Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Med internet som arena

5,642 views

Published on

Att blogga med elever några pedagogiska exempel

Published in: Education
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Med internet som arena

 1. 1. Med internet som arena för samtal Gunnesboskolan 2010-09-29 Kristina.alexanderson@gmail.com
 2. 2. Kristina Alexanderson
 3. 3. Skolan det digitala ödelandet?
 4. 4. Tekniken och jag
 5. 5. Digitalt infödda?
 6. 6. Det tar emot att lära
 7. 7. Bloggen som verktyg
 8. 8. Ibsengatan
 9. 9. Analys/bearbetning SKRIVA OM! Romanläsning guider webbanpassning webbplats respons återkoppling
 10. 10. Syfte
 11. 11. Mottagare
 12. 12. Struktur
 13. 13. Text är kommunikation
 14. 14. Andra äventyr
 15. 15. Blogga om romanläsning
 16. 16. Romanbloggarna http://romanbloggen2.attbesokaenroman.se
 17. 17. Ett romansamtal
 18. 18. Bloggen ska vara ett litterärt samtal av intresse för både de som aktivt deltar i bloggskapandet samt för de som är allmänt intresserade av modern litteratur eller litteratur i allmänhet och som vill följa ett litterärt samtal och hur det utvecklas.
 19. 19. Vad ska ni blogga om? - Innehåll - Karaktärer - Språk och stil - Tid och miljö - Budskap - Författaren/författarskapet http://www.slideshare.net/kalexanderson/romanblogg-instr
 20. 20. Innehåll Eleven diskuterar innehåll i texten och redovisar sina intryck i skrift. (G) Eleven sammanfattar romanens innehåll på ett korrekt sätt! (G) Eleven planerar i skrift sin framställning väl och förmedlar med stilistisk säkerhet i olika sammanhang erfarenheter, kunskaper och underbyggda åsikter på ett intresseväckande och övertygande sätt. (VG) Eleven diskuterar och analyserar texterna i förhållande till den miljö, den tid och det samhälle där de har uppstått. (MVG)
 21. 21. /…/
 22. 22. Samtalen glödde
 23. 23. Eleverna samarbetade
 24. 24. Personliga - hjälpsamma
 25. 25. Bloggsamtalen blir utgångspunkt för en krönika
 26. 26. Konfliktbloggar
 27. 27. Ska vi bli Blondinbella, eller?
 28. 28. Blogga kring kursinnehållet
 29. 29. Konfliktbloggarna Undervisning/f Bloggarna öreläsningar Fick frågeställningar Konflikter förklaringa Gruppdiskussion r Teorier Sammanfattning begrepp Situatio orsaker n konsekvenser lösningar
 30. 30. Bloggsamtalen blir utgångspunkt för en krönika
 31. 31. Samarbetar
 32. 32. Bloggen som portfölj
 33. 33. Varför blogga?
 34. 34. Alla får den tid de behöver
 35. 35. Även de tysta hörs
 36. 36. De gör en gemensam analys
 37. 37. Fler möjligheter
 38. 38. Bloggen är en bra ingång till
 39. 39. Sociala medier i skolan
 40. 40. Twitter
 41. 41. Vad säger eleverna?
 42. 42. Hatten av till Kristina och Mumintrollet som vågade prova något helt nytt. För att avsluta vill jag tillägga att varje lärare borde komma på och arbeta med examinationssätt som detta då det är nytänkande, omväxlande och mycket, mycket lärorikt!
 43. 43. Att blogga kontinuerligt tycker jag har varit svårt samt att länka till andra artiklar då många av ens kunskaper är uppbyggda under flera år och i många fall är det svårt att hitta dessa artiklar och extremt tids krävande. Många har i sina utvärderingar gnällt om tid vilket jag håller med om. Det som jag tycker är väldigt tråkigt med bloggandet är att det inte blir några diskussioner i skolan. Jag tycker att ett bra alternativ är att läraren bloggar och ger oss underlag den vägen och så har vi elever diskussioner i skolan. Personligen tycker jag att det är mycket roligare att läsa bloggar än att skriva dem.
 44. 44. Det ger mersmak
 45. 45. Jag vill tillägna det här inlägget till min blogg som fyller 100 inlägg idag och till min handledare Kristina .Idag har jag skrivit mitt hundrade inlägg i min lilla blogg ! Och jag är faktiskt riktigt stolt över mig själv. Inte för att jag har världens mest revolutionerande och coolaste blogg men för att jag faktiskt har skapat någonting. Jag tycker om min blogg, den är min och bara min, och så brukar jag inte känna med mycket. Kärleken till min blogg har sakta men säkert vuxit. Eftersom det är jag som skrivit alla texter, valt alla bilder osv känns bloggen som något viktigt. Jag har lagt ner så mycket tid och energi på den att jag vill skydda den mot allt ont. Den har blivit som min lilla bebis som jag måste ta hand om, och jag älskar det. Jag är så himla glad att jag valde att just skapa en blogg som projektarbete. Processen har varit jobbig och trälig men riktigt rolig och lärorik. Jag har verkligen tyckt om att hålla på med bloggen och det lutar åt att jag kommer att fortsätta blogga trots att projektarbetet är över.
 46. 46. Elever får fler insikter
 47. 47. Internets infrastruktur - länkar
 48. 48. Källor - källkritik
 49. 49. Upphovsrätt och CreativeCommons
 50. 50. Synliggör skolarbetet
 51. 51. Synliggör lärarskapet
 52. 52. Tack! Länkar: http://attbesokaenroman.se http://romanbloggen2.attbesokaenroman.se http://konflikt4.wordpress.com http://kral1234.wordpress.com http://strindberg.wordpress.com http://creativecommons.se http://kristinaalexanderson.se
 53. 53. Om bilderna i presentationen 
Alla bilder är hämtade från http://flickr.com om inget annat anges. Information om licenser till respektive bild finns i anteckningsdelen under varje PowerPoint bild 
Presentation som helhet är licensierad under: CreativeCommons BY-NC-SA
 Presentationen kan laddas ner från: http://.slideshare.net/kalexanderson 
Mer information om Kristina Alexanderson kan du hitta på http://kristinaalexanderson.se

×