Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
Dinozaurët
 Dinozaurët ishin kafshë të mëdha kurrizore të cilët
dominuan ekosistemet tokësore në një periudhë
prej rreth ...
Etimologjia
 Termi anglisht Dinosaur u zyrtarizua në
vitin 1842 nga Richard Owen paleontolog anglez.
Termi rrjedh nga fja...
 Sipas termeve Filogjenetike, dinozaurët zakonisht janë
definuar si grup i përbërë
nga Triceratops, Neornites (shpendëve ...
Dinosauret
Dinosauret
Dinosauret
Dinosauret
Dinosauret
Dinosauret
Dinosauret
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Dinosauret

540 views

Published on

Published in: Environment
  • Login to see the comments

  • Be the first to like this

Dinosauret

  1. 1. Dinozaurët  Dinozaurët ishin kafshë të mëdha kurrizore të cilët dominuan ekosistemet tokësore në një periudhë prej rreth 160 milion vjetësh, (nga fundi i periudhës Triassic (rreth 230 milion vjet më parë) deri në fund të periudhës së shkumësit (65 milion vjet më parë), dinozaurët u zhdukën në periudhën e shkumësit - terciar. Rreth 10.000 specie të shpendëve janë të klasifikuara si dinozaurë. Në gjysmën e parë të shekullit XX pjesa më e madhe e komunitetit shkencor dinte shumë pak mbi dinozaurët. Shumica e kërkimeve u filluan nga vitet 1970.
  2. 2. Etimologjia  Termi anglisht Dinosaur u zyrtarizua në vitin 1842 nga Richard Owen paleontolog anglez. Termi rrjedh nga fjalët greke δεινός dhe σαύρα.Megjithëse emri shpesh interpretohet si një referencë për karakteristika të frikshme. Në diskutimet angleze "Dinosaur" ndonjëherë përdoret për të përshkruar një gjë të pasuksesshme ose të vjetruar.
  3. 3.  Sipas termeve Filogjenetike, dinozaurët zakonisht janë definuar si grup i përbërë nga Triceratops, Neornites (shpendëve moderne), si dhe më të fundit si të përbashkët ancestor, dhe të gjithë pasardhësit. Gjithashtu ka qenë e rekomanduar që dinozaurët të definohen në lidhje me kohën e fundit të përbashkët ancestor e Megalosaurus dhe Iguanodon, sepse këto janë dy nga tre gjinitë e cituara nga Richard Owen.  Si rezultat përkufizimit në grupin e dinozaurëve, përfshihen edhe theropodët, sauropodomorfët, ankylosaurianët, ste gosaurianët, ceratopsianët dheornitopodët. Këto kuptime kanë për qëllim parandalimin e konfuzioneve rreth asaj që do të thotë "dinozaur" . Përkufizimi modern

×