Alonso Cano

738 views

Published on

Alonso Cano Spanish baroque painter, sculptor...
Alonso Cano spanyol barokk festő, szobrász...

0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
738
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
6
Actions
Shares
0
Downloads
26
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Alonso Cano

 1. 1. EL GRECO www. laboutiquedelpowerpoint. com
 2. 2. Alonso Cano ( Granada, 1601 . március 19. – Granada, 1667 . szeptember 3. ) A spanyol „Aranyszázad” művésze
 3. 3. Alonso Cano Granadában született és kétségtelenül a spanyol „Aranyszázad”, a barokk kor legsokoldalúbb művésze: festő, szobrász, vésnök, restaurátor, tervező, építész. A művészetek ilyen széles skálájában kora, a XVII. század jelentős személyiségévé vált, bár ez soha nem volt eléggé hangsúlyozott munkáiban. Alonso Cano hatással volt kortárs művészeire, mint Pacheco, Martínez Montañés, Velázquez vagy Zurbarán; és barátságban állt kora szellemi világának nagy alakjaival. Könyvtárában megtalálható volt Góngora, Gracián és Quevedo irodalmi művei, melyből művészete is táplálkozott. A művészi bélyegét, újításait kivételes tanítványai vitték tovább, többek között: Pedro de Mena, José Risueño, Farrier Barnuevo vagy José de Mora.
 4. 4. A granadai születésű művész 1614-ben költözött Sevillába, ahol szobrászatot és festészetet tanult. 1637-ben párbaja miatt el kellett hagynia a várost, de Madridban elnyerte az udvar pártfogását, itt 1644-ig élt. Ekkor felesége megölésével gyanúsították, s ő Valenciába szökött. Később visszatért a fővárosba, s 1652-ben megkapta a granadai székesegyház kanonoki állását. 1656-ban méltatlan viselkedése miatt megfosztották hivatalától. Ezután a templom főépítészeként működött haláláig.
 5. 5. Sevillai festményei, a Via Crucis, illetve a Borgia Szent Ferenc monumentálisak és merészek, míg madridi képei, köztük a Szent Izidor csodája már impresszionista jellegűek, Velazquez munkásságát előlegezték meg. Jelentősek Granadában festett művei, különösen a Szűz Mária misztériumai a katedrálisban. Megemlítendők még a Halott Krisztus, a Madonna, valamint a Megfeszített Krisztus című festményei. Három bibliai tárgyú képe látható a budapesti Szépművészeti Múzeumban.
 6. 6. Granadai tartózkodása idejéből több színes, fából faragott szobra maradt fenn. Legszebb a San Diego de Alcalá, amely V. Károly granadai palotáját díszítette, s mely az egyszerű kompozíció és a kifejezőerő remeke. Fontos szobra még a Krisztus a keresztfán, a Szent Antal, karján a kis Jézussal és a Magdolna. Ő tervezte a granadai székesegyház homlokzatát, amelyet három óriási ívével a spanyol építészet egyik legeredetibb művének tekintenek. Az ő alkotása a sevillai kupolás Mária Magdolna templom is. Sokoldalúsága miatt spanyol Michelangelónak nevezik. Ő alkalmazta először az építészetben az oszlopok, pillérek törzsén fenn függő kartust, pajzsszerű keretet, amelyet a barokk és rokokó korban monogrammok vagy emblémák elhelyezésére alkalmaztak.
 7. 7. ALONSO CANO Szobrász
 8. 11. ALONSO CANO fest ő
 9. 27. ALONSO CANO vésnök
 10. 29. ALONSO CANO restaurátor
 11. 30. ALONSO CANO tervez ő
 12. 31. ALONSO CANO építész Granada i katedrális
 13. 33. www.art-wallpaper.com/Wallpapers/Cano+Alonso http://en.wikipedia.org/wiki/Alonso_Cano http://www.ibiblio.org/wm/paint/auth/cano/ Zene: Granada - Los Relámpagos Magyar változat: Kapitán József

×