Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Nagyvarad

664 views

Published on

Nagyváradi fotók

Published in: Art & Photos
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

Nagyvarad

  1. 1. Ernesto Cortazar - The sound of music me
  2. 2. Juhász Gyula Nagyvárad A körösmenti Párizs régi fénye Felém ragyog az emlék rőt ködén, Egy ifjúság reménye és regénye Ott álmodik a szőlőhegy tövén. A szőlőhegy tövén a régi kocsma, A piros abrosz és piros borok, Fiatalságunk bátor indulója, Fölöttetek fekete gyász borong. Redakciónk, ahonnan sírva, zengve Világnak indult ifjú Ady Endre, Rozoga asztal, most ki írja sorsát, Ki virraszt most melletted régi asztal, Hogy megterülj csodával és malaszttal, Dallal, mitől fölzengjen Magyarország!
  3. 3. NAGYVÁRAD Jelenleg Bihar megye székehelye, míg az Osztrák-Magyar Monarchiában Bihar vármegye központja volt. A település a régió legnagyobb városa A Sebes-Körös partjain és a váradi dombságok alatt fekszik. Neve a régi magyar várad főnévből ered. Már a 11. században földvár állott itt. Monostorát I. (Szent) László király alapította. A mai vár helyén épült 1083 és 1095 között és László király ide telepítette a bihari püspökséget. 1095-ben ide temették a királyt, sírja 1192-től zarándokhely lett.
  4. 4. pps: Vné Bíró Judit

×