Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

πληροφοριες

370 views

Published on

  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

πληροφοριες

  1. 1. Πληροφοριες απο wikipedia VirusΘα προσπαθήσουμε να ξεκαθαρίσουμε το ζήτημα, όσο αρτιότερα μπορούμε. Αςξεκινήσουμε από το τι είναι virus. Με τον όρο virus, εννοούμε ένα πρόγραμμα πουέχει τη δυνατότητα να προσάπτεται πάνω σε ένα άλλο αρχείο, δηλαδή να το μολύνει.Οι περισσότεροι ιοί, προσάπτονται πάνω σε εκτελέσιμα αρχεία (.exe, .com, .bat) καιστη συνέχεια τρέχουν τον πολλές φορές τον καταστροφικό τους κώδικα. Ένας ιόςμπορεί να είναι απλά ενοχλητικός ανεβάζοντας μόνο λίγο τη CPU και να καθυστερείαπλά ο υπολογιστής μας, άλλες φορές όμως μπορεί να προξενήσει μεγάλαπροβλήματα τόσο στο software όσο και στο hardware. Αυτό που πρέπει να καταλάβεικάποιος σε αυτό το σημείο, είναι ότι και να βρίσκεται ο ιός μέσα σε έναν υπολογιστή,αν δε τρέξει κάποιος το μολυσμένο αρχείο τότε ο ιός δε μπορεί ούτε να μολύνει αλλάούτε και να εξαπλωθεί. Με λίγα λόγια, χωρίς την ανθρώπινη παρέμβαση τομεγαλύτερο ποσοστό των ιών δε θα μπορούσαν να κάνουν απολύτως τίποτα.Βέβαια όλα αυτά είναι σε ένα πολύ γενικό πλαίσιο, υπάρχουν αρκετά είδη ιών, όπουανάλογα το είδος έχουν και διαφορετικό τρόπο λειτουργίας. Συνηθισμένα είδη είναιτα εξής:Direct action viruses: Είναι οι ιοί που εκτελούν μία φορά τη λειτουργία τους και στησυνέχεια εξαφανίζονται.Droppers: Αυτό που θα γράφω είναι λίγο αυθαίρετο, αλλά αυτό το είδος ιών μπορείτενα το φανταστείτε σαν ένα συμπιεσμένο αρχείο που περιέχει μέσα έναν ιό. Το ίδιο τοdropper δεν είναι ιός, αλλά παραμένει ένα εκτελέσιμο αρχείο που περιέχει εντολές γιατη δημιουργία ενός ιού μέσα σε ένα σύστημα. Γιατί να φτιάξει κάποιος κάτι τέτοιο;Πολύ απλά είναι δύσκολο να ανιχνευτεί ένας τέτοιος ιός.Overwriting ιοί: Ίσως και το πιο απλό είδος ιού. Αυτό κάνουν είναι να αντικαθιστούνένα ήδη ύπαρχων αρχείο του υπολογιστή με τον ιό. Δηλαδή μπορούν να πάρουν τοίδιο όνομα, αλλά ακόμα και το ίδιο μέγεθος με το προηγούμενο αρχείο,αποφεύγοντας έτσι τον εντοπισμό από προγράμματα anti-virus.Πολυμορφικοί: Αυτό είναι και το αγαπημένο μου είδος, καθώς μπορούν και κρύβουνκάθε φορά με διαφορετικό τρόπο τον κώδικα τους μέσα σε ένα αρχείο, κάνονταςουσιαστικά τη ζωή δύσκολη στα anti-virus, καθώς δεν έχουν να ελέγξουν ένασυγκεκριμένο μοτίβο για να εντοπίσουν τον ιό.Stealth: Αυτοί οι ιοί είναι ουσιαστικά αυτό λέει και το όνομα τους. Δεν εντοπίζονταικαθόλου εύκολα από τα anti-virus, καθώς κρύβονται από αυτά. Μόλις καταλάβουνότι ένα πρόγραμμα anti-virus ξεκίνησε το scanning, αποκαθιστούν προσωρινά τοαρχείο που είχαν μολύνει και μόλις τελειώσει το scanning το ξανά-μολύνουν(tunneling). Worms Πληροφοριες απο Epilogi.net
  2. 2. Τα worms με τους ιούς μπορούν να θεωρηθούν κοντινά ξαδέρφια, αλλά η πιοκατάλληλη ερμηνεία τους θα ήταν υποκατηγορία ιού. Το worm με τον ιό πάνω κάτωκάνουν το ίδιο πράγμα. Δηλαδή αντιγράφει και αυτό τον εαυτό του και μεταφέρεται από τον έναν υπολογιστή στον άλλον, με την διαφορά ότι το worm δε χρειάζεται βοήθεια από ανθρώπινο χέρι. Τα κάνει όλα μόνο του. Ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους των worms είναι ότι λόγω της ικανότητας του να αντιγράφονται μόνοι τους και να μεταφέρονται επίσης μόνοι τους μέσω δικτύου, μπορούν να εξαπλωθούν σε όλο τον κόσμο μέσα σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα. Επίσης μία ικανότητα των worms είναι ότι για να εξαπλωθούνχρησιμοποιούν συνήθως τις contact list του υπολογιστή που έχουν μολύνει. Μάλιστα επειδή πολλοί ιοί στέλνουν με email τον κλώνο τους, ένας εύκολος τρόπος για να ελέγχετε αν στέλνετε ποτέ mails με συννημένα worms είναι ο εξής: Φτιάξτε μία ψεύτικη πρώτη επαφή π.χ. ΑΑΑ ΑΑΑΑ με mail ΑΑΑ@ΑΑΑΑ.com. Με αυτό τοντρόπο αν ένας ιός τύπου worm θελήσει ποτέ να χρησιμοποιήσει τις επαφές σας, όταν στείλει mail στη παραπάνω διεύθυνση, θα σας έρθει απάντηση ότι υπήρχε κάποιο πρόβλημα στη παράδοση αυτού του mail. Επίσης ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα που δημιουργούν τα worms, είναι ότι λόγω του όγκου των πληροφοριών που στέλνουν μέσω δικτύου, πολλές φορές είναι ικανά να ρίξουν ολόκληρα δίκτυα. Φορτώνουν σε τόσο μεγάλο βαθμό το load στο systemmemory και στo bandwidth memory με αποτέλεσμα Web servers και network serversνα σταματούν να αντιδρούν. Πολλές φορές μάλιστα τα worms χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία botnets, δηλαδή μεγάλα δίκτυα από υπολογιστές zombie που έχουν μολυνθεί από κάποιο worm και χρησιμοποιούνται συχνά για επιθέσεις DoS. Trojan Πληροφοριες απο Epilogi.netΤο όνομα τους το πήρανε από την Ηλιάδα του Ομήρου και ότι έκανε το άλογο στους Τρώες, το κάνει στον υπολογιστή σας. Όπως και το αλογάκι, έτσι και το Trojanαρχικά φαίνεται σαν ένα άκακο πρόγραμμα που τις περισσότερες φορές αναφέρει ότι θα σας φανεί χρήσιμο. Πολλές φορές θα το συναντήσετε σε σελίδες, όπου σαν προστάτης άγγελος του υπολογιστή σας, σας λέει ότι ο υπολογιστής σαςαντιμετωπίζει ένα σοβαρό πρόβλημα και ότι πρέπει να το κατεβάσετε για να το λύσει. Στην πραγματικότητα όμως οι προθέσεις του δεν είναι καθόλου καλές. Μόλις το κάνετε install αρχίζουν τα δύσκολα. Μερικά Trojan έχουν σχεδιαστεί να είναι απλά ενοχλητικά, είτε αλλάζοντας σας το φόντο είτε τα εικονίδια. Υπάρχουν όμως και κάποια που είναι πιο επιθετικά και έχουν το κακό συνήθειο να διαγράφουν αρχεία από το σύστημα μας.Επίσης τα Trojans πολλές φορές δημιουργούν και ένα backdoor στον υπολογιστή που μολύνουν, δηλαδή δίνουν σε κακόβουλα άτομα (π.χ τον δημιουργό του Trojan) απομακρυσμένη πρόσβαση στο σύστημα σας. Τις περισσότερες φορές αυτό γίνεται για την απόκτηση προσωπικών πληροφοριών (κωδικούς πρόσβασης, πιστωτικές κάρτες κτλπ).
  3. 3. Η διαφορά του Trojan horse από ιούς και worms, είναι ότι το Trojan αντιγράφεται από τον χρήστη του υπολογιστή σκόπιμα, νομίζοντας ότι είναι κάτι καλό και δεν αναπαράγεται μόνο του. Spam Πληροφοριες απο wikipedia Spam είναι η χρήση των ηλεκτρονικών συστημάτων ανταλλαγής μηνυμάτων (συμπεριλαμβανομένων των περισσότερων ραδιοτηλεοπτικών μέσων, ψηφιακάσυστήματα διανομής) για να στέλνουν αζήτητα μηνύματα, χύμα αδιακρίτως. Ενώ τοπιο ευρέως αναγνωρισμένη μορφή spam είναι e-mail spam, ο όρος που εφαρμόζονται σε παρόμοια καταχρήσεις σε άλλα μέσα ενημέρωσης: instant messaging spam, Usenet newsgroup spam, spam Web μηχανή αναζήτησης, το spam στα blogs, wiki spam, online κατατάσσονται spam διαφημίσεις, κινητό τηλέφωνο μηνύματα spam, Internet spam φόρουμ, αποστολές φαξ σκουπίδια, την κοινωνική δικτύωση spam, η τηλεοπτική διαφήμιση και την κοινή χρήση αρχείων spam δίκτυο. Spamming παραμένει οικονομικά βιώσιμη, επειδή οι διαφημιστές δεν έχουν κανένα κόστος λειτουργίας πέρα από τη διαχείριση των λίστες τους, και είναι δύσκολο νακρατήσει αποστολείς λογοδοτούν για μαζική αλληλογραφία τους. Επειδή το εμπόδιο για την είσοδο είναι τόσο χαμηλή, οι spammers είναι πολλές, και ο όγκος τωνανεπίκλητων μηνυμάτων έχει γίνει πολύ υψηλό. Κατά το έτος 2011 η εκτίμηση για τα μηνύματα spam είναι περίπου επτά τρισ. Το κόστος, όπως η απώλεια παραγωγικότητας και της απάτης, καλύπτονται από το κοινό και από τους φορείςπαροχής υπηρεσιών Διαδικτύου, οι οποίες έχουν αναγκαστεί να προσθέσετε επιπλέον ικανότητα αντιμετώπισης του κατακλυσμού. Spamming αποτέλεσε το αντικείμενο της νομοθεσίας σε πολλές δικαιοδοσίες. Adware Πληροφοριες απο Epilogi.netΤέλος έχουμε τα spyware-adware, τα οποία είναι προγράμματα τα οποία συλλέγουνπληροφορίες, χωρίς να το γνωρίζει ο χρήστης του υπολογιστή. Τι περισσότερες φορέςτα στοιχεία που συλλέγουν αφορούν τις κινήσεις του χρήστη στο internet π.χ. σε ποιαsites μπαίνει.Τα spyware τα κολλάμε είτε από άλλον ιό, είτε μέσω των διαφόρων freeware(κάποιες φορές και shareware) προγραμμάτων που κατεβάζουμε από το internet,νομίζοντας ότι θα βελτιώσουν τη λειτουργία του υπολογιστή μας. Malware Πληροφοριες απο Messaggiamo.comΤο Malware είναι ακριβώς αυτό που το όνομά του υπονοεί: mal (σημασία κακή, απότην άποψη κακοήθης ή κακόβουλος παρά ακριβώς κακώς καμένος) εμπορεύματα(απότομα για το λογισμικό). Πιό συγκεκριμένα, malware είναι λογισμικό που δενωφελεί τον ιδιοκτήτη του υπολογιστή, και μπορεί ακόμη και να το βλάψει, και είναιέτσι καθαρώς παρασιτικό.

×