Scoren met linkedin – hoofdstuk 10 recommendations - draft

2,653 views

Published on

Published in: Business
0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
2,653
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
4
Actions
Shares
0
Downloads
5
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Scoren met linkedin – hoofdstuk 10 recommendations - draft

 1. 1. Voorbeeld – previewHet volgende hoofdstuk is een draft versie voor het boekSCOREN MET LINKEDIN.Dat houdt in dat er nog geen eindredactie op de tekst heeftplaatsgevonden en dat ook de inhoud en volgorde nog nietdefinitief is. Er kunnen onderdelen verdwijnen of bijkomen.J.W. Alphenaar – 17 december 2012www.linkedinpro.nlwww.jwalphenaar.nl
 2. 2. 10. RecommendationsWat is een recommendationEen recommendation is een waardering van iemand uit je netwerkvoor wat je voor of met die persoon samen hebt gedaan. Eenreferentie als je dat zo wilt noemen. Ik noem het liever eenaanbeveling.Bijvoorbeeld een klant die tevreden is over wat je voor hen hebtgedaan kan dit verzilveren met een recommendation.De waarde van een recommendationEen recommendation staat mooi op je profiel. Het bevestigt jekwaliteiten die je hebt getoond in een bepaalde functie. Potentieleklanten die je profiel bekijken hebben op deze manier een mooiereferentie. Maar de waarde gaat verder.Als iemand je een recommendation geeft op LinkedIn dan komtdeze ook op het profiel van de gever te staan. Een extra link naarjouw profiel waardoor je enerzijds hoger in zoekresultaten naarvoren kunt komen, maar anderzijds ook om nieuwe contacten aante trekken. Als ik het eerste voorbeeld van hierboven bekijk (Kimvan Stippent) dan zal je op het profiel van Kim het volgende zienstaan:
 3. 3. Dit houdt in dat haar contacten aangespoord kunnen worden ommijn profiel te bekijken.Er is ook een tijdelijk voordeel van een recommendation. Op hetmoment dat deze geplaatst wordt, komt dit ook in de timeline vanmijn contacten en die van Kim te staan. Dus met een beetje gelukleidt dit ook tot een bezoek aan je profiel.Genoeg is genoegEr zijn op LinkedIn grossiers te vinden op het vlak vanrecommendations. Mensen die meer dan 100 recommendationshebben staan bij een functie. Als deze recommendations spontaangeplaatst zijn door je contacten, dan kun je er weinig aan doen. Erzijn echter mensen die massaal al hun contacten vragen voor eenaanbeveling. Op dat moment gaat de kwantiteit tellen en niet dekwaliteit. In je profiel worden in eerste instantie ook alleen delaatste twee weergegeven.Ik denk dat als je vijf recommendations per functie hebt, je alvoldoende bewijslast hebt voor je kunnen. Meer kan, maar heeftgeen meerwaarde.
 4. 4. Elkaar aanbevelen of niet?Je ziet vaak dat collega’s of vrienden elkaar gaan aanbevelen. Datkun je doen, dat is je eigen keuze. Maar ik denk dat aanbevelingenvan je manager, baas of klant absoluut meer waarde hebben. Dekeuze is aan jou, maar het ‘ik beveel jou aan, beveel je mij ookaan’ principe vind ik persoonlijk een beetje zwak.Hoe en wanneer vraag je om een recommendation?Het mooiste is het wanneer een klant jou spontaan aanbeveelt.Echter veel klanten zijn wel heel blij met je, maar denken er nietaan dit op LinkedIn te bekrachtigen. Dat is jammer want daarmeezou je klant je een heel groot plezier doen. Hij beveelt je daarmeeaan bij zijn netwerk wat hem eigenlijk ambassadeur voor joumaakt.Daarom is een proactieve houding af en toe nodig.Als je recommendations wilt hebben op je profiel, moet je dateigenlijk gewoon vragen. En vraag dit niet aan je vrienden maarvraag het aan je klant. Kies daarvoor het juiste moment.Bijvoorbeeld als je een klus naar tevredenheid hebt afgerond. Alsde klant zegt dat hij blij is met het resultaat, vraag dan of hij dat wilbekrachtigen op LinkedIn. Als hij dat inderdaad wil en waarom niet,stuur hem dan daarvoor een uitnodiging.Aanvragen van een recommendation.Kies in het menu van Profile voor Recommendations.Kies vervolgens uit het onderliggende menu voor RequestRecommendations.
 5. 5. Je krijgt nu een invulformulier waarin je je aanvraag kunt doen. Lethier op op de volgende zaken: • Kies de juiste functie waarvoor je een aanbeveling wilt. • Stuur NOOIT naar meerdere mensen tegelijk een verzoek voor een recommendation. Het is onzinnig om dit in een keer naar 200 mensen (zoveel mag namelijk van LinkedIn) te sturen. Het is minder effectief, onpersoonlijk en zal ervaren worden als spam. Doe het dus niet! • Zet er een persoonlijke boodschap bij. Waarom wil je die aanbeveling hebben van de betreffende persoon. •Als je alles ingevuld hebt, kun je hem versturen.
 6. 6. Geef zelf eens een recommendation, wees sociaal en helpde ander!Aangezien zakendoen vaak gaat om gunnen is het ook wel eensfijn om iemands anders, spontaan aan te bevelen. Als jij tevredenbent over de diensten die iemand jou levert, doe dan een keer ietsterug. Je gunt die persoon zijn of haar succes. Schrijf dus eenspontaan een recommendation voor iemand. Geloof me, dat wordtzeer gewaardeerd. Voor jou een kleine moeite, voor de ander eengroot plezier!Kies in het menu van Profile voor Recommendations.Scroll helemaal naar beneden op de pagina, waar je het formuliervoor een recommendation ziet staan.
 7. 7. Het is het makkelijkste om de betreffende persoon op te zoeken inje lijst met contacten, dus klik hier op select from yourconnections list.Als je de juiste persoon hebt gevonden vul je in wat je relatie totdie persoon is en klik je op continue.Vervolgens kun je helemaal los gaan op de aanbeveling. Kies welgoed om welke functies het gaat (zie voorbeeld).
 8. 8. Als alles er in staat klik je op Send en is het klaar.De ontvanger krijgt vervolgens een mailtje van LinkedIn dat ze eenrecommendation heeft ontvangen en dan moet hij (zij in dit geval)dit eerst zelf nog goedkeuren. Daarna treedt het eerder genoemdedirecte netwerkeffect op.Oeps, spijt van een aanbeveling, wat nu?Het gebeurt tijdens je carrière wel eens dat je je vergist inbepaalde personen. Je denkt ze te vertrouwen en op een gegevenmoment draaien ze je een loer (mooie uitdrukking). Je hebt al eenaanbeveling voor ze geschreven, maar die wil je eigenlijk
 9. 9. weghalen. Wat nu? Sinds enige tijd kun je recommendationsterugtrekken. En dat is best fijn.Recommendation terugtrekkenOm een recommendation op LinkedIn terug te trekken ga je naarProfile in het boven menu en kies je voor Recommendations.Vervolgens kies je uit het submenu voor SentRecommendations.Vervolgens krijg je een lijst met de mensen die je hebt aanbevolen.Als je de recommendation hebt gevonden die wilt intrekken, kiesdan voor edit voor die betreffende recommendation.
 10. 10. Je hebt nu de mogelijkheid om de recommendation aan te passen.Nu zou je daar iets negatiefs op kunnen schrijven, maar dat zal deontvanger toch niet goedkeuren en plaatsen. Het is beter om hetgewoon in te trekken. Kies daarom voor Withdraw thisrecommendation.Als je er op klikt krijg je netjes nog een bevestiging. Pas als je opConfirm klikt is het bevestigd. LinkedIn zal de betreffende persoongeen bericht hierover sturen. Ze zullen het dus vanzelf een keermerken.

×