Asyik demam ja kenapa.....

374 views

Published on

  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

Asyik demam ja kenapa.....

  1. 1. ANDA Jarang/selalu/sekali-sekala DEMAM..????
  2. 2. xkisah jawapannya apa, yg penting kita perlu elak merungut..tau!!^_^
  3. 3. JOM sama2 baca, faham & sebarkan pada teman yg lain....TQvm
  4. 4. Daripada Ibn Abbas r.a, Nabi Muhammad s.a.w. bersabda: Sesungguhnya demam adalah daripada percikan api neraka, kerana itu sejukkanlah badan yang demam itu dengan air, atau baginda dengan kata lain adalah air zam- zam. Bagaimana caranya? Renjislah air pada tubuh atau berendam di dalam air.
  5. 5. Daripada Anas bin Malik, Rasulullah s.a.w. bersabda: Apabila salah seorang daripada anda demam, hendaklah merenjiskan air sejuk ke atas tubuh badannya sebanyak tiga malam pada waktu sahur.
  6. 6. Daripada hadith Nafi’ bin Jubir, katanya Rasulullah s.a.w. bersabda: Apabila salah seorang daripada anda demam, sesungguhnya demam itu adalah sebahagian darupada api neraka, hendaklah memadamkannya dengan air sejuk. Hendaklah berendam dalam sungai yang mengalir, mengadap aliran air selepas solat subuh dan sebelum naik matahari dan hendaklah membaca Basmalah. Hendaklah berendam selama 3 kali selama 3 hari. Jika tidak sembuh cubalah sebanyak 5 kali, 7 kali atau 9 kali. Sesungguhnya ia tidak akan melebihi daripada 9 kali, InsyaAllah.
  7. 7. Daripada Jabir r.a katanya: Rasulullah s.a.w. pernah menemui Ummu al-Sa’ib kerana melawatnya. Baginda bersabda: “Kenapa anda menggigil?” Jawabnya: “Demam dan tidak ada keberkatan Allah padanya.” Sabda baginda s.a.w.: “Jangan mencaci demam, kerana sesungguhnya ia menghapuskan kesalahan anak Adam, sebagaimana mesin penghembus api menghapuskan karat- karat pada besi.”
  8. 8. Jumpa anda di episod yang lain…

×