Jóbarát IV.évf 158.szám 1970-10-01

454 views

Published on

Ez olvasható a Jóbarátról a Wikipédián: Jóbarát Alcíme szerint "Irodalmi és tudományos folyóirat az ifjúság számára". Megjelent Kolozsvárt 1925. szeptember 15. és 1940. június 15. között július és augusztus kivételével minden hónap 15-én P. Olasz Péter szatmári Új Nemzedék c. füzeteinek folytatásaként.
Jelentős szerepet vállalt a Pionír az ifjúság honismeretének, a szülőföldhöz és anyanyelvhez való kötődésének ápolásában. Éveken át (1969–80) folyt hasábjain a tantárgyolimpia, mely az iskolában szerzett ismeretek helyszíni alkalmazására, napi használatára nevelt, s országos hírnévre emelkedtek néprajzi, nyelvészeti, irodalmi, természettudományi gyűjtőversenyei. 1970-ben egy népviseletvarró pályázata (Zsuzsi és Andris baba felöltöztetése) eredményeként Szentimrei Judit szakirányítása alatt Románia minden magyarok lakta táját felölelő népviselet-gyűjtemény állt össze; anyaga a Kézdivásárhelyi Városi Múzeumban kapott elhelyezést (babamúzeum).
Teljes cikk : http://hu.wikipedia.org/wiki/J%C3%B3bar%C3%A1t_%28gyermeklap%29
A Jóbarát a román kommunista párt egyik propaganda eszköze volt Ceauşescu az Aranykorszakának.Mindegyik lapszámban neki kellett szerepeljen az első vagy a második oldalon.Milyen volt az Aranykorszak? "A román diktátor egyike volt a keleti blokk azon kevés politikusainak, akiket nyugaton a „jó kommunisták” közé soroltak. Külföldi népszerűségét egyrészt az ország államadóssága visszatörlesztésének (amivel végképp nyomorba taszította országát, mert minden elképzelhető megtermelt dolgot a visszafizetésre fordítottak, és ez alapvető cikkek megvonását jelentette a lakosságtól), másrészt pedig annak köszönhette, hogy a szocialista országok közül Jugoszlávia és Kína mellett Románia is küldött sportolókat a Szovjetunió által bojkottált 1984-es Los Angeles-i olimpiára.Ceaușescu országa kilátástalan gazdasági helyzetét figyelmen kívül hagyva, nagyszabású építkezésekbe kezdett a fővárosban, hogy saját megalomán ízlése szerint formálja át: a város központjában egész kerületeket dózeroltatott el, hogy helyükbe a diktatúrának kedves szocialista-realista stílusú épületeket emeljen. Miközben az ország népe éhezett, Ceaușescu egy mesterséges dombon márványpalotát építtetett magának, melyet a párizsi Champs-Élyséesnél pár méterrel szélesebb sugárút köt össze a városközponttal. Hasonló stílusban építtette felesége számára a Tudományos Akadémiát és a Nemzeti Könyvtárat is, bár az utóbbi átadását már elsöpörte az 1989-es forradalom. "
Teljes cikk : http://hu.wikipedia.org/wiki/Nicolae_Ceau%C8%99escu
Milyen volt a Jóbarát?Az egyik volt résztvevője ,aki 1989-ben otthagyta a hazáját,mert nem akart tovább az Aranykorszakban élni,közzé tett néhány Jóbarát példányát.A Jóbarát példányai nem a

Published in: Entertainment & Humor
1 Comment
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
454
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
3
Actions
Shares
0
Downloads
4
Comments
1
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

×