηρά το μέτρο, τότε ……… θα απολαμβάνουμε τη διατροφή μας χωρίς στερήσεις και χωρίς να επιβαρύνουμε την τσέπη μας!!!
 46. 46. Η υγιεινή ελληνική παραδοσιακή διατροφή δεν είναι μια lifestyle πρόταση που την εφαρμόζεις, αν σου περισσεύουν χρήματα, είναι ένας τρόπος Ζωής που σου επιστρέφει χρήματα και σου χαρίζει Υγεία και Ευεξία
 47. 47. Η μείωση της ποσότητας της τροφής από το καθημερινό μας διαιτολόγιο ίσως μας βοηθήσει να βρούμε το μέτρο που χάσαμε!!! Η υποβάθμιση όμως της ποιότητάς της είναι κάτι που μας ανησυχεί και απαιτεί ενημέρωση, γνώση , έρευνα και επαγρύπνηση…….
 48. 48. Πρακτικές και προτάσεις σωστής διαχείρισης  Σχεδιάζουμε ένα υγιεινό και χαμηλό σε κόστος εβδομαδιαίο διαιτολόγιο, ανάλογο με το εισόδημά μας.  Ψωνίζουμε με λίστα. Καταγράφουμε τα απαραίτητα προϊόντα που χρειαζόμαστε, ελέγχοντας έτσι τις αγορές μας και τα περιττά έξοδα.  Δεν πάμε ποτέ πεινασμένοι για ψώνια . Ένα άδειο στομάχι σίγουρα θα μας οδηγήσει σε επιπλέον και περιττές αγορές.  Κάνουμε έρευνα αγοράς και συγκρίνουμε τις τιμές των προϊόντων.  Αναζητούμε τις ειδικές προσφορές που βάζουν τα σουπερμάρκετ, ακόμα και αυτές για τα ευπαθή τρόφιμα στο τέλος της ημέρας ή της εβδομάδας ή όταν πλησιάζει η λήξη τους.  Επιλέγουμε τοπικά προϊόντα. Έχουν χαμηλότερο κόστος και ενισχύουμε έτσι την τοπική οικονομία.  Εφαρμόζουμε το πρότυπο της Μεσογειακής Δίαιτας: 1 – 2 φορές/εβδομάδα όσπρια, 1 – 2 φορές/εβδομάδα λαδερά, 1 – 2 φορές/εβδομάδα ψάρια Φρούτα – Λαχανικά – Δημητριακά – Γαλακτοκομικά
 49. 49.  Αγοράζουμε φρέσκα φρούτα και λαχανικά εποχής που είναι πιο οικονομικά.  Αγοράζουμε συνήθως φρέσκα προϊόντα, περιορίζοντας την κατανάλωση επεξεργασμένων και τυποποιημένων βιομηχανικών προϊόντων, τα οποία έχουν υψηλότερο κόστος και είναι πλούσια σε λιπαρά, αλάτι, ζάχαρη και πρόσθετες χημικές ουσίες.  Μειώνουμε την κατανάλωση του κόκκινου κρέατος σε 1 – 2 φορές/μήνα ,χωρίς να υποβαθμίζουμε την ποιότητά του.  Η κατανάλωση πουλερικών 1 φορά/εβδομάδα είναι υγιεινή και οικονομική.  Δεν βγάζουμε το ψάρι από τη διατροφή μας λόγω κόστους .Επιλέγουμε μικρά φρέσκα ψάρια , όπως γαύρο , σαρδέλα κ.α. που είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα και πιο οικονομικά. Η αμέσως επόμενη καλύτερη επιλογή είναι το κατεψυγμένο.  Προκειμένου να αποκλείσουμε ένα φρέσκο τρόφιμο από το διαιτολόγιό μας που είναι ακριβό, το αντικαθιστούμε με κατεψυγμένο, έστω και αν είναι χαμηλότερης θρεπτικής αξίας.  Αντικαθιστούμε το κρέας, τρώγοντας περισσότερα όσπρια συνδυασμένα με δημητριακά, όπως φακές + ρύζι, ρεβίθια + κριθαράκι, φασόλια + κοφτό μακαρονάκι κ.α.  Μαγειρεύουμε όσπρια 1-2 φορές την εβδομάδα, εξαιρετικά υγιεινή επιλογή.
 50. 50.  Προτιμούμε προϊόντα ακατέργαστα και ολικής αλέσεως. Είναι υγιεινά και οικονομικά.  Δεν αγοράζουμε αναψυκτικά . Έχουν υψηλή τιμή και αξία μηδενική.  Περιορίζουμε το φαγητό εκτός σπιτιού  Μαγειρεύουμε στο σπίτι πιο συχνά απλές παραδοσιακές συνταγές με φρέσκα και ντόπια υλικά.  Μετράμε τις μερίδες, ώστε να μειώνονται τα υπολείμματα.  Μαθαίνουμε να χρησιμοποιούμε ό,τι περισσεύει.  Ανακυκλώνουμε το φαγητό μας. Δεν πετάμε ό,τι περισσεύει . Το συμπληρώνουμε με κάτι άλλο και φτιάχνουμε το γεύμα της επόμενης ημέρας. Ελέγχουμε και ανακυκλώνουμε τα τρόφιμα του ψυγείου και της τροφιμοθήκης μας, ώστε να μην ξεπερνούν την ημερομηνία λήξης, να αλλοιώνονται και να πετιούνται.  Χρησιμοποιούμε την κατάψυξη, μοιράζοντας σε μερίδες τις μεγάλες ποσότητες.  Φτιάχνουμε το δικό μας κήπο στο μπαλκόνι ή στην αυλή μας, όπου και όταν υπάρχει η δυνατότητα.
 51. 51. Για τα παιδιά μας……
 52. 52.  Φροντίζουμε τη διατροφή τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, υιοθετώντας σωστές και υγιεινές συνήθειες, τηρώντας πάντα την ποικιλία και το μέτρο  Μαθαίνουν τη σχέση της τροφής με την υγεία τους και το ότι η ποιότητα… δεν είναι πάντα στη γεύση, αλλά στα θρεπτικά συστατικά  Τρώνε όλα τα γεύματα της ημέρας. Τα σωστά συνδυασμένα τρία κύρια γεύματα(Π-Μ-Β) και τα δύο ενδιάμεσα(κολατσιό και απογευματινό) λειτουργούν ως αντιβίωση έναντι της βουλιμίας και της πολυφαγίας.  Υπάρχει πάντα μαγειρεμένο φαγητό στο σπίτι, γιατί είναι η πιο υγιεινή και συμφέρουσα επιλογή  Φροντίζουμε πάντα το πρωινό τους και μαθαίνουν την αξία και τη σημαντικότητά του για την υγεία τους, τη δραστηριότητα και τις σχολικές τους επιδόσεις  Προετοιμάζουμε μαζί τους από το σπίτι το κολατσιό για το σχολείο, ώστε να αποφεύγουν τα «έτοιμα» τυποποιημένα παρασκευάσματα
 53. 53.  Τρώνε «Μεσογειακά» χρησιμοποιώντας ελαιόλαδο , όσπρια , δημητριακά ολικής αλέσεως , φρέσκα φρούτα και λαχανικά εποχής  Πίνουν φυσικούς χυμούς και άφθονο νερό  Αποφεύγουν τη ζάχαρη ,το αλάτι , τα λιπαρά ,τα συντηρητικά και όλες τις τροφές που τα περιέχουν  Μαθαίνουν να διαχειρίζονται το όποιο χαρτζιλίκι τους σωστά, κάνοντας υγιεινές επιλογές από το κυλικείο, με σύνεση και μέτρο  Η άσκηση και η φυσική δραστηριότητα γίνεται μέρος της καθημερινότητάς τους και  Δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό και γινόμαστε το καλό παράδειγμα για αυτά, βλέποντας πάντα τα πράγματα θετικά!!!
 54. 54. Η καλή μέρα από το ΠΡΩΪ…ΝΟ τους φαίνεται !!! Ως γονείς δε θα πρέπει να ξεχνάμε πως η αξία του πρωινού γεύματος στην υγεία των παιδιών μας είναι σημαντική, αφού αποτελεί το πλέον ενεργειακό γεύμα της ημέρας. Έρευνες έδειξαν πως παιδιά που τακτικά παίρνουν πλήρες πρωινό έχουν: •ενέργεια •διάθεση •οξυμένη μνήμη και παρατηρητικότητα •καλές επιδόσεις στο σχολείο •διατηρούν σταθερό το σωματικό τους βάρος, αποφεύγοντας την παχυσαρκία και το σημαντικότερο, αποκτούν σωστές διατροφικές συνήθειες και μαθαίνουν να προστατεύουν τον οργανισμό τους και την υγεία τους.
 55. 55. Αντίθετα, παιδιά που ξεκινάει η μέρα τους με νηστεία νιώθουν : •κόπωση •ατονία • δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν •έχουν μειωμένη σωματική και πνευματική απόδοση • και αυξάνουν το βάρος τους , αφού, για να καλύψουν το αίσθημα της πείνας, καταναλώνουν διάφορες έτοιμες τυποποιημένες τροφές, πλούσιες σε θερμίδες και συστατικά επιβαρυντικά για τον οργανισμό τους.
 56. 56. Το πρωινό γεύμα από ορισμένους γονείς σήμερα θεωρείται υπερβολή και πλεονασμός, αφού το οικογενειακό τους εισόδημα δεν επαρκεί για να καλύψει όλα τα γεύματα της ημέρας!!! Αν σ΄ αυτό προστεθεί και η άγνοια κάποιων άλλων για τη σημασία αυτού του γεύματος στην ποιότητα της υγείας των παιδιών τους……., τότε
 57. 57. θεωρείται ανάγκη επιτακτική η εφαρμογή ενός προγράμματος από την πολιτεία διανομής γευμάτων στα σχολεία και συνεχούς ενημέρωσης γονιών και παιδιών σε θέματα Διατροφής και Υγείας.
 58. 58. Τα οφέλη θα είναι πολλαπλά!!! Στόχος τα παιδιά να μάθουν να τρώνε σωστά ,να μεγαλώνουν με Υγεία και να απολαμβάνουν όλες τις χαρές της Ζωής!!!
 59. 59. Το να τρώμε απλά είναι αναγκαιότητα. Το να τρώμε όμως έξυπνα ,γευστικά και οικονομικά είναι τέχνη!!! Ας μάθουμε στα παιδιά μας αυτή την «τέχνη» , ώστε μεγαλώνοντας να αναπτύξουν διατροφική συνείδηση και να υιοθετήσουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής, που να στηρίζεται στο : Αγαπώ τον εαυτό μου Αγαπώ τη διατροφή μου Αγαπώ την Υγεία μου και τη Ζωή μου!!!
 60. 60. Το μήνυμα …..η λύση ….. το αντίδοτο….. Επιστρέφουμε στην παλιά δοκιμασμένη συνταγή του αυτονόητου και της παράδοσης….. Δεν πετάμε, επαναχρησιμοποιούμε, μεταποιούμε, ανακυκλώνουμε, φυτεύουμε, μαγειρεύουμε, υιοθετούμε υγιεινές διατροφικές συνήθειες, συνυπάρχουμε, διασκεδάζουμε, και ανακαλύπτουμε μαζί με τα παιδιά μας την αξία των αγαθών και των πρώτων υλών, της Φύσης και της ΖΩΗΣ!
 61. 61. Ευχαριστώ! Ασπόστου Κατερίνα ΠΕ15 - Οικιακής Οικονομίας

×