Rph bmthn2i

208 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
208
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
3
Actions
Shares
0
Downloads
5
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Rph bmthn2i

  1. 1. RANCANGAN PENGAJARAN HARIANMata Pelajaran : Bahasa MelayuTahun : 2 BestariBil. Murid : 30 orangTajuk : HaiwanTarikh : 21 Februari 2008Masa : 60 minitObjektif : Pada akhir pelajaran murid dapat; i. Menyatakan lima ciri-ciri binatang secara lisan. ii. Membaca teks dengan sebutan dan intonasi yang betul. iii. Menulis enam ayat tunggal berdasarkan teks.Fokus Utama : 5.2 Membaca kuat teks prosa dan puisi dengan sebutan dan intonasi yang betul dan lancar serta memahami perkara yang dibaca. Aras 1 (i) Membaca teks prosa dengan sebutan dan intonasi yang betul.Fokus Sampingan : 8.1 Membina dan menulis perkataan, ayat tunggal, dan ayat majmuk. Aras 2 (i) Melengkapkan ayat dengan perkataan yang sesuai.Kemahiran Bahasa : Mendengar, membaca dan menulis.Sistem Bahasa : Kosa kata: liar, berlari, beranak, melompatIlmu : Sains, Pendidikan IslamNilai : kasih sayang, bertanggungjawab, menghargai, kerjasama, dan bersyukur.
  2. 2. Kemahiran Bernilai Tambah (KBT)Kemahiran Berfikir : mencirikan, meramal, membuat inferens, mengkategori, menjana idea dan menerangkan sebab.Kemahiran Belajar : mengumpul, memproses, mencatat dan melaporkan maklumat.Kecerdasan Pelbagai : kontekstual, interpersonal, verbal-linguistik, spatial, interpersonal, emosi.Pengetahuan Sedia Ada : Murid pernah melihat binatang dan membina ayat tunggalBahan Bantu Belajar : Komputer, sambungan internet, audio bunyi binatang.
  3. 3. Isi Pelajaran Aktiviti Pengajaran dan Catatan PembelajaranBercerita mengenai Set Induksi (5min)binatang : 1. Murid diperdengarkan KB : Menghubungkait,  Apakah bunyi bunyi-bunyi binatang. mencirikan yang kamu dengar? 2. Murid bercerita dan BCB : mendengar aktif melakonkan bunyi  Bagaimanakah berdasarkan bunyi BBB : audio bunyi cara hidup binatang yang didengari. binatang binatang tersebut? 3. Guru menjelaskan tujuan aktiviti dalam langkah berikutnya dan tajuk pelajaran.Membaca teks yang Langkah 1 (15min)disediakan 1. Guru meminta murid KB : Mencirikan mengelik pautan yang telah disediakan. BCB : mendengar aktif, memproses maklumat 2. Murid diminta membaca kuat teks dan KP : verbal-linguistik, merakamkan pembacaan spatial, interpersonal, mereka dengan emosi menggunakan movie Nilai : keberanian, maker. kerjasama, kasih sayang 3. Guru merumuskan BBB : komputer, pencapaian setiap murid. sambungan internet Langkah 2 (20min)Murid menyatakan ciri- 1. Murid diarahkan duduk di KB : meramal, membuatciri binatang dalam kumpulan. inferensberdasarkan petikan. 2. Guru meminta murid BCB : mendengar aktif, mengelik pautan yang melaporkan maklumat telah disediakan. KP : verbal-linguistik, 3. Murid diminta meneliti kinestetik, visual, spatial, petikan mengikut naturalistik, interpersonal, kumpulan masing- emosi masing.
  4. 4. 4. Murid diminta mendapatkan lima ciri-ciri binatang yang terdapat Nilai : kebebasan, dalam petikan. kerjasama, kesyukuran, kasih sayang 5. Murid diminta melaporkan hasil BBB : komputer, perbincangan mereka sambungan internet dengan menggunakan Power Point. 6. Guru dan murid membuat rumusan tentang ciri-ciri binatang. Langkah 3 (15min)Murid mengakses 1. Murid diminta memilih KB : menjana idea,maklumat tambahan salah satu daripada menerangkan sebabmengenai binatang : empat jenis gambar yang ditunjukkan. BCB : mengumpul dan Ciri-ciri binatang memproses maklumat 2. Guru meminta murid Cara hidup mengakses maklumat KP : intrapersonal, binatang tambahan mengenai interpersonal, verbal- binatang yang telah linguistik Makanan dipilih dengan binatang Nilai : kasih sayang, menggunakan enjin menghormati, bersyukur carian Yahoo atau Google. BBB : komputer, sambungan internet 3. Murid diminta membina dan mengenal pasti ayat tunggal yang terdapat di dalam maklumat tersebut. 4. Murid membentangkan hasil perbincangan mereka di hadapan kelas dengan menggunakan Power Point. 5. Guru merumuskan pencapaian setiap kumpulan.
  5. 5. Penutup (5min)Penutup kognitif 1. Guru menyoal murid tentang perkara yang  Membuat dipelajari. rumusan isi pelajaran 2. Guru memberi dorongan kepada murid supayaPenutup sosial berusaha membaiki pembacaan dan selalu  Memberi pujian mencari maklumat dan motivasi tambahan di internet.

×