Lakmé - Léo Delibes (Hu)

1,872 views

Published on

The Hungarian variant of Alberto "tito" Remendi Léo Delibes - Lakmé show. (content and flower duo)
Acartito Lakmé bemutatójának magyar változata. (Tartalom és virág duett)

2 Comments
1 Like
Statistics
Notes
No Downloads
Views
Total views
1,872
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
8
Actions
Shares
0
Downloads
24
Comments
2
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Lakmé - Léo Delibes (Hu)

  1. 2. Léo Delibes francia zeneszerző legsikeresebb – könnyed, szép dalokból felépülő - operája a Lakmé, mely Edmond Gondinet és Philippe Gille szövegkönyve alapján készült. A 20 jelenetből álló, 1857-ben, Indiában játszódó romantikus történet bemutatója 1883. április 14-én volt a Párizsi Opéra Comique-ben.
  2. 3. A XIX . századi Indiában, az angol gyarmati uralom fénykorában, az elnyomott hinduk csak titokban gyakorolhatták vallásukat. Gerard, angol katonatiszt a Nilakanta, brahman pap lányának szépségéről hallva titokban belép a hindu templomba és Lakmét megpillantva végzetes szerelemre lobban.
  3. 4. A függetlenségért harcoló, a hindu felkelést szító pap Lakmé énekét felhasználva színvallásra készteti a gyűlölt angol katonát, majd leszúrja . Lakmé a dzsungelben elrejti és ápolja a sebesültet, de a hazaszeretet és a reménytelen szerelem kínjában egy Datura virágával megmérgezi magát és meghal.
  4. 5. A magyar operaház 1887. szeptember 12-én csütörtökön tűzte először műsorára az operát, melyet 1917. február 17-én és 1930. december 9-én is bemutatott. Lakmé szerepében 1952. május 24-én Gyurkovics Mária éneke vált feledhetetlenné. Legutóbb 1990-ben, Miskolcon láthatta a közönség.
  5. 6. A méltán híres virág duett, Lakmé és szolgája, Mallika kettőse mindjárt az 1 felvonás 2. jelenetben csendül fel, megadva az egész mű romantikus alaphangulatát, s előkészíti a nagy finálét.
  6. 7. LAKMÉ Virág duett ária
  7. 8. A k oloratur szoprán, Lakmé szerepében, Joan Sutherland a mezzoszoprán Mallika, Marilyn Horne
  8. 9. Magyar szöveg: BLUM Tamás STEPHÁNYI György
  9. 10. [email_address] Tartalom és képek: Internet. Magyar változat: Kapitán József LAKMÉ De én úgy félek, És nem tudom, mért? Mi történt velem? Most, hogy atyám Az átkozott városba indult, Úgy félek, a szívem remeg! Oly hófehérek a hattyúk a tóban, S nékünk nyílik minden virág! MALLIKA Atyádat Ganesza hatalma óvja! Feledd a gondot, jöjj velem hát! Oly szépek a hattyúk a tóban, S csak nékünk nyílik minden virág! LAKMÉ Szép énekszó hangja hív, Rózsafák, jázmin ág, Dalol nekünk a kis madár, Lombon csillan a harmat! LAKMÉ és MALLIKA MALLIKA Szép nóta-szó édes hangja hív, Karcsú rózsafák, édes jázminág, LAKMÉ Rózsafák, jázmin ág, Jöjj vélem csendesen, Friss csermely víg hangja, Hűs forrás… Lombon csillan a harmat , Élvezzük ott a hajnalt! … habja elringat, mint az álom, S fenn a lombos ágon LAKMÉ és MALLIKA MALLIKA Karcsú rózsafák, édes jázminág, Odajöjj vélem szépen, csendesen, Csobogó csermely csábító hangja, Vidám, hűs forrás…
  10. 11. [email_address] Tartalom és képek : Internet. Magyar változat: Kapitán József

×