прва лекција

247 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
247
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
2
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

прва лекција

  1. 1. Прва лекцијаХенри Бертини: Етида бр.18 из збирке “25 лаких етида оп.100”Неколико музичких ознакаСадржај прве лекцијеНеколико музичких ознака..................................................................................................................1 Два линијска система.......................................................................................................................2 Кључеви.............................................................................................................................................3 Ознаке за такт....................................................................................................................................4 Тактице..............................................................................................................................................5 Ознака за темпо.................................................................................................................................6 Прсторед............................................................................................................................................7У првој лекцији упознаћемо неке музичке ознаке у једном краћем делу једнемузичке композиције. Тачније, радићемо са првих 5 тактова.Етиде из овог опуса свирају се у трећем разреду основне музичке школе наинструменту клавир. Да бисте видели ноте целе етиде, молим вас преузмитефајл.
  2. 2. Два линијска системаКлавирске ноте уобичајено имају два линијска система.Ноте у горњем линијском систему свирамо десном руком.Ноте у доњем линијском систему свирамо левом руком.
  3. 3. КључевиУ свирању на клавиру, користе се два кључа: • виолински кључ - за ноте у високом регистру, на десној половини клавијатуре • бас кључ – за ноте у дубоком регистру, на левој половини клавијатуре
  4. 4. Ознаке за тактОзнака за такт се пише на почетку композиције, иза кључа, у обалинијска система.У овом примеру, ознака за такт је: шест осмина (разломак).
  5. 5. ТактицеТактице су вертикалне црте које одвајају тактове.
  6. 6. Ознака за темпоОзнаке за темпо се пишу на почетку композиције, лево, на почетку иизнад првог реда.Ознака за темпо је најчешће вербална и на италијанском језику. Честопоред ње имамо и метрономску ознаку, која садржи нотну вредностбројчано изражену.У овом нотном примеру ознака за темпо је: Allegretto , а метрономскаознака за темпо је четвртина са тачком једнако 88.
  7. 7. ПрсторедПрсторед означава којим прстима свирамо ноте. Прсторед се непише баш изнад сваке ноте, него само на почетку неке групе нота, даназначи смисао. У нотним издањима предвиђеним за едукативнесврхе, прсторед је детаљније исписан.У свирању на клавиру користимо свих пет прстију обе руке. Они себроје на следећи начин: 1. прст је палац , па се прсти даље бројередом до малог прста који се зове 5. прст.

×