Successfully reported this slideshow.
Scientific NotationScientific Notation is a wayto express very largenumbers or very smallnumbers
Scientific notation consists of two               parts:• A number between 1 and 10• A power of 10                  N x 10...
Changing standardform to scientificnotation.
To change standard form to scientific              notation…• Place the decimal point so that there is one  non-zero digit...
Continued…• If the original number was less than 1, then  the exponent is negative. If the original  number was greater th...
Example 1• Given: 289,800,000• Use: 2.898 (moved 8 places)• Answer: 2.898 x 108
Example 2• Given: 0.000567• Use: 5.67 (moved 4 places)• Answer: 5.67 x 10-4
The age of the universe is approximately14,000,000,000 years                    How would you express this                ...
Changing scientificnotation to standardform.
To change scientific notation to           standard form…• Simply move the decimal point to the right for  positive expone...
Example 3• Given: 5.093 x 106• Answer: 5,093,000 (moved 6 places to the  right)
Example 4• Given: 1.976 x 10-4• Answer: 0.0001976 (moved 4 places to the  left)
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Scientific notation

2,197 views

Published on

  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

Scientific notation

  1. 1. Scientific NotationScientific Notation is a wayto express very largenumbers or very smallnumbers
  2. 2. Scientific notation consists of two parts:• A number between 1 and 10• A power of 10 N x 10 x
  3. 3. Changing standardform to scientificnotation.
  4. 4. To change standard form to scientific notation…• Place the decimal point so that there is one non-zero digit to the left of the decimal point.• Count the number of decimal places the decimal point has “moved” from the original number. This will be the exponent on the 10.
  5. 5. Continued…• If the original number was less than 1, then the exponent is negative. If the original number was greater than 1, then the exponent is positive.
  6. 6. Example 1• Given: 289,800,000• Use: 2.898 (moved 8 places)• Answer: 2.898 x 108
  7. 7. Example 2• Given: 0.000567• Use: 5.67 (moved 4 places)• Answer: 5.67 x 10-4
  8. 8. The age of the universe is approximately14,000,000,000 years How would you express this number in scientific notation? 1.4 x 1010
  9. 9. Changing scientificnotation to standardform.
  10. 10. To change scientific notation to standard form…• Simply move the decimal point to the right for positive exponent 10.• Move the decimal point to the left for negative exponent 10. (Use zeros to fill in places.)
  11. 11. Example 3• Given: 5.093 x 106• Answer: 5,093,000 (moved 6 places to the right)
  12. 12. Example 4• Given: 1.976 x 10-4• Answer: 0.0001976 (moved 4 places to the left)

×