Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Cinema, origens i evolucio

tema 4

 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Cinema, origens i evolucio

 1. 1. ORÍGENS I EVOLUCIÓ Judit Gilabert 1r Bat A
 2. 2. Abans no aparegués el cinema com a tal, s’havien provat molts sistemes per a jugar amb les imatges i la llum i provocar sensacions en l’espectador. Fantasmagories
 3. 3. El grau de sofisticació de l’escenari on es duia a terme l’espectacle potenciava les sensacions de l’espectador. Les fantasmagories més conegudes eren les de Robertson, a l’interior d’un convent parisenc.
 4. 4. Robertson s’encarregava d’ambientar la sala on es feien les projeccions amb un seguit de fums de colors i olors. L’aparell que projectava les fantasmagories era anomenat fantascopi.
 5. 5. El 1872, Muybridge va ser el pioner en registrar el moviment d’éssers vius. El 1882, Étienne-Jules Marey inventa el fusell fotogràfic, un cronofotògraf de placa fixa que registra 12 imatges per segon.
 6. 6. El 1824, Peter Mark Roget, planteja el principi de la persistència retiniana. L’ull té la capacitat de guardar l’última imatge que li arriba, fent que un objecte sigui percebut fins i tot quan ja no hi és.
 7. 7. Aparells simuladors del moviment a partir del fenomen de la persistència. TAUMÀTROP (W.H.Fitton – Dr.Paris) Disc de cartró que porta un dibuix per ambdós costats. A les vores té un llistó que quan gira dóna la il·lusió de superposar les imatges.
 8. 8. FENAQUISTOSCOPI (Josep Plateau) Consisteix en fer girar la placa dels dibuixos de manera que s’obtingui una sensació de moviment de les imatges.
 9. 9. ZOOTROP (Horner) Cilindre de metall amb ranures verticals. A través d’aquestes es miraven els dibuixos que es formaven dins el cilindre, els quals eren d’un mateix cos, en girar el cilindre es donava la sensació de moviment.
 10. 10. PRAXINOSCOPI (Reynaud) Precursor dels dibuixos animats. Tambor, a l’interior del qual hi ha una roda i diversos miralls que reflecteixen una imatge dibuixada en una tira de paper.
 11. 11. A William K.Dickson se li atribueix la invenció d’un tipus de banda de cel·luloide que pot contenir una seqüència d’imatges, tot sent la base de fotografiar i projectar imatges que es mouen. Després aquestes bandes es cobrien amb una gelatina fotosensible.
 12. 12. Kinetograph: primera càmera per captar imatges en moviment. Kinetoscope: tenia forma d’armari dins el qual una pel·lícula de cel·luloide girava en bucle continu. Aquesta tenia una llum al darrere i una lent d’augment que servia de visor. Thomas Alba Edison
 13. 13. Al principi aquell aparell era de consum individual. Edison no volia projectar públicament perquè no creia en el futur de l’invent. Es van desenvolupar imitacions com la càmera ideada per Robert William Paul.
 14. 14. Paul va tenir la idea de passar els quadres en moviment a una audiència col·lectiva, i va inventar un projector de pel·lícules.
 15. 15. Auguste i Louis Lumière havien inventat el cinematògraf, un aparell portàtil amb una triple funcionalitat: càmera, impressora i projector. Sortida dels treballadors de la fàbrica Lumière. L’arribada d’un tren a l’estació. Cinema d’atracció
 16. 16. EL 1910, Charles Pathé patenta el projector Pathé, primer aparell amb un motor per a la projecció, amb creu de malta de 4 aspes i corrent continua.
 17. 17. Un cop la projecció de pel·lícules s’havia convertit en un fet habitual, es van buscar nous al·licients pel públic, com les grans pantalles anomenades Panorames, que envoltaven el públic.
 18. 18. En molts casos la projecció d’imatges s’acompanyava de música en viu o d’un gramòfon. Accentuava l’acció de les imatges i contribuïa a l’ambientació general de la sala i l’atenció del públic. El cantor de Jazz
 19. 19. La lenta integració del so sincronitzat en les pel·lícules respongué a raons econòmiques i al fet que ningú es plantejava canvis. Per mirar de superar problemes financers, Warner Bros, provà de buscar alguna cosa nova: sonorització dels films.
 20. 20. - Discos sincronitzats - Banda de so (banda sonora) - Generació electrònica de sons - Enregistrament digital del so
 21. 21. CINERAMA: consistia a filmar amb tres càmeres sincronitzades i projectar per mitjà de tres projectors també sincronitzats, una imatge panoràmica sobre una pantalla còncava gegant.
 22. 22. CINEMASCOPE: usa imatges amples en les preses de filmació. Les pantalles sobre les que es projectaven aquestes imatges posseïen una concavitat que permetia eliminar distorsions pròpies del sistema. La túnica sagrada
 23. 23. 1967, IMAX 1976, OMNIMAX 1986, IMAX 3D Space Station
 24. 24. A partir de llavors hem viscut en una espiral contínua d’estrenes de cinema en 3D. Trobem Avatar, com a últim i més mediàtic títol.

×