Svédország a Stockholmi Metró

1,643 views

Published on

Sweden, the Stockholm Metro.
Svédország, a Stockhholmi metró.

1 Comment
2 Likes
Statistics
Notes
No Downloads
Views
Total views
1,643
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
4
Actions
Shares
0
Downloads
23
Comments
1
Likes
2
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Svédország a Stockholmi Metró

  1. 1. Svédország
  2. 4. A stockholmi metró (svédül: Stockholms tunnelbana) Svédország fővárosának legfőbb tömegközlekedési eszköze. A kék, piros és zöld színnel jelölt három vonalon 100 állomás szolgálja ki az utasokat, melyből 47 a föld alatt, 53 pedig a felszínen található. Mindhárom vonal 2-3 leágazással épült, de a városközpontban több helyen is átszállást biztosít a vonalak között. Néhány szakaszon közös pályatesten futnak a 10-19 között számozott szerelvé-nyek.
  3. 7. A metró megépítéséről 1941-ben döntöttek. Az első rész az 1933-ban épült földalatti villamos vonalának átalakításával 1950-ben készült el, s a továbbiakban ezt tekintették metró sztenderdnek. A vonal 1952-ben bővült, majd 1957-ben a központi állomás és az Óváros csatlakoztatásával kialakult a zöld vonal. A piros vonal 1964-ben lett kész, ezzel az Észak-keleti és Dél-nyugati kapcsolat jött létre a városközponton keresztül. A harmadik és egyben utolsó rendszert, a kék vonalat, 1975-ben nyitották meg. A legújabb, Skarpnäck állomás, 1994-ben nyílt meg.
  4. 10. Az állomások dekorációja zömmel a természetes kőzet barlangszerű állapotára épül, meghagyva, illetve esetenként a világítással kiemelve a kőzetek érdekes színvilágát. Egyes állomások a klasszikus, mások a modern építészeti és grafikai motívumokkal készültek, változatos anyagok – kő, fém, fa és műanyagok, illetve festékek megdöbbentő, kreatív felhasználásával. Az eredmény egyszerűen látványos és szép.
  5. 13. A moszkvai metró mellett a stockholmi metró is nevezetes művészeti galériáiról. Több állomáson (különösen a kék vonal) az alapkőzetre épül a dekoráció.
  6. 17. 150 művészt kértek fel dekoráció készítésére, köztük Helga Henschen t.
  7. 23. A Rissne állomás informatív falfreskója a Föld civilizációs történetét meséli el.
  8. 29. Számos szobrász közreműködésével klasszikus és modern alkotások jelentek meg az állomásokon
  9. 33. 1980-as évek közepe óta a stockholmi Metrót is komolyan befolyásolta a graffiti. Mintegy tíz évig mind az állomásokon, mind a szerelvényeken megtűrték, manapság azonban rendszeresen eltűntetik és leginkább művészi ábrákkal helyettesítik, mely az egyéb rongálásokkal 100 millió svéd koronába kerül évente.
  10. 47. Képek: Internet http://en.wikipedia.org/wiki/Stockholm_Metro Zene: Clayderman - Aline Magyar változat: Kapitán József

×