Casta Díva Maria Callas (Hu)

1,099 views

Published on

Casta Díva is an aria in audible Maria Callas lecture during the summary of Bellini Norma opera. Ana Maria Risopatrón is the Hungarian variant with his contribution.
Bellini Norma operájának összefoglalása közben a Casta Díva ária hallható Maria Callas előadásában. A magyar változat Ana Maria Risopatrón hozzájárulásával.

2 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,099
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
5
Actions
Shares
0
Downloads
21
Comments
2
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Casta Díva Maria Callas (Hu)

 1. 1. CASTA DIVA
 2. 2. BELLINI BELLINI BELLINI BELLINI BELLINI BELLINI
 3. 4. A Norma Vincenzo Bellini kétfelvonásos operája. Szövegkönyvét Felice Romani írta Alexandre Soumet Norma, ossia L'infanticidio című műve alapján. Ősbemutatójára 1831. december 26-án került sor a milánói La Scala operaházban.
 4. 5. NORMA Az egyik legszebb bel canto operaként tartják számon. A klasszikus romantikus szerelmi történetet, a haza megmentésének és a háború borzalmainak ellentététéből adódó gyötrelem szövi át. Egyes feltételezések szerint Budapest egyik legkedveltebb kirándulóhelyének a neve, Normafa is az operából eredeztethető. Galliában, a druidák szent ligetében gall papok és papnők gyülekeznek és Normát, vezetőjüket várják, akinek a hold feljövetelekor meg kell adnia a jelet a rómaiak elleni harcra.
 5. 6. LIFE Norma szerelmes a római prokonzulba, Pollionéba, aki azonban már Adalgisa, az ifjú papnő iránt vonzódik. Adalgisa gyötrődik: szent esküje tiltja a szerelmet, amit ráadásul tetőz, hogy a szeretett férfi ellenség. Norma feloldja az esküt, de amikor értesül, hogy Adalgisa Pollionéba szerelmes, éktelen haragra gerjed.
 6. 10. LIFE A második színben az önfeláldozás és a szerelem kiteljesedik, Norma a druidák vezérének gondjaira bízza gyermekeit és Pollionéval együtt a tűzbe veti magát.
 7. 12. LIFE LIFE
 8. 13. LIFE CASTA DIVA , Norma áriája az első felvonásban az egyik legszebb, de nehezen értelmezhető és előadható, sok szopránnak okozott már nehézséget.
 9. 14. LIFE Az operatörténelem kiemelkedő szoprán dívája, Mar i a Callas , 1960 -ban különleges érzékkel, feledhetetlenül énekelte a Casta Dívát.
 10. 15. LIFE
 11. 17. LIFE
 12. 20. LIFE
 13. 21. LIVE
 14. 24. LIFE Callas hangszínének árnyalataival mesterien tükrözi a szerelem és féltékenység, illetve a háború és a béke konfliktusa között gyötrődő főpapnő kínjait. Callas nem csupán egyike volt a nagy Normáknak, hanem ő volt A Norma.
 15. 30. Á RIA CASTA DIVA Casta Diva, Casta Diva, che ~ inargenti Queste sacre, queste sacre, queste sacre antiche piante A noi volgi il bel sembiante; A noi volgi, A noi volgi ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ i l bel sembiante, A Senza nube e senza vel (Chorus) Casta Diva Che inargenti Queste sacre antiche piante A noi volgi il bel sembiante e senza Tempra o diva Tempra tu de' cori ardenti Tempra ancora Tempra ancora, tempra ancor lo zello andace Spargi in terra In quella pace Spargi in terra Spargi in terra ~ ~ ~ ~ ~ ~ Che regnar, che regnar tu fai Tu fai in ciel ~ ~ ~ Tu fai in ciel... Casta diosa, Casta diosa, que con tu esplendor de plata iluminas estos antiguos y sagrados bosques, vuelve hacia nosotros tu hermoso semblante sin nube y sin velo. Templa, oh diosa, templa estos ardientes corazones, templa su celo audaz, y la paz que en el cielo haces reinar derrama sobre la tierra….
 16. 31. Olaszul előadta : Maria Callas Zene : Bellini: Norma opera, Casta Diva á ria Eredeti pps: [email_address] Változtatás és másolás fenntartva © Magdalena Encina R. emlékére GYÜJTEMÉNY : KULTÚRMŰVÉSZET ÉS HIT Segíts a betegeken és rászorultakon, hogy ne nélkülözzék a szükséges gyógyszereket és ne szenvedjenek! Magyar változat: Kapitán József

×